Talar hos Skandinaviska Teologiska Högskolan (STH) om kristna ledare och karaktärsbrister

Jag ser fram emot nästa helg i Uppsala då jag och pingstpastorn i Uppsala, Dan Salomonsson, ska ha ett så kallat mini campus hos Skandinaviska Teologiska högskolan över temat ”Tjänstegåvors karaktär och integritet”. Jag kommer att tala under fredagskvällen och lördag förmiddag och ta upp om ämnet tjänstegåvor och karaktär. Man måste anmäla sig för att vara närvarande på plats, man kan också vara med via zoom. Man går in på hemsidan för Skandinaviska Teologiska högskolan och klickar på fliken kalender så kommer programmet och anmälningslänk fram. www.teol.se är adressen.

Det är en laddad fråga i hela globala kristenheten. Jag tänker på världsberömda aktuella exempel som Brian Houston och Bill Hybels, och inom Evangeliska Frikyrkan har det varit en viss svajighet på detta område. Ledare är inte fullkomliga och perfekta men vilka synder och karaktärsbrister medför att ledare måste avgå? Hur ska pastorn som syndar kunna komma tillbaka? Hur kan man undvika ledarkriser som gör att framstående pastorer och predikanter tvingas avgå? Jag vill också ta upp och granska och gå igenom karaktärsbrister som kanske inte är fullt så synliga men långsiktigt kan vara förödande, jag tänker till exempel på bekräftelsebehov, självhävdelse och hämndbegär som döljs under fromma fasader.

Jag kommer att ge en biblisk grund för att jobba med karaktärsfrågorna, både i samfund och rörelser, men också på församlingsnivå och också för den enskilde ledaren. Alla ledare, predikanter och tjänstegåvor har ”blind spots”, brister och karaktärsofullkomligheter som man själv inte är medveten om.

Jag drabbades av hjärtproblem när jag senast framförde något tal i en kyrka, vid Folkungakyrkans församlingsmöte 29 janari. Det här blir första gången efter denna händelse, så jag ber till Jesus om att det ska gå bra.

Så här skrev Paulus i första brevet till Timoteus:  Om någon gärna vill ha en församlingsledares tjänst, så önskar han sig en god uppgift. 2 En församlingsledare✱ måste vara oklanderlig, en enda kvinnas man, nykter, förståndig, aktad, gästfri och en god lärare. 3 Han får inte missbruka vin eller vara våldsam, utan ska vara vänlig, fridsam och fri från pengabegär. 4 Han ska ta väl hand om sin familj och se till att barnen lyder och visar all respekt.✱ 5 Men om någon inte förstår att ta hand om sin egen familj, hur ska han då kunna ta hand om Guds församling? 6 Han får inte vara nyomvänd så att han blir högmodig och faller under djävulens dom✱. 7 Han måste också ha gott anseende bland de utomstående, så att han inte får dåligt rykte och fastnar i djävulens snara.

Bara denna bibeltext ger mycket bra vägledning, vi har också många andra bra bibeltexter i detta ämne, att utgå ifrån.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Anders Nordin

  Det finns mycket att se upp med, men det finns en mycket viktig sak som ”visades” för oss för snart 20 år sedan. Med tanke på reaktionerna vi mött är vi ganska säkra på Vem som visade oss detta.

  Det där som Paulus säger, att en församlingsledare skall vara ”en enda kvinnas man”, är inte i första hand ett förbud mot polygami.
  Det betyder alltså inte ”en enda kvinna – i taget”.
  Något många verkar tro.
  Det betyder: ”samma kvinnas man – hela livet” = tills döden skiljer dem åt!
  ———–
  Citat
  ” Hur kan man undvika ledarkriser som gör att framstående pastorer och predikanter tvingas avgå?”

  En motfråga: – Tror du inte att Herren har förmåga att tillsätta nya, rena(re) ledare?
  Ledare som inte leder folket fel (hur kan man vara ”framstående” om man lever i uppenbar synd?).
  Felaktiga föredömen kan vara katastrofala för kristenheten, hur välsmord talaren än är i munnen. Hur många han än drar till sig.
  Det är troheten, inte mängden, som är avgörande.

  //Anders o Marianne