Biografi

Född 1954. Gift med Eva sedan 1976 och har fyra vuxna barn i åldrarna 30-40. Första barnbarnet föddes i september 2013, det andra 2016 och det tredje 2017. Doktorerade i Statskunskap vid Stockholms universitet 1984 på en avhandling om varför Sverige fick fri abort. Har också 60 akademiska poäng i Nationalekonomi.

Verksam som konsult inom svenska näringslivet sedan dess och har efterhand specialiserat sig på klimat- och energipolitik. Har bland annat varit med på FN:s 12 senaste klimatkonferenser, och FN:s senaste globala miljökonferenser. Ett antal av Sveriges största företag hör till klienterna.

Har varit engagerad i svenska kristenheten hela livet och har ett brinnande engagemang för att sprida kristen tro. Varit pastor under många år, och har senast varit pastor i Elimkyrkan i Stockholm, ett nätverk av sex församlingar med Folkungakyrkan på Folkungagatan som huvudkyrka. Senaste åren initierat ett kristet missionsarbete på Östermalm i Stockholm. Blev vid senaste kyrkovalet 2017 invald i kyrkoråd och kyrkofullmäktige i Oscars församling i Stockholm. Från januari 2019 med i Stockholms stads stadsdelsnämnd för Östermalm, och företräder där Kristdemokraterna.

Aktiv debattör och skribent som bland annat medverkat i Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, TV 1, TV 2, TV 4 och radions P1.

Är mycket aktiv i svensk kristenhet och har valts till ett antal olika uppdrag. Är ordförande i Svenska Evangeliska Alliansen. Var tidigare ordförande för kristna tankesmedjan Claphaminstitutet och pro life -organisationen Ja till Livet. Sitter med i styrelserna för New Wine i Sverige och i den nybildade Skandinavisk teologisk högskola med säte i Uppsala. Är dessutom med i Sveriges Kristna Råds religionsfrihetsgrupp och representerar där frikyrkorna. Har varit ordförande för Evangeliska frikyrkan under åren 2002-2010 och satt med i tidningen Dagens styrelse under åren 1999-2009. Är numera ledarskribent för kristna dagstidningen Världen Idag. Var styrelseledamot i Örebromissionen/ Evangeliska frikyrkan 1994-2002. Var med i Sveriges kristna råds klimat- och miljögrupp under åren 2008-2018.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://ximon.se Simon Zetterberg

  Tjena!

  Jag läste precis ett inlägg av dig om kristna entreprenörer.
  Igår fick jag en idé, en blogg/wordpress-magazine om och med kristna entreprenörer.
  Och då både inom kyrkan (församlingstart, ungdomsgrupper, hjälporganisationer och evangelisation) och utanför (företag, föreningar, etc)

  Tanken är att visa på inspirerande föredömen och puscha för ett entreprenörtänkande.
  lite inspiration i upplägg fick jag från harliga.se, tänk dig nått sånt, fast ännu bättre och snyggare.

  Vad tror du?

  Simon Zetterberg
  Entreprenör i Helsingborg
  0736-79 73 99

 • http://stenudd.blogspot.com Stefan Stenudd

  Hej Stefan!
  Long time no see. Så vi är båda bloggare? Inget att förvånas över.
  Du har en elegant toppbild på bloggen, men är den inte lite väl yuppie 😉
  Och Söderhöjdskyrkan – är det händelsevis på gamla Söderhöjden i Jakan, där vi var grannar?
  Själv är jag Malmöbo sedan fler år än jag någonsin hade räknat med.
  Må så gott!
  Din namne och gamla klasskamrat

 • http://nyfrelst.wordpress.com/ Johan R. Sjöberg

  Hej!

  Kan du kontaktas per e-post? Det är en sak jag undrar över, som du kanske kan förklara.

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Inntersant ska läsa vidare om dig och det som upptar ditt liv,vi har en del gemensamma intressen kan jag se,människor ,missbruk mm v v v v Thommy Bergenwall

 • http://www.deborahariseinternational.com Elisabeth Johansson

  Baste Stefan
  Jag har just last din artikel publicerat i Dagen den 11 nov 2008 om att Tonaringar behover kristen narvaro.

  Jag ar medveten om att detta ar inte kommentaren till just denna artikeln, men jag hittade inte nagon adress, darfor vill jag dra din uppmarksamhet till denna verksamhet

  Jag ar ledare i Sverige for en internationell bonministry called http://www.Deborahariseinternational.com
  Den svenska hemsidan kommer inom kort men titta garna pa den engelska sidan. Detta ar en angelagenhet som verkligen ligger pa Guds hjarta idag. Vad sags?

 • http://kastasten.se Thommy Bergenwall

  Stefan jag har nu följt dig under ca 2månader och kan se att du har ett hjärta för dom svaga och Hammarby ,vilket inte behöver innebära att just Hammarby är svaga.

  Men enligt Paulos så är ju just svaghet vår styrkan men det gäller i ett annat sammanhang och i en under ordnad ställning till vår fader i himmelen.

  Hur som helst så känner jag en samklang med mycket av dina tanke gångar,även om min inställning till politiken och politiker skiljer sig väsentligt.

  Men jag forsätter att läsa din blogg och begrunda och inte minst kommentera den.

  Var välsignad Stefan.

  V v v v Thommy Bergenwall.

 • Elinor CS

  Hej,

  Jag undrar om du mjligen kan vara släkt med Gerhard och Elida Maria Svärd. Jag släktforskar och har fastnat. Hittar inte några barn till ovan nända par.
  Tacksam för svar,

  Elie

 • Pingback: Samfundsledaren Stefan Swärd lyfter aborterna igen : Om människans värde()

 • John Gustavsson

  Hej Stefan!

  Jag är svensk men studerar på Irland just nu, och har gått med i den lokala abortmotståndsgruppen på universitetet. Nu är det så att de är rätt intresserade av fallet Sverige och har inbjudit mig att hålla tal om hur Sverige fick fri abort, vad kyrkorna gjorde (eller, än mer intressant; vad kyrkorna INTE gjorde), och varför det blev så tyst efteråt (det dröjde ju länge innan Ja till Livet uppstod). Det är en grej jag noterat med kyrkorna: De gör aldrig några motanfall, de bara överger frågorna när de upplever sig besegrade. När var senaste gången man läste någon som ville återinföra kristendomsundervisningen i skolan? Jag har en känsla av att Sveriges kristna har lärt politikerna att om de (politikerna) bara kan hålla ut länge nog och inte vackla av kritikstormarna, så kommer vi kristna att glömma alltihop dagen efter.

  Du har ju skrivit någonting i det här (en doktorsavhandling var det väl?), finns det på nätet? Eller kan du bara mejla mig de huvudsakliga slutsatserna som du kom fram till, som besvarar frågorna:
  Varför är vi liberalast i Europa?
  Varför sover de flesta kristna (eller; varför är kristna i till exempel USA så mycket mer radikala än de svenska)?
  Hur var debatten i Sverige runt tiden? Hur många röstade för/emot i riksdagen (om du vet partifördelningen så kan du gärna ta med den med)?
  Hur arbetade grupperna som var för abort, respektive emot abort?
  Var motståndet mot abort starkt knutet till kyrkan (detta misstänker jag att det var)?

  somsagt, om du har någon länk till avhandlingen så kan jag läsa igenom det hela själv.

  Jag har angett min e-postadress i fältet avsett för detta, så om du vill kan du mejla mig.

  Tack på förhand
  /John G

 • http://www.robertklavus.se robert klåvus

  Hej!

  Jag tänkte det kunde vara intressant för dig och andra som tycker om att diskutera livsfrågor och etik att titta in på min hemsida och läsa mina krönikor. Förra årets finns samlade som Krönikor 2008/09 men det kommer nya varje tisdag.

  Med vänlig hälsning

  Robert Klåvus
  http://www.robertklavus.se

 • Tomas Ander

  Dags att uppdatera din Biografi??!! :)

 • Timmy Eliasson

  Tjena Stefan!

  Jag går i ettan på Gymnasiet och gör en uppgift i samhällskunskapen som bygger på din debatt om abort som publicerats i SvD.

  Jag har lite frågor som jag skulle vilja ha svar på från dig.

  Tex, så bygger du många av dina åsikter efter vad Bibeln säger. Där också vad jag förstår din kritiska åsikter mot abort.

  Men kollar du i bibeln första mosebok, 2:7 så säger den …
  ”Och HERREN Gud danade människan av stoft från jorden och inblåste livsande i hennes näsa, och så blev människan en levande varelse.”

  Betyder inte det att bibeln menar på att fostret blir till liv först när det födds och därför inte heller är bibeln emot abort, eftersom fostret inte lever då aborten utförs?

  vill jätte gärna ha svar och respons från dig. skulle göra mycket för mitt skolarbete!

  // Mvh Timmy Eliasson

 • JM

  Jag skulle vilja mejla dig. Kan du lämna ut en adress?
  Mvh J

 • Karinj Johansson

  Hej.
  Jag har gett ut en bok om Ulla Lidman-Frostenson, som var gift med psalmförfattren Anders Frostenson. Den kommer ut sista veckan i april 2011. Vill du läsa den så kontakta mig, Karin Johansson teol dr, på min hemsida http://www.karinj.se

 • http://pulse.yahoo.com/_SVFNTFUN3H6P4TJPYCOTPEUJO4 ola

  Ganska fantasktiskt att läsa om att det fortfarande finns människor där ute som fortfarande vill frälsa folk. Se hur det gått för alla ”stammar” och andra kulturer som levde fredligt innan dom ”kristna” kom och ”prackade” på dom sina värderingar. Finns väl ingen snart som kan hålla sams tyvärr. Alla som har hamnat lite ”snett” ute i världen behöver vägledning hur samhället ska fungera. Dom ska inte luras att tro att det finns några ”högre” makter som kan rädda dom. Kärlek och uppmärksamhet behöver dom. Det borde dom få av sina föräldrar. Inte av någon som inte finns. Eller finns han där uppe? Är ”Big Bang” något som dom bara hittat på för att djävlas.  Så kanske det är. Var det någon som trodde det? Eller skapade ”Han” detta ur något kaos kanske. Tur att internet finns så att nästan alla kan bilda sig en uppfattning om hur det nu var.

  Ola 

 • Ulf Jämterud

  Hej Stefan! Jag behöver kontakta dig med en förfrågan, hur kan jag bäst mejla dig?

  Vänliga hälsningar Ulf Jämterud, gymnasielärare och läroboksförfattare
  ulf@jamterud.se

 • Henrik Wernvik

  Hej Stefan!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med dig angående förfrågan om din medverkan senare i vår.

  mvh.
  Henrik Wernvik

 • Gustav Jacobson

  Hej Stefan!

  Jag hittade inte din mailadress, så jag prövar här. Svara på detta om du kan, då kan vi ha vidare kontakt på mailen, min mailadress är gustavjacobson@hotmail.com

  Mitt namn är Gustav Jacobson, en av pastorerna i Pingstkyrkan i Skellefteå.

  Den 25-27 oktober har vi en ekumenisk kristen konferens i Skellefteå, där vi samlar 100-tals ungdomar från alla olika samfund, och även äldre människor som längtar efter mer av Jesus!

  Du är en viktig kristen ledare i Sverige och det vore så gott om du skulle vilja skicka med en videohälsning som vi kan framföra under första mötet fredagkvällen 25 oktober. Vad tror du om det? En hälsning på 1-2 minuter. Där du kort berättar vem Du är och peppar för vad Gud vill göra och gör!

  Allt gott önskar jag Dig!

  / Gustav Jacobson, 076-008 49 26

  Oktoberfäst ’13 – För Dig som vill fästa med Jesus
  En kristen konferens i Skellefteå, 24-27 oktober 2013

  I samarbete med: Pingstkyrkan Skellefteå, Kustkyrkan Jävre, EFS Byske, SALT, Bilda, KRIK, Brukskyrkan Ursviken, Ny Generation

  Med glädje och förväntan vill vi bjuda in till Oktoberfäst ’13 – för dig som vill fästa med Jesus! Oktoberfäst är en fristående, kristen konferens, som har visionen att vara med och ena Guds folk, ena generationer och få människor att växa i deras relation med Jesus. Vi tror att när Jesus får vara centrum, när namnet Jesus upphöjs, så öppnar det upp för förvandling och genombrott i våra liv, men även i vårt land. Gud har något på gång och vi vill haka på!

  Vi tror att detta blir en helg som kommer få betyda mycket för Guds rike, Guds församling och för DIG! Välkommen till Oktoberfäst ’13!

 • Kenneth Mäki

  http://www.nowtheendbegins.com/hillsong-united-leader-brian-houston-now-promoting-chrislam/

  http://www.christianpost.com/news/gay-couple-at-center-of-hillsong-controversy-say-theyve-been-open-and-forthright-about-relationship-from-the-get-go-142563/
  Jag vill veta Stefan hur förhåller du dig till dessa fakta? Är det inte märkligt hur mönstret går igen i dessa sammanhang? Ena märkliga undervisningen efter den andre. Och pengar det har ledarskapet gott om, fina lönecheckar minsann och som vanligt familjemedlemmar i toppen. Känner du verkligen inte stanken? Ska vi välsigna detta?

 • Peter Wallgren

  Hej, Stefan!
  Med all respekt för att Bibeln varnar för följderna av ett ogudaktigt liv, skulle jag ändå vilja att alla ledare tar del av de fakta som finns om livet efter detta, och inte då på ett sätt där man gör ett urval baserat på vad man själv tror, utan på ett vetenskapligt objektivt sätt. Det finns idag många vittnesbörd om livet efter detta genom NDUer och minnen från tidigare liv. Vi har skrivit en hel del om det i våra böcker ”Tidens fullbordan” och ”Reinkarnation – en del av Guds plan?” Den förra boken visar att Gud till slut ska upprätta alla. Båda böckerna visar hur kristen tro kommit snett genom felaktiga översättningar och genom att man bortsett från många ställen i Bibeln som man inte kunnat förstå. Det är dags för en ny reformation! Den förra var bra, men inte tillräcklig. Gud är mycket större än vi kunnat se, och framför allt är han inte motsägelsefull.