Pastorer, tjänstegåvor och sexuella snedsteg – hur ska det undvikas?

Förbereder Mini Campus hos Skandinaviska Teologiska Högskolan.

Bibeln säger att en församlingsföreståndare ska vara en enda kvinnas man.

Hur ska detta tillämpas och praktiseras?  Brian Houston fick avgå efter många års trogen tjänst på grund av olämpligt beteende mot några kvinnor. Samma sak hände för världsberömde ledaren Bill Hybels. Roberts Liardon fick pausa och gå i terapi efter en homosexuell affär med sin ungdomspastor, Liardon är en  mycket känd predikant i amerikansk kristenhet, och besökte Livets ord på 80-talet. Flera av de mest prominenta ledarna i Evangeliska Frikyrkan har tidigare fått avgå på grund av olämpligt beteende mot kvinnor. Frank Houstons pedofili är en jättefråga i australiensisk media. En av de mest profilerade ledarna i tros-karismatiska rörelsen i Sverige drog i väg med en älskarinna långt bort.

Kommer att ta upp om detta nästa helg, och hur den här typen av affärer kan undvikas. Vad gör en pastor som attraheras av nätporr, det tänkte jag också försöka svara på.

Ingen är perfekt men vi alla kan jobba med helgelse och karaktärsutveckling. Det gäller även pastorer, tjänstegåvor och kristna ledare.

Kommer även att gå in på andra typer av ledarbeteenden som behöver göras något åt, maktmissbruk, olämpligt beteende mot människor, att hantera depression och missmod, att hantera stormar och kriser. Bekräftelsebehov och självcentrering är en av de stora ledarutmaningarna. Och mycket mera. Att sköta sin kropp är en annan viktig helgelsefråga för tjänstegåvor och pastorer. Frosseri är en av de synder jag kämpar mest med.

Viss kamp mot synden får vi leva med, fullkomligt liv kan vi räkna med först i nästa tidsålder. Därför är helgelse och karaktärsutveckling en avgörande fråga för alla pastorer, predikanter och tjänstegåvor.

Jag har varit pastor lokalt i hela mitt liv och kan vittna om att det mesta av detta har man fått hantera på olika sätt, så lite erfarenhet har man.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399