Att leva ett heligt liv – mitt i västvärlden

Den här veckan och föregående vecka är mitt liv helt upptaget av att vara far- och morförälder. Kanske livets roligaste utmaning. Har varit i Bergen, Norge, senaste veckan för att hjälpa till med att ta hand om barnbarnen, nu 5 och 8 år gamla, men de fyller 6 och 9 i början av hösten. I morgon åker jag och 9-åringen till Oslo för att hjälpa till med 1-åriga barnbarnet, farmor är redan där på plats.

En annan sommarreflektion.

Det känns inte alltid lätt att leva som kristen i det västerländska liberala samhället. Det är många fördelar med vårt samhällssystem och det är det bästa alternativet vi har på vår planet för närvarande. Men snåla och kalla vindar blåser ständigt i väst. Att leva som kristen i världen är ett lidande, det kommer vi inte ifrån.

Jag ställer dock inte upp på den kritik mot västvärlden som kommer från högerfascistiskt håll, kanske tydligaste exemplet är från Putinryssland. Deras kritik av västvärldens dekadens är ihålig och fariseisk, att vitmåla ruttna fasader. Försvaret för människovärdet hamnar i dessa miljöer på ännu lägre nivå, än worst case i västvärlden.

Det sekulära samhället krockar med mina kristna värderingar i en hel del avseenden. För mig som kristen handlar livet om att leva efter Guds vilja, att eftersträva ett heligt liv. Riktmärket är att leva ett liv som behagar Gud. Västvärldens värderingar är att kräva att få leva ett liv som man vill utan restriktioner, så länge det inte skadar andra människor.

Att leva som kristen innebär en respekt för allt liv, även det ofödda livet. Att det ofödda barnet är en skyddsvärd individ som också behöver rättsskydd, det tycks vara en uppfattning man inte får ha i sekulära västvärlden utan att bli idiotförklarad. Så är tonläget i samhällsdebatten, inte minst i spåren av amerikanska Roe-Wade-debatten. Att det inte ens kan nämnas ofödda barnets rätt liv och människovärde, det står mig upp i halsen.

En annan aspekt. Något som står mig upp i halsen. Västvärldens materialism och fokus på lyx. När jag läser gratistidningarna och magasinen som delas ut bland Östermalmsborna. Allt handlar om senaste vinmärkena, senaste lyxbilarna, senaste lyxiga heminredningen, senaste lyxförsäljningarna när det gäller bostäder, senaste lyxmodet. Det står mig upp i halsen. Rikedomens bedrägliga lockelser kallar Bibeln det för. Det är inte ett fenomen som är begränsat till Östermalm. Det finns lika mycket i Husby och Rinkeby. Det är väl detta som är den främst lockelsen i de kriminella gängen, att tjäna snabba och mycket pengar på kriminell verksamhet. Att gå runt med dyra klockor, senaste märkeskläderna, att få köra och äga lyxbilen. Är det inte detta som lockar unga in i gängkriminalitet?

Gud kallar oss till helighet, Gud kallar oss att leva ett liv som inte är styrt av synden. Det är den troendes riktmärke.

Västvärlden har mycket av godheten i systemet, det är inte bara dekadens. Som reaktionerna i början av Ukrainakriget. Att ställa upp för flyende människor, att visa engagemang och stöd. Men tyvärr kan engagemanget bli kortsiktigt, det varar en kort stund, sedan hörs kraven på stängda gränser igen, att inte ta från vår välfärd att stötta Ukraina, det ska tas från biståndsbudgeten. Osjälviskheten visar sig inte vara så osjälvisk till slut.

Herre förbarma dig, hjälp mig att leva ett heligt liv mitt i denna världen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399