Helt absurt i Uppsala

Det är helt absurt det man läser i Dagen idag om Uppsala baptistförsamling, en text skriven av Tomas Österberg.

Jag har djupa frikyrkliga rötter och bryr mig om dessa rötter. Jag är barnbarnsbarn till första generationens baptister i Sverige från 1800-talet då min morfars föräldrar blev baptister i Vingåkerstrakten. De äldre frikyrkornas välmående in i framtiden ligger mig varmt om hjärtat. Har dessutom under min livstid varit med och köpt två gamla och tomma baptistkyrkor i Stockholms innerstad så att det baptistiska församlingslivet har kunnat fortsätta i byggnaderna in i framtiden. För helhetsbilden bör man även påpeka att jag har varit med och sålt en av de gamla baptistkyrkorna i Stockholms innerstad, Elim på Östermalm som såldes till Zlatan. Alla Östermalmsbor känner till det.

Jag har dessutom varit många gånger i Uppsala baptistkyrka och enligt min minnesbild höll jag ett antal predikningar där under andra halvan av nittiotalet. Minns att jag var där också med Mark Dupont vid något tillfälle. Det var Per-Åke och Larissa Hultberg som bjöd in mig, men jag minns inte om samlingarna var i baptistkyrkans regi eller om det bara var deras bönegrupp som var arrangör.

Att församlingen bara har 35 aktiva medlemmar efter att ha bedrivit verksamhet sedan 1861 är tragiskt. Och att man har infört intagningsstopp av nya medlemmar för att det tydligen är så rörigt i församlingen. ”Intagningsstopp” – har aldrig hört talas om något liknande. En församling i en stor stad med 35 aktiva medlemmar borde rimligtvis välkomna alla som vill vara med. Att i ett sådant läge tillämpa intagnignsstopp är totalt absurt. Och att man driver samfundslojaliteten så strikt i en mindre församling i en stor och växande studentstad, det är också absurt. Moderna människor som går med i en kristen församling, väljer inte församling utifrån samfundsetikett. Man väljer en församling för att man tycker att det är en bra församling som stämmer med ens värderingar och övertygelser.

Det är oroväckande om Equmeniakyrkan börjar driva samfundslojaliteten så hårt att det helt knäcker stagnerade och döende församlingar.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • wildwest63

    Vi som inte tar oss bakom Dagens betalväggar – vad är det som är uppseendeväckande med Uppsala Baptist? De få rader man kan läsa i Dagen utan att betala handlar om att man som medlem ska stå upp för samfundets värderingar. Det är väl egentligen inte så konstigt, men det går å andra sidan inte att kontrollera i detalj, generellt är det bra att en medlem i en kristen församling skriver under på att han är överens med församlingens lära o stadgar. Eller var det nåt annat? Ja, förutom det där om att man inte tar in nya medlemmar alls, det trodde jag i grunden var målet med all kristen verksamhet.

    Uppsala Pingst är ju också ute och tassar i medlemsskapsdefinitionerna. Det togs upp i Världen Idag. Låter som man gör en höna av en fjäder. Man kräver närvaro o givande av medlemmar, men kontrollerar samtidigt ingenting. Med andra ord betyder den aviserade förändringen noll och intet.

    Bara vi inte får en ny omgång automatiska uteslutningar. Det orsakade mycket skada på 50-talet. Då talar jag inte om synd utan om sådant att man inte hade setts i kyrkan på länge eller att man sjöng i kören utan att vara medlem. (Eller de mer bisarra anledningarna, att kvinnans hår var för kort…)

  • Jonatan Fransson

    Som jag förstår situationen har det varit två grupperingar där ena vill förnyelse och står för en mer konservativ bibelsyn, medan en annan anser sig ha mer rätt till kyrka och byggnad, vuxit upp där, men är mer samfundslojal, inte söker förnyelse lika aktivt och har en mer bibel-liberal syn. Självklart blir det slitningar och helt omöjligt att fatta beslut om en pastorstjänst. Antingen får man en pastor som ena gruppen är nöjd med, men inte fungerar med de andra, eller tvärt om. Det bästa hade varit en delning, där man blir två församlingar med varsitt ledarskap som använder samma byggnad, men på olika tider och har en viss samverkan för det administrativa. Just nu vill ju ena gruppen tvinga ut den andre genom ett fulgrepp.

  • Mikael Nyman

    ”En församling i en stor stad med 35 aktiva medlemmar borde rimligtvis välkomna alla som vill vara med.”

    Jag skulle inte vilja vara medlem i en församling som välkomnade vem som helst som medlem. En församling – liksom andra föreningar – bör rimligtvis kräva att de som går med är lojala mot församlingens eller föreningens ändamål. Uppsala Baptistförsamling vill förmodligen undvika att bli utsatt för entrism, vilket verkar vara vad som skett i Rimbo (dvs att folk går med i en förening, vars ändamål man inte delar, i syfte att ta över föreningen; har tidvis varit vanligt i vissa vänsterkretsar).

  • Lars-Göran Berg

    1858 läste baptisterna Bibeln och fann diskrepans mellan Guds ord och svensk statskyrka. Då vart de kaos och lands förvisning I Uppsala Baptist kyrka fanns nu några gammeldans baptister son trodde Bibeln var Guds ord alldeles på riktigt Jenny Dobers Equmeniakyrkans regionala andliga ledare gillar att gå i pridetåg med bdsm o transfolk mfl för att hon kan
    Men baptister som gillar att tro på Bibeln stör hennes kontext och ombedes lämna Kristi kropp Så Equmeniakyrkan vidsynthet i Pride omfattar mer begränsningar genom amputation bibelläsare som är sk läsare och tror mer på Guds ordet än på RFSL Gardell och Jenny Roberts Mjuk separation är amputation med rejäl dos av smärtstillande