Om NATO igen

Efter socialdemokratiska beslutet idag är det troligt med en svensk NATO-ansökan kommande vecka. Det finns en bred majoritet i svenska riksdagen för ett sådant beslut. Det är endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet som fortfarande är reserverade, dock mer uppmjukat än tidigare.

Som jag skrev på min blogg för några veckor sedan har jag alltid varit för ett svenskt NATO-medlemskap. Jag tror inte på Sveriges förmåga att försvara sig om vi blir angripna militärt. Med dagens högteknologiska krigföring krävs det mycket mer av omfattande teknologiskt samarbete kring försvaret, något Sverige inte klarar på egen hand.

Dagens Nyheter påminner idag om man redan på 40-talet tog ställning för NATO-medlemskapet, i samband med att alliansen skapades. Dåvarande chefredaktören Herbert Tingsten var en högljudd NATO-förespråkare. Tingsten avskydde despotiska diktaturer, mer konsekvent än de flesta i Sverige. Han såg NATO-medlemskapet som en nödvändig västerländsk allians för att hålla stånd mot kommunismen och stalinismen. Situationen är liknande idag, även om dagens Ryssland är svagare än Sovjetunionen 1949.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Inge

  Hela denna debatt (Eller brist på) har varit ett stort skådespel där utgången varit given redan från början, pusselbitarna faller nu på plats en efter en. Efter en tid av viss nedrustning så ser vi nu en värld som åter rustar sig för krig. Rädda människor liksom politiker fattar ofta förhastade beslut som de ofta senare får ångra. Världens människor tror nu att Sverige blir ett säkrare land genom att rusta för krig. Den dag urladdningen sker så är risken stor att Sverige som Natomedlem hamnar mitt i centrum av ett tredje världskrig. På 50-60 talet var det nära men då fanns det fortfarande Guds profeter som hörde Hans röst och kunde varna, människorna i Sverige var forfarande andligt vakna och förstod allvaret, de värnade om sitt land, vände om bad och sökte Gud, nu på 2020 talet är det hindret i det närmaste undanröjt, nu säljer vi ut vårt land till främmande makter, vi söker vår hjälp hos världens stormän som nu gnuggar händerna av lycka.
  Tyvärr mina vänner JA till NATO utgör endast en falsk trygghet som i slutändan gör vårt land än mer otryggt. Många av oss lever kanske i tron att vi i väst är den goda sidan och öst är den onda? Vi glömmer då att ”vi tillhör Gud och att hela världen är i den ondes våld”
  Som Kristna bör vi veta att allt det som nu sker är en del i de födslovåndor som världen och vårt land måste genomgå innan Jesus kommer tillbaka.

  ”När ni får höra stridslarm och rykten om krig, bli då inte förskräckta. Sådant måste komma, men därmed har slutet ännu inte kommit. 
  Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike. Det skall bli jordbävningar på många platser, och det skall uppstå hungersnöd. Detta är början på födslovåndorna” Mark 13

 • Nådehjon

  32 Ifrån fikonträdet mån I här hämta en liknelse. När dess kvistar begynna att få save och löven spricka ut, då veten I att sommaren är nära.

  33 Likaså, ”när I sen allt detta,” då kunnen I ock veta att han är nära och står för dörren.

  34 Sannerligen säger jag eder: ”Detta släkte skall icke förgås, förrän allt detta sker”

  Detta släkte som såg Israel fikonträdet 1948 kommer inte dö ut helt enligt den texten, då är vi nära, för vi minskar hela tiden.

 • http://Hammarstrand.eu Hammarstrand™️

  I Getsemane så tog Petrus till svärdet. Han hade handlingsberedskap och var således beredd att beskydda sitt ”skyddsobjekt” Jesus (men Petrus blev stoppad i sin framfart). Det finns andra Bibelställen där avsikten var att söka skydd med vapenmakt och listighet för att hindrade att konflikter skulle eskalera och övergå i krigföring.

  Sverige och Finland är inte på krigsstigen, däremot fredsälskande. NATO är en allians med syftet att försvara och bevara demokratier i denna brustna värld vi lever i.