Omvändelse eller bara att komma som man är

En vanlig slogan i moderna kyrkan i Sverige är att vi får komma som vi är till Jesus. Utan krav. Vi är älskade som vi är. Betoningen är på att välkomnas, som man är, till Jesus och till kyrkan. Det är sant, men det är inte hela sanningen.

Det är bara halva evangeliet, och ett halvt evangelium blir ett falskt evangelium. Väckelseförkunnelsen och bibliska förkunnelsen har alltid betonat omvändelsen som en del av frälsningen och inträdet i kristna livet.

Nya Testamentets budskap är kallelsen till omvändelse. Mötet med Jesus leder till omvändelse, en radikal förvandling. En radikal frälsning. Att gå från mörkret till ljuset. Jesus utmanar oss fullständigt när vi möter honom. Det handlar om en ny världsbild, ett nytt tänkesätt, men också ändrad livsstil. Jesus förvandlar oss men vi måste också bekänna och ångra vår synd, och vilja överge vår synd, det i vårt liv som inte behagar Jesus.

Vi blir inte kristna för att fortsätta leva som förut. Vi kallas till omvändelse.

När Paulus höll sitt försvarstal inför konung Agrippa skildrat i Apostlagärningarna 26 så uttrycker han det på följande sätt: ”för att öppna deras ögon, för att vända dem från mörker till ljus och från Satans makt till Gud, så att de får syndernas förlåtelse och en plats bland dem som helgats genom tron på mig. 19 Därför, kung Agrippa, har jag inte varit olydig mot den himmelska synen. 20 Jag har predikat, först i Damaskus och sedan i Jerusalem och hela Judeen och även ute bland hedningarna, att de ska ångra sig och omvända sig till Gud och göra gärningar som hör till omvändelsen.” Det ger en bra sammanfattning av vad evangeliet handlar om.

Bibeltexten sammanfattar på ett utmärkt sätt vad det handlar om. Att vända om från mörker till ljus, från Satans makt till Gud, att ånga sig och omvända sig … och göra gärningar som hör omvändelsen till.

I sin predikan på första pingstdagen säger aposteln Petrus: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva.”

Ett annat bibliskt exempel är när Paulus skriver till församlingen i Korint och påpekar bristen på omvändelse i deras liv. Han skriver i kapitel 12 vers 21 att: ”jag måste sörja över många som tidigare har syndat och inte omvänt sig från den orenhet, otukt och omoral som de har ägnat sig åt.”

Omvändelsen är inte en engångshändelse. Det fortsätter hela det kristna livet. Jesus blir Herre över våra liv. Det är inte längre djävulen som härskar, det är inte längre synden som härskar. Vi börjar en vandring i ett heligt liv, det är omvändelsens innebörd.

Det handlar om att älska istället för att hata, att förlåta istället för att vara bitter, att tala väl om istället för att förbanna, att bryta med beroenden och missbruk, att bli givmild istället för att vara girig, att välsigna andra istället för att vara avundsjuk, att vara flitig och nitisk istället för att vara lat, att älska Herren av hela sitt hjärta istället för avgudar och materiella ting, att leva i sexuell renhet och trohet, och mycket mer.

Omvändelsen är en livslång resa, men det börjar när jag kommer till Jesus som jag är.

Modern kristendom innehåller för mycket billig nåd och brist på omvändelseförkunnelse. Resultatet blir att glöden falnar, hängivenheten vacklar, Andens frånvaro i våra liv och församlingar. Ju mindre omvändelseförkunnelse, ju mer ointressant kristendom.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Tack. Som så ofta säger jag Amen till det du skriver, Stefan. (Men jag KAN också vara kritisk, jag lovar!). Inom Efs har saken ofta uttryckts så: ”Kom som du är, men inte för att förbli som du är.” Nu kan ju även detta uppfattas olika – när det gäller den skapelsegivna essensen, Guds skapande tanke, mitt temperament och mina gåvor, är det väl inte tänkt att omvändelsen ska göra mej särskilt annorlunda mot för tidigare. Jag får förbli den jag är, med både styrkor och begränsningar (det finns bara en som kan allt, vet allt och är överallt, och det är inte jag). Men jag kommer som jag är – med renoveringsbehov och allt: http://friapsalmboken.blogspot.com/2014/03/jesus-allt-jag-overlamnar.html

 • Faithkeeper56

  Tack Stefan, igår lördagen den 9 juli fick äran att döpa ett av mina barnbarn som är 15 år. Vi hade samtal innan och jag är oerhört fascinerad över den klarhet Jesus gett henne kring omvändelsedopet och hennes längtan att ”begrava” det gamla för att tillsammans med/i gemenskap med Jesus påbörja sitt ”nya liv”, resten av hennes liv. Efter dopet så var hennes glädje så stor och närvaron av Jesus tog sig uttryck i både skratt och tårar. En av de största mirakels ögonblick i mitt liv att få vara med som iakttagare och att få döpa henna. Det var 180 grader ”omvändelse”, utan att ifrågasätta något. Med detta sagt så tror jag att det måste ske en ”renässans” bland oss ”gammelkristna” där vi står upp för och börjar vittna om just detta mirakel kring VAD omvändelse handlar om. resten ordnar nog Jesus Kristus genom DHA. var välsignad bror :-) LG Eclundh

 • wildwest63

  Jag håller egentligen helt med dej. Samtidigt fanns det i min pingstbarndom en förkunnelse som åtminstone jag uppfattade (och ingen rättade mig, vad jag kommer ihåg) att jag aldrig dög till! Hur frälst jag än var (och hur visste jag det?) så kunde jag komma till helvetet om jag gömt lillebrors skolväska i en garderob och sagt att jag inte visste var den fanns.

  Det där har tyvärr hängt med under livet och gjort allting ganska dystert. Det har tagit mig över 15 år att lyssna på Robert Schullers positiva budskap i Hour of Power på TV innan jag börjat svänga i uppfattning. Fortfarande sitter det dock i.

  Så absolut, det kan göras för enkelt idag, men jag ville bara ha med mitt perspektiv från 70- och 80-talen också.