Vad sysslar jag med?

Här följer en kortare rapport om min livssituation och mina kristna engagemang.

Ni som läser min blogg vet att min höst präglades av sjukdomar. Först två månader med en intensiv bältros med intensiva smärtor dygnet runt, där läkarna ordinerade dubbel morfindosering för att mildra värken. (Sebastian Stakset tyckte det var så festligt att jag gick på morfin under en månad). Jag lyckades ta mig igenom detta. Då började coronan, och jag vårdades på St Göran med syrgas i åtta dagar. När jag kom hem från sjukhuset var jag så illa medfaren att jag knappt kunde gå. Så det har varit flera månader nu av att återfå kondition och livskrafter. Jag är nästan helt återställd, dock lite tröttare än vad jag var före coronan. Men nu är jag frisk. Jag tackar Herren för att han har gett mig ny hälsa och krafter.

På det privata familjeplanet är det mest spännande att fjärde barnbarnet kommer att födas om en dryg månad, på Ullevål i Oslo. Det är vår yngste son som kommer att få sitt första barn tillsammans med sin Martine. Det ser vi fram emot. Man hoppas bara att man ska få åka till Norge snart. Våra barnbarn i Bergen, Norge, har jag inte träffat sedan i augusti.

Lördag den 6 mars har vi nästa årsmöte i Svenska Evangeliska Alliansen. Jag kommer då att kliva av styrelsen och ordförandeuppdraget. Jag har varit engagerad i Svenska Evangeliska Alliansen i alla år, och varit ordförande – jag vet inte hur länge – men det är säkert 10 år. Man ska inte ha ett sådant här uppdrag för länge och det känns bra att lämna över till yngre förmågor. Jag kommer dock alltid fortsätta stötta SEA, det är ett mycket viktigt ekumeniskt organ i Sverige, för att förena kristna som har evangelikal bibeltro som en gemensam nämnare. Olof Edsinger sköter uppdraget som generalsekreterare på ett utmärkt sätt och vi har en mycket bra styrelse. SEA kommer att klara sig utmärkt utan mina aktiva insatser.

Ordförandeuppdrag i Sebastian Staksets organisation, Heart of Evangelism, tar nu mycket av min tid och kristna engagemang. Vi är inne i en spännande fas trots att coronan hindrar oss från att driva alla evangelisationskampanjer med fysiska möten. Just nu är mycket av fokus på att få igång vår behandlings- och omsorgshem i Östervåla, med yngre tjejer som målgrupp, och ett center i Stockholm där vi har rekryterat Kjell och Anki Karlsten från Frälsningsarmén som verksamhetsledare. Detta arbete kräver mirakler varje månad för att fungera, men det sker mirakler varje månad. Här är en bild på Sebbe:

Sebastian Stakset

Försörjningsmässigt har jag inte pensionerat mig utan driver vidare mitt konsultföretag där jag jobbar med politisk analys, med fokus på klimat- och energipolitik. Det är detta jag försörjer mig på.

Vår Östermalmsmission har varit på lågvarv under 2020, både på grund av coronan och min sjukdom under hösten. Vi har hittills genomfört två Alphakurser och en Betakurs, arbetet har hittills inte skapat möjligheter för ett församlingsgrundande. Men vi har fått se enskilda personer komma till tro och möta Jesus genom dessa insatser. Stadsdelen har snart 80.000 invånare genom utbyggnaden av Norra djurgårdsstaden, och frikyrklig verksamhet är nästan helt avvecklad. Jag och min fru kommer att ställa upp i kyrkovalet i Oscars församling även i höst. Kontakten med Svenska kyrkan är en mycket viktig kontaktyta för oss. Östermalmsborna är antingen ateister, agnostiker, religiöst ointresserade eller också är de kulturkristet svenskkyrkliga med medlemskap i Svenska kyrkan, betoning på dop av barnen, konfirmation, bröllop och begravningar i kyrkan, kyrkbesök 1-3 gånger per år, julafton, första advent, kanske allhelgonahelgen och påsk. För Östermalmsborna existerar inte frikyrkan, det enda som finns på deras radar är Svenska kyrkan. Bara Oscars församling som är mindre än hälften av Östermalms yta, har 24.000 medlemmar. Man har fyra kyrkor, den största, Oscars kyrka rymmer långt över 1000 personer och är fullsatt vid speciella tillfällen, t.ex. flera gånger första advent. Här är en bild på Oscars kyrka.

 

Oscars kyrka

Jag har ju även engagerat mig politiskt och suttit med i Östermalms stadsdelsnämnd i två år, som företrädare för Kristdemokraterna. Jag har dock klivit av det uppdraget vid årsskiftet, det krävde för mycket tid. Jag kommer att ta på mig ett annat politiskt uppdrag i Stockholms stad.

Som Östermalmsmissionärer vill vi nätverka och engagera oss i vår stadsdel, för att knyta kontakter och skapa förtroende, därför engagemang i Svenska kyrkan, i lokalpolitiken, i vår bostadsrättsförening, och i några andra Östermalmsorganisationer. Jag är också med i Aktiespararnas riksförbund på Östermalm med nästan 1000 medlemmar.

Vi söker nu Gud för hur vi ska gå vidare med Östermalmsmissionen. När Coronarestriktionerna lättar kommer vi att ta nya tag.

När det gäller mitt skrivande slutade jag som ledarskribent för Världen Idag i november. Dagen efter att det blev offentligt ringde tidningen Dagen och erbjöd mig att bli gästkrönikör på ledarsidan. Jag tackade ja till denna utmaning, och har nu levererat två krönikor. Bokskrivandet har hamnat i pausläge men jag hoppas på att komma igång igen under detta år. Ett bokförlag vill att jag skriver mina memoarer bland annat.

Har fasat ur nästan alla styrelseuppdrag i kristna organisationer. Koncentrerar mig nu på Staksets arbete som kräver mycket engagemang och fokus, jag sympatiserar starkt med inriktningen på detta och det är inspirerande att jobba ihop med Sebbe. Han är nog en av de mest handlingskraftiga och kreativa personer som vi har i svensk kristenhet just nu.  Ett styrelseuppdrag återstår, Skandinaviska teologiska högskolan. Jag har ett starkt engagemang för konservativ evangelikal teologi, vilket också Anders Gerdmar har. Här möts våra intressen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399