Drevet mot Omar Mustafa

Jag befinner mig just nu i Marseille i Sydfrankrike där jag besöker Elimkyrkans missionärer här, tillsammans med två vänner från Elimkyrkan.

Har dock följt på håll drevet mot Omar Mustafa.

Oavsett vad man tycker om hans ståndpunkter och Islamiska förbundet, så tycker jag att frågan är klart problematisk ur religionsfrihetssynpunkt.

Enligt Stefan Löfven kan man alltså inte vara ordförande i Islamiska förbundet och sitta med i socialdemokraternas partistyrelse. Frågan är vilka fler organisationer som är svartlistade.

Skulle det gå i ett annat parti?

Vilka fler religiösa organisationer är svartlistade?

Kan man vara konsekvent och djupt troende katolik och sitta i socialdemokraternas partistyrelse?

Eller pingstvän? Eller livetsordare?

Vi får ju exakt samma typ av drev när djupt troende katoliker ska väljas till topposter i EU.

En katolik är emot abort och könsneutrala äktenskap. Bland annat. Och det är självklart även Islamiska förbundet.

Har skrivit en artikel om detta och skickat in till en av våra rikstidningar.

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ingemar Andersson

  Om en person inte delar ett partis grundläggande värdegrund och gör uttalanden som står i motsatsförhållande till vad partiet står för så bör inte den personen representera det partiet. Det är då partiets ledning som tar det beslutet.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Anders: jag uppfattar dig som en ärlig troende människa, jag har ingen anledning att tro att du sätter Maria på samma plan som Gud, men visst kan du medge att det förekommer, framförrallt i det som kallas tredje världen? Har sett det själv.

  Jag har läst mängder med Mariaböner för att säga att vissa av dem gränsar till avguderi.

 • AlmaM

  Borgia är ett gott exempel på vad jag menar med korrumperande hierarkier. Om bara en har all makt och dessutom ges status av Jesu ställföreträdare finns få möjligheter att korrigera felaktiga beslut, läror och handlingar. Men varför kallar du reformationen deformationen? Det är ju enbart barnsligt, inte kallar jag dig hund=kattolik, fast jag har mycket glädje av Guds hundar(dominikanerna) speciellt de som förestår hemsidan Godzdogz i kommuniteten i Oxford. http://godzdogz.op.org/

 • AlmaM

  ”Min antikatolicism” hur fel kan det bli, det är väl mitt fel antar jag om du fått den uppfattningen har kanske varit otydlig, jag är alltså inte anti-någon kristen kyrka. Men jag förbehåller mig rätten att kritisera och diskutera sådant inom kristenheten som jag tycker bör tas upp i ljuset och när jag uppfattar att det inte stämmer med trons grunder och NTs uppenbarelse.

  Jag är också öppen för att ändra mig, jag kan ha fel men jag vill diskutera med trossyskon, till vilka jag räknar dig-fast du verkar se mig som den fula styvsystern. Jag är nog i själva verket en av de minst ”anti-katolska ” du stött på här. Min hemförsamling delar allt utom HHN(bara pga av RKK, inte pga av oss); gudstjänstgemenskap, hyra, vardag, sorg, glädje, stjärterum och hjärterum.

 • AlmaM

  Ja, Guds väg till människans hjärta är som en ung mans till en kvinnas; som ormens väg på hälleberget. Självklart har många, precis som Paulus och du, mött Jesus bara så där. Jag blir så glad att höra det om dig, men tycker du att vi ska lägga ner kyrkan eftersom Guds väg till just ditt hjärta gick utan kontakt med den?

  Du har naturligtvis rätt om karismatiken, men det kan inte vara hela och den enda sanningen om Andens verk i våra liv (och kyrkans liv). Jag själv blev döpt i Helig Ande utan att ha mött en enda pingstvän eller fått någon förbön el liknande, vad jag vet. Det bara hände en tidig morgon i mitt flickrum (hi hi, det låter kul, men jag var 15 år då) så andedopet finns utan giriga predikanter också. Andens frukter är dock tusen gånger viktigare än Andens gåvor anser jag. Men utan henne vår hjälpare som låter källor av levande vatten springa upp inom oss skulle det kristna livet vara mycket tyngre. Släng inte ut barnet med badvattnet.

 • Anders Gunnarsson

  Då ber jag om ursäkt. Förväxlade nog dig med Ulrika

  Sorry

 • AlmaM

  Ursäkten accepterad.

  Men man behöver inte vara argsint mot Ulrika heller. Vänliga samtal berikar mer än käbbel.

 • AlmaM

  Tyvärr har du rätt. Jag har en vän som efter ett besök i Polen sa: ”They ought to call themselves Marians rather than Christians”. Man kan undra varför det känns så omöjligt att närma sig Jesus direkt? Jag tror att en del kan ligga i att Maria känns vänligare och varmare och i den patriarkala kyrkan vågar man inte närma sig annat än mamma Maria. Hon passar ju också medelhavskulturens ambivalenta hållning till kvinnor som hand i handske, antingen hora eller madonna, inget däremellan. Det är väl därför de kallar denna vanliga kvinna med ett normalt judiskt familjeliv semper virgo.

  Men samtidigt har vi protestanter i skräck för denna folkliga överdriftskult av jungfrumodern blivit rädda för den riktiga Maria, flerbarnsmamman, som en likvärdig förebild i tro och liv som apostlarna och andra förebilder i kyrkohistorien. Hon är inspirerande om vi vågar se det. Kvinnan som Jesus ger oss som förebild i tro ska vi inte skämmas för. Tonårsmamman som prisade sig salig bör inte gömmas undan utan ges sin rätta plats i frälsningshistorien.

 • Jonasq

  Kan ”värdegrunden” trumfa grundläggade politiska och juridiska fri- och rättigheter? Det tror jag är en fråga som vi behöver diskutera framöver. Det här myckna pratet om ”värdegrunden” och att den är ”gemensam” är ett större problem än vad man kan tro, trots att det låter fint med värden. Inneslutnings. och uteslutningsmekanismerna i det svenska samhället, baserat på just ”värdegrunden”, har stora likheter med det gamla lutherska enhetssamhället som var totalitärt på det ideologiska planet. Då var det ”den rena lutherska läran” och katekesen som fungerade som referenspunkter när man förbjöd judar, muslimer, kalvinister, katoliker från att verka fritt i landet. Förföljelsen av frikyrkorörelsen är kända för de flesta. Och allt med hänvisning till den överordnade ideologin som ansågs vara förutsättningen för ett ”enat” samhälle”.

  Nu hörs liknande tongångar men nu med en mer sekulär ideologi och som, ironiskt nog, vill ha förbud för den tidigare ideologin. Detta måste regleras med individuella och kollektiva fri och rättigheter baserade på lag och inte på ”värden”. Annars kommer vi att bygga ett nytt slags totalitärt samhälle, men som har namn om sig att vara ”upplyst” och ”progressivt” därför att det slår mot tradition och konservativa och religiösa tankar och praktiker.

 • Anders Gunnarsson

  Maria hade ett barn.
  Och hädanefter skall ALLA släkten prisa mig salig. Det har Kyrkan alltid gjort.

  Hell dig Maria, full av nåd…

 • AlmaM

  Det finns mycket litet som tyder på att inte Jesus hade syskon, helsyskon. Att Maria skulle fortsätta vara jungfru som gift är så fullständigt onödigt i den judiska kulturen som inte föraktade sex inom äktenskapet att det krävs mer än mycket krystade indicier för att kunna bevisa en sådan sak. Varför är det så viktigt för dig, Anders att Maria måste ha varit semper virgo? Hon kan väl inspirera oss alla i tro och mod oavsett hur många barn hon födde och fast hon var en helt vanlig hustru till Josef som inte rörde henne INNAN hon fött sitt barn, men så klart efteråt. Bibeln behöver inte nämna det för det var normalt Om hon varit så konstig att hon levde i celibat med sin man borde det ha stått för det var sannerligen en anomali på den tiden. Det blev mode först på medeltiden och inte ens då var det vanligt förekommande.

  För mig är mamma Maria ett föredöme också i att vara mamma och vanlig människa. Att förvandla henne till en halvgud gagnar inte tron.

 • Ulrika Jansson

  Tror att vi har olika syn på saker som har med kyrkan o församlingen att göra. För mig blev du en i Jesu församling i flickrummet. ”Kyrkan”…är ju så väldans massa andra saker som vi ändå verkar vara överens om inte har någonting med frälsningen att göra. Att lägga ner eller inte kommer jag att tänka på uppenbarelseboken där Gud berättar om + och minus med församlingarna. Kanske har jag fått ett minusöga o du ett plusöga men därmed behöver vi inte ha fel eller rätt. Det är ett starkt minus att få människor att tro att det är kyrkan som frälser o tolkar åt oss, medan det är ett plus att…ja, vadå. Säg du. Dock tror jag mig ha ett superplusöga på det som fick hända dig o mig på tu man/kvinna hand med Gud.

 • Ulrika Jansson

  Tack Alma,

  Det där var ju nästan lite intressant, om än tråkigt.

  Skönt att Gud kör med objektivitetsprincipen iaf;/ Om än så personligt. Nu ser jag det runda, blyga lammet o det studsiga, glada o det gråa med läsglasögon på nosen framför mig, Gud ser oss lika men ändå var o ens person som Han gjort. Gôtt!

 • Anders Gunnarsson

  Men Alma.

  Din flerbarnsmamma är en extremt sen uppfinning i historien. Ingen trodde så – varken som protestant, ortodox eller katolik före ca 1550.

  Det har inget med sexualfientlighet att göra. Studera källorna och märk att septuaginta inte har ett ord för fysiska bröder, utan använder bröder i vid bemärkelse (för mer info se AveMariaStella)!

 • Anders Gunnarsson

  Jag står för den benämningen.

  Om vi ser på reformationen i Sverige är det en händelse som kastade landet i barbari (utan bl a sjukvård, utbildning), orsakat av en maktfullkommlig despot, som plundrade Kyrkan, som gav flera inbördeskrig.

  Man skäms som svensk (eller skåning)!

  Läs t ex ”förlorarnas historia”

 • Anders Gunnarsson

  Borgia korrumperade verkligen påvedömet, men dess giltighet beror inte på honom, utan Honom!

  Politik kan missbrukas, knivar likaså, men de behöve; likväl som en herde över en hjord. I protestantismen finns det otroligt många småpåvar som drar åt olika håll.

  Därför behövs orginalet, då dåliga kopior pekar åt orginalet.

 • AlmaM

  Jag är väl bekant med Ave Maris Stella som fransklärare är det en nationalsång jag senast igår lät mina elever lyssna till och sjunga. Jag tror ändå att du och alla du refererar till har fel. Det finns ingen som helst anledning till att en judisk kvinna i början av första århundradet skulle få för sig att leva i celibat med sin make. Och de som nämns som Jesu syskon finns det ingen anledning att betvivla är precis just det. Johannes döparen står honom nära på mer än ett sätt och ändå nämns han inte som bror till Jesus, vilket dina källor menar var det naturliga med kusiner.

  Men jag tror vi lägger ner. Mödomshinnor finns ju ändå inte och jag tror inte åsikter om Marias sexliv är en fråga som avgör vår eviga salighet.

 • AlmaM

  Samtidigt vitaliserades kulturlivet i hela Europa. Både reformation och motreformation blev till befrielse för många. På RKKs sida har vi till exempel (två bland otaliga) Jesuiterna och deras missionsverksamhet, samt Palestrina och på min sida har vi (två bland otaliga) Bach och läseriet som är den tradition jag står allra närmast. Båda var i huvudsak bra för världen anser jag, trots en del felsteg.

  Du verkar härligt nyförälskad i RKK. Min katolik-bästis är född inom katolska kyrkan och han har mycket mer kritiska ögon på sin kyrka än vad jag har på den. Men han älskar den likafullt och planerar inget församlingsbyte. Kanske vågar du se lite mer distanserat på ditt sammanhang när den första berusningen släppt, eller så inte. Kul att diskutera detta med dig är det ändå!

 • AlmaM

  Varken små eller stora påvar är bra. ”Vi och den Heliga Ande har beslutat” är som jag ser det NTs princip och det bästa skyddet mot Borgia och hans likar på protestantisk mark.

 • AlmaM

  Fast troende har jag alltid varit även innan det uppfyllandet av Heliga Ande och jag vet inte hur det gick till jag kan inte minnas att jag någonsin inte trott. Men jag vill inte vara ensam som kristen. Till exempel berikar våra samtal här på nätet enormt mycket. När jag var ung läste jag i en Levande testamentet som jag fått på konfaläsningen att jag ”inte skulle vara rädd, i den här staden finns många som tillhör mig.” Sagt till någon annan i NTs tid men det blev ett löfte till mig som kände mig som ensam kristne i mitt sammanhang. Snart visade sig två kompisar i byn vara troende och vi blev ett gäng som sedan fick vara med om en underbar ungdomsväckelse i främst SvK och Missionskyrkan, men även RKK och andra frikyrkor berördes. Nu vet jag att Jonasq och de andra fackteologerna ogillar den sortens bibelläsning. Men för mig blev det sant. Jag tror på den naiva läsningen av Bibeln likväl som den informerade. Gud är så stor så jag hoppas att båda läsarterna är okej.

 • AlmaM

  Sant=)

 • Ulrika Jansson

  Är det inte märkligt tyst om Josef? Var han för mycket man för historien?

 • Anders Gunnarssonsa

  Alma

  Jag menade bloggen. Och visst är det vanligt att protestanter tolkar bibeln som han i Matt 4 (helt utan kontext)!

  INGEN har under 1800 år trott som du. Och du bara lyftervpå hattennoch går vidare…

  Man häpnar. Tänk själv, Maria födde den som världen ej kan rymma. Det eviga blev en skapad varelse. Kul för den lillebrodern som kom sen. :-)

  Inte ens Calvin – i all sin reformiver – skulle trott något så dumt. Marias respons till ängeln; ”hur skall det ske (bli havande), jag har aldrig känt någon man”, måste vara en respons hos en kvinna som valt celibatet (vilket visst var vanligt även på Jesu tid)! Alla förlovade 15-åringar vet hur barn blir till.

  F ö är just din invändning; INNAN hon fött, en som jag besvarar bland de 99.

  Er reducerande mariologi (=egentligen total avsaknad) är sorglig. Synd!

 • anders g

  Befrielse är inte blodbad… (eller asakramentalt tråkig syndakatalogisering)

  Och jag skäms över vår Kyrka. Jag är kritisk till mycket. Men efter 20 år av strid med Kyrkan, vann hon.

  Tack gode Gud för det.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Du gör Maria omänsklig med ditt resonemang, det är det här som är problemet med rkk… Maria blir i teologin näsintill gudomlig.,, den tanken är avskyvärd för alla troende under 6000 år…

  En person som valt celibatet kan inte gifta sig… du slår knut på dig i din iver att hitta på…

  Maria fick flera barn efter Jesus. Det gör henne inte sämmre.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Orginalet är Kristus inte påven….

 • Anders Gunnarsson

  Alma

  Ja Apg 15 är ett fantastiskt kapitel. Där blir det uppenbart att biskoparna tillsammans styr genom dHA försorg i en gemenskap runt Petrus (som avslutar käbblet)! Mer katolskt än så blir det inte… (o inte någonstäns här – eller där – finns det småpåvar som sitter i sin ensamhet och tolkar Skriften som de finner det mest politiskt korrekt, enligt eget huvud; vilket är huvudlöst). :-)

  Förstår du vad du läser? Hur skulle jag kunna det om ingen vägleder mig (Apg 8:30f)..

 • Anders Gunnarsson

  Att sätta påvens ämbete mot Gud är en sån barnslig reducering att den egentligen inte är värd att bemöta.

  Vad säger Jesus till Petrus i Joh 21:15, 16 o 17? Petri klippa är klippfast för att just Klippan gjort den klippfast.

  Protestantismens läromässiga gungfly är obiblisk, oapostolisk, ohelig, oenig, ologisk o ovärdig. Att någon tror Gud handlar så okyrkligt o subjektivistiskt är beundransvärt. Det säger dock mer om dig, än något om Gud o Hans handlande.

  Med vilken auktoritet lär en frifräsare att barndop är ok, eller ej ok (då både A & icke A samtidigt) eller att tionde eller icke-tionde är rätt eller att eukaristin är Kristi kropp eller saftkalas etc, etc ad infinitum.

  Ja vad är sant i denna anti-kyrkliga djungel? Det som känns rätt och det jag förstår? Varför handlar Gud på 43000 olika sätt om urKyrkan var en, helig, katolsk o apostolisk hjord under en herde (som verkat som en enande faktor i den oändliga mångfalden i Kyrkan)!

  Det enda protestanter kan enas om är att de inte kan enas o att påven har fel, jättefel eller super-duper fel på minst 43000 olika sätt…

  Är detta vad som Joh 17 eller Paulus menar i 1 Kor 1:10 eller Ef 4? Svara jättegärna på det… Väntar med spänning på det svaret (jag har ställt den frågan hundratals ggr, utan ETT ENDA – ens nästan – BRA SVAR. De flesta går bara i klinch (men attack är inget försvar av vad du tror på, snarast kontraproduktivt).

  Tänk om. Tänk, och vad händer OM…

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Vi har alla olika saker vi stör oss på i kyrkorna… du stör dig på oenighet, jag stör mig på Mariatillbedjan (som de facto sker över världen), helgonbilderna som bryter mot budorden, pedofilskandalerna som nu tagit episka proportioner, men framförrallt rkk historia…

  Dessutom är inte ens katoliker överens…. ser du jag känner katoliker världen över och ni ör INTE överens…. gammelkatoliker, liberala katoliker, katoliker flr kvinnliga präster, katoliker som blandar olika religioner isv.

  Ledsen men du lever i en lögn: det finns ingen enihet i rkk…

  Ett tag hade ni t om 2 påvar….

  Men jag förstor dig: du har gått från kyrka till kyrka utan att ha hittat rätt, nu tror du dig gjort det. All respekt för ditt val men jag delar inte din entusiasm.

  Jag har mött så många f,d katoliker som kan berätta om det andlia mörker de levt i.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Själv tackar jag Gud för att jag slipper helgontillbedjan, Mariakulter, hemliga ordnar, religionsynkretism, korståg, pedofilipräster och en av de blodigaste historia i världen..

 • Jonas Rosendahl

  Tänk att Nalin Pekgul skulle ha bättre klarsyn än Stefan Swärd 😉 http://www.dn.se/debatt/mustafa-representerar-inte-sveriges-muslimer

 • Anders Gunnarsson

  Gud gjorde Maria unik.

  HAN gjorde ett mästerverk, då HAN själv föddes o tog mänsklighet från henne. Marias storhet beror på HONOM (vilket hon själv vittnar om, Kyrkan ALlTID lärt, och som alla trogna – inte minst Luther o de ortodoxa – alltid trott, bekännt o lärt)!

  Skulle min Herres Moder (luk 1:43) vara en obetydlig dynghög (Luthers benämning om människan, dock lärde han att Maria var alltid ren, vilket också SKB gör), som jag kan häckla o förminska?

  Vad driver en till sånt?
  När prisade du Maria salig senast?

  Ära vare Fr, Px o dHA; som tillsammans med oändliga änglaskaror prisar henne salig. Marias ja är fröet till Kyrkan. I Marias gemenskap blir Barnet större. I Israel var kungamodern Drottning (studera Gebira), och min Drottning har burit universums KUNG. Han är skälet till att jag – liksom Han enligt lagen är tvungen att hedra sin Moder – vördar Kyrkans första o största gestalt.

  Hell dig Maria; full av nåd (kecharetomene), HERREN är med dig. Välsignad är du bland kvinnor och välsignad är du bland kvinnor och välsignad är din livsfrukt; JESUS.
  Hon är helig (pga HONOM) och Guds Moder (Luk 1:43), bed för oss (som du i Joh 2 bar fram människors problem o HAN lydde hennes bön, då han hedrar henne)!

  Maria är så skönt kvinnlig o enande, t o m i en sån världslig sak som att få fram ett gott vin till redan fulla judiska bröllopsgäster. Gud är större o mer annorlunda, än vad både ett pietistiskt sinne och en ultrakatolik kan förstå. Ja Gud är större. Men HAN blir ett litet värnlöst barn, i Marias armar. Vilket under. Vilket mysterium, som fascinerar, som övergår allt, som får mig att skälva. Gud är med oss.

  I Kristus – med Maria – i Kyrkans fulla gemenskap.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Så märkligt att Jesus inte lägger ner tid ich undervisning om det du nu proklamerar….

  Jag föredrar att dyrka skaparen, Fadern, Sonen, Helig Ande.

  Inte Maria. Dock har jag givetvis respekt och ser hene som ett föredömme. Jag har prisat henne salig senast i juletider. Varför skulle resoekten minskas om hon fick fler barn? Obegripligt, ologiskt.

  Min tillbedjan får hon dock aldrig. Anser du att hon ska räknas som medförlossare?

 • Anders Gunnarsson

  Före 1850 ska det vara…

 • Anders Gunnarsson

  Ingen katolik jag känner dyrkar henne. Vi vördar och ber om förbön. Och jag har ingen aning om vad Maria ska och inte ska vara; ty det är Guds uppenbarelse jag tror på.

  Medåterlösare kan hon endast kallas genom att också i hennes själ gick ett svärd. Det är dock – så vitt jag vet – inte en dogmatiserad sanning; alltså får man tro hur man vill (vilket gäller det mesta i Skriften).

 • Anders Gunnarsson

  Kära Michael

  Ingen katolik jag känner tillber Maria (de enda jag hört talas om var några i Kanada som exkommunicerades)!

  Och pedofilskandalen är en skandal, men kan du ge mig fakta om hur mycket värre de var i Kyrkan än de fall som finns i SvK eller frikyrkan (viktat mot storleken på organisationerna)… Även omm det skulle vara så att Kyrkan är värst i klassen (vilket jag inte sett belägg för), hur påverkar det läran och Sanningsanspråket (trovärdigheten påverkar det självklart).

  Angående helgonbilder, antar jag att du är någon slags reformert ikonoklaster. Kan du då ge mig något förbud mot avbildning i GT (avgudadyrkan förbjuds) eller NT.

  Första budets avbildningskommentar har fått en annan mening genom inkarnationen. Dessutom är “avbildningsförbudet” inte ett förbud mot avbildning, utan ett förbud mot avgudabilder, se 2 Mos 20:3ff; ”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig… inte göra dig någon bildstod eller avbild… Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem.”. Detta bud gavs, eftersom judar var vana vid dessa religiösa uttryck från Egypten. Judarna bröt också snabbt mot första budet genom den egyptisk avgudabilden för pengar, sex och makt, se 2 Mos 32:5f. Tjurframställningen symboliserar alltså en egyptiska avgud och tjuren var problemet. Men märk att Gud inte förbjuder konst och inte heller religiös konst, se 2 Mos 25:18-22, där keruber tillverkas; 26:31, där konstväv med keruber tillverkas och 4 Mos 21:8f med kopparormen. Se också 1 Kung 6:23-29, med avbildade keruber, palmer och blommor; 7:23-26, med avbildade frukter, tjurar och lotuslika blommor. Allt detta skedde med Guds uttryckliga befallning. Judisk tro är inte bildfientlig och efter Kristi inkarnation har materien och mänskligheten fått ännu större värdighet, vilket St Teodorius Studiten beskriver ingående i försvaret av ikoner. Niceakonciliet 787 slår fast att vördande av bilder av Kristus eller helgon är en naturlig fortsättning av att Ordet blev kött;
  ”Ty den heder som ges åt dessa bilder går vidare till dess ursprung, och den som vördar en bild vördar den som avbildas… Så lär fäderna och så är kyrkans tradition.”

  Ikonvördnad är inte avguderi, utan vördnaden för bilden når alltså personen som föremålet avbildar, på samma sätt som någon kan vörda sin egen Bibel. Ingen skulle komma på tanken att vördandet av Bibeln är avguderi. Lika absurt är då anklagelser om avguderi för vördnaden av ikoner och statyer. Varför skulle någon vilja avguda eller tillbe ett helgon?

  Angående enheten är inte alls katoliker överens, men biskoparna och påven har en substantiell och verklig enhet. Så är Guds metod. Klippan är fast, ni saknar totalt grund. Panta rei (=allt flyter, som lösan sand).

  Till sist. Att försöka misskreditera mig utifrån min bakgrund är lågt. Jag älskar protestanter, protestantismer och är inte alls bitter o Buther. Jag döptes in i SvK (av KG Hammars far, påsken 73), sen konverterade min familj till HF (=nuvarande EFK). Jag växte upp i smålands Jerusalem bland en salig blandning och gick i kristen skola. Jag har alltid sökt rötterna och för-sökte under flera decenium leva som katolik i SvK. Mina diskussioner med katoliker – och SvK:ans agerande – gjorde dock det ohållbart. Men finner jag hållbara skäl lämnar jag Kyrkan (t o m kristendomen) så fort jag kan. Så roligt är det inte att vara i skottgluggen ständigt, i detta land (som är en andlig öken).

  Jag följer det sanna, det rätta o det sköna varthelst det leder mig (om så behövs, ända in i döden; som förlorat sin udd)!

  Vincit omnia Veritas!

 • Anders Gunnarsson

  Skånes Jerusalem (=Örkelljunga) ska det stå.

 • Anders Gunnarsson

  Det tackar jag också Gud för.

  Om Kyrkan skulle vara som du beskriver henne är det rätt att fly henne. Men hittills har din beskrivning av henne, som du gett; grundats på missuppfattningar, nidbilder, halmgubbar o fördomar.

  Du hatar vad du tror Kyrkan är. Jag älskar henne från insidan.

  Döda en fördom varje dag.

  Vincit omnia Veritas! Amor vincit omnia! Och skönheten skall frälsa världen (enligt en superstor rysk författare)

 • AlmaM

  Ja det har du rätt i. Det är ju klart värst att vara en man som sticker ut, vi kvinnor kommer undan med mer vi kan ju aldirg utgöra ett verkligt hot mot någon. Men den församling som vi är sambo med i Kiruna heter faktikst St. Josef Arebetaren. Den enda församling jag hört om som fått sitt namn av pappa Josef, den första moderna pappan.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Anders! Om du tog det som att jag försökte misskreditera mig så ber jag djupast om ursäkt! Jag försökte bara en förklaring till ditt sökande… Har jag fel vill jag bli upplyst, det är inget egenvärde i att vara protestant.

  Din text är lång ich djuplodande, du förtjänar ett lika genomtänkt svar, men jag sitter på bb och vi vårt abdra barn kommer snart så jag får återkomma! Har du möjligvis facebook?

 • Anders Gunnarsson

  Ingen fb jag tittar på.

  Hoppas födelsen går bra.

 • Anders Gunnarsson

  St Josef är ett vanligt namn…

 • Ulrika Jansson

  Du ska inte sitta o blogga medan din fru föder barn. Och inte heller facebooka med en nyfödd i huset. Rätt fokus nu mannen!

 • Ulrika Jansson

  Matt 1:25

  ”Men han rörde henne inte, förrän hon hade fött en son. Och honom gav han namnet Jesus.”

  Efter att sonen var född:

  Matt 13:55ff

  Är det inte snickarens son? Heter inte hans mor Maria och hans bröder Jakob och Josef och Simon och Judas?

  Och bor inte alla hans systrar här hos oss? Varifrån har han fått allt detta?”

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Om du ägnat en timme på t ex nätet och kollat upp frågan, hade du sett att din tolkning är sentida, tendensiös och med många brister (var var ”bröderna” vid korsfästelsen.

  Jag har skrivit massor om sidor om dessa frågor. Men jag tror du mest ville göra ett litet utfall.

 • Ulrika Jansson

  Men sluta…
  Utfall…hatisk…
  Undrar varför just jag som försöker visa på Ordet hela förtvivlade tiden får dessa diagnoser? Varför kan du inte tro att jag vill söka Sanningen?
  Är det kanske det som är problemet för dig?
  Josef rör henne inte FÖRRÄN hon fött en son men som äktenskapen varit i alla tider, därefter.
  Nu får vi återigen konstatera att vi har olika tro. Jag på Jesus som ensam Herre o du på Jesus tillsammans med andra kungar, påvar, helgon, drottningar, jungfrur o annat. Du tror som tex muslimen, Jesus är okej så länge han inte är ensam Herre och inte den Ende förstfödde Sonen, Guds.

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Har du hört talas om tolkningstraditioner. Skriften läses i ett sammanhang. Bibeln tolkas av människor. Jag har också trott att Maria hade flera barn, men övertygats om motsatsen, då allt antikt material pekar på detta.

  Septuaginta (=LXX=gr översättning av hela GT) var apostlarnas kyrkobibel och grunden för NT. Om man inte förstår hur apostlarna använde begrepp ifrån LXX, blir mycket missuppfattat. Just ”bröder” är en sådant begrepp.

  Misstolkningar går att klara upp, men det förutsätter lite hemläxa. Kan man inte sätta sig in i ”motståndarnas” argument, är diskussionen dödfödd.

  Jag kan de protestantiska argumenten. Jag upplever att du inte ens vill försöka förstå Kyrkans…

  Det känns rätt fruktlöst

 • Anders Gunnarsson

  F ö hade inte Kyrkan 2 eller 3 påvar; hon hade en, men det har funnits flera motpåvar.

 • AlmaM

  Tack Ulrika för att du fortsätter. Jag orkar inte. Anders kan ju bara inte förklara varför Maria måste vara en mysko psykiskt störd person som inte har sex med sin man och dessutom inte är mor till sina andra barn som nämns i NT för att bli värd respekt. Det är en väldigt kvinnofientlig kultur som bara tål en kvinna som inte har sex ens när hon är gift.

 • Anders Gunnarsson

  Alma

  Det var lågt.

  Men med tanke på att du verkar rätt omottaglig att ta in argument mot din position, får man (nog) beteckna dig som antikatolsk. Du har noll förståelse eller vilja att sätta dig in i något utanför din bubbla.

  Synd, för du började mjukna upp från ditt rigida hörn.

  Glad påsk. Kristus är uppstånden.