Drevet mot Omar Mustafa

Jag befinner mig just nu i Marseille i Sydfrankrike där jag besöker Elimkyrkans missionärer här, tillsammans med två vänner från Elimkyrkan.

Har dock följt på håll drevet mot Omar Mustafa.

Oavsett vad man tycker om hans ståndpunkter och Islamiska förbundet, så tycker jag att frågan är klart problematisk ur religionsfrihetssynpunkt.

Enligt Stefan Löfven kan man alltså inte vara ordförande i Islamiska förbundet och sitta med i socialdemokraternas partistyrelse. Frågan är vilka fler organisationer som är svartlistade.

Skulle det gå i ett annat parti?

Vilka fler religiösa organisationer är svartlistade?

Kan man vara konsekvent och djupt troende katolik och sitta i socialdemokraternas partistyrelse?

Eller pingstvän? Eller livetsordare?

Vi får ju exakt samma typ av drev när djupt troende katoliker ska väljas till topposter i EU.

En katolik är emot abort och könsneutrala äktenskap. Bland annat. Och det är självklart även Islamiska förbundet.

Har skrivit en artikel om detta och skickat in till en av våra rikstidningar.

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Micael Gustavsson

  Ulrika, jag håller med dig och Alm ang Maria, men det sista
  du skrev var ohederligt. Katoliker degraderar inte Jesus som Islam, i ställer är deras mariologiska teser baserade på Hans
  unika ställning.

 • Micael Gustavsson

  Man är väl inte antikatolsk bara för att man inte håller med. Di låter som en spegelvänd bild av aletheiagänget, och gör knappast din kyrka någon tjänst. Om man inte tror som du så är man antingen okunnig, dum eller illvillig. Och om du tycker att hennes påstående var lågsinnat bör du besinna att hon till skillnad från dig i inte använder förnedrande och förlöjligande tillmälen. Lär av de goda i din kyrka, tex din namne till biskop.

 • Anders Gunnarsson

  Antikatolik är man om man gör nidbilder och har fientligher och fördomar mot min religion.

  Vad är förlöjligande att kalla saker vid dess rätta namn. Eller vad är det som jag gjort fel i ovanstående resonemang (jag ber gärna om ursäkt om jag gjort fel)!

  Allt gott

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Ja, vi har olika tro. Skillnaden är att jag vet hur du tror (35år som protestant) och du inte har någon-som-aning om vad vi tror. Du gör alltvärre halmgubbar och red herrings. Inte en gång har du förstått motargumenten eller argumenterat mot vad vi tror (bara vad du tror att vi tror)!

  Sånt leder precis ingen vart…

  Glad påsk. I Kristus, med Marias o helgonens ofattbara gemenskap.

 • Ulrika Jansson

  Och påven som kristi ersättare, kyrkan som tolkningstjosan framför
  allt.?Den levande Guden och den Helige Ande är verksam och lever i
  direktrelation med varje människa och det vet du? Dessutom är Gud högst
  nitälskande, typ avis, om vi gör oss avgudabilder. Nja, ohederlig är jag
  väl i någon mån som alla människor men jag vill åtminstone försöka
  erkänna det, typ varje gång jag börjar avguda en människa är det som på
  beställning
  att den människan blir väldigt mänsklig efter en stund… och jag ber
  Gud om förlåtelse för att jag avgudar den människan. Sant!

  Jo,
  att kyssa statyer av människor som någon av alla ”saintar” är inte bara
  ohederligt utan även oheligt. Det gör inte ens muslimen? När Anders
  försöker visa att hans församling inte står under Rom är han ohederlig. Rom låter dem bara vara lite svenska för att passa in. Lite lagom du vet.

 • Micael Gustavsson

  Fast de gör i allafall Honom inte till en profet bland många. Även om man kan förkasta helgonkulten så måste man om man är ärlig erkänna att det är en ontologisk skillnad i synen på helgon och Jesus hos RKK. Och när skulle Anders ha påstått att hans kyrka inte står under Rom (jag antar att du menar biskopen av Rom)?

 • Micael Gustavsson

  Även om du skulle tycka att ” protestandar”, ”deformationen” och dyl är korrekt så är det ändå hånfullt. Det är som att kalla afrikaner ”svartingar” och försvara det med ”de är ju svarta”. I övrigt gör Alma inget annat än vad du gör hela tiden. Ingen evangelikal hävdar själva att deras bibelsyn är subjektivism där man tolkar in vad som helst, men du är fri att hävda att så egentligen är fallet. Ingen katolik hävdar att Mariadogmerna bygger på sexualfientlighet, men Alma är fri att hävda att så är fallet. Samma regler måste gälla för alla.

 • WO

  Precis, hur får man ihop BÅDE att Maria skulle vägrat vara tillsammans med sin man, OCH att mannen ifråga, Josef, skulle ”bara så där” utan vidare leva med sin fru utan att få (eller utan att vilja?) vara tillsammans med henne?
  Visst kan man säga ”Gud sa åt dem detta, och de lydde” men varför finns inget påtagligt i Skriften som säger det vdå? Borde vara med, om detta nu var så viktigt, och då det ju skulle vara en mkt stor avvikelse från hur alla andra levde på den tiden (och i alla tider före och efter den tiden för den delen)

 • Anders Gunnarsson

  Att ta in motståndarsidans argumentation är dock ett minimum för seriöst samtal.

 • Micael Gustavsson

  Men att ta in argument är inte det samma som att hålla med. Annars har du givetvis rätt. Men som jag sa så är att förstå inte samma sak som att hålla med. Lite grann känns det som om du använder antikatolik på samma sätt som vissa muslimer använder islamofob. Om Alma som betraktar katoliker som bröder i Kristus, och som är medlem i en luthersk församling som delar kyrkolokal och em hel del verksamhet med en katolsk är antikatolik, vad ska du då kalla de verkliga; tex han med W?

 • AlmaM

  Jag undrar vem som är mest rigid. Lyssnade på teologiska rummet igår om andra vatikankonciliet. Det borde du också göra. Där fanns en öppenhet och mycket som blev en slags inre reformation i RKK som gör att vi idag kan prata med varandra, du och jag, tex. Jag är alltså inte antikatolsk. Bara anti att göra Maria till något annat än en vanlig kvinna med ett ovanligt uppdrag.

  När det gäller Maria är jag rigid för jag har inte fått en enda förklaring av dig till varför Maria måste vara asexuell för att duga.

  Sedan ser jag vad du skrivit till Michael och inser att det är mer än bara medelhavskulturernas kvinnoförakt som ligger bakom. Det är ett förgudligande av Maria där hon görs om till Vesta/Baste med ett stänk av Artemis, samtliga vördade jungfrugudinnor inom hellenismen. Att likställa Ave Maris Stella med NTs vittnesbörd o Jesu familj och Marias övriga barn är inte heller det något jag kan gå med på.

  Traditioner, helgon, sånger, psalmer och litteratur i övrigt kan vara till uppbyggelse men måste alltid underställas NTs vittnesbörd. Ave Maris Stella (Var hälsad havets stjärna) har många tänkvärda passager och vittnar om en innerlig fromhet som jag kan känna mig delaktig i. Men inledningen stämmer inte mot NTs vittnesbörd om vem Maria är. Jag postar hela den svenska texten här nedan, för dem som inte känner till sången/bönen så de själva kan ta ställning:

  Stjärna över haven,du Guds milda moder,nu och alltid jungfru,barn av himmelsljuset.

  Med Guds Son i famnen var för oss en moder.Han är din och given genom dig till alla.

  En bland alla, utvald,du som högst benådats,bed för oss och gör oss öppna mot Guds stillhet.

  Lär vårt sinne lydnad,ödmjukhet och renhet,så att vi tillsammans alltid gläds i Jesus.

  Lov ske Gud vår Fader,lovad vare Kristus och den helge Ande.Tre i en vi ärar.

  Det är en viktig fråga att du, och Ave Maris Stella, gör om Maria till en halvgudinna eftersom försoningen bygger på att Jesus är sann Gud och sann människa. Jag skrev tidigare att Marias sexliv inte är viktigt, men när jag sedan förstod varför det är viktigt för många med det, inser jag att man klampar in på riktigt central mark. Det är inte bara allmänt förakt mot kvinnors sexualitet utan en hel teologi som bygger på att Maria inte är en vanlig människa och där sätter jag en definitiv gräns av ovan anförda skäl. I övrigt är jag inte antikatolsk, tvärtom.

  Jag har som sagt var många katolska vänner och flera av dem är mycket mer kritiska till sin kyrka än vad jag är och de är inte alls antikatolska för det.

 • AlmaM

  Michael har rätt. RKK står verkligen inte för islams syn på Jesus. Det som oroar med mariologin är snarare inlånen från hellenismen och helt egna ganska vilda idéer som använts för att förtrycka kvinnor, men även män, genom århundraden. Det gör dessutom Jesus till enbart Gud eftersom Maria anses vara ”född av ljus” och inte en riktig människa. För mig är det en central sanning i försoningen att Jesus också var sann människa och med den mariologin som tycks så oerhört viktig för Anders säger man nej till detta.

 • Ulrika Jansson

  Du talar verklighet, DET är befriande…lättnandets suck!

  Den
  overkliga bilden säger oss att Gud skulle tillåta äktenskap mellan Maria som någon form av gud/drottning/icke-människa att ha människan Josef som man. Det är i mina ögon lika hädiskt som alá da
  vincikoden där Jesus påstås haft detsamma. Med den skillnaden att i fallet Maria tar man bort hennes mänsklighet, orättfärdighet, slav under synden, medan man i fallet Jesus tar bort hans Gudomlighet. Apropå det fann jag i min
  läsning om de stora profeterna ”over there” ska se vem det var nu…jo,
  Paul Cain, ”Jesus sade till honom att han var avundsjuk på profetens
  fästmö…” (Källa:Armstrong, In search of Spiritual Power s.66) Detta
  anser jag vara samma sjuka källa som att påstå äktenskap och jämförbara
  relationer mellan Gud och människan. Tror att det även var dessa sjuka
  grejer (troligtvis världens andar) som härjade i Knutby där en kvinna gjorde sig till blivande maka
  till Gud. Samma skrot alltihop i olika förpackningar o sammanhang o platser. Vi glömmer väldigt lätt bort att världens härskare o 1/3 ? av änglaskaran som avföll o tjänar det onda. Dessa har kunskaper om allt från flera tusen år tillbaka medan vi bara förstår det som vi hinner erfara på våra futtiga år.

 • Ulrika Jansson

  Många trådar nu…se mitt svar till WO intill.

 • Ulrika Jansson

  Många trådar nu, se mitt svar till WO intill.

 • AlmaM

  Du har så rätt, Ulrika!

 • AlmaM

  Åh, lycka till med bebisen! GRATTIS! Guds frid och välsignelse vare med er!

 • AlmaM

  Jag gör inte nidbilder som du. Men att påstå att en judisk kvinna vid vår tideräknings början skulle få för sig att aldrig ha sex med sin man är, vill jag hävda, att göra Maria till en överspänd sexualfientlig människa och inget hos henne verkar vara annat än jordnära och modigt. Jag har inte fördomar om katoliker, möjligen mestadels positiva sådana- och ja, jag har en ganska utvecklad tanke kring Maria. Om du verkligen är intresserad kan du kolla mina advents-jul-påsk och pingstkalendrar på min blogg. där hon ofta förekommer. Där diskuterar jag dock inte på detta sätt eftersom den har ett helt annat syfte och de flesta som läser den är ännu syskon i hoppet. Blir det arga utfall där tar jag bort kommentarerna. Min blogg är en snällblogg för snälla katter, hundar, hästar och människor.

 • AlmaM

  Jag var in på en sådan blogg för någon dag sedan, när jag letade efter en bra version av Ave Maris Stella till mina elever. Vet inte om det är samma som du menar. Jag skrev en kommentar så det syns om det var den du menade.

 • Ulrika Jansson

  Se rättelse intill i svar till Alma.

 • Ulrika Jansson

  Tack, måste korrigera mig själv angående”slav under synden” I Marias fall är det givetvis ”slav under Nåden” eftersom hon trodde på Jesus.
  Rom 6:14ff
  ”Synden skall inte vara herre över er, ty ni står inte under lagen utan under nåden.Hur är det alltså? Skall vi synda, eftersom vi inte står under lagen utan under nåden? Naturligtvis inte!

  Vet ni inte att om ni gör er till slavar under någon och lyder
  honom, då är ni hans slavar och det är honom ni lyder, antingen under
  synden, vilket leder till död, eller under lydnaden, vilket leder till
  rättfärdighet?

  Men Gud vare tack! Ni var syndens slavar men har nu av hjärtat
  blivit lydiga mot den lära som ni blivit överlämnade åt.Nu är ni slavar under rättfärdigheten, sedan ni har befriats från synden.”

 • Ulrika Jansson

  Se rättelse av ”slav under synden” i svar till Alma.

 • AlmaM

  Amen!

 • AlmaM

  Kul, det är ett bra namn och en fin förebild på många sätt.

 • Anders Gunnarsson

  Marias jungfrulighet är ö h t inget med sexualfientlighet att göra. Att du tror det säger mer om dig, än om Kyrkans tro.

  Marias Son gör henne unik, ty Han är den enda som valt o skapat sin mamma.

  Hell dig Maria, kecharetomene…