Fantastiska vittnesbörd från Marseille

Jag befinner mig just nu i Marseille, och i den angränsande historiska universitetsstaden Aix.

Besökte idag västeuropas kanske mest fattiga område, ett område som också är västeuropas mest muslimska område. Det bor 100 procent muslimer i området, i stort sett. Det finns en källarmoské i varje bostadshus.

Träffade en pastor och några medarbetare till honom som diskret arbetar med kristen mission i detta område. Pastorn har själv muslimsk bakgrund från Nordafrika. De har skapat en kristen gudstjänstplats i en lägenhet, mitt i detta helt muslimska område.

Om man ska arbeta med kristen mission kan man inte ägna sig åt en massa konfrontation mot islam. Deras avgörande fråga är att vinna människors förtroende och nå deras behov. De ser ett påtagligt intresse för kristen tro, mitt i västeuropas mest muslimska bostadsområde.

Det är så farligt och riskabelt med denna satsning så jag får inte skriva ut några namn eller var i Marseille detta händer.

Den berörda pastorn från ett helt muslimskt land och med helt muslimsk bakgrund, har också en mycket speciell vision. Det är att bygga en ny kristen gemenskap med både judar och muslimer. Han menar att muslimer har mycket förutfattade meningar om judar, och detta finns kvar även när de har blivit kristna. Det finns många judar som bor i Marseille. Den judiska minoriteten i staden består av tiotusentals människor. Han försöker nå även dem, både en relation, men också att dela med sig av kristen tro.

De som jobbar i den här typen av områden är hjältar och Gudsrikets spjutspetsar i Europa. Be för dem.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Fantastiskt! Det tragiska är att det finns ”kristna” som vill stoppa muslimer från att komma till Europa…. Skäms på er som tycker det!

 • kjell

  Jag håller med om att det är fantastiskt men hur många av dom blir Kristna, och hur många av dom bygger upp en muslimsk organisation som bara blir starkare och starkare, resultatet som många är rädda för är att våra lagar och regler inte gäller längre, och att demokratin sätts ur spel.
  Det verkar som om våra ledare är en aning blåögda och bara tänker på kulturutbyte men inser inte vad det innebär.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  1. Sluta vara anonym om du tycker att din åsikt är något du stor för.
  2. Vi här på bloggen tror på mirakletnas Gud, många, många fler muslimer kommer att bli frälsta.
  3. Min Herre och Mästare skulle aldrig avvisa främlingen som kom till honom, så inte heller jag.

 • wildwest63

  Det finns kanske 1-2% kristna invånare i våra länder som är kristna nog att tro på medmänsklig mission. De ska alltså omvända den i allmänhet mer eller mindre starkt troende gruppen invandrade muslimer! Vi klarar inte av att missionera bland våra egna, som ändå är sprungna ur en kristen omvärld, vi klarar inte ens att ha en verksamhet där både 80åringar och 18åringar trivs i samma gudstjänst, hur ska vi då klara att missionera bland muslimer? Jag hoppas givetvis att jag har fel vill jag tillägga.
  Sen kan man definitivt ha en annan infallsvinkel på Marseilles muslimska kvarter: detta är Frankrike! En västeuropeisk stat med demokratiska institutioner. Och ändå så får man tassa så på tå i en av deras största städer som om man befann sig mitt i den saudiska öknen, för annars råkar man fysiskt illa ut! Det är positivt att muslimer omvänds, men det är katastrof att vi har laglösa enklaver och inte höjer ett ögonbryn över hur det kunde bli så.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Det finns kristna som tror på en Gud som gör mirakler, det händer dagligen!

  Sedan har jag BOTT inte enbart rest igenom, muslimska ”enklaver” och aldrig mött hot eller våld….

 • AlmaM

  Halleluja! Vilken underbar människa och vilket mod att följa sin kallelse så. Tyvärr måste vi ligga lågt också här i Sverige, men det finns även här människor som möter våra muslimska syskon i hoppet med respket och kärlek. Framförallt krävs bön och fasta för denna fråga och dessa människor. Vilken glad och härlig rapport-tack Stefan!

 • AlmaM

  Och ändå finns en hoper befriade muslimer även här! Gud är större!

 • AlmaM

  Gud välsigne dig för det! Jo, det går att ”bygga altare i Mamres terebintlund” tom i muslimska länder, men det börjar hårdna och tyvärr hotas och misshandlas konvertiter även här. Däremot har jag mött bara respekt och vänlighet mot mig som född i kristenheten av muslimer. Nu vill väl knappast talibanerna umgås med mig så urvalet blri ju den majoritet muslimer som är vanligt hyggligt folk, precis som de flesta människor här på jorden.

 • AlmaM

  AMEN!

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Detsamma. Vi kristna ska se med andra ögon på människor, det räcker med t ex bergspredikan flr att se hur vi kan behandla våra medmänniskor, oavsett om de heter Johan eller Achmed.

  Man skapar inte demokrati genom att stänga ute och förfölja medmänniskor. Då skapar man demonkrati där ondska och själviskhet får råda.

 • AlmaM

  Helt sant!

 • kjell

  Det står att vi skall taga väl emot främlingen, men genomgående i hela bibeln handlar det om att främlingen är och förblir främling.

 • Micael Gustavsson

  Du har fel. Moabitiskan Rut blev tex anmoder till Davids hus; det är svårt att tänka sig att en främling blir mindre främmande. Och i NT så upphävs främlingskapet för oss alla som stod utanför förbundet och medborgarskapet. Det finns inget sin helst stöd i NT för att Guds folk ska ha någon sim helst lojalitet till sin nationstillhörighet ( även om det går att argumentera för en viss sådan med rationella andrahandsargument).

 • wildwest63

  Därmed dissade du samtliga kristna från Antiokia år 50 e Kr fram till 60talets flumvänster… Det är märkligt att det går att hävda att judarna har rätt till sin nation Israel och att judar ska behandlas på ett särskilt sätt. Men plötsligt, när det gäller andra nationer och andra folkslag så gäller det inte. Jesus talar om alla folk o stammar som ska prisa honom, om att evangeliet först ska spridas i Judeen o Samarien och först därefter till jordens ände.

 • Micael Gustavsson

  Du behöver inte bli så upprörd.Jag är inte säker på att jag dissade samtliga kristna under denna tidsperiod, det har även under hela perioden funnits nyanser. Jag tror att många högmedeltids påvar skulle ha instämmit i det jag skrev, även om jag inte delar deras version av kristen internationalism. Hur som helst så utesluter det faktum att vi tillhör en nation med Jesus som Kung inte ett aktivt engagemang i samhällslivet, men det är då som Daniel eller Ester i Babylon. Den nutida stsdsbildningen Israel har jag inte berört i mitt inlägg, så jag förstår inte varför du tillskriver mig åsikter om den .

 • kjell

  Gå in och sök på Bibeln och ordet främling så får du fakta.

 • AlmaM

  Tack för att du står emot xenofob-mobben med klara och intellektuellt hederliga argument!

 • AlmaM

  Fakta är att vi alla är gäster och främlingar som våra fäder här, vårt hem är i Himmelriket, som du borde veta så Bibelsprängd som du är. Alltså är vi både landsflyktiga och bär hemlandet inom oss. En kristen kan helt enkelt inte älska Gud och samtidigt vilja behålla andra i främlingsskap. Läs 1 Johannesbrevet tills det sitter!

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Precis. Problemet är at vi nu har en mängd människor som gillar de kristna traditionerna och allmäna konservativa åsikter men som ibland inte är pånyttfödda kristna. Det skapar problem då det enda medborgarskap vi ska bry oss om är det himmelska. Fakta är att nationalism är en form av avgudadyrkan.

  komihåg att den Tyska, nazistiska armen hade ”Got mit uns”, Gud med oss på bältena….

  Dessutom: mycket märkligt med ala fega anonyma kometatorer… mycket fegt. Det gör att jag inte tar deras åsikt på allvar..

 • gäst & främling

  Du behöver gå tillbaka och läsa allt igen, jag kan inte se någon som agerar nationalistiskt här, den enda som agerar fel här är du som tagit på dig åklagarens roll, min personliga uppfattning vore att vi tog hit alla förföljda kristna som med Sverige som ”bas” kunde vinna sina landsmän för kristus,
  många skriver här på Stefans blogg annonymt på grund av många orsaker en är att det du skriver alldrig går bort från internet, en annan är att företag eller människor runt personen inte accepterar att namnet finns på bloggar.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Då avstår man att skriva om man inte kan stå för sin åsikt… Resten besvarar jag ej då du föredrar anonymitetens mörker framför det klara ljuset där man med sitt namn, liv och gärning står för sin åsikt.

  Det du skrivt, de orden har exakt använts av en annan anonym hmm….

  Vet en specifik person som brukar skriva så….

 • gäst & främling

  Hade det varit ljusare om jag skrivit peter peterson?
  Det handlar inte här om vad du tycker utan det är Stefans blogg, och vad jag kan se så är inte heller du ensam om ditt namn, och du accepterar AlmaM som också är signatur, om du vill vara kristen så skall du inte samtidigt ta på dig anklagarens roll.

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  AlmaM kan man lätt ta reda på vem det är.. hon har en blogg osv. Jag har en bild ich facebook konto.

  Du kannlika görna vara wildwest eller någon annan anonym fegis.

  ”Ta på sig åklagarens roll”

  Som du gör menar du? Att försvara det du gör är åklagarens gebit…

 • kjell

  I stället för att angripa en person när du inte förstår det som han skriver, så ställ frågor om vad personen menar, jag skriver ofta korta inlägg och om du då inte begriper så fråga istället för att göra personangrepp.
  Jag har skrivit här på Stefans blogg sedan han startade den under mitt namn kjell om Stefan önskar något så har han min mailadress, wildwest har också varit här länge (och har mycket att ge) läs det som skrivs och häng inte upp dig på namn.
  Tråkigt att det inte går att se längre allt som jag skrivit under årens lopp efter Stefan ändrade bloggen och min dator släpper inte in mig på diskus, det beror nog på någon spärr i nätverket.
  kjell

 • http://www.facebook.com/bilbo.haggqvist Michael Häggqvist

  Sedär, nu dök Kjell upp också…. precis nör jag sagt att jag inte ska svara göst&främling….

  Märkligt….

 • kjell

  Obs Michael Jag heter kjell och skriver med liten bokstav, det gick inte att svara dig direkt nu för då uppdaterar sidan med hjälp av kompatibilitetsvyn och då ramlar jag bara ut, det har blivit så svårt sedan Stefan ändrade.