Fortsatt Åhman-debatt

Torsten Åhman och jag har hamnat i en rejäl teologisk diskussion. Torsten har publicerat elva blogginlägg på sin blogg där han kommenterar min bok Efter detta. Sedan skrev jag en kommentar på min blogg, en ganska summarisk sådan, där jag kommenterade Torstens 11 blogginlägg. Sedan har nu Torsten skrivit en kommentar på min kommentar, man hittar den här. Ni får gärna komma med synpunkter på denna debatt, jag vädjar dock om ett sakligt tonläge och jag kommer att ta bort kommentarer som innehåller personliga oförskämdheter och personkritik. Vi ska nu bara diskutera sakfrågorna. Det är också roligt om lite ledande pastorer och teologer deltar i debatten, tystnaden från det hållet är ibland märklig, det finns väl fler än Joachim Elsander, Ulf Ekman och några till som har en uppfattning om någonting.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Bra ansats Swärd…

  men momentum: Släpp sleven ett tag.

  Du har de facto skrivit en bok i aktuellt ämne. Den förklarar och står sig väl med betydligt längre tidsfaktor än blogg -& twittrande.

  Det är indrivna hullingar, som för den frenetiskt irriterade försöker ge sig på…
  Låt det vara – det står sig självt.

 • Immanuel_falk

  Jag skrev en kommentar på Åhmans blogg där jag ber honom bemöta de problem som jag tycker finns kring annihilationen. Bland annat följande:Är det rättvist att Hitler och Sven Bengtsson (trevlig arbetande Svensson som dock avfärdar allt religiöst tjafs) får samma straff?Varför ska vi dö två gånger? Varför uppstå för att dödas av Gud?Vem utför själva annihilationen?Vad gör vi med Jesu ord om olika grader av straff?
  – Precis som en domstol har olika grader av straff beroende på hur allvarligt brottet är så säger Jesus att det funkar på samma sätt med Gud. ”På domens dag ska det bli VÄRRE för x än y.” Hur ser du på det?Måste en evig död innebära ett utplånande? Utifrån en materialistisk världsbild tänker vi så, att död=att man slutar existera. Men kan inte död betyda separation? Jesus säger ju: ”låt de döda begrava de döda”, om folk som andas. Men de är skilda från Gud och därför döda.Jag ställer inte ned foten riktigt själv, men jag ser allvarliga problem med annihilationen. 

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  På måndag överväger jag att polisanmäla Stefan Swärd för olaga hot.

  Hans viktigaste argumentet för  är att Helvetet måste predikas till varje pris, är att ateister och materialister annars uppfattar Evangeliet som tandlöst.

  Men att hota människor är faktiskt olagligt och ett så allvarligt brott att den hotande kan dömas för olaga hot till böter eller fängelse i sex månader.

  Enligt Brottsbalken måste hotet vara allvarligt menat och måste vara framställt på så sätt att hotet är avsett att framkalla allvarlig fruktan hos den hotade. Det krävs, enligt lagens ordalydelse, inte att den hotade faktiskt känner sådan fruktan. (!)

  Striden om Helvetet kan inte avgöras av Swärd eller Åhman.  Här krävs en opartisk instans som utreder frågan om Swärds hot ska tas på allvar eller inte.

  På måndag planerar jag att anmäla Stefan Swärd för olaga hot.

  Det är en Salomonisk lösning på detta problem: Döms Swärd till fängelse blir han martyr i Paulus anda. Läggs förundersökningen ned vinner Åhmans evangeliets kärleksbudskap.

  Om inte samhället uppfattar Swärds budskap om Helvetet som hotelser är det ju bara fånigt att fortsätta med hoten. Ur detta faktum ska min Salomoniska lösning tolkas. 

  Hur som helst kan kristna inte fortsätta leka religiös domstol. Och eftersom hoten riktar sig mot det sekulära samhällets medborgare är det rimligt att rättsstaten avgör frågan. 

 • Nils

  Nu snurrar du väl till det ordentligt
  Polisanmäla för olaga hot…
  vem hotar egentligen ?
  Brottsbalkens användande i nämnda fall blir nog kvar i bokhyllan, åtminstone för de pålästa i juridik.

  Sedan dyker det ändå upp en klarsynthet att ”striden inte kan avgöras” med annan än opartisk instans…
  Så det är där polisväsendet ska belastas ?

  Sedan salige Salomos vishetskrycka…

  Jo den borde nog funnits med från början i reflekterandet innan ev. polisutredning…
  Undras om inte polismyndigheten i Luleå också har lite väl mycket outredda brott som har högre dignitet & inte främjas av ytterligare en anmälan av lågprioriterad art ?

 • Bekymrad

  Bengt Wikström.
  Maken till illvillig läsare har jag aldrig stött på i ett kristet sammanhang förut. Hur kan du så grovt vilja förvränga allt Swärd skriver? Du behöver inte svara på den frågan. Men snälla… ”Lägg därför bort allt slags onds­ka, falsk­het och förställ­ning, av­und och förtal”.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Skulle inte ”polismyndigheten i Luleå” ta allvarligt på ett hot på från Gud själv? Har du alldeles förlorat tron på kraften i Guds ord, Nils?

 • Nils

  Om du med din polisanmälan förfäktar att Gud själv står bakom anmälan, så är nog risken stor att polisen guidar dig vidare till psykmottagningen för behandling.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Det är jag som står bakom anmälan.
  Guds står bakom hotet.

  Jag är alltså inte Gud.

 • Nils

  Egentligen är diskussionen inte illa ment…
  Ha de gott – det finns viktigare saker att ägna energi åt.

 • Pingback: Vad diskuterar Swärd och Åhman egentligen om? - Bengts Blogg()

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag svarar gärna på dina frågor. 

  Personligen har jag den största respekt för Stefan Swärd.
  Han är både intelligent och intellektuellt hederlig.

  Faktum är att jag som kristen älskar honom. Men jag älskar Gud mer.
  Därför tillrättavisar jag honom när han låter kyrkans intressen gå före Guds. Jag är lojal Gud, aldrig en människor. Och jag tror att Stefan Swärd uppskattar den ordningen.

  Jag vet att jag inte är snäll, men alltid rak och ärlig. Och jag hävdar med kraft att jag är inspirerad av Den Helige Ande när jag kommenterar.

  Låt Gud bekymra sig om Stefan Swärd. Det behöver inte du göra.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag håller av dig också! Det var ju du som fick mig att ”komma ur garderoben som kristen” på Internet, när du frågade om jag hade en blogg. Tack för det!

  Och kom nu inte och säg att ”du har släppt anden ur flaskan” bara för att bilden är spännade. (Du är bra på bildspråk och ”överutnyttjar” den talangen ibland.)

  Allt gott! Mein Gott!

 • Sward

  Bengt wikström,
  du skriver för ofta på min blogg. Jag överväger allvarligt att börja plocka bort dina inlägg. skriv mer sällan, och kortare inlägg.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • Sefast_tronde

  Vad är nu det här för skenmanöver, ämnat att ta Bengt Wikström i örat? 
  Stefan: ”skriv mer sällan, och kortare inlägg.” Kan väl förstå om du ogillar vissa kommentarer innehållsmässigt, där kan jag faktiskt hålla med dig ang. BW, om du nu tycker så. Några etiska och språkliga regler bör man ha på en blogg!Men BW skriver inte längre kommentarer än flertalet andra, och dessutom inte så ofta att det stör (har bara kollat dina senaste 10-12 artiklar). Du bör väl snarast se frekvensen som att BW promotar din blogg genom sitt återkommande deltagande. Ovan citerade argument blir det därför svårt att uppfatta som seriöst menade. Ryt gärna ifrån, när någon har klandervärda attityder eller ett ovårdat språk, men säg då istället ifrån på ett sakligt och adekvat sätt. Den här skenmanövern från BW med ”polisanmälan” var ett språkligt och tankemässigt övertramp, så om det är bl.a. detta du menar håller jag med dig, och säkert många fler av dina läsare. I det stora hela anser jag nog att bloggen håller en tämligen anständig nivå, vad gäller kommentarerna. Var du glad för det.Bättre upp, Stefan! Med en så pass intesseväckande färsk bok i bagaget, där du uppfattas ärlig i din framställning, borde du kunna vara lika ärlig mot kommentatorerna här på bloggen. Eller har jag totalt missuppfattat det hela?MVH / Sefast Tronde 

 • Immanuel_falk

  På tisdagen kan du anmäla Jesus för olaga hot också. ”Frukta istället honom som kan kasta er i Gehenna.”
  På onsdagen kan du polisanmäla alla miljoner kristna som delar Stefans tro på en dom och ett helvete. Vad är ditt problem Wikström? Ta itu med dina sår och din bitterhet.

 • kjell

  Jag håller med Stefan, 5 inlägg av 14 när det är 7 bloggare är ju ett högt tempo, men sen tror jag också att många tröttnar på bloggen när sådana som BW  pladdrar på, och tror sig ha hittat en egen väg till Himlen, men det kanske är svårt för Stefan att skriva vad han innerst inne känner.

 • Nils

  Polisanmälan kan ju verka skruvat men kommer i ett annat läge mot bakgrund av fallet Åke Green. Om man har rätt att predika bibeltexter har alltså redan prövats och domen fallit i högsta instans att man har rätt att göra det genom den grundlagsskyddade religionsfrihetslagen. Det finns alltså prejudikat, ett slags lex Green, som landets predikanter kan luta sig mot och riskerar inte att ramla ner från predikstolen.

 • Bengt Malmgren

  Har kommenterat debatten på min blogg:
  http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/55518.aspx

 • Sward

  Sefast Tronde,
  Jag vill att det ska vara en bred och saklig debatt på min blogg, där olika röster kommer till tals, och där man bemöter varandra med respekt. Det kräver en måttlighet i hur man skriver. Vill man börja skriva långa kommentarer bör man starta en egen blogg, inte breda ut sig på min. Tyvärr hinner jag inte följa alla kommentarer som skrivs på min blogg, men det blir för vildvuxet ibland. Man kan ha en hel del synpunkter på det Wikström skriver, men jag tycker i vissa lägen han utnyttjar situationen och skriver för mycket, vilket skrämmer bort andra kommentatorer.
  hälsar
  Stefan Swärd

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  1. Du har oinskränkt makt över din blogg. Inte ens Gud kan komma till tals utan ditt godkännande.

  2. Vem som varit smord i käften och vem som blev smord i Den Helige Ande får Jesus Kristus avgöra.

  3. Jag  sätter nu punkt för min medverkan på din blogg. Jag tar för stor plats. Och detta stora tomrum jag lämnar efter mig, lär inte att fyllas av din saknad. Den saken är klar.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Du har förstått bakgrunden till mina övervägande.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Jag står då åtminstone för mitt pladder med namn och bild. Vem är du?

 • kjell

  Jag hittade 76 st på ratsit med ditt namn, det är väl nästan anonymt

 • Nils

  Men efter den friande domen mot Åke Green råder tystnad. Kan det vara så att förkunnelsen mot homosex tystnade sedan förkunnelsen efter prövning klubbades som en laglig solklar rättighet. Vad som är tillåtet att göra är väl inte alltid lika kul som det mer busigt kontroversiella. Green själv mobbades väl ut i det civila samhällets periferi vilket kan vara en hårdare dom än att hamna i fängelse som martyr.

  Ponera att något liknande skulle hända med Swärd och helvetesförkunnelsen efter polisanmälan. Fallet skulle förstås läggas ner eftersom praxis nu finns. Inte ens tribunalen i Haag skulle ta sig an fallet som brott mot mänskligheten eftersom hot om evig tortyr inte är en fullbordad gärning. Dessutom lär tribunalen själv med tiden hamna i Guds domstol. Men om helvetesförkunnelsen på samma sätt som homosex skulle uppmärksammas och granskas av media och sen sluta på samma sätt. Ja då skulle Swärd själv hugga av den gren han sitter på. Vilket kanske var vad den sluge B W räknade med. Vem som är djävulens advokat vet dock inte jag.

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Din rätt att tro på Helvetet är skyddad av Svensk grundlag.

  Men lagen skyddar inte vad jag vill kalla ”Guds Torpeder” som sprider skräck i befolkningen med sina hotelser: Ta emot frälsning eller brinn i Helvetet!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Så det är alltså du som tar över efter mig på Stefan Swärds blogg…

   

   

 • Nils

  Den tredje parten, det sekulära samhällets medborgare, otroende, ateister, hedningar, hedonister, lär dock inte bry sig. Någon offentlig debatt av samma kaliber som filosofen Ingmar Hedenius satte igång när det begav sig blir det nog aldrig mer. Nutiden ser inte ut som dåtiden. Det är därför jag inte tror att en eventuell renässans för helvetesläran förmår skrämma fram frälsning till folket, som det kanske fungerat förr. Jag tror heller inte att även om 50-tals möblemang skulle vara en populär trend så skapar inte det tankegods från 50-talet i människors huvuden.

   ”Hedenius blev framför allt känd genom sin bok Tro och vetande, som utkom 1949. Boken gav upphov till en av de mest omfattande kulturdebatter som förts i Sverige. Den handlade om kristendomslärans sanningsanspråk men också om kyrkans ställning i samhället.”

  Hedenius avfärdade inte bara helvetesläran utan religionen kristendom som förnuftsvidrig. Det ironiska är dock att även om nu Hedenius trodde på förnuft och logik så var han en djup pessimist som kom fram till en katastrofal slutsats: ”En värld där människor existerar har mer av ondska än en värld där det inte finns människor, och om man är förpliktigad att avskaffa onda företeelser så bör man göra det. Om någon kunde avliva mänskligheten så borde han också göra det.”

  Gud kan då lova Hedenius att det är precis vad han kommer att göra på domens dag. Helvetet lär avliva så många som behövs för att avskaffa ondskan. Jag hoppas dock på att en god Gud inte avskaffar ondska med ondska utan med godhet. Avskaffar de eviga plågorna. Låter det bara dö ut.

 • Nils

  Den tredje parten, det sekulära samhällets medborgare, otroende, ateister, hedningar, hedonister, lär dock inte bry sig. Någon offentlig debatt av samma kaliber som filosofen Ingmar Hedenius satte igång när det begav sig blir det nog aldrig mer. Nutiden ser inte ut som dåtiden. Det är därför jag inte tror att en eventuell renässans för helvetesläran förmår skrämma fram frälsning till folket, som det kanske fungerat förr. Jag tror heller inte att även om 50-tals möblemang skulle vara en populär trend så skapar inte det tankegods från 50-talet i människors huvuden.

   ”Hedenius blev framför allt känd genom sin bok Tro och vetande, som utkom 1949. Boken gav upphov till en av de mest omfattande kulturdebatter som förts i Sverige. Den handlade om kristendomslärans sanningsanspråk men också om kyrkans ställning i samhället.”

  Hedenius avfärdade inte bara helvetesläran utan religionen kristendom som förnuftsvidrig. Det ironiska är dock att även om nu Hedenius trodde på förnuft och logik så var han en djup pessimist som kom fram till en katastrofal slutsats: ”En värld där människor existerar har mer av ondska än en värld där det inte finns människor, och om man är förpliktigad att avskaffa onda företeelser så bör man göra det. Om någon kunde avliva mänskligheten så borde han också göra det.”

  Gud kan då lova Hedenius att det är precis vad han kommer att göra på domens dag. Helvetet lär avliva så många som behövs för att avskaffa ondskan. Jag hoppas dock på att en god Gud inte avskaffar ondska med ondska utan med godhet. Avskaffar de eviga plågorna. Låter det bara dö ut.

 • Bengt-Åke Eliasson

  Guds shalom ! Ja det lilla jag läst ännu av svärds nya bok och att åhman är så i hetluften att förändra saker och ting, när det redan står skrivet. Jesus sa vid ett tillfälle i bibeln ”det står skrivet” Nämen 1917 års bibel talr ett tydligt språk. I över 100 år snart, så sa ju Jesus och lärjungarna . Bibeln är ju sann. Onödig debatt om Just svärds senaste bok. Jag tror på det här ! Att läsa bibelsammanhangen i bön och titta på texten 5 minuter och vänta och bedja mer. Lyssna, lyssna, lyssna. Så söker jag Guds svar och mening och shalom över bibeltexten. Man MÅSTE bejaka kärlekens lov i bibeln. Vad är kärleken. Den är INTE strids lysten . SHALOM  http://www.prayerworkers.blogspot.com

 • PeJohansspn

  I de bönehus där Guds ord predikas och bekräftas med tecken och under torde debatten saknas.

 • Ghsven

  Jag är iaf inte galen…..

 • Sefast_tronde

  Förstår väl dina synpunkter. 

  Men risken blir att det sprider sig en olustig stämning över det hela när bloggare på något som kan uppfattas som tvivelaktiga grunder hotar kommentatorer som går något på tvärsen med avstämning. Då är det nog bättre att söka förekomma en eller ett par gånger med varningar i god ton, där man anger de regler kommentatorerna bör följa. Och först i tredje hand avstängning med motivering varför. 

  Sedan är det väl förståeligt att det blir svårt att få tiden att räcka till för att läsa allt för den som ensam ansvarar för en blogg med många kommentarer.

  Vi får hoppas att det blir bättre, och att bloggen framgent får fylla ett syfte som är Gud välbehagligt. Åtminstone vad gäller de bakomliggande motiven.

  MVH / Sefast Tronde

 • Anonym

  Läser man något av Wilgot Fritzon så blir resonemangen som förs patetiska i sammanhanget med situationen i Kina,Nordkorea m.fl. länder. Man talar i väst om välfärdssjukdomar, när inget ”händer” då skriver man en bok eller recenserar någon annans som förklaring.

 • kjell

  Hej   P-E  Det var länge sedan, & nu har du kommit in i ett stim.

  Tänk om  Stefan kunde recensera bibeln på samma sätt som andra böcker, det kunde bli bra bibelstudium.