Krönika om abort i Världen Idag idag

Idag har jag en krönika införd i Världen Idag som man kan hitta här.

Den handlar om abortfrågan och ger en tydlig vink till det programarbete som pågår inom kristdemokraterna när det gäller abortfrågan. Jag hävdar att det är en konsekvent hållning från kristna kyrkan i alla tider att vara emot abort och värna om det ofödda livet. T.om. Jonas Gardell påpekar detta om den tidiga kyrkan att den utmärkte sig på detta område, man var helt emot abort och spädbarnsdråp vilket var både vanligt och legalt vid den tidpunkten.

Kristen abortkritik handlar ytterst om att värna de allra svagaste, och det är också uttryck för en konsekvent kristen icke-våldsetik.

I Svergie är frågan redan så nedtonad inom kyrkan, det är nästan bara Ja till Livet och Mats Selander som har en tydlig ståndpunkt. Att i det läget lyssna på amerikanska predikanter (som t.ex. Jim Wallis och Brian McLaren) som tycker att frågan ska tonas ner ytterligare, tycker jag är helt fel.

Kristen etik handlar om mycket mer än bara abortfrågan. Men att ta bort och tysta ner denna del av kristna etiken blir bara en populistisk anpassning efter det sekulära samhällets agenda.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Europa har generellt en mycket låg nativitet, och därför påstår jag att Sverige inte har onormalt många graviditeter. Förmodligen drar invandrarkvinnorna upp födelsetalen i Sverige. Det gör de förmodligen i Holland också. Men om vi ser till antalet fullföljda graviditeter hos den infödda svenska befolkningen, tror jag att vi hamnar mycket lågt. Utan invandringen hade vi haft en reell folkminskning i både Holland och Sverige

  Men nu var ju frågan om orsaken till att Holland har knappt hälften så många aborter som Sverige Färre oönskade graviditeter eller färre ogenomtänkta aborter? Nu är det inte bara jämförelsen med Holland som utfaller till Sveriges nackdel, utan en jämförelse med vilket land som helst. Särskilt intressant är en jämförelse med Norge, eftersom mönstret liknar det i Holland. Färre tonårsaborter.

  För några år sedan hade Norge en likartad utveckling som Sverige, med en stark ökning av just tonårsaborterna. Men ledande norska politiker accepterade inte tanken att kvinnor i 18- eller 19-årsåldern är för unga för att få sitt första barn. I Sverige har vi en kraftig ökning av medelåldern på förstföderskor. 26 år om jag minns rätt. Och det är ett resultat av aborterandet. Om samma utveckling fortsätter kommer förstföderskornas genomsnittålder snart att vara över 30 år i Sverige. Expressen hade en artikelserie om denna skrämmande utveckling för 2 1/2 år sedan. En barnmorska varnade. Komplikationerna ökar med så hög medelålder på förstföderskorna. Antalet fall av ofrivillig sterilitet ökar med antalet aborter.

  Vi i Sverige har rubbat naturens ordning, när det gäller människan själv, på ett mycket illavarslande sätt. Svenska folket håller på att utrota sig självt. Läs min kommentar nr 15. Som sagt var räddas situationen genom invandringen. Men samma abortmönster breder ut sig bland invandrarna efter en eller ett par generationer i Sverige.

  Jag tror fortfarande att en genomgången abort, tomheten efter det aborterade barnet, driver många svenska kvinnor att hoppa i säng första natten med vem som helst – en undermedveten längtan efter ett nytt barn. Att man ska leva ihop med sina barns biologiska fäder, är ingen självklarhet för unga svenskor idag.

 • Micke

  Börjar bli lite less på alla förutsägbara åsikter.

  Per automatik blir de som anser sig vara mest gudfruktiga o bibeltrogna oftast de största abortmotståndarna, i kraft av ordet o i den människokärlek de tror sig vara anmanade att ha enl. detta ord.

  Oftast är dessa de allra mest dömande, bigotta och inkonsekventa man kan finna. De agerar endast efter vad som ”förväntas” av sin ”kartbok” o formar därefter på gott eller ont, hela sin verklighetsuppfattning.
  Mänsklig hänsyn undanbedes helst.

  I själva verket överdriver de sin kärlek till livet. Påbjudet ”älskar” de alla foster medan människor i verkliga livet inte alls är värda samma beskydd och förståelse.

  Tror iofs. inte att det är riktigt jämförbart, men i Usa är ofta ovanstående människotyp väldigt positiva till dödsstraff.
  Samma människor har inga som helst problem med eviga straff i elden som aldrig släcks. Även då sägs det handla om kärlek och rättvisa.

  Utan att på något sätt vilja förespråka aborter, dessa bör naturligtvis undvikas så långt som möjligt, ställer jag ändå frågan: Är det kanske inte tom. en fördel att redan som foster bli aborterad?
  Den som inte utsätts för jordelivlets risker att synda utan att bli frälst, torde logiskt sett heller inte riskera de ”rättvisa” straffen.

  Ser man det så blir ju abort rena barmhärtighetshandlingen.

  Mvh MS

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Lars, ursäkta. Men invandrare och svenskfödda? kristet värre…

  Iaf, så är medelåret uppe över 30 i landet, senaste mätningen jag såg. Storstäderna låg väl 33-34 förutom norrköping som låg under, på 30 år. istället för o kolla på invandrare, så kolla på socioekonomisk bakgrund och klass, där finner du mer rättvisa siffor.

  Micke: jag förstår hur du tänker, delar en del tankar, men kanske inte är så aggresiv i tonen, (hoppas jag). Det hyckleri som finns i den svenska kristenheten, är den värsta synden. Om man bara började jobba på sin egen frälsning i första hand istället för andras… Detta med flisa och bjälke…

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Roberth

  Menar du att man har samma inställning till aborter och barnafödande i resten av världen som i Sverige? Har jag skrivit att det är negativt att invandrarna tar med sig ett annat synsätt? Nej, jag skrev att det är negativt att de efter en eller två generationer anpassar sig till den svenska ”kutluren” på det här området.

  Och sedan, vad som är kristet. Står det inte i Bibeln ”Gå ut och gör alla folkslagen till lärjungar”? Varför står det så, om inte världen bebos av olika folkslag? Tänk så känsligt att påpeka detta. Läs min kommentar nr 15! Kan det som utspelades i Sverige 1935 – 1975, att kvinnor skars sönder i underlivet för att makthavarna ville förädla ”rasen”, rättfärdigas med att nästan alla offren tillhörde folkslaget svenskar?

  Det talas det tyst om. Det talas också tyst om att australiska myndigheter under samma tid (1930-talet) lade ut förgiftat kött kring aboriginernas boplatser i syfte att minska deras antal.

  – – –

  Det är kanske orättvist att kritisera Stefans doktorsavnandling, som han skrev för flera år sedan. Alla är vi väl barn av sin tid, även när vi protesterar. Men Stefan skrev faktiskt att det är fel att kvinnan ensam ska bestämma om abort. Men vad jag minns, ställde Stefan aldrig följdfrågan: På vilka grunder ska kvinnan stödjas att göra det ena eller andra? Kräver inte detta något slags sorteringsprincip, liknande den som utövades av Statens Rasbiologiska institut, som var den myndighet som utredde abortansökningarna och rekommenderade bifall eller avslag. De formella besluten togs sedan av Medicinalstyrelsens socialpsykiatriska nämnd.

  Är det ett bättre alternativ, att någon beskäftig typ säger ”Gör som du vill. Jag stödjer vad som helst!”

  Som kristen ser jag varje graviditet som ett ”välsignat tillstånd” – oavsett i vilket land den gravida kvinnan är född.

 • http://pendlatillnorrkoping.blogg.se Roberth

  Det är precis det jag menar, vi är alla guds barn därför att prata om svenskar och invandrare o sära på folk, de hör lixom inte hit.

 • helen

  Micke!

  Du börjar att bli trött på alla förutbestämda åsikter, jag med!
  Du anser felaktigt igen, att bara för att man är abortmotståndare så skulle man vara för dödsstraff. Nej där har du fel igen.

  Sedan har du mage att säga att det skulle vara en fördel att redan som foster bli aborterad. Vem utom Gud han rätt att besluta över död och liv och om du tycker att du har den rätten Micke, så undrar jag om du skulle kunna tänka dig att abortera bort dig själv. Nej jag tror inte det för du vill antagligen leva och älskar livet och skulle du inte göra det så har du ändå inte rätt enligt Gud att ta ditt eget liv, eftersom Gud antagligen tycker att ditt liv är alldeles för värdefull för det. Och sedan är det inte tillåtet enligt Gud att ta sitt eget liv heller.

  Himmel och helvete är en realitet, Gud skapade inte helvetet för människorna utan för djävulen och demonerna eftersom de är fallna varelser som aldrig kan komma upp till himelen igen. Men människorna har medans de lever en chans att välja sida antingen himmel eller helvetet, sedan är det försent. Om man medvetet tillber djävulen eller inte valt Jesus Kristus som sin personlige frälsare innan man dör kommer man att tillbringa evigheten skild från Gud och det betyder i helvetet.

  Tacka Gud för att du har chans att vända om men gör det innan det är försent!

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Roberth

  1. Vad har detta att göra med abortdebatten? Har världens alla olika folkslag verkligen samma inställning till sex, äktenskap och aborter som majoriteten av folkslaget etniska svenskar?

  2. Sa inte Jesus ”Här är inte jude, här är inte grek”? Vad menade han med detta? Att det inte fanns judar och greker? Eller menade han ”Alla olika – alla lika”? Det vill säga att det fanns olika folkslag, och olika kutlurer, men att alla hade samma människovärde, och samma rätt att bli frälsta.

  3. Vad du än försöker påstå, så vidhåller jag att det finns kulturella skillnader mellan etniska svenskar och invandrare – i synnerhet katolska invandrare, speciellt när det gäller synen på sexualtiet, äktenskap, preventivmedel och aborter.

  Fastän jag kan vara kritisk mot andra delar av katolicismen, håller jag stenhårt på de katolska invandrarna i de frågorna. I synnerhet delar jag deras negativa inställning till preventivmedel. Jag är helt emot artificiella preventivmedel, och anser alltså att man får rätta sitt sexualliv efter de konsekvenser, som detta medför. Funnes det inga kulturella skillader alls mellan olika folkslag, hade vi etniska svenskar ingenting att lära av invandrarna – och ingenting att lära ujt.

  När det gäller just abortpolitiken har vi svenskar ingenting att lära ut. Vi är sämst i världen. Som vi har betett oss, är vi en skam för hela mänskligheten. Jag försöker diskutera hur vi ska ändra på detta, vad vi har att lära av andra, t.o.m. av ett så sexliberalt land som Holland.

  Debattera gärna, men håll dig till ämnet, tack!

 • Micke

  Helen!

  Jag vet inte hur du läser eller så uttryckte jag mig kanske otydligt.
  Hur som helst tror jag inte att all abortmotståndare är för dödsstraff, men många oreflekterade efterföljare hyser dessa dubbla oförenliga åsikter med bibeln som stöd.

  Du verkar inte heller kunna/vilja fatta mitt helt logiska resonemang kring abort kontra evigt, brinnande h-vete med gråt och tandagnisslan eller undantagsvis, evigt paradis.

  Eftersom du själv säger att detta är en realitet och att de flesta kristnas åsikt, helt bibelenligt säger att väldigt få ska bli räddade, vore det väl mest humant att aldrig födas.

  Och hur i allsna dar kan du få för dig att jag tror mig att ha rätten att bestämma över liv och död??????
  Jag försöker föra ett logiskt resonemang.
  Och jag skulle aldrig tillbe d-vulen!!!

  Vad gäller mig själv så kunde jag redan i tidiga år förbanna att mina föräldrar danade mig, så om de aldrig träffats, hade fått missfall eller gjort abort hade ju givit samma resultat:
  jag hade inte vetat något, sluppit lidanden här på jorden och slutligen inte riskerat den evigt brinnande ugnen som aldrig släcks.

  Helen, du ser dig själv som en bricka i ett gigantiskt spel där du måste födas, vad som än inträffar måste leva vidare, för du har ingen rätt då du är en bricka i ett spel som vare sig du eller jag valt.

  Mvh MS

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Monica du har rört om i grytan,grattis.

  V v v v Thommy Bergenwall

 • http://www.monicaolssonkolkman.blogspot.com/ Monica

  Ja, tydligen, men jag har tappat tråden i de sista inläggen. Är nog för trött.
  Har ändå känslan av att få har fattat/vill fatta vad jag vill säga.
  Over and out från mig för denna gång.

 • TB

  Det enda jag vet om min biologiske far är att han erbjöd sig att själv utföra aborten på mej (var alltså läkare). Min mamma vägrade, trots att hon var ensamstående. Förhoppningsvis är min fru och våra gemensamma barn glada över min numera avlidna mammas ensamma kamp.

 • helen

  Micke!

  Gud är större än både dig och mig och jag ser mig inte som en bricka i ett spel. Men om du menar striden mellan Gud och djävulen så är den striden redan vunnen av Jesus Kristus.

  Ditt liv är värdefullt och det är alla människors liv, oavsett vilka föräldrar som barn har så har de i varje fall rätt till sitt liv och de kan skapa ett meningsfullt och lyckligt liv även om förutsättningarna inte var de bästa när de växte upp.

  Men har de inget liv så skulle de aldrig kunna skapa de förutsättningarna.

  Men du har rätt i att de barnen har det bra hos Jesus nu men jag tror att Gud hade velat att ge dem en stund på jorden först.

  Frid!

 • Micke

  TB.
  Hoppas o tror med dig att både frun o barnen är lyckliga med att du fick möjligheten att leva.

  Men hoppas även att ingen av er eller ev. ättlingar p.g.a dumhet, okunskap, för mycket kunskap, genetiska svagheter eller något annat ska missa målet o därmed förtjäna evig brännugn.

  Själv har jag tagit det säkra före det osäkra, jag har trots alla möjligheter avstått barnalstring.

  Torde enl. min mening vara oerhört mer barmhärtigt än att ens chansa på att någon av telningarna skulle fällas som skyldiga.

  Mvh MS

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Jag är nog ändå ganska tacksam för att mina föräldrar danade mig. Man kanske blir det när de inte finns längre. Därför ska jag berätta hur mina föräldrar träffades. 1929 skrev tidningarna väldigt mycket om sådant som inte ens skulle ha blivit en notis idag.

  Min morbror, som jag aldrig har träffat, hade klättrat uppför ett stuprör, som lossnade från väggen, så han föll ner och slog ihjäl sig. I en stor stockholmsk morgontidning stod att han skulle besöka sin käresta och hade varit berusad. Dagen efter dementerades detta av tidningen själv. Sedan var det debatt om detta journalistiska övertramp under flera år. En av dem som läste detta var min blivande pappa. Några år efter den tragiska händelsen hade en massa männsiksor samlats i en park. Då sa min faster till min blivande pappa: ”Kvinnan som står framför dig är syster till den mannen, som det har stått så mycket om i tidningarna.” Hon blev min mor. Men hon blev också ett av de många offren för svenska statens övergrepp mot sitt eget folk, nästan alla etniska svenskar. Men först hann jag födas.

  Det var ju därför väldigt roligt att höra landstingsrådet Anne-Marie Nilsson, kd, säga vid ett internt kd.möte att redan på fosterstadiet kan hon se vilka barn som kommer att bli kriminella. Hade denna Anne-Marie Nilsson varit min mors barnmorska, hade jag blivit aborterad. Jag har aldrig varit kriminell. Jag avskyr sådana personer som Anne-Marie NIlsson. De har för höga tankar om sig själva, Bara för att de har en frikyrklig bakgrund, tror de sig vara bättre än andra.

  Jag växte upp mitt i detta, det som svenska staten har gjort mot min mor. Det sätter sina spår. Jag är heterosexuell, men har aldrig haft en riktigt bra relation med en kvinna. Kanske därför som jag inte dög som kd-politiker. Jag fick aldrig chansen, fastän jag har en massa kunskap. Jag saknade den frikyrkliga präktigheten: hög inkomst, villa, vovve och Volvo. Sedan c:a 15 år har jag en konstig relation med en kvinna, som har blivit fråntagen sitt barn (som fosterhemmet har haft ihjäl) och har blivit utsatt för en massa rättsövergreipp. Just nu förbereder vi en anmälan mot konungariken Sverige till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

  Kd är det mest främlingsfientliga och rasistiska partiet i svensk politik, medräknat partier utanför riksdagen. De gömmer sig bakom en kristen retorik. De är djävulens barn, som tänar en massa pengar på missbruk av Guds namn. .

 • helen

  Lars,

  du vet inte varför just du är född, för en tid som denna! Även om ditt liv kanske har varit tufft så finns det en mening om kanske är det först i backspegeln som vi ser meningen.

  Men jag tror att Gud har en stor plan med ditt liv oavsett hur dina omständlgheter ser ut nu.

  Det måste vara någon stor plan eftersom djävullen har varit emot dig men Gud är segraren!

  Var välsignad!
  Helen

 • TB

  Micke:
  Låter som om Du missar en fantastiskt del av livet – även om Du gör det av goda förutsatser. Vi är alla ”skyldiga”, men Kristus har köpt oss fria. Låt inte ”religiösa” grubblerier hindra Dej från att ta emot de gåvor och glädjeämnen Gud själv vill ge Dej! Celibat är bra för dem som helhjärtat vill tjäna Gud på heltid. Som make o far förstår jag väl vad Paulus menar med detta. Men eftersom jag inte har ”heltidskallelse” vill jag inte missa denna mening med livet. Gud själv har lagt ner dessa känslor i oss, och Han har även uppmanat oss att ”vara fruktsamma”. Jesus beskriver äktenskapet som liknande Hans förhållande till sin brud (församlingen). Att då se på äktenskap och föräldraskap som något negativt är att nedvärdera Guds plan och syfte med sin skapelse. Att vara älskad av fru och barn ger mig den högsta ”jordiska” lycka jag kan uppnå – och för detta tackar jag dagligen min himmelske Far.

 • Mikael

  Hej!
  Tack Stefan för en intressant artikel som givit sådant genljud på denna fråga!
  Jag läser med stort intresse alla teorier som ligger till grund varför ena landet klarar hålla lågnivå på Aborter och Sverige ligger högt.
  De unga i Sverige som har sämre förutsättningar att lyckas än sina föräldrar.
  Detta har inte hänt på flera genarationer, så vi kan inte hämta någon större erfarenhet i samhället.

  Det kan ta flera år att få en fast anställning, men mänskliga drifter slutar inte för att man inte har en trygg framtid.

  Jag har sett en attityd av att kvinnor fokuserar frågan om att män skall ta sitt ansvar och motsatt män anser att kvinnor skall ta sitt ansvar.

  I alla tider har nativitetsfrågan diskuterats i vår riksdag, efter 1990-talet har politiken inriktat sig mest att ta denna fråga som en kostnadskalkylsfråga och vid denna tid kom företag på den geniala iden att kalla de anställda för Humankapital. Det är ett ganska kallt ord på oss och i fokus har inte människor varit, snarare kapital.
  Man börjar diskutera om att det närmar sig 30 % i ungdomsarbetslöshet.
  Tar man där och i beräkningen att vi gått med i EU och det går ganska lätt att skaffa billig sprit.
  Jag undrar lite över att ingen reflekterat över dessa frågor.

  Helen du har funnit en väldigt viktig punkt kärleken, jag håller verkligen med, men med så svåra odds mot sig, så kan man förstå att aborterna ökar i vårt land.

  När det gäller kd,så lägger idag alla partier frågor till experter.En sådan är, kommer vi vinna eller förlora på aktivt abortmotstånd. Vilken person vinner vi mest på att skicka till EU, skall det vara Sacreus eller någon annan?

  Ni kommer att märka ett parti som sakta men säkert kommer att söka populära ställningstagande för att kunna nå gemene mans intresse.

  Och är detta fel eller rätt, jag vet inte. Alf Svensson arbetade från 1964 att få partiet
  i regerande ställning. Nu kan de påverka och helt plötsligt måste ställningstagande göras, och det finns inget som korrumperar så bra som att vara maktställning.

  Och Lars Flemström jag hörde ett program om det hemska som pågick i vårt land som slutade så sent som 1963 men lagändringarna skedde först 1969 och 1975. Sterilisering på friska barn slutade 1963 då skedde Sveriges senaste lobotomering av typen ett snabbt snitt görs genom att man går in genom övre delen av ögonloben och med ett instrument som mest liknar en ispik ock sliter sönder delar i pannloben, det förekommer lobotomiliknande operationer än idag där medicin inte hjälper patienten.
  1969 fick vi en lag som säger att epileptiker får gifta sig ,1975 fick de till och med rösträtt.
  Men när diskutionen om abort drev igenom abortlagen 1975 kan man säga att folkhemsbygget fick en annan syn på vilken norm man räknar som normal och vilka som skall tillhöra folkhemmet.

  Denna utveckling är den god eller ond? båda sidor kräver ett kraftigt ansvarstagande av de styrande i landet, gör de inget, skapar det stora problem och ofta är det resurser som saknas och när de kommer är det ofta väldigt sent.

  Vi har väldigt stort antal flickor och pojkar som går med kraftig ångest i skolorna idag.
  Så om vi inte tar på oss vårt ansvar som kristna medborgare och likt ljus ger samhället tillbaka vad det behöver, vem kommer då att göra det?

  Mikael

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Mikael

  Så lyckades vi till slut hitta något som vi är överens om. När vi talar om kristendomens praktiska tillämpning är det kanske lättare att komma överens, än när vi diskuterar teologiska tvistefrågor? Jag kan tillägga att omyndigförklarade vuxna fick rösträtt först 1992, Äldre än så är inte den allmänna rösträtten i Sverige. De icke önskvärda svenska medborgarna – de som hade stämplats som ”oönskade anlagsbärare” hade tidigare inte rösträtt, och hade alltså ingen talan. Som du skrev fick många sina hjärnor sönderskurna. Först blev de omyndigförklarade och sedan gav förmyndaren samtycke till övergreppet.

  Mot bakgrund av nazismens ogärningar i Tredje riken antog FN under början av 1950-talet ett förbud mot människoavel. Detta stoppade inte den människoavel, som bedrevs i Sverige med hjälp av tvångssteriliseringar, selektiva aborter och inspärrning av friska personer på mentalsjukhus. I stället ändrade man motiveringarna för övergreppen, från genetisk till ”social” indikation. De, som haft hand om verksamheten, fick bråttom att dölja vad som förekommit och fortfarande förekom – och troligen fortfarande förekommer genom den obligatoriska rådgivningen till abortsökande kvinnor. Eftersom det är förbjudet för sjukvårdspersonal att påverka kvinnor att avstå från abort, kan man ju räkna ut vilket stöd de abortsökande kvinnorna får.

  Under slutet av 1990-talet skrev jag en artikel till tidningen Kristdemokraten, vars chefredaktör då var Stefan Attefall (nu kd:s gruppledare i riksdagen), där jag föreslog att dessa samtal skulle avskaffas och att anti-abortorganisationer i stället skulle få statligt stöd – som motvikt mot RFSU:s pro-abortpropaganda med statligt stöd under årtionden. Attefall ville inte ta in artikeln, då den stred mot kd:s abortvänliga politik. Kd har aldrig varit mot aborterna som sådana, utan bara mot kvinnans rätt att bestämma själv. Någon annan ska alltså avgöra.

  Och jag frågar: På vilka grunder? Kd lockar kvinnor att göra abort, med att de kan få stödsamtal efteråt mot eventuella samvetskval. Dessa är ju resultat av sorgen efter det förlorade barnet, som drabbar i synnerhet kvinnor som inte har andra barn. Graviditeten sätter igång samma hormonprocess hos kvinnor som hos djurhonor, och som hos dem kallas ”ungvårdnadsinstinkt”. En normalt forskridande graviditet leder till att även ett oplanerat och från början oönskat barn blir ett efterlängat och älskat barn. Tyvärr fortskrider inte alla graviditer normalt, vilket bör också beaktas i abortdebatten. Men kvinnor har älskat sina barn långt innan det fanns någon familjeplanering.

  Statistiken visar att vi inte har fri abort i Sverige. Vi har abortplikt. Och det är ett arv från människoavelstiden före 1975. Stefan Swärd har fel när han skriver att man då prioriterade fostret skyddsinträsse. Nej, man prioriterade uppdelningen av folket i önskade respektive oönskade anlagsbärare. Försöket att genom utsorteringsavel skapa en övermänniskoras prioriterades före både kvinnornas och de ofödda barnens intresse.

  Kvinnor, som klassades som önskade anlagsbärare fick naturligtvis avslag på sina abortansökningar.Eftersom de kinnorna var de mest privilegierade och talföra, ledde det naturligtvis till påstridiga krav på aborträtt även för dem. Utan att myntets baksida, den s.k. negativa eugeniken, granskades.,

  Liten ordlista:

  Positiv eugenik = tvångssamlag i syfte att skapa ”övermänniskor”. Kvinnor med utstuderat nordiska utseenden i det ockuperade Norge 1940 – 1945 skickades till Tyskland i det syftet där de parades med SS-män.Svenska politiker upprördes över att ”de rasbästa” behandlades på detta vis – inte mot människoaveln som sådan.

  Negagiv eugenik = undanträngningsavel i syfte att skapa ”övermänniskor”. Förekom i Sverige 1935 – 1974. De ”oönskade anlagsbärarna” hindrades att föröka sig, för att de ”önskade anlagsbärarnas” andel av befolkningen skulle öka succesivt, så att den första första svenska övermänniskan skulle födas inom några generationer.

  Riksdagen var helt enig över alla partigränser om denna människoavelspolitik, med ett enda undantag: kommunisten Seth Persson, som inte trodde på avelsteorierna. Detta gjorde däremot hans partikamrat, läkaren Andrea Andréen (ordförande för Svenska kvinnors vänsterföröbund), som höll entusiastiska föredrag om människoaveln.

  Människoaveln kan diskuteras ur flera aspekter. Dels övergreppen mot enskilda människor, att kvinnor skars sönder i underlivet i den negativa eugenikens namn. Dels att svenska politiker lekte gudar och skulle skapa en övermänniska (vilket ju också var Hitlers syfte, men med ännu värre medel). Hur mycket Hitler än kallade sig ”nationalist” hatade han det tyska folket som det var. Föraktet mot det egna folkslaget, som det var, kännetecknade också de svenska politikernas människoavelsprojekt.

 • Mikael

  Hej Lars!
  Vi har nog mer gemensamma punkter.
  Men när man ser denna polik som drivits i Sverige kan man inte tro det är sant.
  Men man lyckades att toppa detta för när krisen 1990 var på i bottenläge:
  Genomfördes Ädel reformen och Psykiaatri reformen.
  I ett klubbslag överfördes allt ansvar till kommunerna, men resurserna gavs inte i samma
  fart som reformen krävde.

  Detta ledde till att kommunerna vårdade dåligt de gamla och bland annat Beckomberga patienter var bara 50 % kvar i livet några år senare.

  Nu idag vet man att eleverna i skolorna går 25 % av flickorna, 12 % av pojkarna med svår ångest. Samtidigt som nästan alla kommuner drar in på lärare, skolsköterskor, kuratorer och skolsköterskor.

  Vart kommer det bli av vårt samhälle i framtiden?

  Mikael

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Ädel- (äldre) och psykiarireformerna under 1990-talet är väl off topic i en abortdebatt, men låt gå.

  1. Den fortskridande försämringen av den psykiska hälsan bland unga kvinnor beror inte på psykiatrireformen utan på aborterna.

  2. Avvecklingen av mentalsjukhusen hade pågått under lång tid vid den definiiva nedläggningen 1995, varför det var en hög medelålder hos kvarvarande patienter. 50% hade antagligen dött inom tio år även om mentalsjukhusen varit kvar. I stället för att beklaga att de fick ett värdigt slut inom den kommunala äldrevården, borde vi fokusera vilka övergrepp de hade varit utsatta för inom mentalsjukhusens väggar.

  3. Många av de kommunala vårdinrättningar, som byggdes upp som ersättning för mentalsjukhusen är numera nedlagda eftersom de inte längre behövs. Tyvärr har även en del vårdinrättningar för alternativa psykiatriska behandlingsformer , som byggdes upp under 1990-talet också lagts ner.

  4. Under 1990-talet skedde också en decimering av behandlingshem för missbrukare. Man har skyllt ökningen av den missbruksrelaterade brottsligheten på psykiatrireformen, och alltså gjort de psykiskt sjuka till syndabockar för denna brottslighet – helt i linje med de rasbiologiska linjerna från 1930-talet.

  5. Mentalsjukhusen användes som genetiska fängelser under täckmantel av sjukvård.

  Jag har försökt sätta in aborterna i sitt rasbiologiska sammanhang, försöket att skapa en ”övermänniska” genom selektiva aborter (förekom 1935 – 1974), steriliseringar av ”oönskade anlagsbärare” (förekom 1935 – 1974) isolering, d.v.s inlåsning av ”oönskade anlagsbärare” i så kallade mentalsjukhus (förekom tills de skiljda mans- och kvinnoavdelningarna slopades, varefter det blev möjlgt för manliga och kvinnliga patienter att träffas. Under denna tid var sterilisering ett villkor för utskrivning från de sä kallade sjukhusen.), isolatbrytning genom folkomflyttningar (genomfördes i stor skala med arbetsmarknadspolitiken som medel), selektiv kondomutdelning (ej genomfört). Källa, anteckningar från föredrag hållit 1940 av läkaren Andrea Andréen (ordf i Svenska kvinnors vänsterförbund).Hon var alltså entusiastisk anhängare av människoavelsprojektet.

  I våra dagar försöker man dölja att de flesta offren för tvångssteriliseringarna var etniska svenskar. Bland de friska personer som låstes in på mentalsjukhusen (de genetiska fängelserna) var resandefolket (tattarna) överrepresenterade. Vi får aldrig glömma om att det handlade om försök att utrota vissa delar av svenska folket genom att hindra deras fortplantning. – Resandefolkets ursprung är omtvistat. Men troligen var de etniska svenskar, som tagit efter zigenarnas livsstil. Rasbiologiska institutet skrev långa utredningar om att resandefolket borde utrotas, då de enligt institutet vägrade utföra ett hederligt arbete.

  Man kan se en spikrak linje från militanta feministers pro-abortinställning idag till Andrea Andréens verksamhet under 1940-talet. Samt givetvis makarna Myrdal. I deras succébok från 1934 står att det i alla samhällsklasser finns ”en bottensats av individer som saknar existensberättigande”. Man får inte heller glömma att människoavelsprojektet stöddes av en enig riksdag ( med Seth Persson som enda undantag), alltså även av de borgerliga partierna. Samt av både präster och frikyrkopastorer.

  Man får inte heller glömma att den reglerade invandringen före den nuvarande flyktinginvandringen användes som ett medel för import av ”önskade anlagsbärare” för förädling av den svenska människorasen. Anlagstester genomfördes av dem som ville komma till Sverige, vilket fick till följd att den importerade arbetskraften under 1960-talet kunde hålla ett högre arbetstempo i genomsnitt än den svenska.

  Statens rasbiologiska institut hade under Herman Lundborgs chefstid (före 1936) propagrat för renrasavel, men Gunnar Dahlberg som tillträdde som chef 1936 förespråkade korsningsavel, på grund av negativa effekter av renrasavel inom lantbruket. Människoavelsprojektet följde helt teorierna och erfarenheterna av djuravel och växtförädling inom lantbruket. Människor behandlades som djur, och inte som Guds avbild.

  Politikerna själva ansåg sig ha kommit längre än andra på människans vandring från apstadiet till övermänniskostadiet. Människoavelsprojektet var, förutom, övergreppen mot enskilda individer, ett uppror mot Gud.

  Därför ser jag den accelerande ökningen av antalet aborter som ett syndastraff. Man lurade ju kvinnor att ansöka om abort, för att få göra rasbiologiska utredningar. ”Frivillig” sterilisering ställdes som villkor för abort. Operationerna skulle göras samtidigt, för att inga kvinnor, som fått abort beviljad, skulle smita från sterliseringen.

  I detta syfte förhalades aborterna till vecka 28 – 30. Den långa väntetiden på abort knäckte kvinnorna psykiskt så att de gick med på den livsfarliga dubbeloperationen. Hundratals kvinnor dog. Andra blev skadade för livet. Detta skedde inom den offentliga sjukvården. Kvinnor, som fått avslag på sina abortansökningar, anlitade i stor utsräckning illegala abortörer – en verksamhet som också skördade många offer.

 • johan

  De karismatiska baptistiska kalvinisterna i USA är väldigt tydliga i abortfrågan. John Piper predikar en söndag om året om abort. Kanske något för svenska pastorer att ta efter? På livets söndag… jag tror detta är en viktig fråga och tackar dig Stefan för din tydlighet. Du är bra!

 • Mikael

  Hej Lars!
  Jag säger inte emot dig på ett enda uttal men jag får förtydliga mig lite de 50% som dog efter blivit hemskickade tog flertalet sina liv. Det gjordes en del repotage som sändes i tv när reformens verkningar kom fram, detta gav jag som ett exempel på hur illa det kan gå om det inte finns resurser att få ordning på reformen.

  Och denna kommentar försökte jag förtydliga vad som händer om så mycket barn som mår dåligt i skolan inte får tillräckligt med stöd.

  Har man därtill räknat ut att det är troligt att undomsarbetslöseheten kan komma upp till 30% då måste samhället rusta sig till en stor kris för landet.

  Och då vädjar jag till er hjälp ungdomar till bättre liv med mer glädje i det.
  Det behöver inte alltid vara så mycket att bar finnas där och stötta de är viktigt.

  När vi mår bra, kommer inte ”att älska” sluta och felsteg kommer att ske men de som mår bra brukar hålla sig med bättre koll.

  Sverige gjorde en psykriatriundersökning Milton ledde arbetet. Det har nu kommit information tillbaks, de områden som fick extra stöd,var inte tillräcklig.

  Mikael

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Läste idag att nu gör mest barn under hela året, samt att mars (nio månader senare) toppar statistiken över antal födda barn. Hur många av mars-barnen är planerade, tro?
  Sommarmånaderna toppar en annan statistik också: Över antalet tillfälliga och oplanerade sexuella förbindelser. Det anses ju inte moraliskt fel numera. Det finns t.o.m. kvinnor som passar på att bli gravida genom någon tillfällig förbindelse under semestern. Det är numera ingen själklarhet att man först måste ha inlett en fast förbindelse med barnets far.

  Detta kan man förstås moralisera över och vilja återge äktenskapet och två-förälderfamiljen dess gamla roll. Men tror någon på fullt allvar att svenska folket kommer att avstå från att ha sex i väntan på att äktenskapet ska återupprättas som samhällsäinstitution? Om det ens vore möjligt, skulle svenska folket utrota sig självt genom inställt barnafödande. Men naturen har sin gång.

  Och statistiken visar att graviditeterna inte är orsak till aborterna. Både om vi jämför Sverige med andra länder, eller om vi jämför sommarmånaderna med andra tider på året.

  Aborter-ökning, som fortfarande fortsätter 35 år efter det att Sverige fick fri abort, beror på någonting annat. Att de fria aborterna har övergått i något slags abortplikt. Socialminister Göran Hägglund, kd, har valt att bekämpa graviditerna i stället för aborterna. Och resultatat kan ju bara bli att vi får ännu fler aborter.

  Kristenheten måste välja väg. Är det graviditeterna eller aborterna som ska bekämpas?

 • http://www.gatuevangelisation.wordpress.com Jonas Päivärinta

  Vad vi kristna behöver göra är att lyfta upp Jesus för Sverige. Visst är det viktigt att delta i samhällsfrågor men det är inte våra protest listor och marscher som kommer att ge en förbättring. Vad säger Bibeln?

  ”Dessutom kom lagen in för att fallet skulle bli så mycket större. Men där synden blev större, där överflödade nåden ännu mer” (Rom 5:20).

  Så lösningen när synden växer är att nåden lyfts fram (alltså Jesus).

  Tack för mig :)

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  DN:s barnbilaga har frågat läsarna om rätt ålder när man skaffar sitt första barn. Svaret blev:

  15-19 år 2%
  20-25 år 23%
  26-30 år 42%
  31-35 år 24%
  36-40 6%
  Över 40 år 3%

  Skrämmande! Men det förklarar varför Sverige har fem gånger så många tonårsaborter som Holland. Det svenska planerings-vansinnet kräver tusentals offöddas liv varje år. Och en hel del av dessa aborterade barn är egentligen önskade barn.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Har läst lite mer. Bl a om en professor, som varnar för att svenskarna börjar göra barn för sent. Detta samtidigt som ”i Sverige har vi en hög barnönskan”. Detta betyder att svenskarna i genomsnitt VILL ha fler barn än folken i jämförbara länder. Men sedan händer detta fruktansvärda, att vi inväntar ”rätt” ålder för första barnet, och därför aborterar de barn som skulle födas dessförinnan. ”Barnönskan” infinner sig inte plötsligt vid ”rätt” ålder, utan har funnits hela tiden. Och är förklaringen till att svenskar ”slarvar” med sina preventivmedel i så hög grad.

 • http://larsflemstroms.blogg.se Lars Flemström

  Har läst lite mer. Bl a om en professor, som varnar för att svenskarna börjar göra barn för sent. Detta samtidigt som ”i Sverige har vi en hög barnönskan”. Detta betyder att svenskarna i genomsnitt VILL ha fler barn än folken i jämförbara länder. Men sedan händer detta fruktansvärda, att vi inväntar ”rätt” ålder för första barnet, och därför aborterar de barn som skulle födas dessförinnan. ”Barnönskan” infinner sig inte plötsligt vid ”rätt” ålder, utan har funnits hela tiden. Och är förklaringen till att svenskar ”slarvar” med sina preventivmedel i så hög grad.