Dagenartikel idag ihop med Ulf Ekman, Dan Salomonsson, Anders Sjöberg och Stefan Gustafsson

Idag tisdag, publicerar vi en gemensam artikel i tidningen Dagen, med kraftig kritik mot Högskoleverket som enligt vår mening för mycket vill lägga sig i de teologiska utbildningarna. Vi som har skrivit artikeln är förutom mig själv, Dan Salomonsson, pingstpastor i Uppsala, Ulf Ekman, pastor för Livets Ord, Anders Sjöberg, avgående missionsföreståndare för EFS och Stefan Gustafsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen. Man hittar artikeln här.

Vi har det gemensamma bl.a. att vi alla är styrelseledamöter i i Clapham-Institutet, och det var vid ett styrelsemöte nyligen där idén kläcktes att vi skulle göra en gemensam artikel i detta ämne.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Marcus Nilsson

  Bra och viktig artikel ni skrivit! Teologi betyder väl ”läran om Gud”? Vore det inte rimligt att de teologiska fakulteterna även fortsättningsvis fick förtroendet och friheten att utforma sådan undervisning/forskning? Låt teologerna få ägna sig åt teologi! Ur ett internationellt perspektiv ter sig HSV:s yttrande som extremt. Tur att några reagerar.
  Marcus Nilsson, läkare

 • http://www.kastasten.se Thommy Bergenwall

  Mycket bra artikel och det behövs stämmas lite i bäcken när det gäller staten och dess inställning till fri skolor och kristna utbildningar i allmänhet.

  Det är obegripligt att dom ska in och ha åsikter när deras egna skolor många håll håller en mycket låg standard.

  Vi skall inte låta oss strypas till tystnad, utan resa på oss och ta plats,vi får bara det utrymme vi tar inte det vi förtjänar.

  V v v v Thommy Bergenwall.

 • http://ungkristenkille.wordpress.com ungkristenkille.

  Oj! Var det du som var med och skrev den? Det lade jag inte märke till. Såg bara artikeln i förbifarten. Ska läsa!

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Alla varningar för liberalteologin är välkomna. Men varningarna kommer för sent. Liberalteologin har tagit död på så mycket av andligt liv och sund biblisk tro i detta land, så vissa stunder känns det som att det är kört för svensk kristenhet. (Men så pessimistisk ska man ju inte vara 😉 )

  Berndt Isaksosn

 • Roger Enqvist

  Bäste Metodistpastor,

  Tala som du tror, annars tror du snart som du talar. Tron ser det omöjliga!

  Mvh
  Roger Enqvist
  Eslöv

 • feminist

  mycket män som skrivit under (sitter i claphaminst.)…

 • http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=168126 Metodistpastor Berndt Isaksson

  Till Roger Enqvist

  Jo, tron ser det omöjliga, men vem är fullkomlig i sin tro och aldrig hyser några tvivel?
  Visst vill jag tro att allt det som liberalteologin raserat ska bli återupprättat, men vissa stunder tvivlar jag på att det kommer ske. Uttrycket om ”den flyttade ljusstaken” tror jag kan vara vad som gäller allmänt för svensk kristenhets andliga situation. Men talar man i sådana termer blir man kallad dysterkvist… men värre saker kan man ju bli kallad.

 • http://himmelochjord.swedmedia.se stefan

  Feminist,
  Det är i varje fall fem kvinnor i Claphaminstitutets styrelse. Tre av dem var inte närvarande vid styrelsemötet när vi beslutade om denna artikel. Vi beslutade om att göra en del andra saker som involverar de berörda kvinnorna. Vi producerar i snitt en artikel i veckan från Claphaminstitutet, och går du in på vår hemsida, hittar du ett antal kvinnor bland våra skribenter. Att det blev fem män just denna artikel, var nog mer tillfälligheter.
  Och det intressanta är väl artikelns innehåll. Hade det varit något problem om fem kvinnor hade skrivit den?
  hälsar
  Stefan Swärd

 • BW

  Nuvarande universitetskansler Anders Flodström är gammal teknolog från Linköpings universitet. Som sådan håller han med all säkerhet positivismens fana högt inom högskoleverket. Den sekelgamla konflikten mellan positivismens och hermeneutikens kunskapssyn inom humaniora blir på nytt aktualiserad. Det är dessutom ganska lätt för den kristendomsfientliga agendan att förklä sig i positivismens anspråk på vetenskaplighet. Och vad har vi då att sätta emot? Det är nog ett tecken i tiden att tonen mot kristendomen hårdnar. Detta kommer vi att få se mer av i framtiden.

  Länk till högskoleverkets utvärdering:

  http://www.hsv.se/publikationerarkiv/pressmeddelanden/2009/examensratteriteologiifragasatts.5.1dbd1f9a120d72e05717ffe3773.html

 • Tomas Ander

  Strålande bra artikel!