Dagen-redaktören och EFK-aren Håkan Arenius har skrivit ett inlägg på min blogg med frågor till mig som jag kortfattat vill kommentera.
När det gäller olika roller så eftersträvar jag för min egen del att försöka se mitt liv som en helhet. Jag tjänar Kristus med allt vad jag är och kan och förmår, oavsett om jag sitter i ett styrelsemöte för EFK, håller en predikan i en församling, skriver en rapport åt Volvo, pussar min fru eller övningskör med ett av mina barn. Så jag svårt för att ha olika hattar som jag har på mig vid olika tillfällen. Men självklart är jag inte dummare än att jag inser poängerna i Håkans frågor.
När EFK:s styrelse valde mig till ordförande år 2002 gjorde man det med öppna ögon. Alla visste att jag var en aktiv debattör, jag stod för tydliga övertygelser om en evangelikal och karismatisk kristendom, och jag var aktiv i att skriva, jobbade med politisk analys etc. Och vår överenskommelse var att jag inte skulle tona ned min profil, det var en sådan ordförande man ville ha. När debattens vågor ibland har stått höga kring artiklar och utspel från min sida har jag återvänt till styrelsen, som är min uppdragsgivare, och fått förnyat förtroende och med uppmuntran att fortsätta delta i samhällsdebatt och vara en kristen röst inte minst gentemot samhället. När det gäller kontroversiella frågor där jag vet att här finns ingen tydlig hållning inom EFK, försöker jag markera detta genom att tydligt säga att det är min privata uppfattning, eller artikeln undertecknas med titeln fil.dr. eller statsvetare. Sedan finns det tillfällen när EFK inte har någon uppfattning men där det knappast kan uppfattas som kontroversiellt internt, och där jag kan framträda med titeln EFK-ordförande. Ett exempel på detta var mitt utspel i somras i FRA-debatten då det både i TV-nyheterna och i stort sett i hela svenska pressen stod om att EFK:s ordförande kritiserade FRA. Ingen i EFK har hört av sig till mig och klagat på detta. När det gäller mitt bloggande har jag tidigare presenterat vissa principer här på bloggen och det är kort och gott min privata blogg, det är inte EFK:s blogg, lika lite som Carl Bildts blogg är Utrikesdepartementets officiella blogg.
Bloggandet har sin speciella roll och charm som Håkan påpekar. Men jag eftersträvar att inte slänga ur mig vad som helst. Även om mina konsultrapporter är genomtänkta så eftersträvar jag att vara genomtänkt även i mina blogginlägg. Inte minst mina inlägg i NOD-debatten. Det var nog ett av mina mest genomreflekterade inlägg på denna blogg.
Sedan har jag ju fortfarande svårt att begripa detta, Håkan skriver att jag misstänliggör NOD, jag sätter deras förtroende på spel, jag vållar dem skada. Jag tror att intresset för NOD har ökat med denna debatt. Och menar NOD att jag helt har missuppfattat dem, och placerat in dem i fel fack, så har de ju alla möjligheter i världen att rätta till denna bild, det kommer fler nummer. Håkan låter antyda att det var manipulativt av mig att Christer Roshamn skulle berätta om vem han är. Jag hade inga biavsikter med detta. Jag tycker inte alls om anonymt bloggande. Och att bara lägga in ett förnamn blir för anonymt. Jag tycker att man ska skriva både för och efternamn och gärna säga en rad om vem man är, det är inget absolut krav på min blogg, men en rekommendation. Tolka inte in mer än så i detta. De som har fått unik särbehandling i denna bloggdebatt är NOD-redaktionen och Håkan Arenius, inte Christer Roshamn, han har bara skrivit inlägg som alla andra, och inte alls på min uppmaning.
Sedan skriver Håkan att jag använder maktmedel mot en grupp jag vill komma åt. Varför i hela världen skulle jag vilja komma åt NOD-redaktionen? I vilka avseenden har jag något otalt med dem? Och jag gillar inte alls uttryck som ”yttersta makten”. Jag har inte engagerat mig i kristen verksamhet för att jag vill utöva makt eller använda maktmedel. Är det mina avsikter skulle jag syssla med helt andra saker. Hela mitt engagemang bygger på kärlek till Kristus, och att jag vill se evangeliet spridas i Sverige och internationellt, och att Kristus ska bli trodd och efterföljd. Några andra avsikter har jag inte.
Mitt enda skäl att kliva in i denna NOD-debatt var att jag är bekymrad över bristen på lärjungaskap och efterföljelse i svensk kristenhet. Och att den elementära kunskapen om vad det innebära att leva som kristen genomgår en långsam uppluckringsprocess. Vi borde mer diskutera hur vi idag ska tillämpa bergspredikan och Jesu övriga undervisning, än många andra perifera frågor. Jag ser att sekulariseringen breder ut sig i de frikyrkliga domänerna, och även bristen på kunskap i Bibeln och förståelsen i hur vi ska leva som kristna. Det var enda skälet till varför jag kommenterade det aktuella NOD-numret. Jag är mycket tacksam för att NOD-redaktionen så tydligt har uttryckt att man delar min grundinställning.
Sedan tror jag att våra etablerade samfund behöver nya former av ledarskap för att kunna överleva inför framtiden. Unga människor idag är mycket ointresserade av våra etablerade samfund och de formella sidorna av vår verksamhet. Med mitt bloggande försöker jag visa en modell för kristet ledarskap som är personligt, genomskinligt, lättåtkomligt, tillgängligt för att svara på frågor och diskutera med, men som samtidigt kan vara tydligt, stå för bestämda uppfattningar, och också våga framföra övertygelser och klara budskap. Så vill jag fungera som kristen ledare. Och jag tycker att bloggen är ett av flera bra verktyg för detta. Vi måste komma bort från det strikta hierarkiska tänkandet, där man tänker i banor av samfundshierarkier. I en icke-hierarkisk modell kan jag ställa kritiska frågor till vad någon EFK-are har sagt utan att det uppfattas som att makten talar eller att jag tar någon annan i örat. Och en annan EFK-are kan framföra synpunkter direkt till mig på min blogg över saker jag har sagt eller skrivit.
Och Volvo var inget bra exempel. Våra globala och internationella företag är strikt hierarkiskt uppbyggda och det är mycket strikt vem som får uttala sig på företagets vägnar. Det råder strikt toppstyrning när det gäller kommunikationen från internationella storföretag. Skulle någon mellanchef eller högre tjänsteman gå utanför sina ramar skulle man bli tillrättavisad omedelbart eller till och med avskedad. En mellanchef på Volvo sade vid ett tillfälle något tokigt i TV, och blev sågad av dåvarande Volvochefen Gyllenhammar i TV, i direktsändning. Så vi ska nog inte snegla mot företagsvärlden om vi ska hitta bra modeller för kommunikationen i ett modernt kristet samfund.
Pingback: Stefan Swärd » Blog Archive » Nu gnäller jag på teologer igen!! - Allt mellan himmel och jord()