Hälsning från Skellefteå och lite mer Lidman-Pethrus

Sitter nu i vår sommarstuga vid en havsvik utanför Skellefteå. Ägnar tre dagar att gå igenom regeringens budgetproposition och skriver sammanfattningar och analyser av innehållet åt mina klienter i näringslivet.

På söndag blir det predikan klockan 11.00 i det gamla bönhuset i Boviken 1 mil norr om Skellefteå. Välkommen om du finns i de bygderna.

Har följt upp mitt skrivande om Lewi Pethrus och Sven Lidman senaste veckorna. Bland annat haft ett ingående samtal med ett av Lewi Pethrus barnbarn. Mycket intressant samtal. Har även pratat med den gamle Pingstkännaren Ivar Lundgren. Även det ett mycket intressant samtal som gett ett vidare perspektiv. Lewi Pethrus och hans hustru Lydia fick nio barn, och dessa har totalt 40 barn som alltså är barnbarn till Lewi Pethrus. Trettio av dem är fortfarande i livet. Ett av Lewi Pethrus barn lever fortfarande, nämligen Lilian Pethrus, hans yngsta barn. Hon är nu 98 år och fortfarande pigg och aktiv. Vad jag förstår finns det en bra släktsammanhållning inom Pethrus-familjen, och barnbarn och barnbarnsbarn möts regelbundet. Det var dock bara ett av Lewi Pethrus barn som blev predikant inom pingströrelsen, Oliver Pethrus, äldst bland barnen. Han var pastor i Filadelfia en period på fyrtiotalet men flyttade för gott till USA i början av femtiotalet. Vad jag förstår har han inte varit verksam som pastor eller predikant i USA. Även sonen Ingemar Pethrus flyttade till USA och har sedan bott där i alla år.

Sven Lidman blev utesluten från Filadelfia, jag tror det var i april 1948. Från att ha varit landets främsta pingstpredikant blev han alltså drabbad av detta öde, efter 27 års intensivt samarbete med Lewi Pethrus och stort förtroendekapital i pingstförsamlingarna i hela Sverige. Han var sedan bannlyst under många år inom pingströrelsen. Vad jag förstår gjordes försök under Sten Gunnar Hedins tid som föreståndare i Filadelfia att återupprätta hedern för Sven Lidman och minnes av hans insatser. Bland annat medverkade en son till Sven Lidman, och en son till Lewi Pethrus, i Filadelfia för drygt 20 år sedan. Sonen hette också Sven Lidman och det var Knut Pethrus som var med från Pethrus-familjen. Under Hedins tid, och under mycket vänskapliga former.

Lidmanuteslutningen tycker jag är en av de värsta tragedierna i svensk kristenhet senaste 100 åren. Det var så uteslutningar användes på den tiden. Hallelujarop, bönebrus och hårda tag om vartannat. Det är tragiskt när konflikter inte kan hanteras bättre än så i kristna församlingar.

Jag tycker att Sven Lidmans minne behöver hedras och upprättas, han var förmodligen den främste predikant vi har haft i Sverige senaste 100 åren. Han bidrog något enormt till pingströrelsens framgångar och framsteg under 20-, 30- och 40-talet, tillsammans med Einar Ekberg, som också var en nationell ”superkändis” och som stod sida vid sida med Lewi Pethrus på Filadelfias plattform.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399