Till alla bloggläsare

Det är många som läser min blogg sedan jag började blogga 2008. Vissa perioder har jag varit lite mindre aktiv som bloggare, vissa perioder mer aktiv. Sociala medier har dock ändrat karaktär sedan 2008. Nu skriver jag inlägg på bloggen men sprider dem via facebook och twitter, och det är där som alla kommentarer och all debatt blir, mycket marginellt här på bloggen. De som bara läser bloggen får intrycket av en mycket lugn tillvaro, men så är det inte. Trumpdebatten har nu skenat iväg och inläggen och kommentarerna är fler än vad jag hinner läsa. Jag försöker kika in och följa kommentarer här på bloggen också.

Bara så att ni vet hur läget. är.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Intressant observation! Många har ju av detta skäl lagt ner sina bloggar – men modellen att skriva längre, sammanhängande texter på bloggen och länka till dem via Fb tror jag är fruktbar.

 • Mikael Nyman

  Går det för en utomstående att läsa diskussionerna på Facebook, eller måste man vara medlem?

 • AlmaM

  De värsta typerna finns på andra sociala medier än bloggar. Om du ska vara snäll mot dig själv borde du kanske bara hålla dig till bloggen. Jag tror att förnuft och rättfärdighet talar för döva öron . Trumpister hittar på nya lögner och kan verkligen anses leva i en alternativ verklighet som de hittar på i sina mediebubblor. Du ,och många kloka personer, behövs. Men just nu tänker jag att det inte spelar någon roll om du tar diskussionen med dessa förvirrade, förledda människor eller vilar ut i lugnare verksamheter. Jag tänker på Abrahams ord till Lasarus: ”Låter de inte övertyga sig av Mose och profeterna…”
  Jesus uppstod från de döda och visade oss att kyrkan är något helt annat än makt i denna världen. Men dessa tror på makt och styrka, inte kärlek och uppoffrande.

  I USA finns en livsfarlig teologi/heresi om att vara ”the chosen ones in the promised land” . De tidiga pilgrimerna såg sig som Israels folk. Mormons book är en frukt av den idén, men numera är det snarast så kallade vita evangelikaler och Fransiscus-hatande katoliker som lever i den heresin. De tror alltså , på fullt allvar, att USA är det nya Israel och har för sig att allt Gud lovade judarna i GT tillhör dem. Därför kan de utan att tveka utnämna Trump till en efterföljare till Josua och David. Fast det är ren heresi utnämner de denna ytterst bristfälliga ledare till ”Guds utvalde” eftersom de tror sig vara Israels folk i GT och de har fått för sig att mobbare och ”bad guys” är vad Gud vill att de ska ty sig till eftersom ”good guys” som Jimmy Carter och Joe Biden , inte kan segra och genomdriva en totalitär Gudsstat.

  Som kristna i Europa är detta svårt att förstå eftersom vi inte lever i heresin om ”Det förlovade landet” sedan länge. Men det är en grundbult i deras identitet och de trumpister som finns i Sverige , som inte förstår hela sammanhanget , dras dit pga ”karismatiska ”manifestationer och deras framgångsteologi.

  Jesu budskap och liv har helt gått dem förbi. Nya testamentet finns knappt för dem, det är löften till Israel i GT som de gör anspråk på, och har så gjort sedan 1600-talet. De är så klart förblindade och inte allihop villolärare själva, men då tror jag bön är mer verksamt än diskussion eftersom de förstockats totalt av sin avgudadyrkan av Donald Trump och hans anhang av Qanon-schamaner och Proud boys. De vill ha ett rike på jorden där de har makt. De är lika förledda som stora delar av kyrkan blev av Konstantin den store.

  Din moderator har tagit upp alla förnuftiga och rättvisa anmärkningar om deras lögner här men de kommer inte att tro på detta om inte deras egna säger det. De har valt sida totalt och valt lögnens herre inte sanningen. Jag vill fortsätta uppmuntra dig med Mark Charles långa predikan på söndagen efter högerterrorn mot Capitolium. Det är tydligt att ska man hitta ett motstånd mot dessa heresier i USA (en nation besatt av tanken på ”raser”) är det lättare att hitta dem i grupper som aldrig räknats till ”the chosen people” och Mark Charles är navajo som ju står utanför denna heresis alternativa verklighet:

  https://www.youtube.com/watch?v=Jq3SbMcDtQM&list=UUn59tQqrxf898cs8sBbtV6g

 • AlmaM

  Men du ger inte upp. Bra! Bloggen är mer eftertänksam. Jag vägrar FB och Twitter pga stressen de åsamkar.

 • kjell

  Startade ett FB konto en gång, men sa upp det när två anställda på ett större företag i Göteborg blev uppsagda för att dom på sina privata sidor diskuterat ”klimatet” på företaget , då kom det fram att stora företag som har råd, övervakar sina anställda genom en ”bakdörr” på FB.