Nu utmanar jag alla kristna Trumpvänner i Sverige

Trumpismen är utbredd i svensk kristenhet, framförallt i pingstkarismatiska kretsar. Och framförallt på gräsrotsnivå, det är få som uttrycker det offentligt. Ett offentligt uttryck för detta är kretsen kring Lars Enarson som berör väldigt många människor. Enarson har konsekvent drivit sitt Trumpstöd hela tiden, och räknar med att all kritik och motstånd mot Trump är attacker från djävulen, han tolkar säkert senaste dagarnas händelser på det sättet. Enarson menar att jag är falsk profet eftersom jag inte inser att Trump är sänd av Gud.

Pingstpastorn Josef Barkenboms facebooksida har varit ett annat exempel, och granskar man den närmare och granskar likes och kommentarer, så ser man en större spridning av tankegångarna. Jag noterade att Josef även markerade gilla på Annette Anders text om att det var vänsterextremister som invaderade Capitol Hill. Annette Anders facebooksida är ett annat exempel där man ser många Trumpvänner i Sverige tryckas likes och kommentarer. Hon vill tydligen inte ha någon debatt så hon har stängt ner inlägget när jag ställde frågor om vänsterinvasionen på Capitol Hill. Det finns säkert fler facebooksidor som speglar detta men dessa två har en bredare läsekrets.

Det finns ett stöd för Trump i förebedjarrörelsen, men eftersom inte något markerats offentligt vill jag inte nämna namn. Tidningen Världen Idag har även på redaktionell plats drivit en mycket Trumpvänlig linje i fyra år och Carin Stenströms ledare direkt efter presidentvalet var nog det mest Trumpvänliga som publicerats i svensk borgerlig press efter valet. Jag avgick som ledarskribent för Världen Idag ett par veckor efter det, kan noteras.

Jag vill nu utmana och uppmana alla kristna Trumpvänner att läsa riksdagsmannen Tuve Skånbergs inlägg. Ni lyssnar inte på mig, det vet jag, men ni kan väl ändå lyssna på Tuve. Han är en av de mest respekterade kristna politikerna i Sverige och har kompakt stöd i hela den bibeltrogna karismatiska delen av svensk kristenhet. Läs hans inlägg nedan och begrunda:

 

https://www.facebook.com/tuve.skanberg/posts/10158818741884705


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Mikael Nyman

  Olika förklaringar går lite in i varandra, men detta har väl att göra med att anti-intellektuella eller känslostyrda personer tenderar att ha en svartvit världsbild. Man har svårt för att se nyanser, och om du inte håller med dem är det för att du är lurad av djävulen (eller konspiratörerna, vilka de nu är). Likaså att man tenderar att argumentera genom att klistra etiketter på folk, och gå igång på vissa kodord. Du har helt rätt i att ett ord som ”kulturmarxist” ofta används slarvigt. ”Kulturmarxism” är ett begrepp som används i akademiska sammanhang om vissa idéströmningar, men när man stöter på det i kommentarsfält etc. betyder det ungefär: ”du är en ond människan uugghh…”

  ”Globalist” är nog det av kodorden som är mest intressant i dessa sammanhang. Rädslan för ”globalism” hänger samman med en viss typ av eskatologi, som säger att Antikrist är en global politisk diktator, som kommer att uppträda i ”den yttersta tiden” (under ”vedermödan”). Olika internationella organisationer tolkas då som ett slags förberedelse för Antikrist.

  (Jag håller inte med om denna syn på Antikrist. Men även om man tror att Antikrist är en kommande världsdiktator, skulle ju ett ätt att hindra denne kunna vara att stärka sådana internationella organisationer som stödjer demokrati och religionsfrihet…)

 • Erik

  Varför tror du att antikrist får makt genom lögner?

 • Erik

  Hur ser du på användning av etiketter som trumpism och kristna trumpvänner?

 • Joni7229

  Vi borde kanske fråga Adam och Eva som trodde på en lögn. Djävulen verkar veta att det funkar ganska bra i alla fall.

 • Erik

  Vad jag förstår var det sanningen i djävulens list som lockade.

 • Joni7229

  Vilken sanning?

 • https://juakali.net Kjell

  Menar du på fullt allvar att du anser att satan sade något som var sant?

  Och i sådant fall hur tolkar du följande text i Bibeln?

  2 Thess. 2:9-10

  Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under och med alla orättfärdighetens förförelser bland dem som går förlorade, därför att de inte tog emot kärleken till sanningen, så att de kunde bli frälsta.

  Här står det ju bokstavligen att Antikrist får sin makt genom lögner.

  /Kjell

 • Mikael Nyman

  I huvudsak på samma sätt som på användning av andra etiketter (”rasism”, ”fascism”, ”kommunism” etc.) Beroende på sammanhang kan de användas beskrivande, eller som skällsord. En skillnad är väl att ”trumpism” är ett relativt nytt begrepp, och därför kanske inte lika väldefinierat som de andra.

 • Erik

  Se utdrag ur 1 Mos 3 nedan med mina kommentarer inom parentes:

  Men ormen var listigare än alla markens djur som Herren Gud hade gjort. Han sade till kvinnan: ”Har Gud verkligen sagt: Ni får inte äta av alla träd i lustgården?” Kvinnan svarade ormen: ”Vi får äta av frukten från träden i lustgården, men om frukten på det träd som står mitt i lustgården har Gud sagt: Ät inte av den och rör inte vid den, ty då kommer ni att dö.” Då sade ormen till kvinnan: ”Ni skall visst inte dö! [LÖGN] Men Gud vet att den dag ni äter av den skall era ögon öppnas, så att ni blir som Gud med kunskap om gott och ont. [SANNING]” Och kvinnan såg att trädet var gott att äta av och en fröjd för ögat. Trädet var lockande eftersom man fick förstånd av det, och hon tog av frukten och åt. [BEKRÄFTAR ORMENS SANNING] Hon gav också till sin man som var med henne, och han åt. Då öppnades ögonen på dem båda, och de märkte att de var nakna. [BEKRÄFTAR ORMENS SANNING] Och de fäste ihop fikonlöv och gjorde höftskynken åt sig.

  Men Herren Gud kallade på mannen och sade till honom: ”Var är du?” Han svarade: ”Jag hörde ljudet av dig i lustgården och blev förskräckt eftersom jag är naken. Därför gömde jag mig.” Då sade han: ”Vem har berättat för dig att du är naken? Har du ätit av det träd som jag förbjöd dig att äta av?” [BEKRÄFTAR ORMENS SANNING] Mannen svarade: ”Kvinnan som du har satt vid min sida, hon gav mig av trädet, och jag åt.” Då sade Herren Gud till kvinnan: ”Vad är det du har gjort?” Kvinnan svarade: ”Ormen förledde mig och jag åt.”

  Herren Gud sade: ”Se, människan har blivit som en av oss med kunskap om gott och ont. [GUD SJÄLV BEKRÄFTAR ORMENS SANNING] Hon får nu inte räcka ut handen och även ta av livets träd och så äta och leva för evigt.”

 • Joni7229

  Ok, tack! Ja, det är möjligt att djävulen kan locka även med sanningar, trots att han kallas för lögnens fader. Han är säkert flexibel. Vissa lockar han med förbjudna sanningar, andra med lögner.

 • Erik

  Jag ser det snarare som så att djävulen oftast lockar med sanningar men det kommer till ett pris som döljs. Det är listigare än att bara hålla sig till lögner. Därför är jag tveksam till att hålla Donald Trump som antikrists förebild. Donald gör sina saker öppet. Värre är det med de som gör saker i det fördolda. Tänk bara på vad en person som Nancy Pelosi drev igenom strax efter valet för att förändra synen på man och kvinna, familjen, etc. i det amerikanska samhället? För mig är hon mer skrämmande än Trump som ändå får hållas som värdekonservativ trots sina fel och brister.

 • kjell

  Din signatur är i grunden en annan, du har skapat en signatur och sedan gjort om den, varför kallar du dig inte Stefan eller Mikael på en gång, du lever på lögn.

 • wildwest63

  Nej, jag kan inte se att man kan vara kristen maoist. Det är två helt motsatta åsikter. Det är som att kalla sig kristdemokratisk kommunist. Men de människor som ansåg sig vara detta tyckte säkert inte det var konstigt, de trodde inte på rapporterna från Kina om förföljelse och död för kristna eller ansåg, som nån biskop, att det var offer man fick ta för en bättre framtid. Kan rekommendera den boken, även om den är lite träig/akademiskt hållen. Just därför blev texterna kanske mer skrämmande.

  Vad gäller stormningen av Capitolium så är jag helt emot vad som hände där, vilket jag redovisat på annan plats. Det var flera nivåer av lagbrott. Det som förvånar är hur dålig säkerheten var. Men vill man storma Riksdagen är det nog lika enkelt. Och trumpismare är jag inte heller även om jag håller på republikanerna för att de är värdekonservativare än demokraterna, som å sin sida numera drar åt extremvänstern. Jag hade valt republikanskt trots Trump, inte pga Trump.

  Samtidigt är det ju ett enormt misslyckande av de politiska opinionsbildarna, av press och media att så många håller med Trumps lögner och tror på alternativa sanningar, ibland rent befängda.

 • Joni7229

  Trump är knappast värdekonservativ. En värdekonservativ håller sanningen högt och Trump har ljugit om oerhört mycket. En värdekonservativ högaktar äktenskapet och kvinnan som Guds skapelse. Trump är inte en förebild vad gäller äktenskap och hur han uttalat si om kvinnor. En värdekonservativ har medkänsla för människor i nöd. Trump bygger murar. Att det finns fler värdekonservativa bland republikanerna är möjligt, men Trump är definitivt inte värdekonservativ.

 • Joni7229

  Tack, det var det jag hade i bakhuvudet, men inte hittade.

 • Erik

  Ja, se svar på Joni7229:s fråga nedan.

 • Erik

  Från https://sv.wikipedia.org/wiki/Värdekonservatism:

  ”Värdekonservatism är uppfattningen att samhället bör bevara och förstärka en viss etik (vissa värderingar) eftersom man anser att den är nödvändig för ett gott samhälle. Värdekonservativa identifierar vanligtvis Västvärldens traditionella kristna etik som den etik som bör vara vägledande i samhället. Personalismen är en teoribildning inom värdekonservatismen som tar ställning mot socialismens kollektiva lösningar, såväl som mot liberalismens betonande av individualism.

  Begreppet värdekonservatism myntades ursprungligen av Stig Strömholm 1971 i boken Kämpande konservatism som ett sätt att markera skillnaden mellan en ideologisk konservatism och strukturkonservatism (status-quo konservatism).[1] Begreppet har sedermera kommit att användas som konventionell beteckning på personer som står upp för traditionella ståndpunkter i så kallade värdefrågor, och som internationellt ofta betecknas som ”konservativa” eller ”kristdemokratiska”.

  Exempel på värden som en värdekonservativ vill bevara och/eller förstärka kan vara kärnfamiljen eller annan typ av familj som grund för samhällsbildningen, värnandet av traditioner, människovärde för foster och åldringar, samt motstånd mot industriell pornografi.”

 • Joni7229

  Var inte mycket som stämde med Trump där. Större individualist får man leta efter. Enstaka frågor som abort gör honom inte värdekonservativ som helhet. Det var troligen ett manipulativt sätt för att vinna kristna röster.

 • https://juakali.net Kjell

  Jag överlåter åt bloggens moderator att bedöma dina ständigt återkommande anfall.

  Han är välkommen att med eller utan ytterligare förklaringar att sudda alla mina inlägg. Eller bara detta. Det är hans rätt och hans skyldighet.

  Mitt namn är ”Kjell” med stor bokstav. Mina föräldrar gav det åt mej och jag ändrar det inte.

  Sedan 2008, då jag upptäckte bloggarna har jag varit med på nätet.

  Jag har en ”ikon” (liten bild) och klagar inte över andra som råkade kallas med samma namn. Välkomna alla andra ”kjellar” eller ”Kjellar”. Använd er bild och presentera era åsikter.

  Och till dej ”kjell” med liten bokstav.

  Tacka i stället Herren att du har haft välsignelsen av att vara pensionerad sedan 1994 och fått njuta av Hans välsignelser hela denna tiden i din ”husbil”.

  Skillnaden mellan dina och mina åsikter är (så vitt jag kan se) out of topic för tråden i detta tema.

  Må Herren ge både mej och dej tacksamhet för det han så övermåttigt har givit oss.

  /Kjell (Med stor bokstav och bild!)

 • https://juakali.net Kjell

  Tack för ditt svar och din kommentar. Den visar ju hur man totalt kan missförstå vad sanning och lögn betyder.

  Samtidigt kan du ju försöka visa på lögner som inte har innehåller verifierbara fakta.

  Att det finns verifierbara fakta minskar inte lögnen utan snarare gör den ännu större.

  Lögnen är inte delbar, den består av totalen och dess verkningar. Den allra bästa lögnen består av 99% verifierbara fakta som ändå lurar nästan alla att tro på den felaktiga slutsaten.

  Råttgift består till 99.97% (eller mer) av bra mat. Men det är de 0.03% giftet (eller mindre) som dödar.

  /Kjell

 • Erik

  För mig är det OK om du tycker att jag missförstår sanning och lögn. Jag kan sträcka mig till att vi tydligen ser på detta begreppspar på olika sätt.

  Djävulen lockade med något som var sant. Det var inte lögnen människan lockades av utan lögnen undanröjde ett eventuellt hinder, det vill säga rädsla för att straffas. Vi ser samma sak i vårt samhälle idag där så kallade kristna undanröjer samma typ av hinder för att locka människor att göra sådant som kan ge glädje eller njutning – om än kortvarig.

  För mig innebär inte förekomsten av sanning (verifierbara fakta) att en lögn blir större, men däremot kan sanningsförekomsten innebära större list och ondska. I ditt exempel ligger lögnen i den felaktiga slutsatsen, inte i de sanna premisserna.

 • kjell

  Om du kommer på andra tankar, så är min ”ledig”
  2019/50mil,6meter, oanvänd, bara hemkörd, blir kanske ingen mer resa

 • AlmaM

  Förklaringen är att kristna i USA ser sig som utvalda på samm sätt som judarna i GT. De ser också USA som det förlovade landet allt sedan 1600-talet. Inte alla så klart. Men en tillräckligt stor grupp och många i den gruppen är inte särskilt bibelsprängda eller ens kyrkliga men de har en stark identitet som kristna med rätt att inta landet. De folkmord man begick ursäktades med GTs texter om folkmord mot kananéerna. Till och med när nyanlända skotska presbytarianer startade utrotningskrig mot engelska kväkare och kväkare från urbefolkningen i Pennsylvania (William Penn som var kväkare och skrev den första konstitutionen grund till den nuvarande amerikanska grundade ju och gav namn till staten Pennsylvania) åberopades av vissa denna ”chosen” identitet.

  Liksom Israels folk i GT fick välstånd av att lyda Gud ser dessa välgång och lycka som bevis på sin utvaldhet och är man rik, som Trump, har man förtjänat det på ett eller annat sätt. Det gäller också för fattigdom och lidanden som är bevis på att man gjort fel enligt Gud. Tex afroamerikaner ses som skyldiga och straffade av Gud därav deras fattigdom. När sedan svarta protesterar ses det som uppror mot Guds ordning och rättvisa. ”Mormons book” ger en tydlig bild av denna syn på vita amerikaner. Jag är därför extra glad över Mitt Romneys motstånd mot Trump genom alla år. En hederlig person som ser igenom Trumps lögner trots att det kostat på. Jag ser honom som den samarier Jesus gav som föredöme till de judar som föraktade denna grupp för deras icke-ortodoxa trosutövning.

  Utan kunskap om denna självbild hos ”vita evangelikaler”blir det svårt att fatta deras märkliga teologi. Det är förstås en grav heresi som bygger deras teologi vilket gör det svårt att helt plötsligt vända om till sanningen. Men vi ska inte peka finger, på samma sätt såg sig europeiska kristna för inte så länge sedan och utan Tredje rikets fall hade kanske också vi varit kvar i en liknande villfarelse och avgudadyrkan. Dessutom ser jag texken på att dessa heresier vaknar till liv igen just nu även på denna sida Atlanten. Och det var ju här det började redan när de satte av mot Amerika hade många av dem dessa tankar.

  Att icke-vita amerikaner inte alls stödjer denna tanke om utvaldhet är ju inte konstigt, en del hade förfäder som rövades dit som slavar, andra folkgrupper var utsatta för folkmord eller annat förakt. De kyrkor som har en majoritet medlemmar ur andra grupper än dessa vita ”utvalda” har också en helt annan inställning till Trump, utom ett fåtal hårdföra katoliker som hatar påve Fransiscus och ett gäng Latinos som hatar Chavez och Castro.

  Betecknande för ”trumpkristna ” är att de inte alls uppmärksammar de glada nyheterna att Georgia fick en kristen senator och en jude fick den andra senatsplatsen. Tex skrev ”Världen idag” att ”Abortpositiv pastor valdes in i senaten” när normala kristna ser det som glädjande att Georgia med sina rasistiska lagar äntligen fick en svart senator som dessutom är baptistpastor från Martin Luther Kings jrs församling.

 • AlmaM

  Globalist är ju dessutom kodord för judar. Jag vet att alla som använder det inte fattar det, men så är det.

 • AlmaM

  Sant, en del menar ju, tex ultraortdoxa judar, att Hitler var del i Guds plan eftersom judarna övergivit sin tro. Jag håller dock inte med.

 • AlmaM

  Biden har dock alltid varit kristen och inte betett sig som ett machismosvin. Han är inte skild och har till och med av republikaner beskrivits som en ”god människa”. det är dock också ett sätt att dissa honom eftersom vita evangelikaler föraktar Good guys som Biden och Jimmy Carter.

 • AlmaM

  Haha, look who’s talking=)

 • AlmaM

  Helt rätt uppfattat. Tack!

 • AlmaM

  Tack för detta, Wildwest. Hatten av !

 • AlmaM

  Jo det behöver du, du skriver väldigt elakt om Stefan SWård och dyrkande om TRump. Lyssna på Mark Charles, det kan vara klargörande.

 • Sverige

  Det är inget som kan glädja en kristen. Det är en skam att kalla sej för baptistpastor och vara för fosterfördrivning.

 • Sverige

  Vad är det för flum att kalla Biden för god. Han har inte sunda värdering.

 • Mikael Nyman

  Finns det några världsledare som inte är en del av Guds plan? Några världshändelser som ligger bortom Guds kontroll? Har Gud vid något tillfälle suttit uppe i himlen och beklagat, ”jag ville så gärna att X skulle vinna valet, jag försökte verkligen så gott jag kunde, men så valde de Y i stället, det fanns inget jag kunde göra för att förhindra detta, nu måste jag tänka ut vad jag skall göra härnäst…”

 • wildwest63

  Hej Janne, kul att se dig här! Jag har inte ägnat mig så mycket åt Uppenbarelsebokens kronologi så att jag vågar påstå att jag kan argumentera emot dig. I min släkt och familj sa man alltid att Upp är svår att förstå och att man inte skulle lägga tid på att försöka analysera den utan istället leva så man var beredd att möta Herren.

  Men Märket handlar om kapitalism, om att köpa och sälja, och att de som köper och säljer och inte har Märket blir utestängda. Därmed går deras företag omkull och de själva kan inte köpa något eller sälja något. Det är som Orwells 1984 där proletariatet ägnade sig åt byteshandel. Något ditåt.

  Idag finns effektiva metoder för att lyckas med detta. Det har inte funnits tidigare. E-pengar t ex, det kontantlösa samhället vilket innebär att den som vill kan spåra alla dina inköp och var de gjordes. Handlare som inte är med på e-handelsplattformar, och det blir ju ännu tydligare nu i coronakristen när fysisk handel närmast är bannlyst, kan inte existera. Och vi ser ju tydligt att dessa stora fintech-drakar har sin egen agenda, rädda som det är för den postmodernistiska pöbeln som inte ville tillåta några andra att existera utom de själva. Det finns redan exempel på att kyrkor som hävdar att homosexualitet är onaturligt och synd har blivit utslängda ur systemet. Därmed går handlarna under. Men vinner sin själ.

 • Anders Nordin

  Allt är ”plan A”.
  Det finns ingen ”plan B”.

  Människans fria vilja är dock helig, det är förutsättningen för att vi skall kunna bli till det som avsågs redan vid Skapelsen.

 • Janne Melkersson

  Tack det samma!

  Inte heller jag menar att Uppenbarelseboken är lätt att förstå men samtidigt är det ingen apokryf utan en uppenbarelse! Jag menar att bakom de symboler vi ser ryms det bibliska sanningar och att allt i Uppenbarelseboken inte ska symboliseras.

  Jag tror det du beskriver och det som sker idag inte är den tid som Uppb handlar om utan att det är vad Paulus talar om som en konsekvens av ”Redan är laglöshetens hemlighet verksam”.
  Detta även om det verkligen är laglöshet som sprider sig och blir allt kraftfullare är det ”endast” preludiet till det skarpa läge världen kommer att hamna i när antikrist sätter sig på tronen i Jerusalem. Där och då visar han sitt verkliga ansikte i det han begär tillbedjan som Gud och han har fått makten tala vad hädiskt var i 42 månader. I det sammanhanget lanseras märket av det andra vilddjuret som förmår alla att ta emot märket utom de ”heliga”. I Upp 7 ser vi en oräknelig skara heliga som marterats för sin tros skull.

  Frågan är när detta sker och vilka de heliga är under vedermödan?

  Själv tror jag att församlingen inte går igenom vedermödan och att de heliga är Israel / judarna för Uppenbarelseboken är det som Jeremia kallar för ”Jakobs nöd”.

 • kjell

  Jag tror att den vita skaran är frälsta människor under vedermödan, + dom 144 tusen, kan tänka mig att där är många FD muslimer, som kommer att förstå vem Jesus är, som enligt koranen bara är en profet, om det blir känt för alla när Jesus hämtat sin skara.
  Vad det gäller märket, då tror jag att det är en generalrepetition som pågår, Sverige vill vara först, och duktigast i klassen, kontanterna är nästan borta, men Tyskland vill gärna ha kontant om jag köper en bil eller husvagn, men svårt att åka dit just nu.
  Tror att det är mycket nära uppryckelsen, när jag ser utvecklingen i Israel.

 • Janne Melkersson

  Att den vita skaran är frälsta människor från vedermödan tror jag med men de 144tusen är märkta med Guds sigill och som jag förstår det överlevde millenniet för de står med Herren på Sions berg Upp 14:1

  Vad jag vet står det att man endast kan köpa eller sälja nått om man har vilddjurets märke och inget om hur eller med vad vi betalar med. Inte heller kan jag se att ett kontantlöst samhälle skulle innebära att vi närmar oss vedermödan för kontroll av kontanter har alltid varit regimers väg att på ena eller andra sättet att kontrollera folket. Till exempel begränsade det gamla skråväsendet frihandel radikalt.

  Det som gällt i alla tider och gäller idag är att Jesus kan komma när som helst, det finns inga tecken som först måste uppfyllas för han kommer att komma som en tjuv om natten.

 • kjell

  Jag väntar honom när som helst, men känner mig alltid nära Herren när jag åker upp mot snövita fjällen som jag antar att du ser var dag.

  Just nu längtar jag efter den stora vita skaren, som jag antar att du har nära, fast den får gärna pistas⛷

 • gäst & främling

  Jag tror att det bara går att genomföra ”märket” i ett kontantlöst samhälle, har vi kontanter då är det alltid någon som kan sälja.
  Utan kontanter med vaccinkrav överallt, då är vi där att inte kunna köpa och sälja, det finns många som avstår både vaccin och mediciner på grund av sin tro, sedan har vi alla allergiska

 • wildwest63

  Jag har länge tänkt att jag skulle studera Uppenbarelseboken förutsättningslöst. Att läsa den långsamt och inte ha förutfattade meningar. Jag har en tjock kommentar till den av Jesper Svartvik som jag köpte för många år sedan. Därefter läste jag en intervju av nämnde författare och tyckte han var så liberalteologisk att jag tappade intresse för boken.

  Jag har svårt att tro att de som tror på Jesus fullt ut just nu skulle gå igenom vedermödan. De behöver inte luttras en gång till för att tro på honom. Jag förstår inte vitsen med det. Bland dessa finns ju många som lider stor nöd redan idag för sin tros skull. Däremot känns det troligare att de som idag är namnkristna, inte riktigt vet vad de tror på, men inte heller förkastat kristendomen i sin helhet kanske råkar ut för detta. En ”onödig” och synnerligen jobbig erfarenhet som de skulle kunna vara utan. Det synsättet känns mera ”rättvist”.

  Jag scannar gamla tidningar och tidskrifter som jag hittar här hemma. Ett ex av tidningen Gryning från 1963, det var Östermalms Fria Församlings församlingsblad. Pastor Alvar Lindskog skriver där om uppryckandet och har faktiskt ovanstående teori om ändens tid. Att de namnkristna och ”nonchalanta” kristna kommer få gå igenom vedermödan och lära sig ropa på Herren. Därefter blir de alla räddade. Jag bara skummade tidningen så jag ska inte citera mer fritt ur minnet. Att digitalisera den var det primära.

  Det synsättet skulle t ex förklara det här med ”bönebarnen”. Där man ber för släktingar som dör till synes lika gudsfrånvända som när man började be. Jag har alla möjliga frågor kring det här och hur det ska fungera. En nära släkting, döpt i en pingstförsamling, därefter radikal feminist, lesbisk och wicca-häxa. Men oj vad det bes och har betts för vederbörande! Vad gäller för den personen? Vad gäller alla dessa snälla och vänliga människor som jag mött inom mormonismen, alla vänliga buddhister, gästvänliga muslimer, fina människor i Sverige som inte tror på något? Och samtidigt – det ska erkännas – kan det störa mig att människor som Stalin och Hitler i teorin på sin dödsbädd kan ha blivit räddade. Vad är det med lönen i himmelriket? Vad går den ut på? Alla är väl glada att de blivit räddade, kommer man verkligen bry sig om vilken status man har där (de första ska bli det sista och tvärtom)?

 • kjell
 • Anders Nordin

  Varför säga ”fosterfördrivning?
  Jag har en granne som kallar det för ”människo/barnamord”, och då är han ändå inte troende. men kallar det ändå vid sitt rätta namn!

 • Anders Nordin

  100% sanning – men ändå lögn!
  Ljugandet är förfinat till näst intill fulländning, så att detaljerna alltid är helt sanna. Det är just det som är utelämnats som gör det till lögn, d.v.s. mottagarens förståelse av vad som sagts. Det är först i åhörarens hjärna själva lögnen uppstår (fullbordas).
  Det är antagligen på journalisthögskolan (kommunisthögskolan) den här tekniken finslipas till näst intill fulländning. Därför; om någon journalist ljuger på “gammaldags vis” är han inkompetent, han har inte tillgodogjort sig utbildningen.

  Före internet kunde det kanske fungera med 99% sanning och 1% lögn för att förleda. Idag går inte det, det avslöjas direkt! Därför har det förfinats, så idag är det staplade delsanningar, där man utelämnar väsentliga fakta, som gäller.
  Oftast är det förminskning av väsentligheter och förvandling av mindre bisaker till huvudsaker som är huvudtekniken.
  100% sanning ger stora lögner med den tekniken. Ohyggligt svårt att komma åt och motbevisa. Rålögn eller inte – blir en tolkningsfråga hur vilseledande och falskt det än är i mottagarnas hjärnor.

  Mer diaboliskt sofistikerat än någonsin tidigare, alltså.
  Å andra sidan är det idag lättare än någonsin tidigare att hitta motsägande fakta för att kunna göra en egen bedömning – för den som ger Sanningen ett verkligt egenvärde!

 • Anders Nordin

  Du verkar gilla Sanningen, wildwest 63..
  Att ”Stalin och Hitler i teorin på sin dödsbädd kan ha blivit räddade” – stör mig inte det minsta. Det behöver vi alla, om vi inser vad det handlar om (”finnes ingen rättfärdig – inte en enda”).
  Maila mig gärna på skvader@msn,com, kan vi fortsätta utveckla det här – utan censur.

 • Janne Melkersson

  Också jag köpte en kommentar om Uppenbarelseboken av en annan präst, Lars Borgström, den har stått i bokhyllan ett bra tag nu! Detta sen jag såg att även han tillhör skaran som tror att Satan är bunden och har ett Guds insegel över sig men likväl är fri att förvilla folken. Detta än fast det tydligt står att bindandets avsikt var ”på det att han icke mer skulle förvilla folken” Upp 20:3. Borgström omfamnar Svk’s amillennialism och då måste Satan vara bunden men samtidigt fri för annars får de inte ihop sin millennielösa lära.

  Inte heller jag har förstått talet om att vi ska gå igenom vedermödan för att rena oss eller bli luttrade. Ingen människa kan vara mer ren än i Jesus blod och verkligheten att den helige Ande bor i våra hjärtan genom tro. Därför tror jag det inför Herren endast finns två kategorier människor de som tror och de som inte tror Jesus är Kristus.

  Alvar Lindskogs predikan om att alla nonchalanta namnkristna skulle bli frälst under vedermödan var ett allt för positivt budskap. Men säkert kommer många hedningar / namnkristna, att minnas vad de hört och ta emot Herren under vedermödan men att alla skulle bli räddade finns det inget bibelstöd för.

  Svår fråga för vi som har ”bönebarn” våra egna och andras brottas med den ända till dess de tar emot Herren. För Gud är radikal feminism, lesbiskhet och vicca-häxeri lika enkelt att förlåta som han kan förlåta Hitler och Stalin på dödsbädden. En svår fråga är om himlen kan vara himmel om man vet att ens egna barn inte är med utan att de är i den brinnande elden?

  Hmm vad lönen i himlen går ut på, ja det vet vi ju inte. Men uppenbarligen kommer en del att få lön medan andra blir frälst som genom eld. Dvs de senare får inget med sig från jordelivet medan de första får lön för sina liv på nått sätt. Men ag tror inte vi kommer att bry oss om att en del troende sitter på troner och andra inte för när vi ser Herrens härlighet för första gången kommer vi bara vara fylld av ogrumlad glädje över att för alltid vara där Herren är.

 • Sverige

  På utrikiska kallas det för abort och på svenska fosterfördrivning. Men visst det är barnamord.

 • https://juakali.net Kjell

  Jag delar nog inte din ytterst pessimistiska vision. Det finns fortfarande många nyhetskanaler som presenterar fakta utan alltför mycket egen opinion.

  Vinklade media har alltid funnits och lockat till sig åhörare som lider av samma vinkling av sina iakttagelser.

  Nu handlar ju denna artikel om Trump så låt mej då ta honom som exempel.

  Miljontals människor både i USA och i resten av världen har under de 5 gångna åren varnat för Trumps lögner. Samtidigt har politiker pendlat mellan att risa och rosa honom. Allt efter som de trodde att det var gynnsamt för den egna karriären.

  Politiker som har uttalat sig i opinionsartiklar eller videointervjuer måste nu hantera sina lappkast men historien visar att väljare väljer att ha mycket selektiva minnen och att politiker som faktiskt helt gör bort sig ändå blir valda igen.

  Kristna gör väl i att beakta Guds bud. Det räcker här att citera tre av dem för att varenda kristen som vill vara ärlig och använda sin egen hjärna kan förstå.

  Du ska inte begå äktenskapsbrott.
  Du ska inte stjäla.
  Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

  Sedan skulle man ju lätt kunna visa på ytterligare två bud:

  Du ska inga andra gudar ha vid sidan av mig.
  Du ska inte missbruka HERRENS, din Guds, namn, för HERREN ska inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.

  Och jag vet att repliken kommer som ett brev på posten med: ”Men snälla nån titta på Bill Clinton också då!”

  Det stämmer, och fler namn kan nämnas, men när Bill Clinton var president sade framför all de som kallar sig kristna att ”character matters”, alltså det är viktigt att en president uppför sig korrekt.

  När Trump kampanjade och blev president ändrade de sig och sade ”Gud väljer vem han vill och använder vem han vill”. Plötsligen var ”character” inte längre viktigt.

  En stor tröst är det att ”HERREN ska inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn”.

  I 2 Thess. 2:10 står det att vi behöver ta emot kärlek till sanningen, så att vi kan bli frälsta.

  Om det vore omöjligt för oss att se skillnaden mellan lögn och sanning skulle denna text inte finnas med i Bibeln.

  /Kjell

 • wildwest63

  Ja, men man kan ju inte nu springa runt och påstå att demokraterna, som det handlar om i denna bloggpost (man kan lika gärna räkna upp vänsterliberaler, socialister, avgrundsvänster och postmodernistiska sanningsrelativerare) är bättre än republikaner och/eller Trump. Vi råkar veta, genom en hemlig inspelning, vad Trump vid det tillfället ville göra med vackra kvinnor. Vi vet att han varit gift tre gånger. Vi vet inget annat. Och vi vet framförallt inget om hur andra presidenter har varit eftersom pressen av olika skäl inte skrivit om det. Vad vet vi om Bidens moraliska leverne? Är det fläckfritt? JFK hade älskarinnor i kö till Vita huset på sin tid, men det skrev inte medierna om. FDR hade en mångårig älskarinna som ingen nämnde.

  Faktum är att ingen med makt kommer vara fläckfri om vi synar vederbörande i sömmarna. Även de mest uppburna pastorer faller så det stänker om det. Nu senast Hillsong New York. Vi kan alltså döma precis alla människor, särskilt de med makt, enligt de budord du räknade upp. Politik är smutsigt i stora delar.

  Vad som borde vara varje kristens huvuduppgift i val är att rösta på det parti som ger kristendom och den kristna församlingen maximalt med frihet att verka. På det sättet kan vi – förhoppningsvis – få en bättre chans att vara jordens salt. Förbjuds eller inskränks den kristna rösten, och här är chanserna bra mycket större med en demokratisk administration i USA än innan, så har vi även tappat den påverkansmöjligheten.

 • Janne Melkersson

  Nått jag har funderat på under de fyra år Trump suttit vid makten är Pauli ord till Romarna;
  ”Var och en vare underdånig den överhet som han har över sig. Ty ingen överhet finnes, som icke är av Gud; all överhet som finnes är förordnad av Gud. 2Därför, den som sätter sig upp mot överheten, han står emot vad Gud har förordnat; men de som stå emot detta, de skola få sin dom” Rom 13-1-2

  Detta skrev Paulus i en tid när det satt en diktator vid makten, en kejsare som godkände mördandet av kristna. Vi vet av 1 Tim 2:2-3a att vi blir uppmanade att Gud för alla människor inklusive konungar och all överhet
  ”så att vi kan leva ett lugnt och stilla liv. Sådant är gott och välbehagligt inför Gud”

  Därför undrar jag om det egentligen har så stor betydelse vem som sitter vid makten, utifrån ett kristet perspektiv, för all överhet är förordnad av Gud?