Några frågor till kristna trumpister om vad som hände på Capitol Hill

Frågan om Trump och Trumpismen berör och engagerar. För min del tog jag avstånd från Trump redan 2016 både av moraliska skäl men också utifrån tveksamhet inför hans politik och sättet att vara politiker. I min artikel i Dagen direkt efter presidentvalet 2020 tog jag avstånd från det jag kallade kristen Trumpismen. Kristna som har gjort stödet till Trump till en del av sitt kristna liv och teologi. Den rörelsen är utbredd i USA men finns även i Sverige. Jag tror att bara Jesus är vår Herre, inte kejsaren. Oavsett om kejsaren kallas för president eller statsminister. Vårt hopp står till Kristus, och enbart Kristus, inte en viss politisk ledare. Den kristna Trumpismen är uttryck för en politisering av kristendomen och kristna kyrkan som jag inte har sett under min livstid. Vi hade den kristna vänstern i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet där Marx och Mao var viktigare än Bibeln för vissa kristna, men det berörde ändå begränsade grupper av kristna. Framförallt hade det inte någon spridning bland pingstvänner, karismatiker och konservativt bibeltroende kristna, de kretsar där trumpismen har störst spridning.

Hur påverkas kristna Trumpismen av det som har hänt senaste dygnet? En grundbult i Trumpismen just nu är tron på att presidentvalet är riggat och stulet. Det är en kamp mellan det onda som framförallt är demokraterna, och det goda som representeras av Trump. Man tror på det Trump säger, oavsett vad valmyndigheterna har fastställt och vad domstolarna har kommit fram till. Valresultatet  har nu också godkänts av amerikanska kongressen. Trump menar att valmyndigheterna, domstolarna, media och amerikanska kongressen har fel. Så tror kristna Trumpisterna också. Ledaren för Billy Grahams organisation, Franklin Graham, son till Billy, han hör inte till de extrema Trumpisterna. Men han sade i en intervju så sent som för en vecka sedan att han helt delar Trumps uppfattning om valutgången, att valet är riggat och stulet.

Det finns inte någon seriös person som ger sitt stöd till stormningen av Capitol Hill. Den enda jag har hört göra detta är Trump själv, han uttalade sig mycket förstående om ligisterna i onsdags, och sade att han älskade dem och hade förståelse för deras reaktioner. En dag senare uttrycker han sig mer kritiskt om stormningen.

En tes som verkar ha ett genomslag bland kristna Trumpister är att stormningen av Capitol Hill genomfördes av den vänsterextrema gruppen Antifa, som infiltrerat bland Trumpanhängarna. Mario Murillo för fram den tesen i sitt blogginlägg som jag publicerat på min blogg, jag såg en uppgift om att Eric Metaxas för fram samma sak. Metaxas är av de ledande kristna trumpisterna. Kristna musikern med rötter i Sverige, Annette Anders, för fram samma tankegång på sin facebooksida, en sida som många svenska kristna Trumpvänner läser. Annette Anders är uppenbart en stor Trumpentusiast. Här förs det fram på hennes facebooksida att stormningen av Capitol Hill är en vänsterkomplott, länken är här.

Jag hittar i varje fall tre svenska pingstpastorer bland de som uttryckt sitt gillande över detta facebookinlägg. Med tanke på hur många gillainlägg som bara detta facebookinlägg har fått så kan man bara ana hur spridd den kristna trumpismen är i Sverige.

Kristna trumpister menar att Trump är fredlig, det är fake news att Trump uppviglar till skadegörelse och provokationer. I det tal Trump höll till sina supporters innan stormningen av Capitol Hill, där han uppmanade dem att gå i riktning mot Capitol Hill, och i sitt tal använde han orden fight eller fighting mer än 20 gånger. Att hävda att talet var så fredsvänligt är obegripligt. Min fråga till de kristna Trumpisterna som vill avfärda Trumps ansvar för det som hände på Capitol Hill är följande:

 1. Varför har flera av ministrarna i hans kabinett avgått sedan i onsdags och skyllt på Trump för det som hände i Capitol Hill. Borde inte de ha insyn i frågan, de har hört till Trumps närmaste medarbetare. Deras avgång kan väl knappast skyllas på inflytande från fake news?
 2. Varför har ledande republikaner som stöttat Trump i fyra år anklagat Trump för det som hände, bland annat republikanernas ledare i kongressen McConell, han har varit en av Trumps trognaste vapendragare under fyra år. Han kan väl inte ha blivit förförd av CNN och fake news?
 3. Om det var Antifa som infiltrerade och angrep Capitol Hill, varför tog då inte Trump tydligt avstånd från hela aktionen redan i onsdags. Varför skickade han inte omedelbart dit National Guard? Han har som president yttersta ansvaret för situationen. Varför sade han i sitt tal att han älskade dem och förstod deras reaktion. Eller hade Trump inte en susning om vad som hände, och hade inte någon koll alls på situationen? Menar man att Trump inte kan skilja på högerextremister och vänsterextremister? Mystiskt.
 4. Ett antal personer som invaderade Capitol Hill har gripits och en hel del personer har identifierats. En rad ledande personer inom amerikansk högerextremism finns bland dem som invaderade Capitol Hill. Menar man att dessa välkända högerextremister har börjat samarbeta med vänsterextremisterna? Också väldigt mystiskt. Vad finns det för belägg för denna tes. Då har man ju lyckats grundlura Trump, hans regering och de ledande republikanerna i kongressen, ingen av dem har ju gett en sådan förklaring.
 5. Världsledarna har tagit avstånd från händelserna på Capitol Hill och gett Trump skulden för det som har inträffat. Vi har ingen anledning att bry oss om att diktaturernas ledare säger sådana saker, som Putin, Kinas ledare, Venezuelas ledare. Men att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lägger hela skulden och ansvaret på det som har inträffat på Trump, är han också vilseledd och bedragen av Fake news. Hur ska man förklara den saken.

Det här skulle jag vilja att de kristna trumpisterna klarar ut för mig.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kjell

  Vill du veta?
  Bilder på när polisen släpper in demonstranterna.
  https://www.friatider.se/har-slapper-polisen-demonstranterna-i-kapitolium

 • wildwest63

  Jag vet inte om jag ska känna mig tilltalad som ”kristen trumpist”, eftersom jag inte är det. Jag är möjligen en kristen republikan i det hypotetiska fall att jag hade haft rösträtt i USA och hade bott där så pass länge att jag lärt känna och förstått deras kultur fullt ut, inklusive den politiska kulturen – som ju är annorlunda än den svenska. Jag skulle röstat på republikanerna trots Trump, inte pga Trump. Demokraterna står för liberal abortpolitik, identitetspolitik, för starka sympatier för hbtq-rörelsen, för radikal feminism, för understöd av den rasistiska organisationen BLM (mot de vita!) och för en hel del känt vänsterflummeri. Det går lika lite för mig att rösta på demokraterna som på Mp, C, V eller S i Sverige.

  Man ska ha klart för sig att tjuv och rackarspel är på en helt annan nivå i USA än det vi är vana ifrån här i landet (fast det blir värre och värre här också). Det är bara att läsa amerikansk politisk historia, mutor, påtryckningar av gangsterorganisationer för att erhålla nomineringar osv.

  Sen gillar jag inte utgångspunkten för hela diskussionen, att demokraterna är söndagsskolebarn och inte skulle ha försökt sig på något omoraliskt eller olagligt för att vinna valet. De kör samma tricks som alla andra, naturligtvis, varför inte? Men givetvis tror jag därmed inte på ett så omfattande valfusk att Trump blev snuvad på segern. Det är för många olika rättsinstanser som bekräftat att inget omfattande valfusk förekom. Även om enstaka rättsinstanser kan vara korrumperade, kan inte så många vara det samtidigt av de som haft uppdraget att ta itu med republikanernas inlämnade klagomål. Men självklart vill demokraterna få makten! Självklart sved det att Hilary klantade till det före 4 år sen och man förlorade.

  Vad gäller stormningen av Capitolium är det mest gåtfulla för mig hur oerhört dåligt skyddad byggnaden var. Det verkar mycket konstigt. Man visste att utanför pågick en demonstration av Trump-anhängare, man visste att inne i Capitolium pågick en avgörande detalj i valprocessen, nämligen att kongressen skulle besluta om elektorsrösterna. Varför denna usla bevakning? Det är totalt tjänstefel och polischefen för Capitolium har ju också avgått.

  Skulle det vara till Trump-sympatisörer förklädda vänstersympatisörer som tagit sig in? Det är alldeles för långsökt. Varför detta krångel? Jag tror inte vänstersympatisörer skulle lyckas spela en sån teater så att det höll. Det är givetvis radikala Trump-supportrar som stod för intrånget. Människor utan konsekvenstänk och hjärna. Det går bara att fördöma helt och fullt utan förmildrande omständigheter. Om Trump kan anklagas för uppvigling vet jag inte, men naturligtvis hjälpte hans tal innan stormningen inte till att lugna sinnena.

  En konservativ rörelse som får makten hotar givetvis alla vänsterliberaler som suttit på sina positioner i decennier. Vem vill förlora jobbet? Givetvis blir det en motrörelse i samhället. Ingen är längre van vid konservativa politiska röster. Det som var normalt att säga i politiken så sent som på 80-talet kallas idag närmast högerextremism.

  Fake news eller inte, men visst är det så att större delen av pressen är vänstervriden. Även sansade undersökningar i Sverige visar att journalistkåren på Södermalm till två tredjedelar består av partisympatisörer på vänsterkanten, till vilka jag även räknar C. Det är svårt att veta hur mycket som är fake news, men det förekommer av alla partier. Därför är det så viktigt att vi har en konservativ pressröst som balanserar. Det har vi inte haft i Sverige på väldigt länge.

 • stefanswrd

  visst, en demokratisk stat bygger på fria medier som inte står under statlig kontroll. Det behövs då stor bredd i medieutbudet. Socialdemokraterna har ju i alla år klagat över att svenska pressen nästan bara är borgerlig, och det stämmer ju. Men socialdemokratin och vänsterrörelsen har uppenbarligen klarat sig bra utan direkt stöd från massmedia. Svenska Dagbladet bör rimligen klassas som konservativ pressröst i Sverige, numera även Göteborgs-Posten, om man tycker att alla borgerliga liberala tidningar är för mycket vänster.

 • wildwest63

  Ja, du missuppfattar mig antingen avsiktligt eller oavsiktligt. Jag menar värdekonservativ press. Det finns inte i de stora mediehusen i Sverige! Absolut inte på något sätt. Jag håller med att GP’s ledare var bra, Kristianstadsbladet och jag gillar Sakine Madon, som kanske inte kan räknas in där. Men SvD är ju inte konservativ, du milde tid! Det är samma vänsterliberala smörja där som i vilken annan tidning som helst, det är möjligen en gradskillnad mellan SvD och DN men inte mycket. Eller säg så här, som SvD var på 80-talet.

  Den värdekonservativa rösten har varit utanför samhällsdebatten så länge nu att så fort det dyker upp någon som låter som en random journalist från före 1968 så kallas han extremhöger, brunhöger, populistisk högermaffia eller liknande. Och surprise, det är därför så många kristna debattörer kallas likadant, eftersom Bibeln naturligtvis står för de flesta värdekonservativa åsikterna. Jag hoppas nu lite på webbtidningen Bulletin, som har samlat alla de redaktörer och journalister som jag med behållning följt genom åren.

 • Caroline Thidell

  Jag är inte en trumpist eller ett fanatiskt Trump-fan men däremot är jag för rättvisa och sanning. Att du på din plattform anser att 75 miljoner kristna i Amerika och kristna i Sverige är hjärntvättade och i princip idioter är bara sorgligt och nu vill jag bemöta det.

  Trump må vara bufflig, säga dumma saker, vara obekväm och verkligen inte vara stöpt i någon form som passar etablissemanget – men han är den enda som vågat stått upp mot Kina, Iran och EU och som tack har han från dag 1 blivit förtalad, förlöjligad, åtalad mm.. Trots det har han fortsatt jobba för det Amerikanska folket.

  Vad gäller stormningen av Capitol Hill hörde jag att Trump sa att dom peacefully skulle gå till Capitol Hill. Gå till Newsmax och se själv. Newsmax – Inlägg | Facebook Som Kjell visar också finns det videos där polisen själva öppnar grindarna. Det är väldigt osannolikt att Capitol Hill skulle vara så dåligt försvarat när hela kongressen samlades – det ska inte vara så enkelt att komma in där. Trump fördömde omedelbart men hans video blev nedplockad. Bara för att de ska kunna skylla på honom. Flera medier rapporterade om oroligheter när folk inte ens hade kommit fram! Också i videon från Newsmax.
  Det har även framkommit ansiktsigenkänning där medlemmar ur Antifa är dom samma som stormade domstolen i Pennsylvania tidigare förra året.

  Det är lätt att ge Trump all skuld – men var var världens fördömanden under alla uppror, förstörelser och bränder under månader i de olika delstaterna! INGEN fördömde – men det kan ju också bero på att media inte rapporterade om det. Vår svenska media är lika dåliga dom.

  Efter att ha följt detta i månader och tittat på olika plattformar så har jag sett bevis som, innan det tagits ned, visat att valet var riggat main stream media och sociala medier blockar allt som läggs upp. Finns en länk som visar att det är fler röster än röstande i de delstater där valresultatet ifrågasatts. Videos har tagits när man drar ut säckar med röstsedlar under bordet, döda har röstat, adresser med företag har röstat, folk som inte bor i delstaten har röstat. Det finns skrivna vittnesbörd under ed som sett fusk. Inget av detta som det hörs om i media, de korrupta domstolar som fått stämningarna har inte prövat dom. Nu finns det även en video som säger att Italien är inblandad och att det är dom som mixtrat med dominion-maskinerna.

  Det är också märkligt att Biden/Harris fått mer röster än någon president någonsin i historien. 4 miljoner mer än Obama som var otroligt populär. De kampanjade inte ens. Harris kom inte ens till primärvalen pga sin radikala politik.

  Jag läser kommentarer från många ”trumpister” som du kallar dom för och visst kan det finnas viss idolisering – men för de allra flesta beror det på att han är den förste Presidenten som hållit vad han har lovat. Och DET är vad det amerikanska folket vill.

  Från FB – Lena Hubbard
  3 d ·
  I’m reposting what my husband’s cousin Sandra posted.

  So many people have no idea what’s going on. Sad..
  This post is not open for debate. I have listened to everyone else’s hatred, rhetoric and outright lies for the last four years, so now I am having my say. If you don’t like it, you know where the delete button is. Let me be clear, I am not a Biden fan. I think he is corrupt, a liar, a racist bigot, is in bed with China and probably suffering from dementia. He has done nothing to improve anything in his 47-year political career.

  But what has Trump done in the past 4 years?
  The ”arrogant” in the White House brokered four Middle East Peace Accords, something that 71 years of political intervention and endless war failed to produce.
  The ”buffoon” in the White House is the first president that has not engaged us in a foreign war since Eisenhower.
  The ”racist” in the White House has had the greatest impact on the economy, bringing jobs, and lowering unemployment to the Black and Latino population of ANY other president. Ever.
  The ”liar” in the White House has exposed the deep, widespread, and long-standing corruption in the FBI, the CIA, the NSA, and the Republican and Democratic parties.
  The ”buffoon” in the White House turned NATO around and had them start paying their dues.
  The ”fool” in the White House neutralized the North Koreans and stopped them sending missiles toward Japan, and threatening the West Coast of the US.
  The ”xenophobe” in the White House turned our relationship with the Chinese around, brought hundreds of business back to the US, and revived the economy.
  This same “clown” lowered your taxes, increased the standard deduction on your IRS return from $12,500 to $24,400 for married couples and caused the stock market to rise to record levels, positively impacting the retirement accounts of tens of millions of citizens.
  The “clown” in the White House fast-tracked the development of multiple COVID Vaccines which are now available! And yet we still don’t have a vaccine for SARS, Bird Flu, Ebola, or a host of diseases that arose during previous administrations.
  The “clown” in the White House rebuilt our military which the Obama administration crippled and fired 214 key generals and admirals in his first year of office.

  I got it, you don’t like him. Many of you utterly hate and despise him. How special of you. He is serving you and ALL the American people. What are you doing besides calling him names and laughing about him catching the China virus? Some of you were even hoping that COVID would be the cause of his demise. (Ah, the left. The party of “tolerance”. )
  Please educate me again as to what Biden has accomplished for America in his 47 years in office, besides making the whole Biden family richer? By the way, where is Hunter?

  I’ll take the “clown” any day versus a fork tongued, smooth talking hypocritical corrupt liar. I want a strong leader who isn’t afraid to kick some ass when needed. I don’t need a fatherly figure. I don’t need a liar. That’s what Hollywood, CNN, MSNBC, ABC, NBC, CBS, CNN and the New York Times are for. Call me a chump, a racist, or part of the basket of deplorables. I do not care! God bless Donald Trump – the best, most unappreciated President in U.S. history.

  Alla dom som fortfarande står fasta blir nu hånade och förtalade för att vara dumma i huvudet och idioter – 75 miljoner amerikaner skall ”omprogrammeras” och registreras. FB och Twitter blockerar dom som vill få ut sanningen.

  Mitt kristna liv består av att jag först och främst måste lyda Gud och ingen åsiktsmaskin skall säga vad jag skall tycka och tänka. Om Gud säger till mig att om jag är emot Hans utvalda är jag emot Honom! Det är det jag måste förhålla mig till. När jag bett och fastat har jag fått tydligt till mig att Trump är Guds utvalda instrument och Han är inte klar med honom ännu. Gud använder inte ett perfekt kärl – Han utrustar dom Han utvalt. Paulus t.ex. mördade kristna men blev omvänd och är en av de största evangelisterna på den tiden.
  Det som händer i Amerika är en andlig strid av sällan skådat slag och det är det vi skall be för – att sanningen skall segra oavsett vad man tycker om personen Trump.
  ://uploads.disquscdn.com/images/2646edd10b5220a0cf1d87d323d9e6c3335bc05328b864ca74f38c206884cb93.png https://uploads.disquscdn.com/images/4fc0211ff7b873fcc6c3eee360081a78dd94b07dd7797eeff1c9ec5450cef584.jpg

 • AlmaM

  Tyvärr, du är lurad, Proud Boys et.al. behöver inte förstärkning från Antifa. Följ deras uppladdning på sociala medier och se själv. Nej förresten, gör något vettigt. Ta en promenad, läs en god bok (jag har bra tips) och lyssna till januaris första spröda talgoxsång.

  Trump var den onde narcissistiske clownen från början och fortsatte i samma stil. Nu har fler republikaner än Mitt Romney vågat reagera, till slut. Men den som har min största respekt är Mitt Romney, vilken resning och vilket mod. Välsignelse över honom. Man behöver vara gravt okunnig för att tro på de källor du refererar.

  Dessutom: Jesu är Guds utvalde: Trump påminner om många andra Antikrister just eftersom en del inbillar sig att han är Guds utvalde och inte en vanlig politiker. En horkarl och bedragare är inte Guds utvalde. Jämför honom med Joe Biden eller Barack Obama, aldrig skilda, aldrig gått till prostituerade, ingen påstår att de är Guds utvalda.

  Nota bene! Under valkampanjen tog Trump inte upp sin administrations lyckade satsningar: Israel, fred med några arabländer och kurdernas besegrande av IS (fast de sålde ju Trump ut till Tuirkiet sedan). Varför? Jo för han hade inget med saken att göra och han vill inte sprida glans över någon annan än sig själv, inte ens sin svärson.

  Inte bara Turkiet har fått anfalla kurder ostraffat. Kina har också fått bli mer och mer aggressivt i Sydkinesiska sjön eftersom Trump är ointresserad av utrikespolitik. Ändå påsyår du att det hans administartion har gjort utrikes visar att han är ”guds utvalde”. Turkiet har inte heller bara haft frikort mot kurderna utan också mot Armenien och armenierna som drivits bort från Nagorno- Karabach. Du kanske behöver få info om att armenierna är kristna. Medan världen tittade på Trumps senaste galna utfall på Twitter om valfusk kunde Turkiet och Azerbadzjan föra krig mot de kristna armenierna i medieskugga.

  Trump har också mobbat handikappade, tjocka, kvinnor, ”fula” kvinnor och alla sina politiska motståndare. Det har inte handlat om politik utan om att de svettas, att de verkar trötta, att de stammar. etc. etc… det tar aldrig slut.

  När Högsta Domstolen inte var hans lydiga knähund angrep han den. När Pence gjorde det rätta, vägrade underkänna valresultatet och såg till att nationalgardet kom till Capitoliums undsättning angrep han honom. Och så har han gjort under alla fyra år. Ingen president har sparkat så många på så kort tid som Trump.

  Hans lögner är legio och det kan tänkas att han seriöst tror på detta, men det är inte sant. Alla kontroller som gjorts av detta val i många delstater visar att han ljugit. Man hittade några få fuskare men lika många, om inte fler ,som försökt rösta på republikanerna i sina döda anhörigas namn.

  Nu hittar Altright på att antifa anföll kongressen. Helt grundlöst även det. Och du tro på detta!

  Jag förstår att du är okunnig om detta men du drar Guds namn i smutsen genom att påstå att Trump är Guds utvalde. Tyck vad du vill i politiska frågor men detta är lögnens fader som talar. Var lite källkritisk mot dina egna infall.

 • AlmaM

  Jag tror du köpt Trumpisternas retorik. SvD är inte vänster på något vedertaget sätt.

 • Matti Oksanen

  Jag tittade på FOX News sen Jag tittade på FOX News sen fredag kväll svensk tid. Reportern meddelade att ett antal personer som deltog i stormningen av kongressen identifierats bl.a. via ansiktsigenkänning. Ingen (0) personer kunde knytas till vänsterextremism eller Antifa enligt polisen. Man hade fått in över 17 000 tips vid tidpunkten.

 • Caroline Thidell

  Din nedlåtande attityd är som man klappar ett barn på huvudet och säger ”lilla vän – det här förstår du inte”. Vad vet du vad jag har hört eller inte från Gud?

  Det är sant att Trump är skild men det kanske är bättre med en pedofil i Vita Huset? Varför skall Amerika ta hand om alla konflikter i världen? Varför kan inte t.ex EU eller andra allierade hjälpa till med dessa konflikter? Det varit väldigt enkelt att luta sig tillbaka och låta Amerika ta striden så slipper dom. Trump har tänkt på Amerika först och 75 miljoner tycker det har varit bra.

  Jag sa inte att han var felfri på något sätt men det du hört har jag sett annat – hur han uppmuntrat handikappade, kvinnor, veteraner etc.. men om du intagit din information från main stream media förstår jag varifrån du fått din information. Jag har då hört han lovordat sin svärson om fredsavtalen. Vi lyssnar uppenbarligen på olika kanaler.

  Vad gäller bevis finns hur mycket som helst – i bilderna finns länkar man kan gå in på – konstigt tex att det är 125% röstande i Nevada – men så fort det har presenterats har det tagits bort. De stora nyhetskanalerna har inte rapporterat om det.

  Ta bara historien om Hunter Biden – hans närmaste man vittnade om utbredd pengatvätt – men så fort det lades ut togs det bort. Men jag tror nog du aldrig kommer bli övertygad oavsett om du fick bevisen i handen så egentligen är det ingen mening fortsätta diskussionen.

  Upprepar att detta är en andlig strid inte mot kött och blod och lögnens fader satan jublar när det blir splittring och kaos överallt.

 • Caroline Thidell

  Det är den informationen du har sett – jag har sett bilder där Antifa-medlemmar känns igen från stormningen av domstolen i Pennsylvania. Säger inte att Trump-supportrar inte hängde på – visst gjorde dom det.

 • Micael Gustavsson

  Caroline Thidell, det finns ingen grund för att anklaga Biden för att vara pedofil, det är förtal, och kommer inte att tillåtas på den här bloggen. Hur skulle det kännas om jag påstod det om dig? Påstår du det igen kommer ditt inlägg att raderas.

 • Sverige

  Det här är i alla fall otrevligt.
  https://youtu.be/ivuBaY0WC50

 • Micael Gustavsson

  Det är en ganska låg ribba för den anklagelsen.

 • Caroline Thidell

  Du kan ta bort hela min tråd och kommentarer. Jag har sett videos när han har tafsat på barn och det finns bevis på att han är pedofil.
  Caroline Thidell

 • Micael Gustavsson

  Det finns inga bevis. Hade det funnits det hade han suttit i fängelse. Att krama barn är inte detsamma som att vara pedofil. En sådan anklagelse är väldigt allvarlig; tänk på den gyllene regeln och lagen om sådd och skörd. Vill vi själva inte få anklagelser över oss på skakiga grunder så skall vi inte kasta ut dem över andra. Vi kommer alla en gång att få svara inför Kristus själv för vad vi sagt och gjort.

  Jag ser i övrigt inga skäl att radera din tråd.

 • kjell

  Ashli Babbit hette hon som blev skjuten bakifrån i halsen, står att hon var flygvapenveteran, varför var hon i huset, det vore inte ovanligt med unga militärer som ställer upp för att hjälpa till.
  Det påstås att den som sköt var kostymklädd, när någon då frågar varför, svarar han vill du bli nästa, finns på video, men har inte kvar den.

 • Arun Saini
 • wildwest63

  Trumpisterna var då nånstans? Jag har inte mött en enda trumpist. Jag sitter här i karantän sen i mars och läser Expressen, DN, SvD, Die Welt, NZZ, Frankfurter Allgemeine, Kronen-Zeitung, Bulletin (numera) varje dag. Var vänlig peka ut var trumpisterna finns så ska jag skicka dem ett vykort med Frälsaren Joe Biden.

 • Hélène Boëthius

  Tack Stefan! Jag är djupt chockad över att så många kristna, även några av mina närmaste vänner, är förförda av trumpismen. Hur kommer det sig att troende kristna lägger bort sitt normala omdöme och låter sig luras av en ledare som så uppenbart sprider lögner och som klart och tydligt uppviglat människor till att marschera mot Capitolium och ”fight” för att ogiltigförklara ett val som i alla instanser förklarats som giltigt och fritt från fusk? Vad driver dessa kristna? Jag kan inte förstå det, och jag är djupt oroad.

 • Tord Ivarsson

  Kongresspolisen deltog i ”programmet” att skapa tumult vilken sedan skulle bidra i kampen mot fyra extra Trump-år i VH. De fotografiskt identifierade Antifa-bråkmakarna, spelade en uppviglande roll. Det säger flera av de närvarande, t.ex. Lance Wallnau. En härlig lovsångsmarsch, stötte på vandaler och bråkmakare. Polisen vinkade in demonstranterna till Kongrgessen.
  (https://www.youtube.com/watch?v=bBslGghCzbI)

  Att inte tillåta den tanken är att lägga sig i händerna på den ’Demokratiska’ dramaturgin.
  Trump själv uppmanade kontinuerligt till ’peaceful manifestations’, något som sannerligen aldrig framhålls i oppositionspressen.
  Om Trumpväljarna känner sig lurade genom den bevisade valmanipulationen som
  genomfördes genom Dominion och Smartmatics-systemen, är svaret från dem mycket moderat.

  Demokraternas organisation har hittills lyckats hålla anmälningarna UTANFÖR det rättsliga systemet, genom formella avslag.

  De som möjliggjorde nuvarande ’President Elect’, är ju de republikanska senatorer etc. som godkände ”valresultatet”, plötsligt blev ’Demokrater’ och förhindrade rättslig undersökning av det påstådda fusket. Mantrat om ’no evidence’ är alltså helt ogrundat önsketänkande.
  Det finns verkliga grunder att misstänka bestickning från intressenter i omvärlden t.ex. CCP till sådanna som Brian Kempf, som styrde dessas beslut. Republikaner måste naturligtvis agera för det REPUBLIKANSKA partiets intressen och dess president, och inte för ’Demokraternas’. Varför inte byta parti, FÖRE valet?
  Slutligen, vore jag på bedragarsidan, skulle jag försöka fnysa bort förklaringarna som ’konspirationsteorier’.

 • Micael Gustavsson

  Republikanerna blev inte demokrater, de blev bara hederliga; dvs de vägrade att fuska för att ge Trump det val han förlorat. De har inte bytt parti. Och själva skälet till att folk i USA tvivlar på valet är ju att presidenten och hans anhängare spred lögner om valfusk. Hur skulle det kännas för dig om jag först helt lögnaktig anklagade dig för att vara pedofil, och sedan när ryktet spridit sig använde de som bas för en polisanmälas, med hänvisning till ryktet. Det är vad Trump gjorde med den amerikanska demokratin. Fredlighet uppmanade han till först efter att allt gått överstyr och han försökte rädda skinnet.

  Och det finns inte en enda identifierad antifa-anhängare: namnge någon i så fall.

  För den som vill ha en bra och trovärdig samling info rekommenderar jag den här bloggposten av Alan Jacobs https://blog.ayjay.org/essential-reading-for-skeptics-and-others/ Om man läser förbi hans länksamling får man dessutom ett uppbyggligt exempel på hur man kan evangelisera i coronatider.

 • Tord Ivarsson

  Jag tycker du bore undvika nonsenssvar Micael. Jag förväntar mig lite intellektuell hederlighet av dig. Du har väl en moderatorroll trodde jag? Inge sk motbevis.

 • Micael Gustavsson

  Se länken jag publicerade, där behandlas flera frågor mer utförligt. Och du kom ju i så fall även du med en massa påståenden. Visst, jag är moderator, men i ett sådant här fall måste man ju bemöta de helt vilseledande påståenden som du gör, så att denna blogg inte blir medskyldig till att sprida lögner. Alternativet vore att radera vad du skrev. Det är en sak att ha olika åsikter, en annan att sprida osanningar. Som tex att det skulle finnas identifierade antifa-anhängare bland de som stormade Capitolium. Eller att det skulle finnas bevis på valfusk på en nivå som skulle kunnat påverka valutgången. Att republikaner skulle ha bytt parti bara för att en del av dem vägrar ljuga och stjäla (ja det ingår att jobba för det egna partiet, men inte till priset av att bryta mot lagen). Kemp visade sig, liksom Romney, vara en ovanligt hederlig och rakryggad person.

 • Tord Ivarsson

  Nu avslöjar du dig.

  Vad jag presenterar är (vad man kan kalla) Trump-narrativet. Jag visste att någon skulle börja med att borra ner sig på punkter som kan ses som ”självklara” och lite fördummande motargument. Då ska man bli en ”skadeskjuten fågel”.

  Det enda DU har gjort är bara att plocka bitar ur det Dekomkratiska narrativet. Det blir ingen substans i svaret.

  Det intressanta är att både Swärds argumentation och din egen, UTGÅR från det Demokratiska narrativet. Det bara bara FINNS där i utgångsläget.
  Detsamma gäller i högsta grad SVT-s utgångsperspektiv.

  Med MITT utgångsläge, är det uppenbart att Demokraterna måste försöka ondgöra, och skuldbelägga Trump. Man behöver (enligt mitt narrativ) kunna oskadliggöra Trumps möjligheter att bevisa Demokraternas brottsliga försök att plocka hem en valseger med förfalskade röster, för att sedan själv fortsätta som president. Inte alls konstigt.

  Häromdagen tvingades SVT erkänna att våldsgrupper deltagit i manifestationen. Man teoretiserade att nån rörelse från 1700-varit igång. Men det finns namngivna och foto-identifierade aktivister som tidigare funnits med i Antifa-sammanhang. Det är ointressant för mig att hitta deras namn i info-flödet, för jag skulle bara vara misstänkliggöras. Att motsidan motsäger detta kostar ingenting för dem men det gör verkan.

  Vill ni vara någonting annat än SVT-s förlängda arm, behövs förmågan att höja sig över narrativen och jämföra argumenten på deras egna villkor. Man måste tänka på att det är ett politiskt krig. Tanken på Pelosis krav på impeachment NU är naturligtvis löjlig med tanke på återstoden av presidentperioden och den ”säkra” valvinsten. Det måste ju finnas nåt motiv?

 • Tord Ivarsson

  Det är just så demokratmedia talar ”sanning” och ljuger på samma gång.

 • Micael Gustavsson

  Återigen, nej det är inga identifierade antifa-aktivister. Bilder i antifa sammanhang, ja men på ett sätt som visar hur din sida förvränger sanningen. Nämligen bilder som antifa lagt ut på högerextremister. Våldsgrupper ja: högerextrema sådana, ej antifa. Återigen, om det finns en enda namngiven identifierad antifa-anhängare, så namnge dem.

  Som jag tidigare sa, så hänvisar jag till de länkar som Alan Jacobs har lagt ut. Strunta i vad SVT säger eller inte säger. Jacobs är i mina ögon en absolut trovärdig kristen källa som jag litar på andligt sätt. I övrigt antar jag att det finns diverse sammanhang där du accepterar det normala narrative, typ jordens platthet eller månlandningens existens, men kanske inte.

  Trump har varit en lögnare från början, så det finns inget som helst skäl att tro på honom, eller de källor som stödjer honom. Framförallt inte när de redan är motbesida, se återigen länken jag gav.

 • Sverige

  Platt jord, månlandning – det var lågt. 👎

 • Läsare

  Tord och Sverige det är några riktiga snilken som dukt upp här. Jösses skulke nog kunna lura i dem vad som helst. Man häpnar.

 • Tord Ivarsson

  Tack detsamma Läsaren.

 • Tord Ivarsson

  Mina sanningsenliga uppgiftsgivare, deltagare i just en marsch vi diskuterar, totalt 250k-1miljon, vittnar om den ’andliga’ stämningen i tåget, och den kontrast som uppstod när en mycket liten ’attackgrupp’ syntes. Det var skillnad. Och det var inga ”höger-extremister” därför att SVT säger det.
  Du påstår trosvisst att det ”inte var vänsterfolk”, och försöker bevisa det utifrån antifa-information. :-)

  Om jag skulle kunna namnge en antifa-medlem, så vill du bara ha en till.
  Fast oavsett höger eller vänster, så handlar det om en försvinnande liten del mycket extrema deltagare. Den relationen motiverar aldrig demokraternas försök att göra Donald Trump personligen ansvarig för händelsen på det sätt man vill. Det är den större bilden.

  Du säger ”Trump har varit en lögnare från början”. Oj då! Hur kan du bevisa det? Det är ju bara en känsla du vill överföra. Jag har också hört den anklagelsen.

  Slutligen Micael. Välj om du vill vara en debattör, eller om du vill fungera som moderator. Bli bra på det ena eller det andra!

 • Tord Ivarsson

  Ett namn på en Antifa-kille som street preacher Robby Dawkins stötte på i området, som också fick förbön: * * Rodrigo. Jag skriver inte ut förnamnen av sekretess-skäl. Nästa dag får han se några yngre grabbar som började välta trafik-avspärrningar i en av dammarna som ligger framåt Kongressen. Robby pratade och kände på killens bröstvärn (under klädseln) vilken var samma typ som Antifa använder.
  Hela berättelsen finns på c:a 22:20
  https://www.youtube.com/watch?v=S3oqm9FaQgk

  Jag undanber mig ”intelligenta” motbevis. Det var det här du efterfrågade Micael.

 • Micael Gustavsson

  Fortfarande alltså inte en enda bild eller namn på någon från antifa som deltog inne i stormningen och skadegörelsen av Capitolium, däremot flera namngivna högerextremister.

  Det fanns en mindre grupp antifa aktivister dygnet innan, varav han talade med en. Därefter var det några unga män under attentatsdagen som ryckte i ett kravallstaket som han tror var var antifa för att de hade svarta kläder och ”bodyarmor”. Men det är ju enbart en spekulation från hans sida, och inga som liknade hans beskrivning var såvitt jag vet med bland de som stormade.

  Det är förvånande att både programledaren och gatupredikanten verkade överraskade av att antifa hatar Biden. Givetvis gör de det, det är inget nytt om man känner till vänsterextremism att de hatar vad som på engelska kallas center-left. De svenska maoisterna på 60-talet hatade Tage Erlander.

  Slutligen, för att sluta på en positiv ton, så gillar jag verkligen gatupredikantens sätt att interagera med antifaktivisten i det sparade klippet. Mera sådant i både svensk och amerikansk kristenhet.