Hur möter kyrkan covid19-utmaningen?

Samtidigt som hela världens blickar riktas mot Capitol Hill så dör människor varje minut i USA och i Sverige, i covid 19.

Jakob Pansell som jobbar med döende i covid19 i intensivvården skriver i Dagen idag, inifrån intensivvården. Läs denna text. Detta är verkligheten, jag har själv varit där och kämpat med andningen, så jag vet vad det handlar om.

Jag undrar också var kristna helandetjänsten har tagit vägen. Var finns Benny Hinn någonstans? Människor dör varje minut vid amerikanska sjukhusen, de covid19-sjuka kan inte ta sig till något kristet möte, inte ens småskaligt. Hur skalar vi upp helandetjänsten så att den även kan matcha samhällets stora kriser. Helandetjänsten är ännu viktigare på sjukhusen än i stora kristna möten fyllda av lovsång, detta är bra men de som är riktigt sjuka kan inte vara där.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Bra fråga där! För det kan väl inte vara så att helandetjänsten bangar inför ”riktiga”, smittsamma sjukdomar eller spetälskor? Sen är Jakobs text och gudstjänst berörande, även om det är tråkigt att han inte saknar den allmänna gudstjänsten. Visst möter han Kristus och hans minsta bröder också i sitt betydelsefulla arbete, men det är ingen bra förkunnelse att insinuera att det kan ersätta intaget av ordet och sakramenten. Eller att de döende inte skulle behöva det.(En annan sak är att även det han gör är en gudstjänst, som på många sätt och många gånger måste gå före andra ”vanliga” gudstjänster).

 • AlmaM

  Bra fråga. Jag ser ju att det redan är så att många blir friska från Covid 19. Du till exempel. Det är väl inte omöjligt att det är bönesvar. Många bad om helande vid digerdöden. 50% dog inte, kanske var det också ett bönesvar. Nu finns vaccin mot allt ifrån röda hund till covid 19, smittkoppor är utrotade och Ebola verkar vara under kontroll. Människor kan få rörliga proteser om de mist en arm och hörseln kan ges till döva med cochleaimplantat. Helandetjänsten är avsevärt uppskalad sedan kyrkans födelse som jag ser det. Andreas har ju också en vinkel som är värd att uppmärksamma: fullkomligt helande sker först efter döden.

 • wildwest63

  Vet inte om du Stefan läste Jonas Gardells nyårskrönika i Expressen. Den var bra! Jag skrev och tackade honom, vilket är något jag aldrig hade trott att jag skulle göra.

  Han ställde en utmärkt fråga: var är kyrkorna i pandemin? Underförstått – varför lägger sej kyrkorna platta inför alla statliga påbud? Varför inte ens en protest? Var är profetrösterna, de som uppmuntrar, var är de som tar hand om sina medlemmar, som tar hand om de som inte är medlemmar? Tyst. Tystnad. Det ekar som tystnaden efter en skrällande cymbal.

  Skrev till Jonas om min flytt, där även min farfars böcker följde med, där jag hittade farfars egeninbundna årgångar av (jag tror) Evangelii Härold från 1919, från spanska sjukans tid. Där man förlitade sig på Gud och samlades till bönemöten, konferenser och gudstjänster. Enligt Lewi Pethrus blev ett fåtal smittade och en enda dog i detta sammanhang (vet inte hur många det handlade om totalt sett). Spanska sjukan var sju resor värre än corona.

  Jag menar inte att vi ska vara dumdristiga, även under Jesu tid fanns smittoregler som drabbade främst de spetälska. Men jag gillar inte alls detta duckande för Makten. Var så säker att det finns en och annan ond politiker som noterat detta. Hur enkelt det var att stänga ned vissa verksamheter med hänvisning till t ex en smittosituation. Det kommer användas igen. Det är inte bara Capitolium som varslar om att allt inte står rätt till med demokratin numera. Det är även alla dessa lockdowns, inskränkningar i människors frihet runtom i Europa, ofta tagna i slutna rum utan parlamentets möjlighet till debatt. Det är en signal om vad som kan vänta!

 • Inge

  Jo det är en bra fråga? Det är ju nu vi Kristna har möjlighet att visa trygghet och hopp i tron på vår frälsare, när världens människor nu fullständigt håller på att förlora fotfästet.

  Nu tror de flesta, (även många Kristina) att, får vi bara vaccinet så blir allt bra och som vanligt igen. Många Kristna tycks ha ett större hopp till vaccinet än till Guds eget Ord?
  Hur blev det så? Är vi kristna verkligen lika lättlurade och uppkrämda som världens barn nu tycks vara?

  Jag har läst på om Modernas tester och vad deras vaccin lovar för skydd, vilket är 94.1% enligt deras testgrupp på knappt 30000 personer, vilket kan låta övertygande vid första anblicken, men hur har man då kommit fram till ett skydd på just 94.1%?
  Jo av de 14134 personer som fått vaccin har 11 ändå blivit smittade av covid.
  Av de 14073 personer som fått placebo har 185 blivit smittade av covid.
  En klar skillnad kan man tycka?

  Men om man då istället räknar på sannolikheten att bli smittad i covid-19 så blir det 0.00078% för de som vaccineras och 0.013% av de som inte blivit vaccinerade enligt Modernas testgrupp.
  Visserligen en skillnad men motsvarar verkligen sannolikheten av att drabbas av covid-19 de åtgärder som nu vidtas bör man allvarligt fundera över?

  De flesta som drabbas av covid-19 blir i regel friska ganska fort, skulle man då gå vidare och räkna på sannolikheten att dö enbart av covid-19 så blir % talen så låga att det är antagligen en mycket större risk att vinna en högvinst på lotto än att dö i covid-19. (Om man nu köpt någon lott vill säga😉)