Jesus kommer snart

Predikanten från Vetlanda, Holger Nilsson, skriver i tidningen Dagen och ställer frågan, varför är det så tyst i kyrkorna om Jesu återkomst och tidstecknen. Man hittar artikeln här.

Jag håller med Holger Nilsson. Det är alldeles för tyst om att Jesus ska komma tillbaka. Det är alldeles för tyst när det gäller att tala om tidstecknen. En anledning till tystnaden kan vara att det har varit för mycket spekulationer i det förflutna. För många spekulationer om exakt när Jesus ska komma tillbaka. Och kanske övertolkningar av tidstecken.

Men tron på Jesu återkomst är en grundläggande biblisk lära. Gud vet allt, även om framtiden. Gud är allvetande. Vi får en liten glimt av detta allvetande genom att studera Bibeln som är Guds ord.

Bibeln slår fast att Jesus ska komma tillbaka. Det kommer att vara vid ett historiskt ögonblick i tid och rum, på samma sätt som när han kom till jorden första gången.

Hans ankomst kommer att vara överraskande säger Bibeln. Jesus sade till lärjungarna innan sin himmelsfärd:  ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt.” Vi vet inte Guds tidsplaner. Vi ska undvika exakta spekulationer om Jesu ankomst och tidstecknen, men vi ska slå fast och frimodigt predika de stora dragen, de skriften gör klart.

Matt. 24:44 slår fast  ”Var därför beredda också ni, för i en stund när ni inte väntar det kommer Människosonen.” Det finns alltså ett överraskningsmoment i Jesu andra tillkommelse. Plötsligt och överraskande.  Matt. 24:42 säger: Var därför vakna, för ni vet inte vilken dag er Herre kommer. 43 Men det förstår ni att om husägaren visste när på natten✱ tjuven kom, då hade han hållit sig vaken och inte låtit någon bryta sig in i hans hus.” Här talas om aktiv vaksamhet i att vänta på Jesus. Vi vet inte när, därför ska vi ständigt vara vaksamma.

Apg. 1:11 som handlar om Jesu himmelsfärd, uppenbarelsen säger att:  ”Galileer, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som togs upp från er till himlen, han ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen.” Han ska alltså komma tillbaka synligt.

Jesus säger i Joh. 14:3: ”Och om jag nu går bort och bereder plats för er, så ska jag komma tillbaka och hämta er till mig, för att ni ska vara där jag är.” Jag ska komma tillbaka – säger Jesus.

1 Tess. 4:16 säger: ”När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först.” Herren själv ska komma ner från himlen – tydliga besked.

Upp. 22:20 säger: ”Ja, jag kommer snart.” Amen, kom Herre Jesus!”

Vi vet inte när detta ska inträffa. Det vi dock kan slå fast är att vi är närmare Jesu tillkommelse idag i jämförelse med de första kristna generationerna för snart 2000 år sedan.

Som kristna ska vi vänta på Herrens ankomst. 1 Kor. 16:22 använder ordet Maranatha. Det betyder kom Herre Jesus. Det var första generationens kristnas bekännelse och utrop, för att uttrycka deras väntan och längtan efter att Jesus skulle komma tillbaka. Frågan är ännu mer angelägen i vår tid.

Tit. 2:12, 13 säger: ”Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och i stället leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är, medan vi väntar på det saliga hoppet: att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus ska träda fram i härlighet.” Att Jesus ska träda fram i härlighet – det handlar om Jesu tillkommelse. Vi väntar på det saliga hoppet, väntan uttrycker en intensiv väntan och längtan. Jesu tillkommelse liknas i Bibeln vid ett bröllop. Vi är bruden och Jesus är brudgummen. Som brud längtar vi efter vår brudgum. Vi ska då få se honom som han är och få möta honom som han är. Då ska vi för alltid vara förenade med Kristus.

Det är vårt hopp. Det ska vi predika om. Det är vår vision. Det är vår framtid.

Hur är det då med tidstecknen. Det tar vi upp i nästa blogginlägg.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Mikael Nyman

  Ett par frågor som är intressanta:

  1) Vi kan acceptera att vi – allt sedan apostlarnas och den första nytestamentliga församlingens tid – lever i ”de sista dagarna” eller ”den sista tiden”. Men går det att urskilja en speciell tid, ”de sista av de sista dagarna”, som vi skulle leva i? (Men som man inte levde i för, säg, 100 eller 1000 år sedan.) Och när skulle dessa i så fall – på ett ungefär – ha börjat? (Att säga att vi är närmare nu än för 2000 år sedan är väl egentligen ett trivialt påstående…)

  2) Skulle Jesus kunna komma nästa sekund, eller finns det något eller några händelser som ännu inte inträffat, men som måste inträffa innan Jesu återkomst?

 • kjell

  Om vi ser på ”fikonträdet” roten 1948 sedan stam grenar kvistar och nu spricker löven ut, då är vi nära, jag tror att det är mycket nära för församlingens möte med Jesus på skyn. Det ståt inte att Jesus landar på oljeberget vid det tillfället.

  1 Thess 4:16-17
  Ty Herren skall själv stiga ned från himmelen, och ett maktbud skall ljuda, en överängels röst och en Guds basun. Och först skola de i Kristus döda uppstå; sedan skola vi som då ännu leva och hava lämnats kvar bliva jämte dem bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötes; och så skola vi alltid få vara hos Herren
  En bra länk
  http://denytterstatiden.blogspot.com/?m=0

 • Jonas Rosendahl

  Apropå Holger och tidningen flamman så har han väl knappast verkat för att upprätthålla förtroendet för en klassisk bibeltolkning vad gäller Jesu återkomst. Minns att jag läste flamman för några år sen och det var så otroligt spekulativt att det knappt gick att läsa.

 • Sverige

  FLAMMOR! Flamman är en socialistisk tidning.