Rapport från min coronasäng och lite amerikanskt presidentval – ett första steg i uppgörelsen med Trumpismen

Nu har det gått 23 dagar sedan jag insjuknade i covid 19. Första dagarna med lindriga symptom, hög feber från dag 3. Ambulans, sjukhusvård, syrgas, andningssvårigheter från dag 7. Åtta dagar på St Göran, nu varit hemma i 8 dagar. Akuta sjukdomen är över såtillvida att febern är över och andningen är normal. Men jag är långt ifrån frisk, är fortfarande sängliggande på dagarna. Försöker gå ut och gå men klarar fortfarande max 25-30 meters gång. Har fortfarande svårt att klara ett telefonsamtal. Smaklökarna är helt utslagna och vissa saker smakar förskräckligt medan vissa saker smakar mycket bättre än i vanliga fall. Men Herren är min läkare och jag vet att min kropp kommer att få nytt liv. Det kommer.

Mitt specialområde är ju gränstrakterna religion-kristendom-politik, det är detta jag disputerade på i januari 1984. Jag kan därför inte låta bli att något följa amerikanska debatten om Trump, och valresultatet, även om min sjukdom har begränsat mig denna gång. Inklusive kristna världens reaktioner – har jag också försökt följa. Min ambition är att skriva ihop en text, så fort jag piggnar till, med en kritisk granskning och uppgörelse med kristna Trumpismen, en total dikeskörning bort från sann kristendom och evangeliet enligt min mening. Här följer några inledande reflektioner i ämnet.

En praxis vi har haft bland kyrkorna i Sverige har varit att respektera politiska demokratin. Vi har också haft en praxis att respektera kristnas samvetsfrihet när det gäller hur man röstar. Jag kan inte minnas att någon kristen ledare i Sverige någonsin har klart och tydligt sagt att det här partiet ska ni rösta på, den här partiledaren är Guds vilja att den ska bli statsminister. Det har varit en viktig distans mellan kyrka och partipolitik. Kristna kyrkan har fört fram synpunkter på politiken många gånger, men aldrig sagt att den här partiledaren är Guds redskap för Sverige. Enligt min minnesbild var Lars Enarson den förste att bryta denna gräns när han sade att kristna skulle gå med i SD och rösta på Jimmie Åkesson för att det var Guds vilja. Det är möjligt att jag minns fel, men jag kan inte minnas att det har förekommit i modern tid för övrigt. Även när KD lanserades som det kristna partiet på sextiotalet, var kyrkor och samfund mycket noga med att hålla distansen till KD, ingen församling ville uppfattas som KD-församling. Trots KD:s djupa förankring i pingströrelsen fortsatte många pingstvänner att t.ex. rösta på socialdemokraterna.

Detta har varit praxis även i amerikansk kristenhet. Att hålla på en partipolitisk neutralitet i kyrkorna. Sedan har det varit en praxisutveckling som pågått under många år, vita evangelikala kristna röstar på republikanerna, svarta evangelikala kristna röstar på demokraterna. Judar i USA brukar av praxis rösta på demokraterna. Men det har ju inte förekommit budskap i stil med att denne presidentkandidat är Guds utvalde, det är Guds vilja att rösta på denne.

Denna praxis har nu ändrats genom Trump. Många profeter och kristna ledare slöt upp bakom honom vid valet 2016 och det var ännu tydligare vid valet 2020. Jag tror att detta är en olycklig utveckling av många skäl, kristna kyrkan måste stå fri från partipolitiken och presidentkandidater. Kristus är församlingens Herre, inte en politisk ledare. Kristna församlingen möts kring evangeliet, oavsett vad man har för politiska preferenser. Sedan är det bra att vi kristna engagerar oss i politiken, i olika partier. Men vi måste alltid respektera demokratiska valutslag, och vi måste vara mycket försiktiga att peka ut en viss politiker som Guds kandidat.

Jag sneglar in lite på amerikanska debatten. Försöker lyssna på kristna Trumpanhängarna. Trump presenteras bland annat som den stora pro-life anhängaren, allt kommer att gå utför med Biden, han kommer att mörda de ofödda barnen sägs det.

Här har jag svårt att hänga med i svängarna. USA har haft fri abort sedan 1973. Ingen republikansk president har lyckats ändra på denna sak, trots konservativa utnämningar i högsta domstolen. Trump har inte ändrat på något i denna sak. Republikanska presidenter kan ta abortrestriktiva initiativ, så även Trump. Men grundläggande spelreglerna ändras inte. Miljoner aborter har utförts med Trump som president. Antalet aborter har dock visat en mångårig tendens till att något minska i USA, de minskade även under Obamas tid. Fakta är att antalet aborter i USA är inte kopplat till vem som är president. När kristna påstår något annat är de djupt okunniga eller också ljuger de.

Kristet pro life har djup förankring i kristna kyrkans historia. Jag har varit engagerad i svensk pro life-rörelse i hela mitt liv. Men pro life handlar inte bara om abort, det handlar om hela kedjan av människovärde och engagemang för utsatta människor.

Pro life måste också kopplas ihop med en klassisk kristen äktenskapssyn där sex hör till äktenskapet och ett troget och livslångt äktenskap. Det är en förutsättning för pro life. Trump har varit gift tre gånger. Det finns tydliga belägg för att han både har antastat kvinnor och haft relationer med prostituerade. Han har inte någonstans förnekat detta eller uttryckt någon ånger eller omvändelse över sitt beteende. Hade han varit ett uns kristen, hade han uttryckt syndabekännelse och förlåtelse. Att välja en sådan person som en spjutspetsperson för pro life är totalt hjärnsläpp. Det blir bara hyckleri och en värdekonservativ kristen kan aldrig köpa detta. Trumps hovprofet Paula White har ju rört sig på liknande moraliska nivåer, hon har varit gift tre gånger och det finns offentliga belägg för ytterligare relation med en man.

Läser man kristna facebookflöden som hyllar Trump verkar de inte ens bry sig om dessa saker. De har uppenbarligen ramlat ner i samma moraliska dekadens. Seriösa kristna ledare som stöder Trump kan naturligtvis inte försvara hans livsstil och moraliska vägval. Men menar uppenbarligen att det är ändå ok, han hamnar rätt i politiska bedömningarna och vägvalen, hur han då själv lever är inte så viktigt. En del av de så kallade profeter som försvarar Trump menar att han är nyfrälst, och behöver bemötas med viss tolerans och nåd.

Det här är uttryck för ett omfattande moraliskt förfall både i amerikansk kristenhet och i det republikanska partiet. Jag minns hur republikanerna anklagade Bill Clinton på nittiotalet, Clinton är ett helgon jämfört med Trump. De moraliska måttstockarna har ändrats dramatiskt på 20 år.

Att framställa Trump som en kristen pro-life spjutspets, där allt går utför om han inte är president, är osakligt och omoraliskt enligt min mening. Och det drar vanära över hela pro-life-rörelsen. Vi har tillräckligt med uppförsbacke med att driva pro-life-frågor, ska arbetet sammankopplas med personer som lever moraliskt promiskuöst, konsekvent ljuger och förvrider sanningen för att främja egna intressen, som ständigt mobbar och offentligt smädar människor, som hånar och förlöjligar personer man uppfattar som motståndare, som aldrig erkänner fel eller brister, och som konsekvent delar in människor i vinnare och förlorare – det är fullständig galenskap att koppla ihop den här typen av karaktärer med pro-life.

Allt detta profeterande över Trump har fullständigt kört hela amerikanska profetrörelsen i diket. Man säljer sin själ med en Trumpvänlig profetia och får den politiska maktens gillande. Det är avfall och andlig korruption av värsta slag. Jag kan mycket väl tänka mig att en profet får ett budskap från Gud till en enskild person om att Gud kallar dem in i ett visst politiskt ämbete. Det förekommer i Bibeln. Men ett sådant budskap ska föras fram till den enskilde personen som ett personligt budskap, för att bekräfta en kallelse och uppdrag. Nu används istället alla dessa profetior som valpropaganda. Profetior används som röstköp och för att mobilisera evangelikala väljare för en viss politisk kandidat. Den berörda politiska kandidaten utnyttjar detta maximalt politiskt med enda syftet att främja sin egen position. Detta är inte kristendom, det är andlig prostitution av värsta slag. Det är också ett helt nytt fenomen i amerikansk kristenhet. Jag har inte någon minnesbild av att sådana här saker existerade på 70- och 80-talet.

Det kristna stödet för Trump består av en ganska ohelig och spretig allians. En grupp är traditionella och reaktionära patriotiska katoliker. En annan grupp är bland framgångsteologer, trosrörelse, karismatiska kristna och profetrörelsen. En tredje grupp är konservativa evangelikaler, t.ex. vissa inflytelserika baptister. Franklin Graham, Falwell jr, och baptistpastorn i Dallas hör till den sistnämnda kategorin. Dessa personer har inga som helst kopplingar till varken profetrörelse eller framgångsteologi, och inte heller katolikerna.

De sluter nu upp i hela det perversa spelet där Trump utmålas som offret, den drabbade, med ett riggat val mot honom, offer för valfusk. Det dessa kristna visar är en fullständig brist på respekt för grundläggande demokratiska spelregler. Demokrati förutsätter att media är fristående och självständigt med fria händer att granska den politiska makten. Fri konkurrens skapar garantier för att olika media och perspektiv får utrymme. Diktatorer vill alltid strypa media, och demonisera media. Dessa kristna Trumpanhängare målar ständigt ut media i mörka färger, trots att USA är ett stort land med fri mediemarknad, vilket skapar utrymme för många olika röster. Trump har varit extremt skicklig i att utnyttja media, han är inget offer för media. Det är nys.

Trump har nu sparkat sin säkerhetschef Chris Krebs, som han själv har rekryterat. Han har bland annat haft det övergripande ansvaret på nationell nivå för att övervaka att valet skulle gå korrekt till. Krebs har tydligt deklarerat att det har varit det säkraste valet i USA någonsin, det finns inte några belägg för valfusk eller att valet är riggat. Då ger Trump honom sparken. Det är naturligtvis helt logiskt utifrån hur Trump tänker och fungerar. De kristna Trumpanhängarna tror blint på allt vad Trump säger. Allt han säger om riggat val och valfusk tror man blint på. Min fråga är hur man vet att Trump vet mer än Chris Krebs om hur valet har gått till? Rimligtvis borde Chris Krebs veta mycket mer om denna sak än Trump.

En annan sak – riggade val och utbredd valfusk brukar inte förekomma i västvärldens demokratier. Det förekommer bara i bananrepubliker och instabila demokratier, som bland annat länder i f.d. Sovjetunionen. Då handlar det alltid om att sittande regeringsmakten riggar val och ägnar sig åt valfusk, det är alltid oppositionen som drabbas. Det märkliga med USA är alltså att det hävdas att oppositionen har ägnat sig åt valfusk, inte den regerande makten. Har aldrig hört talats om någon liknande. Finns det någon uns av sanning i Trumps påståenden innebär det att det är missförhållanden i USA som inte har observerats i modern tid i någon västerländsk demokrati. Hur kan USA förfalla så oerhört under fyra år med Trump som president. Det skulle vara intressant att få en analys av kristna Trumpvännerna om denna sak.

Trospredikanten Kenneth Copeland hånskrattar in i TV-kameran när han hör att Biden har vunnit valet. Enligt Copeland har Gud sagt att Trump ska vinna och Gud vill att Trump ska vinna. Därför kan inte Biden vinna. Rösträkning spelar tydligen ingen roll för Copeland och alla de andra kristna Trumpanhängarna. Alltså betyder inte politisk demokrati något för dessa människor. Det de säger i praktiken är att vi ska införa diktatur i västvärlden.

Det är exakt samma sak som Hitlers alla kristna beundrare sade i slutet av trettiotalet.

Finns det någon som kan se att historiens vingslag har en benägenhet att återkomma?

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • gäst & främling

  Håller helt med, får jag säga stark som Salomo?

 • AlmaM

  Ulrika, salt i förruttnelsen. Glad du orkar ge dig in i ”skitstormen” här.

 • AlmaM

  Men Trump och de som tror på honom är inte kristna i vår bemärkelse utan snarare gnostiker som tror på ordmagi, så det är inte konstigt. Trumps ”pastor” ,Paula White ,menar att man påverkar verkligheten genom affirmationer och genom att säga det man vill ska bli sant. Ren magi och bedrägeri, de tror alltså att vi kan kontrollera Gud med rätt ord.

 • AlmaM

  Alla presidenter före Trump har varit kristna i högre eller lägre grad, Trump är den förste som ”blev kristen” lagom till valet och då valde han New Age-pastorn Paula White. När Trump ljuger gör han något White lär ut: säger det han vill ska vara sant för att det ska bli sant. Tro, visst men inte kristendom.

 • AlmaM

  Trump tror kanske på detta, men hans anhängare i Qanon och många ”evangelikaler” tror det på riktigt. Jag lutar åt att Trump bara utnyttjar deras vilsegångna uppfattningar för att tillskansa sig makt . han äslkar uppmärksamhet och att vara ledare för USA för maktens egen skull. Det märks ju tydligt på hur han ifrågasätter valet igen (glöm inte att han gjorde det förra gången också , fast han vann. Då var det att Clinton vann ”the popular vote” som störde denna prakt-narcissist).

  Sanningen är att val i USA alltid är jämna och demokraterna vinner alltid the popular vote. Men systemet gör att små stater med liten befolkning har lite mer rösträtt än mer tättbefolkade stater. Jordskredssegrar vinns inte i detta system men detta val är det mest kontrollerade och välräknade någonsin så Trumps försök till statskupp är rakt igenom rutten, precis som han själv.

 • Micael Gustavsson

  Hej Alma! Demokraterna vinner inte alltid ”the popularitet vote”. Bush vann tex ”the popularitet vote” 2004. I själva verket är det ovanligt att vinna elektorsrösterna utan att vinna ”popular vote”. Under min livstid så är det (såvitt jag vet) bara 2000 och 2016 som en klar förlorare av ”popular vote” vunnit elektorerna. 1992 var ett specialfall, då Bill Clinton vann elektorsrösterna , men i ”popular vote” enbart vann en pluralitet av röster, dvs han fick flest röster, men långt under 50%. Detta pga av den oberoende kandidaten Ross Perot som varken var republikanerna eller demokrat tog någonstans mellan 15% och 20% av ”popular vote”.

  I övrigt håller jag med dig det du skriver om Trump.

 • Jonas Rosendahl

  Paula White är knappast en new age pastor. Hon är ganska traditionell karismatiker men med vissa inslag av trosrörelsen.

  Paula White har varit personlig vän med Trump i över 20 år. Så det är väl inte så konstigt att hon gavs förtroende.

 • Tord Ivarsson

  Rappakalja tyvärr…

 • Tord Ivarsson

  Stefan påstår nedlåtande att: ”De kristna Trumpanhängarna tror blint på allt vad Trump säger. Allt han säger om riggat val och valfusk tror man blint på.”

  Detta klipp diskvalificerar Stefan som mogen bedömare.
  https://www.youtube.com/watch?v=Vq1QvLdznyo

  Demokratiska ”valarbetare” kångar fram här de där ”extra” Biden-rösterna under bordet, och vrålkör dem genom rösträknarna. Rebulikanderna hade just lämnat lokalen p.g.a. vattenläckor i toaletten.
  Hundratals ögonvittnen bekräftar förfarandet.
  Kom ihåg att ingen preson har betritt videons autenticitet.
  Hade präktige Swärd levat på persiske kungen Cyrus tid, hade Cyrus stoppats att ingripa å Israels vägnar, och Guds vilja hade inte ”fått” utföras.

 • Micael Gustavsson

  Lyssnade du igenom hela videon? Den säger inte vad du verkar mena att den säger. Se den en gång till och lyssna på allt vad de säger.

  Kyros var på det hela taget en mer rättskaffens och moralisk ledare än de flesta samtida (för en bra skildring av de grekisk-persiska krigen rekommenderar jag ”Persian Fire” av Tom Hollan), vilket inte kan sägas om Trump.

  Men man bör komma ihåg att väldigt ondsinta och destruktiva ledare på flera ställen i GT beskrivs sommutförande Guds vilja, men det ursäktar inte dem på ett moraliskt plan. Att Gud tex använde den Assyriska härskaren Sannherahib för att utföra Guds straffdom mot nordriket Israel är inget skäl för kristna att bilda en fan club för honom.

  Lite komiskt är det också att Kyros argumentet har använts tidigare, fast då från vänsterkristna. I tex Harvey Cox ”Guds Revolution och Människans Ansvar” så är det i stället Fidel Castro och Mao Zedong som ses som Kyrosliknande ledare som gör Guds vilja och som kristna bör stödja.

 • Tord Ivarsson

  Micael, är du Swärds personlige advokat?
  Jag vet mycket väl vad de säger eftersom det är ’bortförklarare’ av händelsen som gett ut videon, men händelsen talar för sig själv. Den går inte att bortförklara.

  Jag vet inte vad ditt Kyros-argument handlar om. Läs gärna själv i bibeln vad Kyros gjorde för Israel. Bibeln säger att Kyros ”inte kände Gud”, medan han icke desto mindre var sänd av Gud. Hade Gud frågat Swärd om saken, hade Gud fått avslag.

 • Micael Gustavsson

  Jag är mycket väl medveten om vad Kyros gjorde. Men det är vanskligt att idag hävda att någon viss person är en Kyros. Du gör det om Trump, Harvey Cox gjorde det om Castro och Mao. Hur vet du att Stefan skulle ha gett Gud avslag vad gäller Kyros? Stefan skulle med all sannolikhet ha låtit Gud bestämma. Hur vet du att Trump är en Kyros? Låter du Gud bestämma, eller har du bestämt att Gud måste tycka som du? Vi har skyldighet att både använda det förstånd vi har och att lyssna till Guds Ande.

  Vad gäller videon, så är det uppenbart att du har bestämt dig på känslomässiga grunder för vad som är sant, och att fakta enbart är bortförklaringar (på samma sätt som en person som tror att jorden är platt anser att varje försök att ge genuina vetenskapliga argument är bortförklaringar). Här är för övrigt en bra artikel av någonsom som genomskådat Trumpkristendomens vanvett. https://www.theamericanconservative.com/dreher/what-i-saw-at-the-jericho-march/

 • Tord Ivarsson

  Antingen tror man på sina ögon, eller så tror man inte på dem.

  Det är bilder från övervakningskamerorna i rösträkningsrummen, vid tiden för ”vattenskadan” i toaletterna.

  Grunderna är inte känslomässiga utan samstämmer med edsvurna vittnens (flera hundra) som ger just den bild som växt fram. Kom ihåg att demokrat-sidan hittills lyckats undvika att åtalen öht har undersökts. Det finns inga motbevis eller sk ’debunking’. Fråga inte räven om han just bet ihjäl 20 kycklingar. Svaret går inte att lita på.

  I allmänhet resonerar du ohederligt. ”Hur vet du att Trump är en Kyrus?”.

  Jag hävdar det, men du är välkommen att motbevisa tesen. Ja jag låter Gud bestämma det som har Han redan gjort och kommer att göra.

  Jag är inte det minsta rädd för att Han inte kommer att lyckas. Det är just för att jag lyssnar till Guds Ande som jag säger vad jag säger.

  Vad det handlar om är hur vilse en kristen ledare kan gå i Sverige 2020, och det bekymrar mig. Många springer med honom och även de blir lurade.

  Gud kommer att avslöja spelet bakom kulisserna och tillsätter Sin kandidat i Vita Huset den 20 Januari nästa år. Han behöver inte be ’legislators’ om ursäkt, för en gruppering av dessa såg till att ”tillsättningen” av Biden 14 Dec, (i de flesta swingstaterna), försåg beslutet med klausulen att ”om nya omständigheter uppstår, så anuleras beslutet den 14 Jan. (Ja, det är en redan existerande funktion i den nuvarande Konstitutionen).

  Låt mig bara säga att det oroar mig att så många svenskar och kristna, låter sig ledas av den verklighet som demokrat-pressen och liberal-pressen försöker skapa.

 • Micael Gustavsson

  De som tror att jorden är platt tror också sina ögon, och struntar i andra förklaringar.

  Domarna, många av dem tillsatta av Trump eller andra republikaner, slängde ut försöken till rättslig prövning just för att det inte fanns några edsvurna vittnesmål som höll. Det visade sig vara hörsägen, oklara vittnesmål där det inte var klart vad som setts (en påstådd lastbil med fuskröster visade sig vara en matleverans) eller så backade de från sina påståenden när de väl stod under ed.

  Gud är suverän över historien, men det att Han tillåter en ledare att komma till makten betyder inte att de representerar honom. Eller anser du att Lenin, Stalin och Hitler representerar honom? På ett sätt var de alla tre hans redskap, men det är inte meningen att Jesu lärjungar skall stödja dem, eller framhålla dem som någon sorts ideal.

  Den Trumpkristna rörelsen förefaller mig ur andlig synvinkel väldigt obehagligt, den påminner om Deutsche Christen, den rörelse av tyska kristna som stödde mannen som skulle Make Germany Great Again. Det är en ytterst hädisk människodyrkan där troheten mot en politisk ledare som anses vara Guds utvalda redskap blir lika viktig som troheten mot Jesus. Oberoende av vad som händer rent politisk så är den andliga skada Trump åstadkommit oerhörd (även om den byggde vidare på många osunda trender som funnits i amerikansk kristenhet).

 • Tord Ivarsson

  Micael: ”Domarna, många av dem tillsatta av Trump eller andra republikaner, slängde ut försöken till rättslig prövning just för att det inte fanns några edsvurna vittnesmål som höll….”

  Tramsigt.
  Du har lyssnat på undanflykterna från demonkraterna.
  HD sa helt korrekt att ’legislatorerna’ har ansvaret att döma över valet.
  Tack & lov så gjorde ’legislatorerna’ det möjligt att ompröva ratificeringen vid dec-14-beslutet.

  Vad sedan gäller ’bevisning’ så handlar det ju i stort sett om ’teknisk’ bevisning, inte sanningen som ligger bakom när man lägger ihop informationen. Vad röstarna måste göra är ju att sätta blåslampan under de valda legislatorerna så att de finner anledning att börja gräva i bevisningen och dra slutsatser.

  De där demokraterna som ”informerade” dig, glömde säga att valsituationen helt plötsligt vände orimligt mycket till Bidens fördel, efter ”vattenläckan” i toaletterna och några timmars republikan-frånvaro i lokalerna.

  En tidigare FBI-anställd (Partick Byrnes) vittnar här om spelet bakom förra valet där ”dem upstairs” hade ’beslutat’ att valet skulle utfalla till Hillarys fördel. ”Inget kan ändra på det” sa de.

  https://www.youtube.com/watch?v=kRmU5Wwe4BQ
  Börja på 33:15
  Omständigheterna var den gången att Soros &co hade installerat Dominion-systemen i några swingstater, men dessa togs ut ur valet (av någon anledning) så Hillary fick en chock när valet gick efter rösterna och inte efter Dominion-algoritmerna. Man såg bestörtningen i hennes ansikte, för de hade ju lovat henne.

 • Tord Ivarsson

  Tror man sina ögon ser man att jorden måste vara rund. Man ser aldrig längre än till horisonten, hur högt man än hoppar.