Rapport från min coronasäng och lite amerikanskt presidentval – ett första steg i uppgörelsen med Trumpismen

Nu har det gått 23 dagar sedan jag insjuknade i covid 19. Första dagarna med lindriga symptom, hög feber från dag 3. Ambulans, sjukhusvård, syrgas, andningssvårigheter från dag 7. Åtta dagar på St Göran, nu varit hemma i 8 dagar. Akuta sjukdomen är över såtillvida att febern är över och andningen är normal. Men jag är långt ifrån frisk, är fortfarande sängliggande på dagarna. Försöker gå ut och gå men klarar fortfarande max 25-30 meters gång. Har fortfarande svårt att klara ett telefonsamtal. Smaklökarna är helt utslagna och vissa saker smakar förskräckligt medan vissa saker smakar mycket bättre än i vanliga fall. Men Herren är min läkare och jag vet att min kropp kommer att få nytt liv. Det kommer.

Mitt specialområde är ju gränstrakterna religion-kristendom-politik, det är detta jag disputerade på i januari 1984. Jag kan därför inte låta bli att något följa amerikanska debatten om Trump, och valresultatet, även om min sjukdom har begränsat mig denna gång. Inklusive kristna världens reaktioner – har jag också försökt följa. Min ambition är att skriva ihop en text, så fort jag piggnar till, med en kritisk granskning och uppgörelse med kristna Trumpismen, en total dikeskörning bort från sann kristendom och evangeliet enligt min mening. Här följer några inledande reflektioner i ämnet.

En praxis vi har haft bland kyrkorna i Sverige har varit att respektera politiska demokratin. Vi har också haft en praxis att respektera kristnas samvetsfrihet när det gäller hur man röstar. Jag kan inte minnas att någon kristen ledare i Sverige någonsin har klart och tydligt sagt att det här partiet ska ni rösta på, den här partiledaren är Guds vilja att den ska bli statsminister. Det har varit en viktig distans mellan kyrka och partipolitik. Kristna kyrkan har fört fram synpunkter på politiken många gånger, men aldrig sagt att den här partiledaren är Guds redskap för Sverige. Enligt min minnesbild var Lars Enarson den förste att bryta denna gräns när han sade att kristna skulle gå med i SD och rösta på Jimmie Åkesson för att det var Guds vilja. Det är möjligt att jag minns fel, men jag kan inte minnas att det har förekommit i modern tid för övrigt. Även när KD lanserades som det kristna partiet på sextiotalet, var kyrkor och samfund mycket noga med att hålla distansen till KD, ingen församling ville uppfattas som KD-församling. Trots KD:s djupa förankring i pingströrelsen fortsatte många pingstvänner att t.ex. rösta på socialdemokraterna.

Detta har varit praxis även i amerikansk kristenhet. Att hålla på en partipolitisk neutralitet i kyrkorna. Sedan har det varit en praxisutveckling som pågått under många år, vita evangelikala kristna röstar på republikanerna, svarta evangelikala kristna röstar på demokraterna. Judar i USA brukar av praxis rösta på demokraterna. Men det har ju inte förekommit budskap i stil med att denne presidentkandidat är Guds utvalde, det är Guds vilja att rösta på denne.

Denna praxis har nu ändrats genom Trump. Många profeter och kristna ledare slöt upp bakom honom vid valet 2016 och det var ännu tydligare vid valet 2020. Jag tror att detta är en olycklig utveckling av många skäl, kristna kyrkan måste stå fri från partipolitiken och presidentkandidater. Kristus är församlingens Herre, inte en politisk ledare. Kristna församlingen möts kring evangeliet, oavsett vad man har för politiska preferenser. Sedan är det bra att vi kristna engagerar oss i politiken, i olika partier. Men vi måste alltid respektera demokratiska valutslag, och vi måste vara mycket försiktiga att peka ut en viss politiker som Guds kandidat.

Jag sneglar in lite på amerikanska debatten. Försöker lyssna på kristna Trumpanhängarna. Trump presenteras bland annat som den stora pro-life anhängaren, allt kommer att gå utför med Biden, han kommer att mörda de ofödda barnen sägs det.

Här har jag svårt att hänga med i svängarna. USA har haft fri abort sedan 1973. Ingen republikansk president har lyckats ändra på denna sak, trots konservativa utnämningar i högsta domstolen. Trump har inte ändrat på något i denna sak. Republikanska presidenter kan ta abortrestriktiva initiativ, så även Trump. Men grundläggande spelreglerna ändras inte. Miljoner aborter har utförts med Trump som president. Antalet aborter har dock visat en mångårig tendens till att något minska i USA, de minskade även under Obamas tid. Fakta är att antalet aborter i USA är inte kopplat till vem som är president. När kristna påstår något annat är de djupt okunniga eller också ljuger de.

Kristet pro life har djup förankring i kristna kyrkans historia. Jag har varit engagerad i svensk pro life-rörelse i hela mitt liv. Men pro life handlar inte bara om abort, det handlar om hela kedjan av människovärde och engagemang för utsatta människor.

Pro life måste också kopplas ihop med en klassisk kristen äktenskapssyn där sex hör till äktenskapet och ett troget och livslångt äktenskap. Det är en förutsättning för pro life. Trump har varit gift tre gånger. Det finns tydliga belägg för att han både har antastat kvinnor och haft relationer med prostituerade. Han har inte någonstans förnekat detta eller uttryckt någon ånger eller omvändelse över sitt beteende. Hade han varit ett uns kristen, hade han uttryckt syndabekännelse och förlåtelse. Att välja en sådan person som en spjutspetsperson för pro life är totalt hjärnsläpp. Det blir bara hyckleri och en värdekonservativ kristen kan aldrig köpa detta. Trumps hovprofet Paula White har ju rört sig på liknande moraliska nivåer, hon har varit gift tre gånger och det finns offentliga belägg för ytterligare relation med en man.

Läser man kristna facebookflöden som hyllar Trump verkar de inte ens bry sig om dessa saker. De har uppenbarligen ramlat ner i samma moraliska dekadens. Seriösa kristna ledare som stöder Trump kan naturligtvis inte försvara hans livsstil och moraliska vägval. Men menar uppenbarligen att det är ändå ok, han hamnar rätt i politiska bedömningarna och vägvalen, hur han då själv lever är inte så viktigt. En del av de så kallade profeter som försvarar Trump menar att han är nyfrälst, och behöver bemötas med viss tolerans och nåd.

Det här är uttryck för ett omfattande moraliskt förfall både i amerikansk kristenhet och i det republikanska partiet. Jag minns hur republikanerna anklagade Bill Clinton på nittiotalet, Clinton är ett helgon jämfört med Trump. De moraliska måttstockarna har ändrats dramatiskt på 20 år.

Att framställa Trump som en kristen pro-life spjutspets, där allt går utför om han inte är president, är osakligt och omoraliskt enligt min mening. Och det drar vanära över hela pro-life-rörelsen. Vi har tillräckligt med uppförsbacke med att driva pro-life-frågor, ska arbetet sammankopplas med personer som lever moraliskt promiskuöst, konsekvent ljuger och förvrider sanningen för att främja egna intressen, som ständigt mobbar och offentligt smädar människor, som hånar och förlöjligar personer man uppfattar som motståndare, som aldrig erkänner fel eller brister, och som konsekvent delar in människor i vinnare och förlorare – det är fullständig galenskap att koppla ihop den här typen av karaktärer med pro-life.

Allt detta profeterande över Trump har fullständigt kört hela amerikanska profetrörelsen i diket. Man säljer sin själ med en Trumpvänlig profetia och får den politiska maktens gillande. Det är avfall och andlig korruption av värsta slag. Jag kan mycket väl tänka mig att en profet får ett budskap från Gud till en enskild person om att Gud kallar dem in i ett visst politiskt ämbete. Det förekommer i Bibeln. Men ett sådant budskap ska föras fram till den enskilde personen som ett personligt budskap, för att bekräfta en kallelse och uppdrag. Nu används istället alla dessa profetior som valpropaganda. Profetior används som röstköp och för att mobilisera evangelikala väljare för en viss politisk kandidat. Den berörda politiska kandidaten utnyttjar detta maximalt politiskt med enda syftet att främja sin egen position. Detta är inte kristendom, det är andlig prostitution av värsta slag. Det är också ett helt nytt fenomen i amerikansk kristenhet. Jag har inte någon minnesbild av att sådana här saker existerade på 70- och 80-talet.

Det kristna stödet för Trump består av en ganska ohelig och spretig allians. En grupp är traditionella och reaktionära patriotiska katoliker. En annan grupp är bland framgångsteologer, trosrörelse, karismatiska kristna och profetrörelsen. En tredje grupp är konservativa evangelikaler, t.ex. vissa inflytelserika baptister. Franklin Graham, Falwell jr, och baptistpastorn i Dallas hör till den sistnämnda kategorin. Dessa personer har inga som helst kopplingar till varken profetrörelse eller framgångsteologi, och inte heller katolikerna.

De sluter nu upp i hela det perversa spelet där Trump utmålas som offret, den drabbade, med ett riggat val mot honom, offer för valfusk. Det dessa kristna visar är en fullständig brist på respekt för grundläggande demokratiska spelregler. Demokrati förutsätter att media är fristående och självständigt med fria händer att granska den politiska makten. Fri konkurrens skapar garantier för att olika media och perspektiv får utrymme. Diktatorer vill alltid strypa media, och demonisera media. Dessa kristna Trumpanhängare målar ständigt ut media i mörka färger, trots att USA är ett stort land med fri mediemarknad, vilket skapar utrymme för många olika röster. Trump har varit extremt skicklig i att utnyttja media, han är inget offer för media. Det är nys.

Trump har nu sparkat sin säkerhetschef Chris Krebs, som han själv har rekryterat. Han har bland annat haft det övergripande ansvaret på nationell nivå för att övervaka att valet skulle gå korrekt till. Krebs har tydligt deklarerat att det har varit det säkraste valet i USA någonsin, det finns inte några belägg för valfusk eller att valet är riggat. Då ger Trump honom sparken. Det är naturligtvis helt logiskt utifrån hur Trump tänker och fungerar. De kristna Trumpanhängarna tror blint på allt vad Trump säger. Allt han säger om riggat val och valfusk tror man blint på. Min fråga är hur man vet att Trump vet mer än Chris Krebs om hur valet har gått till? Rimligtvis borde Chris Krebs veta mycket mer om denna sak än Trump.

En annan sak – riggade val och utbredd valfusk brukar inte förekomma i västvärldens demokratier. Det förekommer bara i bananrepubliker och instabila demokratier, som bland annat länder i f.d. Sovjetunionen. Då handlar det alltid om att sittande regeringsmakten riggar val och ägnar sig åt valfusk, det är alltid oppositionen som drabbas. Det märkliga med USA är alltså att det hävdas att oppositionen har ägnat sig åt valfusk, inte den regerande makten. Har aldrig hört talats om någon liknande. Finns det någon uns av sanning i Trumps påståenden innebär det att det är missförhållanden i USA som inte har observerats i modern tid i någon västerländsk demokrati. Hur kan USA förfalla så oerhört under fyra år med Trump som president. Det skulle vara intressant att få en analys av kristna Trumpvännerna om denna sak.

Trospredikanten Kenneth Copeland hånskrattar in i TV-kameran när han hör att Biden har vunnit valet. Enligt Copeland har Gud sagt att Trump ska vinna och Gud vill att Trump ska vinna. Därför kan inte Biden vinna. Rösträkning spelar tydligen ingen roll för Copeland och alla de andra kristna Trumpanhängarna. Alltså betyder inte politisk demokrati något för dessa människor. Det de säger i praktiken är att vi ska införa diktatur i västvärlden.

Det är exakt samma sak som Hitlers alla kristna beundrare sade i slutet av trettiotalet.

Finns det någon som kan se att historiens vingslag har en benägenhet att återkomma?

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Tea Gustavsson

  Man kan absolut ha synpunkter på tolkningsval i Bibel 2000 och det finns svenska översättningar som ligger betydligt närmare det hebreiska originalet i ordval och formspråk. Men det tar inte bort kraften i Guds ord. Det är verksamt även genom Bibel 2000. För egen del läser jag numera mestadels en annan bibelöversättning, men alla översättningar måste göra aktiva tolkningsval och ordval utifrån någon sorts ideologi/tolkningsmall. Som kristna är vi inte heller beroende av en exakt text (som exempelvis Koranen som egentligen inte får översättas) på ett exakt språk. Gud talar till den som söker Honom.

 • Ulrika4

  Tack för tipset. Den högra sidan i Luk 1:11 har samma grundord som i exempelvis Matt 22:44 “Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida tills jag lagt dina fiender under dina fötter” Där högra sidan betyder en hedersplats eller myndighet.

  Som jag uppfattar det. Komplettera gärna.

  Matteusevangeliet

  22:44 “Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida

  tills jag lagt dina fiender under dina fötter”

  en hedersplats eller

  myndighet

  Matteusevangeliet

  22:44 “Herren sade till min Herre: Sätt dig på min högra sida

  tills jag lagt dina fiender under dina fötter”

 • kjell

  Våra nationer menar jag att vi fått av Gud, nazism är något annat, dom blandas ofta ihop, genom att lägga till ism, som ofta görs i samband med Islam, men allt kommer där ur samma ”bok”

 • Tea Gustavsson

  Jag kan hålla med om att nationer och nationalism är två olika saker, absolut. Dock är inte all nationalism nazism, däremellan kan man inte sätta likhetstecken. Det finns även annan nationalism.

 • Tord Ivarsson

  Det är enbart pinsamt att i hatiska termer utse Trump m.fl. till satans son etc…
  Jag törs säga att bloggägaren inte tar till sådan retorik eller stödjer den.
  Kolla vilken ande som agerar i dig. Maktspråk. Får jag tänka själv?

 • Jonas Rosendahl

  Trump har ju ett helt gäng pastorer runt honom som ber och uppmuntrar honom. Möjligen han varit mer öppen med detta än tidigare presidenter, men även de har ju varit troende flera av dem. Jag tror många ledare skulle se sin uppgift rent omöjlig om inte Guds hand på något sätt var med dem. Winston Churchill är ju ypperligt exempel på det, han flög livsfarliga flygresor och var aldrig rädd, han såg sin ledarroll utifrån ett gudomligt mandat så om han var menat att leda genom kriget så skulle det bli så. Så jag tror inte man ska övertolka Trump mer än så.

 • Ulrika4

  För mej är det som Trump gör allvarligt när han säger att han är den utvalde. Jag tänker så här:

  ”Ur molnet hördes en röst: ”Han är min Son, den Utvalde. Lyssna till honom!” (Luk 9:35)

 • Jonas Rosendahl

  Det du skriver är ett typexempel på grov missuppfattning.

 • Jonas Rosendahl

  Skulle inte förvåna mig om Swärd snart avgår från Världen Idag pga av ”tidsbrist”. Fortsätter han dessutom med att koppla Trump med nazism, skulle jag gissa att han snart inte är välkommen till Israel heller. Men det är mina spekulationer.

 • Ulrika4

  Hur lyder din motivering? Vad vill du jag ska lära?

 • Jonas Rosendahl

  Det där är väl att förenkla det något. Nationalism kan också leda till homogenitet i samhället vad gäller gemensamma värderingar och gemensam utveckling. Ja, ungefär som Sverige utvecklades framåt från upplysningstiden. Upplysningstiden i Sverige präglades starkt av nationalism och gemensamma värdeutvecklingen. Det som la grunden för vårt moderna samhälle. Hur identitetspolitiken ska lyckas återstår väl att se. Jag blev dock lite orolig när jag läste att 1 km från där jag bor finns det barn som är födda i Sverige som knappt kan prata svenska. Tror du det hade skett om staten värnat det gemensamma värdet mer? Knappast. Men som sagt det finns två sidor av nationalismen.

 • Läsare

  Det här är väl Swärds predikostol ut till människor som inte besöker kyrkan

 • Jonas Rosendahl

  Tror det i grunden handlar om att förstå vem Trump är. Han är ingen traditionell politiker utan en affärsman med bra maggropskänsla. Resten är retorik. Jag är ingen Trump expert men jag har läst hans bok, lyssna på det han säger och framförallt lyssnat på Jared Kushner som mer traditionellt berättar om realpolitiken. Skulle inte förvåna mig om Jared får nån roll även inom en förmodad Biden administration. Då mer som inofficiellt utsänd förhandlare till Mellanöstern. Det spår som Trump admin gjort upp i förhållande till Kina, Mellanöstern kommer med stor sannolikhet fortsätta.

 • Ulrika4

  När politiker kopplar sitt uppdrag med att vara gudomligt utvalda och förmedlar denna sin uppfattning vilseleder det människor, i synnerhet troende, att sätta sin tro och sitt hopp till politikern. Att säga ”I am the chosen one” får människor att fokusera fel på grundläggande viktiga plan i tron; ”Vems blick söker man?”

  Man kan jämföra med när de krista församlingarna i Sverige under 1980-talet i stora delar tappade troende då det ryktades att ”Guds smorde” kommit till Uppsala.

  ” Jesus svarade: ”Det främsta är detta: Hör Israel! Herren vår Gud, Herren är en.” (Mark 12:29)

  Befarar att många tror att Herren är fler än en.

  När Trump säger ”I am the chosen one” och får människor tro att han är den gudomligt utvalde och sänd som en frälsare menar jag att han får människor att tro på honom på det sätt som endast är förbehållet Gud.

  ” Jesus svarade: ”Det främsta är detta: Hör Israel! Herren vår Gud, Herren är en.” (Mark 12:29)

  Under den ekonomiska krisen i sverige löste Reinfeldt/Borg många delar i det. I höstas kände jag tacksamhet när duon Lövén/Lööf stod och delade ut stödmiljarder.

 • Progress

  Intressanta tankar, Stefan och jag håller med om mycket.

  Men det väl självklart viktigt för Herren vilken regim ett land har? Det står ju att Herren insätter ledare.

  Att det finns en tradition att vara politiskt oberoende behöver ju inte betyda att det ska vara så?

  Har du några amerikanska profetiska röster som du tycker är trovärdiga. Har du några att rekommendera?

  Om man lyssnar på vad Trumps advokater sagt de senaste dagarna så är det intressant och jag tycker de verkar ha tunga grejer och vittnen som vi kommer höra mer om snart. Kolla gärna https://www.newsmax.com

  Sedan uppmanar Enarsson till röst på Sd, M eller Kd. Inte enbart Sd.

  Mvh Petter

 • Progress

  Newsmax telefonintervju med Trumps advokat Sidney Powell igår

  https://youtu.be/Y68pEknYyCM

  Kommentar och analys av Mike Huckabee, fd politiker och pastor.

  https://youtu.be/owAFhEesVyk

  /Petter

 • Progress

  Stefan,
  Du har väl också använt din plattform för att påverka hur folk ska rösta. När du hade ditt pastorsupprop mot Sverigedemokraterna. Och du hänvisade till Guds vilja och Bibeln i det.

  Mvh Petter

 • gäst & främling

  Från och med 24 november får maximalt åtta personer delta på en allmän sammankomst och offentlig tillställning i Sverige.

  Varför just åtta, det får mig att tänka på Noa.

  http://www.oikonomia.info/?p=27048

 • Tord Ivarsson

  Jag älskar anden hos förbönsgeneralen Dutch Sheets som leder rörelsen ”Appeal to heaven”.

  Lyssna till hela budskapet, eller gå in på 09:00 och se vad han säger om USA:s nuvarande (och näste president):

  https://www.youtube.com/watch?v=hxUcA97YUX0

 • Ulrika4

  Hej Tord,

  De tio första minutrarna får räcka för mej. Rappakalja alltihop. Jag har läst bibeln med hjälp av Guds ande i 12 år och känner varken igen något bibliskt budskap eller kristi ande i den pratkvarnens politiska tal. Hade jag varit på det mötet hade jag rest mej upp och konfronterat honom! Min ande är just nu heligt upprörd över hur man skämmer ut Jesu namn! Stackars, stackars människor som måste lyssna på ”jag, mej och mitt” hela förtvivlade tiden. Och ingeting om Gud och hans ord!

 • Ulrika4

  Hej, Det var intressant att läsa artikeln om fyndet av arken. Att man bestämt 8 st som maxantal är nog bara en vanlig avvägning mellan en rad olika faktorer. Som du kanske vet får man vara upp till 20 st vid en begravning. Inget mysko i antalen utan helt enkelt ett visst antal man bestämt utifrån olika faktorer som påverkar valet. SE siffrorna mer som ”något beslut var man ju tvungen att ta, kunde varit 5 kunde varit 7 osv”

 • gäst & främling

  Gillar du saklig information då kan du lyssna på en video på samnytt av Björn Norström, lärare i amerikansk historia, samhällskunskap, han har kunskap om läget i USA.

  (Det är ingen ”andlig” sida men du kan själv bidraga när tillfälle ges😇

 • kjell

  2 Kor 11:6
  Om jag än är oförfaren i talkonsten, så är jag det likväl icke i fråga om kunskap. Tvärtom, vi hava på allt sätt, i alla stycken, lagt vår kunskap i dagen inför eder.

  Ordet får tala för sig själv, men jag är helt outbildad, kämpat mig igenom tiden i en skola på 40talet, men har idag mer kunskap på många områden än mina barn som har höga utbildningar, men blir kanske bara i sitt fack.

  När det handlar om att skriva till någon myndighet, sägs ofta fråga pappa han kan.

  Tråkigt bara att församlingar oftast tittar på skolutbildning, därför har under min tid dom yngre tagit över, på gott och ont.

 • Tord Ivarsson

  Du säger ”jag har…”. Guds bönegeneraler i USA har betydligt längre erfarenhet än du, min vän. Själv har jag mycket längre böne-erfarenhet än korta 12 år.

  ’Rappakalja’ används oftast av den som inte vill komma ur sina egna tankecirklar.
  Kan du förklara ’rappa’ och ’kalja’ för mig? Jag vet inte vad dessa ord betyder.

  Förebedjare i hans rörelse förmedlar sina drömmar från Guds tron.
  Det är ett möte för ivriga förebedjare, eller krigare om man så vill. Tänk om vi inte fanns.

 • wildwest63

  Sorry, har inte tackat för tipsen. Alltid intressant. Problemet är att jag har så många olästa intressanta böcker som ligger och väntar att jag inte törs beställa dessa just nu. En bok som jag är spänd på att läsa är ”The Myth of the Andalusian Paradise” av Dario Fernandez-Morera. Jag har väntat sen 2018 på den svenska översättningen, men den kommer aldrig. Man kan ju bli konspiratorisk för mindre eftersom boken behandlar den islamska perioden i Andalusien som alla prisat så länge jag kan minnas som en fantastisk tolerant period, där muslimer behandlade judar och kristna väl. Författaren visar att så var det inte alls, vilket stämmer mer överens med min hypotes.

 • Ulrika4

  Rappakalja betyder tomt prat.

  2 Petr 2:17ff ”Dessa människor är källor utan vatten och moln jagade av stormvinden. Det djupa mörkret väntar dem.
  De talar stora och tomma ord och lockar med lössläppthet och köttsliga begär till sig människor som nyss har kommit undan dem som lever i villfarelse. De lovar dem frihet men är själva slavar under fördärvet, för det man besegras av är man slav under.”

  Bön är inte strid utan förtroligt samtal med Gud.

  Fil 4:6 ”Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse.”

  Matt 6:7 ”Och när ni ber ska ni inte rabbla tomma ord som hedningarna. De tänker att de ska bli bönhörda för sina många ords skull.

  Du skriver ”Tänk om vi inte fanns.”

  Vad exakt menar du skulle hända om du och generalerna inte fanns”? Menar du att vi andra vanliga inte då skulle bli bönhörda eller vad?

 • Tord Ivarsson

  Det här är Dutch Sheets bibelord han fick när han blev kallad att leda Guds folk in i förbön och proklamation, så att Guds vilja kan ske på jorden.
  Jes. 22:22 ”Jag ska ge honom nyckeln till Davids hus att bära. Han ska öppna så att ingen kan stänga och stänga så att ingen kan öppna.”
  Det är vad Jesus säger till Petrus i Matt. 16:19, och det gäller förstås församlingen och inte bara Petrus.

  När våra anfäder (Adam och Eva) slarvade bort sin gudagivna auktoritet till ormen, så måste Jesus komma hit och återställa ordningen. I Honom har vi auktoritet över satan.
  Om inte Guds Ord talas ut på jorden, har Gud ingen möjlighet att utföra sin vilja här. Därför måste vi tala ut Guds vilja i alla sammanhang och stå fast i den.

  Du ville göra en poäng av att du tyckte han ”svamlade” i klippet, men det här var en intim sammankomst av Guds trogna. Det var ingen regelrätt bibelundervisning. Det kan sannerligen Dutch Sheets ge prov på också. Jag bara ville påvisa resonemanget han för kring varför det är så nödvändigt att D.T. erkänns efter det verkliga valresultatet när fusket i valet avslöjats.

 • Micael Gustavsson

  Jag skulle hävda att det är problematiskt att påstå att Gud inte kan göra sin vilja om ingen människa talar ut den.

 • Tord Ivarsson

  Andra påpekar väl också vad jag säger nu.
  I huvudinlägget nämner du att republikanerna kring Bill Clintons presidentskap, kraftigt ondgjorde sig över Bills omoraliska liv (som det påstods). Därför borde han bort.
  Jag resonerade på den tiden med en amerikansk vän som var så. Som bibeltroende kristen manade jag honom att be för sin president i.st.f. att skälla och svära på honom. ”Även en bra president måste ni be för” var mitt argument. Han fortsatte skälla på Clinton.
  Stefan, du tänker inte på att du motsäger dig själv härvid. Du klankar på vad kristna gjorde mot Clinton 1992-2000, men gör precis samma sak mot Donald Trump idag.
  Här kommer ett ljuvligt klipp när pingstvännen Mickey Mangun sjunger ner himlen (så knäna skakar) mitt framför Bill och HJillary C. vid dennes andra invigning (i en kyrka i W.DC).

 • Tord Ivarsson
 • Ulrika4

  ” I Honom har vi auktoritet över satan”

  Då upplever jag ”..och inled oss inte i frestelse utan fräls oss ifrån ondo..”som tämligen meningslös.

  Vill minnas att det var nåt med Job också.

 • Tord Ivarsson

  Gud överlämnade jorden till Adam & Eva, för dem till att ’råda’ över den. Därmed skulle de (vi) bli Guds avbilder, och bestämma HÄR liksom Gud råder över universum. Gud kan aldrig backa på vad han säger.

 • Tord Ivarsson

  Jesus tog tillbaka nycklarna från satan efter att A&E skulle testa lite hur det var att synda och förlorade dem. Därmed får vi råda över satan I JESUS.

 • Ulrika4

  Tord, varför lärde Jesus oss att be om frälsning från ondo (eller den onde) om det är som du säger?

  Låter som du liksom många andra läst eller blivit lärd av de som läst någon av trosförkunnelsens författare. K Hagin? där det påstås att man får gudomliga auktoriteter i Guds namn.

  Vi vet ju att Jesus sagt att all makt givits åt honom i himmelen och jorden. Och vad bekänner vi mer i bönen Jesus lärt oss ”Din är makten….”

  Lätt att glömma det elementära. Blev själv påmind idag om Faderns bön och visst har jag blivit bedragen av allehanda villfarelseböcker. Därför behöver vi pröva varandras budskap.

  Läste in en berättelse från en avhoppare från LO under 80-talet som upptäckte den villfarelse du beskriver. Ska jag försöka finna den?

 • Daniel

  Ingen Kristen jag känner menar på att Trump är en perfekt människa. Det är han ej. Förmodligen var inte Kung Cyrus det heller, den Persiske Härskaren som Gud utvalde, som hjälpte hans folk. Endel fastnar på Trumps stil, men det tragikomiska är att inom kristenheten så har vi haft ett antal pastorer och predikanter som varit kristna länge, stått bakom predikstolen/på scen men haft utomäktenskapliga affärer som gifta, m.m.

  Om du skulle veta vad som verkligen pågår, så skulle du förhoppningsvis vilja ha Trump som President för USA. Rekommenderar de tre böckerna Killing the planet – How a financial cartel doomed mankind, Killing Uncle Sam – The demise of the United States of America och The Phantom Virus – How an unseen enemy shut down the planet av Dr Rodney Howard Browne och Paul L Williams. (och de säger ej att Covid inte finns. Men att det inte handlar bara om en sjukdom det sa jag snabbt till folk).

  Det finns människor med mycket makt som försöker bygga ett världsstyre. Har pågått i flera århundraden, åtminstone sen Cecil John Rhodes(som Rodesia var uppkallat efter).

  Trump har vid åtminstone två tillfällen pratat till FN och World Economic Forum och talat emot globalism. Det dessa mäktiga som han går emot vill ha är ett världsstyre, och det ett med ett styre ej underordnadat Jesus.

  Rekommenderar böckerna, och i dem nämns bland annat Trilateral Commission, Bilderburg, Council om foreign relations etc. Det talas även om the Federal Reserve, Rockefeller och Rothschild familjerna, hur Rockefellers blev rika genom olja och sen gav sig in i läkemedelsbranschen m.m.

  De flesta böcker Dr Rodney har skrivit handlar om tron, och han är en Gudsman Gud använt mycket. Han har rest runt i många länder, blivit använd i det övernaturliga till att beröra människor. Men sen de senaste 4 böckerna som han skrivit med Paul handlar om hur världen fungerar och vad som pågått/pågår.

  Kim Clement som är en av de som profeterat om/saker som passar in på Trump, profeterade saker som ”Trump Will become a trumpet says the Lord” ”They will say he has hot blood, yes he may have hot blood but he will raise the walls of protection over this country”.

  Dutch Sheets, Lance Wallnau, SGTREPORT är några som du kan lyssna på. SGTREPORT för att lära känna vad som verkligen pågår, dock är det inte alltid behaglig sanning, men så jag har lärt mig mer. Men sen Dutch och Lance så kan man få mer profetiskt perspektiv på saker och ting med.

  Adlibris har en eller flera av de böcker jag nämnde. Amazon med. Revival.com kan du finna alla de böcker jag nämnde, även som ljudböcker. Rekommenderar, och dina ögon kan komma att öppnas mer till vad som verkligen pågår.

  Rekommenderar också dokumentären outofshadows som du kan finna på outofshadows.org . Kan se den gratis på deras sida där. Där kan du komma att få lära dig mer om bland annat Operation Mockingbird, och andra saker.

  Trump är inte en perfekt människa, men det är nog ingen av oss härinne heller. Men om du skulle förstå vad han sätter sig upp emot, då skulle du förhoppningsvis vilja ha honom som President.

  Det är sorgligt att Stefan Swärdh skriver en sådan här bloggpost. Jag hoppas han, om han ser detta, skaffar dessa böcker, och sätter sig in dem. Går ju få tag på information från annat håll, James Corbett’s Corbettreport har flera bra saker. Men dessa böcker rekommenderar jag som jag nämnt.

  https://store.revival.com/collections/featured-products/products/killing-the-planet-book

  World Economic Forum har kommit ut med 8 ”Predictions” för 2030, en av dem ”You’ll own nothing, but you will be happy”. Människorna som styr, de har planerat saker för denna värld. Det finns en anledning till varför Trump kristiserats så hårt av kontrollerad media m.m, och det är inte bara att han kan vara bufflig.

  Vad som nu pågått/pågår där borta i USA är en kupp mot en sittande President, men Trump will Triumph, och han kommer få en second term tror jag.

 • wildwest63

  Kring denna kommentar sade du inte ens: ”jag tror Gud har sagt…”. Men ”profetrösten” fick rätt snabbare än du tänkt…

 • Tord Ivarsson

  Ulrika, har du undrat över varför Jesus placerade in den här viktiga satsen i sin böneundervisning: ”Låt Din vilja Fader som den sker i himlen, ske också här på jorden”. Om många ber denna bön varje dag på jorden (vilket sker), ger den Gud ’carte blanche’ för sin vilja, då den beds.
  Det är därför det är så viktigt att be överhuvudtaget.
  Jag är inte intresserad av teologier hit&dit. Följer bara Ordet.
  Sen säger jag inte emot vad du sa om förtrolig bön med Gud osv. Det finns många anledningar att be. Det ena utesluter inte det andra.
  Men satan vill att du m.fl. aldrig ska upptäcka hur mycket auktoritet ni verkligen HAR över honom. Upptäck detta!

 • Ulrika4

  Job 1:1 :

  ”I landet Us levde en man som hette Job. Han var en from och rättsinnig man som fruktade Gud och undvek det onda.”

  Job 2:7: ”Och Åklagaren gick bort från Herrens ansikte och slog Job med svåra bölder, från fotsulan ända till hjässan.”

 • Ulrika4

  Precis, då blir det lätt ordmagi där makten ligger i de egna orden och inte hos Gud att besluta utifrån sin makt.

 • Inge
 • Nils-Ola Andersson

  Tack, intressant analys av Svärd. Jag har sett tillräckligt mycket av vad Donald Trump själv sagt för att uppfatta honom som en ondsint människa som drivs av sitt ego. Han är verkligen en sann ”killer” som försökte punktera sin motståndare med epitetet ”Sleepy Joe”. Inte som ett skämt utan som slug och genomtänkt förnedringstaktik. Hur kan en kristen väljare undgå att se att DT stulit kristna hjärtefrågor, inte för att han bryr sig om dom, utan för att köpa kristna väljares röster? Om en hälare kommer hem till dig och lovar dig allt du önskar dig utan att du behöver betala något annat än lite reklamtid i TV – skulle du ta emot erbjudandet? DT skiter högaktningsfullt ner alla som inte bidrar till att göra honom ”great”. Det är det hela hans show handlar om. Kristna ledare i USA som låtit sig förföras av DT utfästelser har gjort kristenheten i USA en gigantisk björntjänst. I baksmällan efter DT återstår en skrift på väggen: Bryr sig den kristna högern i USA inte om att vara trovärdiga vittnen för sin rätte Herre? Det är väl den viktigaste länken som politik och kristen tro har gemensam. Båda handlar om att förvalta trovärdigheten. /noa

 • Christoffer Andersson

  SGTREPORT, Dutch Sheets, David Harris Jr, där har du tre stycken podcast du kan söka efter och lyssna på för att förstå mer. Trump är inte en perfekt människa, men skulle det vara så att de lyckas stjäla detta från honom så hade det varit riktigt dåligt för världen. Stefan skriver bland annat: ”Rösträkning spelar tydligen ingen roll för Copeland och alla de andra kristna Trumpanhängarna. Alltså betyder inte politisk demokrati något för dessa människor. Det de säger i praktiken är att vi ska införa diktatur i västvärlden.”

  Och:

  ”Det märkliga med USA är alltså att det hävdas att oppositionen har ägnat sig åt valfusk, inte den regerande makten. Har aldrig hört talats om någon liknande. Finns det någon uns av sanning i Trumps påståenden innebär det att det är missförhållanden i USA som inte har observerats i modern tid i någon västerländsk demokrati. Hur kan USA förfalla så oerhört under fyra år med Trump som president. Det skulle vara intressant att få en analys av kristna Trumpvännerna om denna sak.”

  Om Stefan verkligen är ärlig med detta, så skulle exempelvis han kunna få bättre insikt genom att läsa den kristne Dr Rodney Howard Brownes böcker Killing Uncle Sam – The demise of the United States of America och Killing the planet – How a financial cartel doomed mankind. Och även lyssna på Sean från SGTREPORT, som också är kristen och han gör djupdykningar och har hållt på och upplysa folk genom sin kanal i runt ett årtionde, men även David Harris Jr och Dutch Sheets.

  Svenskar har generellt sätt, dålig insikt i vad som verkligen sker, men vill man så finns det resurser, och då Stefan skrev kristna Trumpvännerna, så här är några:

  Dr Rodney Howard Browne
  Dutch Sheets
  David Harris Jr
  SGTREPORT

  Vill du få bättre insikt NOA så rekommenderar jag detta. Även till dig Stefan.

 • Christoffer Andersson

  Sen till er som ser detta, om ni har alla era sparpengar på banken så kanske ni ska be över om ni inte ska ha endel av det i silver och guld i stället.

  Det är ett tips till er.

  Sa till folk redan runt mitten av 2019 angående det ekonomiska och att investera i ädelmetaller. Det har gått upp en hel del sen dess, och tror det är vist av er om ni införskaffar.

  Jag fattade snabbt att Covid plandemin inte enbart handlade om en sjukdom, och mer och mer människor över världen vaknar upp.

  Be att Gud sätter stopp för ondskans planer.

  Gud kan också ge vishet i det ekonomiska, så rekommenderar er att be och fråga Honom angående om Investera i guld och silver.

 • gäst & främling

  Längre ner har jag ett långt inlägg vad ”pajasen” i vita huset har gjort på 4 år”

  Men många här har väl inte orkat läsa, men han har gjort mycket.

 • Christoffer Andersson

  Jag är för Trump! Jag tycker det är synd att folk inte förstår vad som verkligen pågår. Och speciellt kristna.

  Stefan nämnde att Clinton är ett helgon i jämförelse med Trump, jag vet inte om man ska kalla ett sådant uttalande tragikomiskt eller vad.

  Mellan Trump och en Biden administration så är det inte speciellt svårt för mig som kristen att se vad som är bäst för USA och världen.

  Finns fler som folk skulle kunna följa än de jag nämnde, men även om de bara skulle följa exempelvis SGTREPORT och lyssna på hans podcast så skulle de förstå bättre.

  Outofshadows.org så finns en dokumentär som jag rekommenderar folk att se och förstå mer om operation Mockingbird m.m.

 • Christoffer Andersson

  Stefan jag såg dina Tweets att du pratat med en eller fler Amerikanska predikanter som höll med dig. Rekommenderar dig att försöka få till ett samtal med Rodney Howard Browne och be honom om att berätta varför Trump är bättre än att ha som President än Biden(Kamala Harris, som i sin tur förmodligen skulle vara en docka för globalisterna). Fråga honom om the deep state m.m.

  Rekommenderar dig att försöka få till ett samtal och sen se om det kan vara så att du är fel ute, och ifall det är så, att ödmjukt ångra dig.

 • gäst & främling

  Jag visade i inlägget, (att det är sammanställt av annan person) men kan skriva under på allt.

 • https://juakali.net Kjell

  Rodney Howard Browne är en av vår tids största villolärare.

  /Kjell

 • Christoffer Andersson

  Stämmer ej.

  Christoffer

 • Tord Ivarsson

  Något som är mycket betydelsefullt för en amerikansk president, är att vara ’stark’ och inte ’svag’. De karaktäriseras på det sättet. Den politiska plattformen är bara en del av resultatet av hans styrande. En ’svag’ president (t.ex. J.Carter eller U.Obama) låter sig styras av påtryckningar och ’deep state’ (ekonomiska intressen). Starka presidenter har en egen stark politik/vilja och fattar obekväma beslut och genomför dessa enligt hans förstånd och agenda.
  Starka presidenter nobbar lönen och tjänar nationen på egna pengar (J.Kenedy & D.Trump). Där föll EN påtryckningsmöjlighet bort. Troligen är Obama historiens svagaste amerikanske president. Han talade utifrån script han fått i handen, En gång stammade han att hans väntade på scriptet. Han kunde manipuleras, och han gjorde som ”de ville”.

  När Trump använder epitetet ”Sleepy Joe”har det i högsta grad att göra med hur ’stark’ Biden blir som president. Trump rekommenderar sig själv i stället för Biden. Biden har inte gnistan att ta tag i saker och genomföra dem, tycker Trump. Vi vet att Biden (som är katolik) själv anser att abort inte ska finnas. Det menar dock hans parti vilket Biden böjer sig för. Makten är först.
  Acceptera det eller inte, Jesus valde Donald Trump som vägröjare för Sin vilja i denna tid. Trump var snabb att sätta in en ung, kristen karismatisk, katolsk kvinna som ledamot i HD efter frånfälle av en energisk liberal. Nu har HD fått en starkt konservativ majoritet, och Gud tänker använda D.Trump att avskaffa det famösa Roe v. Wade-beslutet (som öppnade vägen för totalt fritt barndödande i mammans mage, över hela världen). Barnen undrade vad det var för farlig kniv som kom in och gjorde denne illa, till döds, inne i magen.
  När R-v-W avskaffas, kommer det på motsvarande sätt att även påverka situationen i Sverige.
  Ni som sjunger med i Trump-hatar-kören har blandat ihop politiskt ledarskap med kristet liv. Politiken lever på sina egna villkor.
  Bed ALLTID för din president/kung/statsminister.