Söndagshälsning från Coronaenheten på St Göran

jag för många frågor om corona, och ser också ett tillfälle att sprida kunskap om denna sjukdom. Nu börjar jag begripa vad det handlar om för sjukdom.

Jag har varit sjuk nu i snart 13 dagar. Första fasen, 2-3 dagar, lindriga luftvägssymptom, det är inte mer än vilken liten förkylning som helst. Sedan börjar feberfasen efter 3 dagar, och då börjar man bli sjuk på riktigt. För mig följde en vecka med en konstant feber på 39-39,5 grader och nu börjar också syresättningen av blodet att svikta, här kan man bli dödssjuk om man inte kommer in under riktig sjukvård. Jag kom in till St Göran i måndags kväll mitt i feberfasen, har fått syrgas sedan dess.

Feberfasen började klinga av för mig för cirka 3 dagar sedan, det är en lättnad. Men jag börjar inse att det som finns kvar när febern har passerat är ett vrak. Jag klarar inte av att gå max 1 meter. För att ni ska förstå coronapatientens liv, jag skulle duscha i går kväll, cirka 6 meter mellan säng och dusch. Behövde hjälp av 1 personal gå från säng till dusch, hjälp av 1 personal bära syrgastub, får inte stänga syrgas under dusch, man ökar gasen för att klara ansträngningen, jättestor larmanordning under hela duschningen, personal vara på plats inom 5 sekunder om det kniper, fick ändå andningsnöd under duschningen pga ansträngningen, måste ha stenkoll på syrgastuben hela duschningen, så att ingen slang lossnar eller gasen minskar för mkt. Jag lyckades överleva duschen.

Med den förstklassiska sjukvård som är här är det inte risk att någon avlider i Corona på St Göran, man har beredskap för alla tänkbara situationer, i värstaläget står respiratorerna och väntar. Det finns dock dödsfara i att vara hemma med svår corona.

Jag börjar också inse att det är en lång resa tillbaka, varken jag eller överläkaren har en aning i dag om hur länge jag får vara kvar på St Göran, eller hur länge jag kommer behöva syrgas. Hon släpper aldrig ut mig så länge det finns minsta lilla risk att syrgas kan behövas.

Min kristna tro bär genom allt. Gud är med även i dödsskuggans dal. Han är med oss de friska dagarna och de sjuka dagarna. Han är Herren vår läkare. Sjukvården verkar också på den goda sidan för att bekämpa detta dödliga virus.. Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ta hjälp av sjukvården när du behöver. Coronan är en dödlig sjukdom och det är bara tillsammans vi kan bekämpa den.

För fyra år sedan fick jag en rejäl lunginflammation under en semester i Frankrike. Var sjuk i 30 dagar, antibiotika, 5-6 läkarbesök. I jämförelse med vanlig lunginflammation är corona 10 gånger värre sjukdom, för att ge lite proportioner. Från en som vet vad det handlar om.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Tack Stefan! Låter som Roland U:s berättelse ungefär. Hoppas du är igenom snart och blir någorlunda återställd. Vi behöver dig och ber till den store läkaren samtidigt som vi tackar innerligt också för de små.

 • https://juakali.net Kjell

  Bra att du meddelar om detta.

  Nyttig information för oss som ännu inte har drabbats.

  Försökte för flera dagar sedan att sända en hälsning med välsignelse, men mina kommentarer vägras.

  Herren välsigne och bevare dej!

  /Kjell

 • https://dagarurmittliv.wordpress.com/blog Tony Malmqvist

  Önskar dig ett snart tillfrisknande. Gud välsigne dig!