Hälsning från Coronaenheten St Göran

Nu är det fredag kväll här på Coronanheten på St Görans sjukhus. Här har jag bott sedan i måndags kväll. Hur länge jag blir kvar här vet varken jag eller överläkaren. Hur jag har kunnat få corona har jag ingen aning om. Har levt mycket riskminimerande när det gäller smittning. Undvikit möten, bara haft möten med viss social distansering. Har knappt handhälsat på någon på ett antal månader. Helt undvikit trängsel på torg, restauranger, tunnelbana, bussar, tåg.

Den Coronaenhet där jag finns är den allmänna avdelningen, här behandlas patienter som bara behöver syrgas och annan kompletterade behandling. Respiratorer och nedsövning blir på IVA-enheten för de svårast sjuka. Jag har inte varit i närheten av att hamna där. Men coronan är lynnig sjukdom, det kan svänga snabbt mellan stabila tillstånd och livshotande tillstånd.

Jag har haft syrgas sedan i måndags. De mest kritiska dagarna har passerats och mina mätvärden går i rätt riktning. Febern har gått ner, syretillförseln i blodet fungerar bra och andningen fungerar hyfsat även om den har svajat lite under onsdag-torsdag. Med så nedsatt lungkapacitet behövs väldigt lite för att man ska få svårt att andas, det kan räcka med att man börjar hosta.

Man har läst så mycket om Corona sedan i februari och sätt massa skräckskildringar inifrån sjukvården. Men coronasjukvården på St Göran är mycket välorganiserad och professionell och det är en mycket lugn och stillsam miljö. Vi patienter träffas ju inte alls, men jag bor nu i en sal med tre andra patienter i liknande situationer som min. Däremot kommer personalen ständigt in till oss med full skyddsmundering. Det görs massor av prover varje dygn. Det känns tryckt att lita på Herren, han ger trygghet mitt i livets stormar, och tar bort rädslan. Jesus är med i detta också. Och jag tror han ska leda mig igenom detta.

Överläkaren har berättat för mig att jag får räkna med en lång period av återställelse. Viruset håller nu på att tappa greppet om mig men det kommer ta lång tid för kroppen att återhämta sig, lung- och luftvägssystemet knockas ju av detta mördarvirus, och återhämtningen av det tar tid. Det går alltså inte att ge någon exakt prognos på mitt hälsotillstånd med det rör sig i rätt riktning.

Det är en omtumlande upplevelse att efter att ha läst om coronasjukvård under nio månader, helt plötsligt är man själv mitt i stormens öga. Man har blivit en del av statistiken, smittad. Men det är lugnt i stormens öga.

Tack för all omtanke och alla förböner. Tack till er alla som har hört av sig till mig eller min fru.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • Sverige

    Gott att höra att du är vid gott mod.

  • Martin

    Bror! Herren välsigne dig. Fortsätt kämpa! Fint att höra att du är vid gott mod. Önskar dig en snabb återhämtning. Ber för dig.