Vem ska regera i Sverige? Lite reflektioner.

Det diskuteras om regeringen. Som det parlamentariska läget ser ut är det lättare att avsätta en regering än att tillsätta en. Visst kan Vänsterpartiet, KD, SD och Moderaterna gadda ihop sig och avsätta regeringen. De har 181 mandat i riksdagen och en majoritet. Men problemet är att man har ju inte någon idé om vad som ska komma istället. Då blir det bara en ny vända med talmansförhandlingar och regeringskris. Förmodligen får nuvarande regering bara sitt kvar som expeditionsministär.

Vi har sedan 2014 tre politiska block i riksdagen, vänsterblocket, alliansen och SD. Inget av dessa block är i närheten av att få egen majoritet.

Den tidigare decemberöverenskommelsen var enligt min mening en bra idé. Det skapade en grundval för regeringsbildning med en riksdag som bestod av tre block. Överenskommelsen innebar att största blocket skulle få bilda regering. Decemberöverenskommelsen bidrog också till att hålla ihop allianspartierna. De som sköt ner decemberöverenskommelsen hade uppenbarligen en agenda att skjuta sönder allianssamarbetet. Den stora vinnaren på det är Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tillsammans 143 platser i riksdagen mot 142 platser för de fyra allianspartierna. Så en fortsatt decemberöverenskommelse hade denna mandatperiod skapat samma regeringsunderlag som vi har nu, men inför valet 2022 hade det varit mycket större chanser för en alliansregering att komma tillbaka.

En slutsats av senaste 6 årens politik är att Sverigedemokraternas framgångar leder till en permanent socialdemokratisk regering och splittrad allians. En röst på SD innebär i praktiken en röst på fortsatt sosseregering.

Situationen skulle dock förändras efter valet 2022 om KD, Moderaterna och SD skulle få en egen majoritet, men det är knappast realistiskt.

Utan någon decemberöverenskommelse är det realistiska alternativet någon form av mittenregering. Personligen tycker jag att en socialdemokratisk enpartiregering vore bättre än nuvarande modell, då skulle S vara tvungna att göra breda uppgörelser i riksdagen för att få igenom sin politik. Inte minst uppgörelser mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är bra för den politiska stabiliteten. Nuvarande modell där man först måste förhandla med Miljöpartiet inom regeringen och sedan göra en uppgörelse i riksdagen för att få fram en majoritet, det blir ett tungrott och sårbart system.

Mitt förslag är en ny decemberuppgörelse, som i praktiken skulle kunna innebära en renässans för alliansen. Dock svårare idag att få med Socialdemokraterna på detta, då de splittrar allianspartierna i nuvarande läge.

Att slopa decemberöverenskommelsen var ur en borgerlig synvinkel det mest korkade beslut som fattats i modern tid. Jag satt på läktaren och lyssnade på debatten på Kristdemokraternas kongress när första steget togs mot att slopa decemberöverenskommelsen, ett bedrövligt beslut. Det var en triumf för de kortsiktiga populisterna.

Om Liberalerna skulle byta sida, och stödja en M och KD-regering, och även SD gör det, skulle det inte heller vara ett tillräckligt underlag för en regering, har bara 173 mandat i riksdagen. En sådan regering är inte möjlig med nuvarande riksdagssammansättning.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399