Om amerikanska presidentvalet

Jag sitter nu främst hemma och är sjuk. Är nu inne på min 29:e dag med bältros. Det är en sjukdom som man kan få i en lindrig variant eller i en svårare variant. Jag har fått en svårare variant med intensiva nervsmärtor dygnet runt. I Danmark och Norge kallar man bältros för ”Helveteselden”, jag har idag full förståelse för det ordvalet. För 29 dagar sedan hade jag inte en aning om vad bältros var, trodde det bara var lite utslag på huden. Men nu vet jag mer. Men nog om det.

Några ord om amerikanska presidentvalet. Det här blir inte någon fullständig analys.  Det finns mycket som man kan säga om Trump. Den sak jag har mest svårt för hos Trump är hans sätt att offentligt svärta ner människor, oavsett om det handlar om sparkade medarbetare, politiska motståndare, journalister han ogillar, eller företrädare för andra nationer. I min värld ligger det så långt från kristna värderingar som man kan komma. I min värld handlar kristna värderingar bland annat om att tala om andra människor på ett sant och respektfullt sätt. Jag vet inte om någon toppolitiker i västvärlden som har en sådan retorik i offentliga personomdömen som Trump har, och jag djupt ogillar det. Jag har lyssnat på tillräckligt många av hans direktsända presskonferenser och hans direkt skrivna twitter för att komma fram till detta omdöme. Men nog om det. Jag attraherades tidigare av Trump som dokussåpastjärna, tittade gärna på hans program. Som politiker har jag haft svårare för honom, framförallt på grund av hans råa personliga stil.

Det finns naturligtvis saker som Trump har gjort som är bra. Men för mig är personliga karaktären bakom politikern en viktig fråga. Trump är ett geni när det gäller att hantera media. Svenska media uppmärksammar honom mycket mer än Sveriges egen statsminister. I USA och även globalt väcker han uppmärksamhet dagligen, via media. Att han ofta har konflikter med media blir en del av dramaturgin, det gör att de uppmärksammar honom ännu mer. Trump utnyttjar konflikterna med media mycket skickligt. I det avseendet håller han medievärlden i sin hand, och jag tror att han därför kommer att vinna presidentvalet. Men vi får se.

Jag har begränsade kunskaper om amerikansk politik så jag har svårt att bedöma hela situationen. De områden jag kan bäst är abortpolitiken, ett område där jag har doktorerat på för länge sedan. Skrev faktiskt lite om amerikansk abortpolitik i min doktorsavhandling. De andra områdena där jag har hyfsade kunskaper är amerikansk energi- och klimatpolitik eftersom jag i många år har jobbat med konsultuppdrag på dessa områden. På det området tycker jag Trump har påvisat katastrofalt dåliga kunskaper och har bristande förståelse för den omställning som pågår inom globala energisystemen och den aktuella miljö- och klimatforskningen.

När det gäller abortfrågan så har USA haft fri abort sedan 1973. Inte någon president efter 1973 har eller har kunnat ändra på detta, inte heller fyra år med Trump vid makten. Amerikansk abortpolitik utformas i första hand på delstatsnivå, där man avgör hur lättillgängligt det ska vara att få göra en abort. Det är ett område där presidenten inte har ett inflytande. Republikanska presidenter brukar utnämna mer konservativa domare till Högsta domstolen, men det har hittills inte påverkat beslutet om fri abort som fattades av Högsta domstolen 1973. Så jag har svårt att begripa hur den frågan är avgörande när man röstar på en viss president. Biden är uppenbart en abortliberal person, men jag har svårt att begripa hur det kommer att påverka amerikansk politik om han blir vald.

Men hade jag varit amerikan hade jag nog haft svårt att rösta överhuvud taget med de kandidater som finns. Trump 74 och Biden 78. Att vara amerikansk president kräver en arbetsvecka på säkerligen 80-100 timmar, och tillgänglighet dygnet runt årets alla dagar. Jag tycker inte det är en möjlig arbetsbörda för en person över 70. Dessutom måste presidenten vara mycket väl påläst och uppdaterad om alla tänkbara frågor, ständigt. Kan herrar i den åldern garantera att man klarar detta i fyra år framåt. Hur kan man i den åldern garantera en god hälsa fyra år framåt. Summa summarum, jag tycker att det måste vara yngre personer än så för ett sådan typ av uppdrag. Det spekuleras ju i att Biden redan uppvisar begynnande senilitetstendenser. Och hur blir det om fyra år. Hade jag varit amerikan hade det varit svårt att rösta på någon av denna anledning.

När det gäller kompetens och presidentskap anser jag att en avgörande egenskap hos en amerikansk president är kunskaper om internationella relationer, och förståelse för politiken på världsnivå. Man är högste företrädare för USA och alla dess relationer med Europa, Asien inklusive Kina, Indien och Japan, Ryssland, mellanöstern och hela övriga världen. Att långsiktigt skapa bra samarbete och förutsättningar för USA på den globala arenan, är den avgörande uppgiften för en amerikansk president. Internationell politik handlar om fingertoppskänsla för diplomati och att skapa långsiktiga relationer som gynnar USA. Jag är inte övertygad om att det är de främsta företrädarna som något av partierna har lyckats vaska fram. Jag är rädd för att kommunistiska diktaturen Kina stärker sin ställning i världen för närvarande. De agerar långsiktigt och systematiskt och stärker sin ställning i olika delar av världen både ekonomiskt och politiskt. Detta ser jag som den mest hotande frågan på global nivå. Det kräver en amerikansk president med fingertoppskänsla och oerhörd skicklighet i att bygga nätverk globalt för att hålla stånd mot kinesiska frammarschen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Sverige

  ”Så jag har svårt att begripa hur den frågan är avgörande när man röstar på en viss president. Biden är uppenbart en abortliberal person, men jag har svårt att begripa hur det kommer att påverka amerikansk politik om han blir vald.”

  Det var ett lågvattenmärke.
  Självklart kan man inte rösta på nån som tycker det är okej att döda barn!
  Klart att det har betydelse. Clintons och Obamas fosterfördrivningsskepp, abortturism, abortexport satte Bush och Trump stopp för.
  Trump är inte vidare sympatisk eller ödmjuk, men vilken annan president har stått upp så för de ofödda?