Nu släpper jag en nyhet

Nu släpper jag en nyhet. Det är egentligen inte en nyhet därför att Sebastian Stakset berättade om det redan idag på Livets ords webbsända 11-gudstjänst. De som lyssnat på den vet vad det handlar om.

Senaste 25 åren har jag haft väldigt många styrelseuppdrag i svensk kristenhet. Jag har dock känt senaste åren att kraftigt banta ner uppdragen, det har jag gjort. De enda uppdragen jag har kvar är att vara ordförande för Svenska Evangeliska Alliansen och styrelseledamot i Skandinaviska Teologiska högskolan. Mina lokala engagemang har också bantats ner därför att jag 2014 slutade som pastor för Folkungakyrkan och 2016 avgick jag från uppdraget som föreståndare för Elimnätverket av församlingar inklusive Folkungakyrkan. Det blev inte några fungerande arbetsförutsättningar för mig och Elimnätverket blev 7 ganska separata församlingar, förutsättningen för mitt arbete var att vi skulle fortsätta arbeta tillsammans som en enhet, en förutsättning som inte uppfylldes. Så oplanerat fick jag kliva av detta uppdrag. Det har medfört att det har varit osäkert för mig och min fru med både vår församlings- och samfundstillhörighet senaste åren. Jag och min fru har dock kommit fram till att vi ska vara kvar som medlemmar i Folkungakyrkan, framförallt beroende på att vi har stort förtroende för Christer Roshamn som ny pastor i församlingen. Genom detta blir vi fortsatt medlemmar  i Evangeliska Frikyrkan.

Senaste åren har jag och min fru ägnat oss åt mission på Östermalm som har tagit sig olika uttryck. Det har dock varit en uppförsbacke. Vi har fått mycket förtroende och förtroendeuppdrag i stadsdelen men dörrar har inte öppnats för ett genuint församlingsgrundande arbete. Människor har kommit till tro genom våra Alpha- och Betakurser men öppningar har ändå inte skapats för ett församlingsgrundande arbete. Vi kommer dock att bo kvar i stadsdelen och fortsätta verka i stadsdelen och lägger detta i Guds händer hur fortsättningen ska utformas lokalt.

Mina ambitioner är inte alls att pensionera mig eller trappa ner i någon större utsträckning. Har känt att Gud har haft något mer och nytt på gång.

För några månader sedan fick jag frågan från Sebastian Stakset om att bli ordförande för hans missions- och evangelisationsorganisation Heart of Evangelism. Det var en hedrande förfrågan för jag tycker att detta initiativ är det mest spännande som händer i svensk kristenhet. Evangelisations- och tältkampanjerna är ett viktigt ben. Det har varit unika resultat med de lokala satsningar som hittills har gjorts, både i att skapa enhet bland kristna och att se människor komma till tro. Ett mediebolag har bildats som ska jobba med musik, video och film m.m. På det området är mycket spännande satsningar på väg att växa fram. Sebastian har också ett hjärta för de som har det allra svårast i Sverige, de kriminella, de som finns på våra fängelser och behandlingshem, i utsatta förorter. I visionen finns en rad tankar om ytterligare och kraftfulla initiativ på dessa områden.

När jag tänker på Sebbe tänker jag på Carlsson i Strindbergs Hemsöborna. Han kom som en helt ny person till Hemsö, och han var som ett yrväder skrev Strindberg. Ingenting blev sig likt på Hemsön efter Carlssons ankomst. Sebbe är som ett yrväder i svensk kristenhet. Ett nödvändigt och viktigt yrväder. Han har en unik evangelistgåva och han når in i sammanhang där vi i etablerade kristenheten inte varit i närheten av.

En mycket kompetent styrelse har formats kring Heart of Evangelism och Sebastian har knutit till sig mycket erfarna kristna rådgivare och medhjälpare. Jag har nu tackat ja till att leda styrelsens arbete och vara ordförande för Heart of Evangelism. En viktig del av uppdraget innebär att ge andlig, teologisk och strategisk vägledning åt Sebastian.

Jag ser fram emot detta och ser det som en ny fas i mitt liv. En spännande fas. Så mycket spännande kommer att hända närmaste åren.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • David

    Bra! All välsignelse i detta nya uppdrag

  • Helene Boethius

    Vad roligt! Kombinationen mellan dig som pastor med lång erfarenhet och båda fötterna på jorden och Stakset med hans evangelistglöd och räckvidd ut bland de trasigaste är fantastisk. Önskar er Guds stora nåd och välsignelse. Vi är många som ber att Gud ska beröra Sverige på ett nytt sätt i denna svåra tid.