Nu protesterar vi mot Europadomstolens beslut

Idag skriver jag och 76 andra kristna ledare i Dagen med anledning av Europadomstolens beslut att inte ta upp frågan om de svenska barnmorskornas samvetsfrihet. Vi djupt beklagar Europadomstolens beslut och hoppas att samtalet och diskussionen om samvetsfrihet och aborter inte ska upphöra på grund av detta beslut.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Andreas Holmberg

  Bra skrivet! Ja, om diskussionen ska upphöra eller inte beror ju på väljarna och i första hand den svenska kristenheten. Flatheten har varit obeskrivlig, till men för själva barnmorskeyrket och dess rykte (vad ska en i fortsättningen tro om dem som utbildar sig till detta?). Att inte en enda i tjänst varande biskop i Svenska kyrkan skrivit under är för uselt. Glad att min mf Kerstin Oderhem i Efs vågade. Men tydligen inte förra Efs-prästen, numera biskopen Åsa Nyström i Lule stift som nyss avkragade en Efs-präst och kallade henne ett ”sailghetshinder”. How come? Blir inte Åsa Nyström själv i så fall ett salighetshinder för många nu? Eller är Svenska kyrkans biskopar inte ens tillfrågade eftersom de inte brukar skriva under sådana här upprop?

 • http://www.andersgerdmar.com/ Anders Gerdmar

  Bra, Stefan! Jag blev ännu mer peppad att agera i abortfrågan nu! Samvetet är en grundbult i västerländsk civilisation.

 • Swärd

  jag har inte varit inblandad i att samla in namnen, men det finns ju i varje fall en biskop emeritus bland undertecknarna, jag saknar dock pingst- EFK, och SAM-ledarna, de vet jag har blivit tillfrågade. Utmärkt att ledarna för Frälsningsarmén och EFS står med bland undertecknarna.

 • Andreas Holmberg

  Tack för info! Ja heder åt gamle Fjärstedt. Men det oroar mej verkligen om svensk kristenhet inte kan stå enad ens kring denna text – som ju inte handlar om något abortförbud eller ens några inskränkningar i den s k aborträtten, utan bara om att även troende kristna kvinnor (och i förekommande fall män) måste ha möjlighet att arbeta som barnmorskor även i framtiden.

  Vill Svenska kyrkans biskopar verkligen ha en situation där ALLA som hjälper våra barn till världen måste förutsättas ställa upp på ALLA legala önskemål om avlivning av icke önskad avkomma? Eller hur tänker de? Tänker de inte andra tankar än dem som Svenska kyrkans överrockar S och C har godkänt? Och är både pingst och SAM ute och fegar nu när en samfälld kristen röst verkligen skulle behövas? (Konstigt att ingen intervju med dr Mukwege tagit upp den här frågan, vad jag sett, vare sej från Dagen eller Aftonbladet).

  Det är bråttom nu om barnmorskeyrket inte ska definieras om för gott. Till men även för våra barnaföderskor, som verkligen behöver alla händer som kan bådas upp!

 • Mikael Nyman

  Tråkigt att det politiska etablissemanget i stort sett är mer eller mindre eniga kring nuvarande abortlagstiftning, och att det inte finns något egentligt alternativ för dem som vill se förändring. Visst, jag kan köpa att Sverige är ett av de mest avkristnade länderna i världen, och att det är svårt att i dagens politiska läge förespråka långtgående inskränkningar i abort”rätten”. Men att ingen skall vara tvungen att medverka vid aborter, det borde inte vara någon extrem åsikt, det är en princip man kan argumentera för utifrån ett liberalt perspektiv.