Fantastiskt roligt att få presentera min doktorsavhandling, 36 år senare

Hade förmånen att medverka under tisdagen vid temadagen om ”När börjar livet”, med fokus på abortfrågan, arrangerad av Skandinaviska Teologiska Högskolan. En stor kredit till STH och dess rektor Anders Gerdmar att ta upp ett tema som är så fullständigt politiskt inkorrekt i Sverige idag – både i akademiska världen och i kyrkvärlden. Medverkade tillsammans med prominenta personer som Per Landgren, Torbjörn Aronsson, Lennart Sacrédeus, Maria Ludvigson- Svenska Dagbladets ledarskribent och Anitha Risberg. Risberg är ju expert på fosterutveckling och graviditet och sitter med i STH:s styrelse.

Det var ett stort nöje för mig att få ge en kortfattad presentation av min doktorsavhandling ”Varför Sverige fick fri abort”, som publicerades i januari 1984. Under en treårsperiod jobbade jag heltid med forskning om svensk abortpolitik, och enligt min mening kom jag fram till mycket intressanta och ytterst aktuella slutsatser. Avhandlingen är egentligen ett studium i svensk sekularisering-avkristning, hur gick det till i praktiken. Avhandlingen ger också grunden för iakttagelser om kyrkornas sekularisering, som inträffar 20-40 år senare, efter övriga samhället. Kyrkornas sekularisering i synen på ofödda barnen har ju genomgått samma process som övriga samhället, fast långt efter övriga samhället.

Tyvärr är de kunskaper som finns inbyggda i avhandlingen inte efterfrågade. Jag tror att detta var första gången någonsin jag fått en förfrågan inom kristet-teologiskt sammanhang att presentera denna forskning. Drygt 36 år efter disputationen.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399