En röst på SD ökar chansen för Stefan Löfven att regera – sade Mikael Odenberg före valet

Den tidigare försvarsministern och moderaten Mikael Odenberg är enligt min mening en av Sveriges klokaste politiker. Han skrev före valet i Dagens Industri att ju mer röster SD får, ju mer ökar chansen för Stefan Löfven att fortsätta regera. Ett starkt SD försvårar för Moderaterna att bilda regering. En röst på SD blir en röst på Stefan Löfven. Den tankegången uttryckte Odenberg långt före valet. Det är väl precis det som nu har inträffat.

 • Jonas Rosendahl

  Man kan ju tillägga:
  Ju färre röster SD får desto större är chansen att Stefan Löfven fortsätter regera.
  Eller så kan man säga: Ju fler röster C och L får, desto större är chansen att Löfven regerar.
  Eller varför inte: Ju fler röster V får ökar chanserna eller ju fler Mp får, ökar chanserna. Även så gäller, desto fler röster S får desto större är chansen, men faktiskt även: Ju färre röster S får kan faktiskt chansen öka att Löfven kan regera. S har ju aldrig haft så litet stöd som nu. Men han kan ändå få chansen att regera.
  Så syndabocksletaren får en svår plockepinn uppgift om vi nu verkligen synar ”korten” 😉

 • kjell

  50% till SD+KD hade bevarat Sverige som nation, nu vinner globalismen, och påskyndar antikrists rike, i vår del av världen, det innebär kanske inte att vi påskyndar Jesu tillkommelse, men tidigarelägger vedermödan för oss? Kanske till viss del beroende av dig och dom 380.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Håller med Odenberg och Swärd. Jonas Rosendals analys verkar verkligen besynnerlig. De som ville ha Kristersson som statsminister skulle verkligen INTE ha röstat SD. Synd att Kristersson (i AKB:s efterföljd) blev så luddiga om detta (givet C:s och L:s förhandsbesked var det ju alldeles klart). Det – och Sara Skyttedals och EBT:s påhejningar i den delen – kan absolut ha kostat honom statsministerposten, så nära som det var. Och Kristdemokraterna en plats i en alliansregering.

 • Inge
 • wildwest63

  Spelar ingen roll vilket väder vi har – det beror alltid på klimatuppvärmningen. Spelar ingen roll vad alla politiska kvacksalvare ägnar sig åt – det är alltid SD’s fel. Spelar ingen roll vilka brott man begår – det är alltid samhällets fel.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Jättekonstig analys, Jonas. Stämmer ju bara om de färre rösterna på SD istället tillfaller just Löfven (många tycks ju förvisso komma från hans håll från början). Men hade de rösterna hamnat hos M och KD eller – mirabile dictu – hos C och L istället, skulle Löfvens chanser verkligen INTE ha ökat. Tvärtom – så lite som ETT mandat mindre för SD hade gjort Kristersson till statsminister, om mandatet tillfallit honom, KD – eller, mirabile dictu, C och L! Odenberg hade helt rätt, men det var verkligen inte bara han som sa det. Tyvärr var han alltför ensam inom sitt parti om den analysen.

  (Sedan AKB svängde i början av 2016, alltså – det fick hon skit för men sedan fullföljde Kristersson och Busch Thor det nya räknesättet/glädjekalkylen: snacka om att spräcka alliansen och nu gör M och KD ont värre genom att begrava den och som det nu verkar dela Åkessons analys om ett nytt socialkonservativt block – ett som till övervägande delen tror att män kan föda barn och inte vill ha någon samvetsfrihet för barnmorskor, visserligen, men folk får ju kalla sej vad de vill).

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Fler kristna borde gå med i Liberalerna. Det är mindre skämmigt att Liberalpartister försvarar vår abortlag än att Kristdemokrater gör det. Och det finns inget, absolut inget i liberal ideologi som säger att vi ska ha en abortgräns i vecka 18 (+3 veckor), lika lite som det finns något i kristdemokratisk ideologi som säger det. Det är bara att gå med och argumentera mot. Sverigedemokraterna var tydligare abortmotståndare för 30 år sedan, när de var öppna rasister, men dåförtiden var det inte många kristna som ville stödja dem fördenskull. De ville då rent av förbjuda aborter över huvud taget, eftersom det var till men för vår fina ras.

  Huruvida inte ”undermåliga individer” som somalier och nigerianer då borde få dispens för att göra abort gick de inte in på, eftersom de hur som helst ville köra ut alla som inte var urinvånare och som religionsfriheten inte skulle gälla för. Jimmie Åkesson har f ö när han pressats av sekulära medier kring abortfrågan sagt att partiet inte ”driver frågan”.

  Detta sagt: ingenting är naturligtvis bra för att Sverigedemokraterna vill få en ändring till stånd. Men det är naturligtvis ”socialkonservativa” Kristdemokraterna som svikit värst här – Liberalerna är som dom är, men Utbult borde ha stannat istället för att gå till KD och lära KD att män kan föda barn – och det är KD som krattat manegen bäst för SD i den här frågan. (Tänk bara på behandlingen av Gunilla Gomér!).

 • Jonas Rosendahl

  Du har inte lyckats påvisa att min logik inte stämmer. Däremot tror jag inte du förstår vad jag skriver för du resonerar med en bakomliggande motivbas. Det är ett vanligt sätt att argumentera med eget syfte och motivbas och det blir mest retoriskt. Jag försöker åtminstone att inte ha en motivbas utan vill söka sanningen och vill resonera utifrån logik. Swärds inlägg är retorisk men den innehåller bara delsanning. Den ser inte till helheten. Det är tråkigt när frikyrkan blivit så politiserad att man börjat använda välpolerad retorik för enstaka poänger och syften. Den går samma väg som katolska kyrkan och SV kyrkan där det viktiga bli retoriken och hur man lyckas framställa sin sak så ensidigt som möjligt för att vinna enstaka poänger. Men missar istället helhetsbilden som endast den mer fristående kan bidra med. Så blev det när ledarna blev välbetalda tjänstemän.

 • wildwest63

  Du skämtar! Ingen kristen ska ha med ett socialistiskt ”Liberalerna” att göra. Ett fullständigt bortgjort, överflödigt och värde-löst parti med globalfascistiska drömmar om ett federalt EU som enkelt kan samordnas i en världsregering. Sannolikt åker det ut från Riksdagen vid nästa ordinarie val/extra val och då vore den kristna rösten fullständigt bortkastad.

  KD har för all del spottat upp sig, men att de röstade för DÖ går inte att förlåta. Sara Skyttedal är dock förlåten. Aldrig en röst på dem.

  SD fanns inte för 30 år sen, så du yrar. Det är sorgligt att SD har frångått kampen för åtminstone sänkt abortgräns. Det är dock ännu sorgligare att väldigt många kristna inte ser något problem med aborter längre, inte heller med homosexuella förbindelser, och många ser heller ingen skillnad på Mohammed o Jesus. Jag ställer mig ständigt frågan – var går gränsen för att kunna kalla sig kristen?

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Det är du som yrar, Wildwest! Men jag kan förstå dej, för SD låg lite lågt med sitt jubileumsfirande i fjol (precis som V året innan). Rätt skämmiga partier som inte precis vill lyfta sin historia. V har åtminstone publicerat en vitbok, men alla SD:s resurser i den vägen gick visst åt till att göra en film om – Socialdemokraterna.

  Alla har sina lik i garderoben, men det finns ju grader i helvetet. (Globalfascister – jo man tackar!). Jag tycker du ska lära dig lite om politikens gränser – och att fria kyrkor är förutsättningen för verkligt fri debatt. Men SD vill behålla och förstärka statskyrkosystemet. Fy bubblan – snart ser vi samma genompolitiserade kyrka fast med ny nationalistisk huvudman.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Jaså inte? Vad hade du för märkvärdig logik då – du parodierade ju mest andras? Jag försökte svara dig så sakligt jag kunde, men du tror visst att du är unikt objektiv :o). Eller?

  Sakligt nu: Ifrågasätter du C och L:s intention att bilda regering med M och KD om mandatutfallet varit aningen annorlunda (jfr vad vi faktiskt gjorde 2010!)? Och vad har du för ”motivbas” då?

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Tror du att KD är mot EU? Vad har du fått för dig nu då, Kjell?

 • wildwest63

  Så det är bättre med islamism, framstormande i alla andra partier än kulturkristendom? Du är mej en rolig kille, vill jag lova. Vårt största problem de kommande 20 åren är sannerligen inte någon statskyrka i kristen mening, utan muslimer, som kommer uppgå till 30% av befolkningen enligt Pew Institute om några få decennier. Att sedan statskyrkan mer och mer har blivit en avläggare av islam, åtminstone i dess högre hierarkier, är rent och skärt avfall.

  Kanske är bra om du fokuserar på något annat än pseudoproblem. Fria kyrkor är dessvärre inte alls längre grunden för fri debatt. Det var så en gång, i väckelsekristendomens barndom. Numera är det i stort sett samma globalfascister där som annorstädes. Vi tänker på pastorsupproret, vi tänker på vurmandet för vuxna afghanska bebisar, vi tänker på klimatreligionen. I många kyrkor råder debattmässigt mörker. Att kalla en spade för en spade går lika lite i en kyrka som i mainstream-media.

 • Micael Gustavsson

  Globalfascism låter som ett påhitt av amerikanska konspirationsteoretiker. Du får gärna förklara vad det är, och vad som är specifikt fascistiskt med den. Hur definierar du fascism? Hur skiljer sig globalfascism från tex globaldemokrati. Och du får gärna ge exempel på personer som är globalfascister.

 • kjell

  Var skrev jag det?
  Däremot har KD visat sig villiga att regera med SD, på gott och ont, men 50% tillsammans då behövs ingen annan.

 • kjell

  Uttrycket används på annat håll i Sverige. Jag sökte på ordet, men länken fick en röd skylt här, försöker skriva först och länka sedan, men du kan googla själv.
  https://www.google.com/amp/s/detgodasamhallet.com/2018/11/08/gastskribent-sixten-johansson-pk-korporatismen-banar-vag-for-globalfascismen/amp/

 • stefanswrd

  att kalla Mikael Odenberg för politisk kvacksalvare, det har jag aldrig hört någon politiskt kunnig person säga. Han är nog respekterad av alla politiskt kunniga personer som jag uppfattar, oavsett om man pratar om statsvetare, politiska journalister, politiker från olika partier och ledande statstjänstemän. Jag är dessutom den enda pastorn eller prästen, eller predikanten, som har disputerad i Statskunskap, så jag har svårt att förstå att jag räknas som kvacksalvare när det gäller politisk analys. De flesta av Sveriges ledande företag har de senaste 25 åren efterfrågat mina politiska bedömningar.

 • Annie Isacsson

  SD har en abortgräns vid 12 veckor. De följer de flesta Europeiska länder. Det är Sverige där har en av de mest liberala abort lag.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Sant, Annie, men Jimmie Åkesson har i en intervju sagt att man inte driver frågan (det märktes även i valrörelsen). Sedan är det ju inte så fantastiskt med en abortgräns på 12 (eller 18) veckor, när människovärdet eller gränsen ändå inte betraktas som mer absolut än att det ges dispenser för t ex Downs syndrom ända fram till födelsen i Frankrike – och inte heller Sverige har ju tydligen något lagskydd för foster öht. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6299773

  Här behövs a) kamp för samvetsfrihet för barnmorskor b) förbud för politiska partier att sitta i kyrkors beslutande organ (vad säger SD om det?) och c) en abortgräns som gäller lika oavsett kromosomantal. Det är oerhört stötande att ha olika abortgränser för olika grupper – ”allas lika värde”, jo pytt! (SD var, liksom KD, tydligare abortmotståndare på 80-talet – vilket dock uppenbarligen inte säger allt om ett partis politik och etik).

 • Inge

  Anders du har tyvärr rätt i att det idag helt saknas ett parti i riksdagen som helhjärtat vågar gå emot RFSU och Hbtq rörelsens mob som förespråkar fri abort och andra onaturliga aktiviteter.
  KD har i praktiken gett upp.
  Liberarena som du verkar förespråka? De var ju tidigare de Kristnas parti men har nu blivit ett av de mest pådrivande partierna att försvara abort rätten och ett av de mest högljudda att förfasas sig över SDs mera återhållsamma syn på abort.
  Vi ser att makt korumperar och tvingar människor in i ett kompromissande med sin övertygelse i desperata försök att vinna makt och röster.

 • Stanley Östman

  Nu agerar du som en påfågel som bröstar upp sina plymer…
  Odenbergs vara eller inte vara, begynte när han sa upp sig som försvarsminister efter en mycket kort period med buller och bång, för att han inte klarade av förvaltningen av den penningpung som finsnminister Anders Borg tilldelade.

  Sen ifrågasätter jag själv dina statsvetarkunskaper. Det du presterar är enbart klippa klistra som andra presterat från annat håll redan. Faktiskt gör jag den bedömningen utifrån vad du redovisat under åren.

  Men den erfarenheten som konsult och akademiker i 40 års tid som ”jag” besitter och haft ett otal inhyrda konsulter, så är att det skillnad på konsult och konsult.
  Det är upp till beställaren att bedöma om man vill ha expertkunskap som höjer den egna kompetensen eller enbart resurskonsulteri som gör ett arbete som andra kan göra.

  Och då kan det faktiskt i många fall vara ett beställningsuppdrag för att beställaren enbart ska känna sig tryggare i sin ansvarsroll.
  Tyvärr går det igen att statsvetare tillför inget nytt i statskunskap utan ofta uppträder med sammanfattande slutsatser från andras kompetenser.
  Och det kan väl iofs vara trygg för beställaren som själv är bekväm eller vill ha livrem och hängslen inför sin omgivning.
  Men förklara gärna vad det är för nya statsvetarkunskaper som tillförs i de olika sammanhangen ?

 • Inge

  Stenley! Var det admin eller du själv som valde att radera ditt tidigare inlägg?🤔

 • Micael Gustavsson

  Såvitt jag vet är det inget inlägg som är raderat. Inte heller finns det något som fastnat i spamfiltret vad jag kan se. Vad är det för inlägg du syftar på?

 • Micael Gustavsson

  Inge, reglerna säger högst två länkar, men låt gå för DN här gången.

 • Inge

  Ursäkta, jag har tydligen missat denna regel, lovar bättring 😥

 • Micael Gustavsson

  Ingen fara, jag gissade att du inte struntade i den med flit.

 • Inge

  Märkligt? Stenleys inlägg ovan är nu kraftigt avkortat mot det jag läste ca 1330?
  Tydligen någon mera än du som kan radera delar av inlägg på denna blog?

 • Micael Gustavsson

  Det kan vara han själv som ändrat det. Jag gick på sidan som vanlig läsare, och såg att det stämmer som du säger. På discuss moderationspanel såg jag bara den ursprungliga texten.

 • Micael Gustavsson

  Och nu är den tydligen ändrad där också.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Ja, men alla människor, även kristna, måste våga sej in i det politiska arbetet om inte det ska lämnas över till karriärister och/eller nördar. Då måste man också, precis som hbtq-aktivister och andra, våga sej in i partier som INTE f n delar ens syn på saken, bara man bedömer att partiet i princip, med rätt ”behandling”, skulle kunna komma att göra det. Folk ska inte få skit för att de ”besudlar” sig med långsiktigt partiarbete, för om man inte startar ett eget nytt parti (typ Kristna Värdepartiet) är långsiktigt opinionsarbete inom de ”vanliga” partierna den väg som i ett demokratiskt land i första hand bör prövas. (Interndemokratin är grovt underskattad – folk tror att det bara är insändare och val vart fjärde år som räknas). Andra har verkat uthålligt inom våra partier, och fler skulle kunna göra likadant. På många orter är det ganska lätt att uppnå medlemsmässig dominans i den lokala partiföreningen. Men det är klart att man inte vill ”ta över” vilket parti som helst…

 • Stanley Östman

  Jag kan villigt erkänna att jag reducerade min inlaga med endast denna mening.
  Min drygt 40 åriga konsulterfarenhet av att också styra avdelningar med konsulter besinnade mig att agera dominerande påfågel gentemot den narcisissistika som ändå äger denna blogg.
  Jag låter påfågeln vandra runt i sin lilla domän för egen beundran. Det kan man kanske bjuda på…

  Men en frågeställning jag har angående utbildningen statsvetare:
  Hur kommer det sig att diverse statsvetare inte yttrar eller förmedlar någon ny kompetens, något som höjer sig över det redan kända ?
  Jag får en upprepad känsla att yrkesgebitet statsvetare klipper och klistrar ihop det som redan är allmängods och känt sedan tidigare:
  Med konsultroller rent allmänt så finns det resurskonsulter som också utför allmänna arbeten, men de lyfter inte kompetenser utan är enbart ett tillskott för en utvidgad arbetssituation.
  Sedan finns det konsulter som tillför och lyfter teknik-eller kunskapsnivån till organisationer. De arvoderar också i förhållande till tillförd kompetens, medans resurskonsulteri har en konkurrensutsatt arbetsförmedling där uppdragsgivaren prisoptimerar arbetstillskottet.

  Sen finns det en offentlig sektor som ofta missbrukar resurser mha konsultinsatser. De beställer ett utredningsuppdrag för deras egen osäkerhet och för att se till att de har livrem och hängslen inför sin uppdragsgivare.
  Dess uppdragsgivare saknar ofta tillräcklig kompetens för att bedöma konsultinsatsen men de har bemyndigande att förfoga över en budget som de kan strö ut.

  Sen vad det gäller tvärsäkra uttalanden om den förre försvarsministern Odenberg, så var det de facto en av de mest kortlivade ministrarna i Reinfeldts ministerstab och han avgick på egen begäran då han inte tyckte sig kunna förvalta den penningpung som finansminister Anders Borg gav honom med etikett ”särintressen”.
  Det andra abert är att Odenberg blev generaldirektör för Svenska Kraftnät därefter, som numera uppdagats med försummelse av säkerhetsrutiner och efterträdande generaldirektör för Odenberg får bära hundhuvud för systemfel som också Odenberg varit ansvarig förvaltare för, med liknande debakkel som Transportstyrelsen tidigare blev beslagen med…

  Så att en statsvetare som tar sig brösttoner till förmån för en politiker med detta i bagaget, säger mer om statsvetaren än kvacksalveri-syntes som hävdas…

 • Mikael Nyman

  När det gäller just abortfrågan tror jag det är en korrekt observation att det inte är en ”ideologisk” fråga i den meningen att t.ex. ”konservativa” måste vara emot, och ”liberaler” måste vara för. Jag tror inte det finns något i liberalismens grundläggande principer som gör att alla liberaler måste vara för abort; man kan i princip utgå från ett liberalt rättighetstänkande och välja att tillämpa detta på ofödda. Likaså kan jag inte se något i konservatismens grundläggande antaganden som gör att man måste vara abortmotståndare.

  Jag skulle nog kunna betrakta mig som en moderat socialliberal i många frågor. Problemet med Liberalerna är i mina ögon att de inte är speciellt liberala. Skolpolitiken är ett exempel, där Folkpartiet/Liberalerna var pådrivande i att förbjuda hemundervisning för några år sedan.

 • Annie Isacsson

  Hur hade det gått i Danmark om man resonerade på samme sätt som i Sverige. Tacket vara Dansk Folkeparti har man brutet makten och fått en borgerlig regering. Man har inte haft detta Nazist förbi som man har i Sverige. Till tross att det var Danmark som var besatt av Nazisterna i 4 år.Om Socialdemokraterna och andra vänstra partier hade haft makten hade man haft samma problem med välfärden som i Sverige och invandrings politiken

 • Annie Isacsson

  Detta står i deras parti program

 • Annie Isacsson

  Julia Kronlid som är viceordförande i SD som faktisk aldrig nämnas. Hon är en kristen kvinna som har varit missionär med sin man men kom hem för en del år sedan. Det är henne som har fört den motion fram att barnmorska inte ska tvingas att utföra en abort.

 • Jonas Rosendahl

  Jag använder ofta humor men numera mest ironi ( Är ju 70-talist- den ironiska generationen 😉 ) . Men det betyder inte att logiken är fel 😉
  Ska vi som kyrka börja med vinklingar av sanningen och retorik i förhållande till myndigheter, politiker och i nationella offentliga debatter? Frågan är välbefogad. Kan vi se att det är så Paulus gick tillväga? Var finns öppenheten, ärligheten och sanninsgsökandet? En fråga vi alla bör ställa oss.

 • kjell

  Paulus var kanske lite ironisk ibland, 2 kor 11:19
  I haven ju gärna fördrag med dårar, I som själva ären så kloka.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Precis, och alkoholliberaler tycker inte heller att vi är speciellt ”liberala”. Folkpartiet var nog ett bättre namn :o). Men i båda fallen hänger det ju mycket på medlemmarna – vid landsmöten och riksmöten röstas det flitigt om vår politik, och det är inte alltid så långt ifrån att den ska ändras åt det mer skol- resp alkoholliberala hållet. Vi behöver fler medlemmar, gärna fler kristna med en genuin övertygelse och med vilja att erkänna BÅDE statens och kyrkornas samhällsbärande men likväl åtskilda roller.

 • http://www.andraget.blogspot.com Andreas Holmberg

  Man har inte haft ett så nazianstruket parti som i Sverige, sant. Bl a p g a att Danmark faktiskt var ockuperat av nazister i fyra år. Danske Folkeparti motsvarar ju till sitt ursprung närmast Ny Demokrati, inte Sverigedemokraterna. SD har haft svårt att övertyga det man betraktar som sina ”systerpartier” i Norge och Danmark om att man är ett något så när anständigt parti.

 • josef

  ”Jag är dessutom den enda pastorn eller prästen, eller predikanten, som har disputerad i Statskunskap”

  Du är även den enda som har författat ett upprop som bryter emot det första budet. Det kan du ta med på din lista om vad du klarat av här i livet.