Du kan stötta mission i Stockholm för att nå rysktalande

Andelen rysktalande i Stockholm har vuxit kraftigt under senaste decennierna. Det finns uppgifter om att det kan finnas så många som upp till 70 000 rysktalande i Stor-Stockholm, som kommer från ett antal av de olika länderna som uppstått efter gamla Sovjetunionens upplösning. Nu satsar vi på mission och evangelisation i Stockholm för att nå dem med det underbara evangeliet om Jesus. Elimnätverket och Folkungakyrkan i Stockholm samarbetar med den ganska nystartade Ryska Evangeliska Församlingen. Vi har nu satsat på att inbjuda en erfaren pastor från Ukraina att leda och bygga upp församlingen vidare, han heter Jurii Stogniienko. Jurii har byggt upp och leder en större församling i Ukraina med ett antal dotterförsamlingar. Folkungakyrkan stöttar detta genom att församlingen får använda Folkungakyrkans lokaler på Södermalm i Stockholm. Nedan finns några bilder på familjen Stogniienko och en text från församlingen om bakgrund och vad man gör idag.

De har stort behov av hjälp med finansiering för denna satsning och vill du stötta församlingen ekonomiskt kan du skicka din gåva till ryska evangeliska församlingen, till swish 1236773048 eller plusgironummer 604773-2.

Här är två bilder på missionärsfamiljen Stogniienko från Ukraina som flyttat till Stockholm för att leda detta arbete:

 

7я (002)IMG-9e24490b4633cbb5775c136ca16d1241-V (003)

Det här är en text som församlingen skrivit som ger lite bakgrund och ytterligare information om denna missionssatsning i Stockholm för att nå rysktalande:

En dag träffades en man och en kvinna på en tvättstuga i Stockholm. Båda var rysktalande. Kvinnan som hette Nadja berättade för mannen som hette Emil om Jesus. Emil förstod att det är Sanningen, att det är detta som han längtat efter hela sitt liv. Han ville följa Jesus, lära känna Jesus mer och gå till en församling. Han frågade Nadja om det finns en församling för rysktalande i Stockholm. Nadja kände inte till någon sådan församling. Emil visste att det i Stockholms centrum finns en stor och fin kyrka. Han gick direkt till kyrkans pastor Carl-Erik Sahlberg och sa att de rysktalande behöver sin egen församling. Carl-Erik kände en rysktalande kristen som skulle kunna leda den rysktalande församlingen och bjöd honom att bli pastor. Dessutom fick församlingen plats och tid på söndagskvällar till Gudstjänster på ryska på S:t Klara kyrka.

På det här underbara sättet startades den ryska Evangeliska församlingen i Stockholm 2006.Vi registrerades som en ideell förening år 2011. Samma år bjöd vi in en pastor som heter Jurii Stogniienko från Ukraina till att stötta vår  verksamhet. Han jobbade först ideellt. Från och med 2016 anställdes han som pastor i vår församling och flyttade med sin familj till Sverige. Det är ett faktum att det kommer fler och fler människor från f.d. Sovjet till Europa och även till Sverige. Församlingens medlemmar är för det mesta kristna från olika länder och kulturer från det forna Sovjetunionen. 

Det är inte lätt för invandrare att landa i ett främmande land och börja om sitt liv. De möter ekonomiska problem och ha svårt att få bostäder. De är stressade under sin etablering i Sverige och kan inte bidra med så mycket till församlingens verksamhet. Det finns också en del människor som kommer till Sverige för en kortare tid och sedan återvänder man tillbaka till sina hemländer.

Kyrkans medlemmar stöttar de som kommer till oss så gott det kan på många olika sätt; vi ger både andligt, ekonomiskt stöd och rådgivning. Det finns också problem med kriminalitet och drogmissbruk bland rysktalande ungdomar. Vi träffar en del av dem, när de besöker oss och då försöker vi påverka dem genom bön och berättelsen om Jesus kärlek.

Vi ser tydligt Guds hand i våra liv genom Hans ledning och välsignelser. Därför går vi framåt. Varje söndag kommer det mellan 50 – 70 personer till vår gudstjänst, och på nästan varje gudstjänst har vi nya besökare. Vid varje gudstjänst brukar vi få be med 1-3 människor till frälsning. Det är inte alla som stannar kvar som medlemmar i församlingen och en del återvänder inte, men vi är glada över att människor får en chans att den de goda nyheterna om Jesus – vår Frälsare. Det finns några barnfamiljer som är kvar med oss nu.

Just nu har vår församling tre lovsångsgrupper, söndagsskola för både barn och tonåringar, tre cellgrupper, två bönemöten i veckan, svenskundervisning, kurser i ”föräldraskap i Sverige” samt ”Start i Sverige”. Med hjälp av Folkungakyrkan arrangerar vi under flera år Jul- och Påskfirande för rysktalande stockholmare. Det brukar komma många barnfamiljer och ta del av Evangeliet.

Vår vision är att fortsätta dra rysktalande till Jesus genom att förkunna de Goda Nyheterna om försoning och upprättelse. Att följa Jesu bud genom att visa kärlek för våra medmänniskor; till rysktalande som behöver stöd av olika slag. Vi tänker be vidare för att nå icke-troende i Stockholm och Sverige; utveckla våra verksamheter för barn och ungdomar, starta fler cellgrupper runt omkring Stockholm. Vi kommer att fortsätta anordna  jul- och påsk arrangemang för rysktalande familjer.

För att leva upp till vår vision behöver vi vår pastor Jurii Stogniienko. Vi måste betala hans lön varje månad samt arbetsgivaravgifter, försäkringar, samt betala hyran för lokalen där vi samlas. Vi behöver ekonomiskt stöd eftersom de flesta av församlingens medlemmar är nyanlända och har ganska svårt att få ihop sin egna ekonomi. Tusen tack till dem som stöttar oss på olika sätt! Till Stefan Swärd, Maria Furusand, Patrik Ölund, Кarin Tillenius Norburg samt alla medlemmar i Folkungakyrkan!

Gud välsigne er!!!

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Maja Anokhina

  Hejsan. Varför heter församlingen just RYSKA evangeliska församlingen om det kommer folk från olika länder? Enligt mig låter namnet lite missvisande. Speciellt om man kommer ihåg allt som var skrivet av pastorn Stefan Swärd om Ryssland.😉Skulle det inte göra mer rättvisande bild om det skulle heta t.ex. Evangeliska församlingen för tysktalande?

 • wildwest63

  Jag är lite tveksam till de här etnocentriska församlingarna. Var det inte integration vi var ute efter? Eller vi kanske har gett upp det.

  Förstår förstås att man gärna vill ses med sina landsmän när man är i ett annat land. Att det bildas bönegrupper/hemgrupper i en svensk församling är ju en sak. Det är en helt annan signalverkan att skapa en språkligt och kulturellt specifik kyrka vid sidan av som knappast har som mål att bli en del av en svensk församling.

 • stefanswrd

  Wildwest, jag tror att det behövs både och. Många av de rysktalande är i Sverige mer tillfälligt, och är här bara för att jobba och tjäna pengar. Det behövs kristet missionsarbete som vänder sig även till dessa, även om de är i Sverige bara några enstaka år. Det är bara en del som stannar på längre sikt, det är bara de som stannar i Sverige långsiktigt, och faktiskt bosätter sig här mer definitivt där det finns ordentliga förutsättningar för integration. Denna församling har också ett nära samarbete med Folkungakyrkan, och det svenska arbetet, och finns i samma lokaler.

 • stefanswrd

  tack för frågan, jag vet faktiskt inte, men ryskan är ju det gemensamma språket.