Vet någon något om Henning Thulin?

Har senaste veckorna blivit intresserad av en spännande profil i Sveriges kristenhet senaste 100 åren. Nämligen Henning Thulin. Han blev ju präst i Svenska kyrkan 1927, var komminister i Norrbotten, blev kyrkoherde på Gotland, och blev sedan pingstvän senare delen av trettiotalet. Skrev tre böcker efter detta som jag har fått tag i på ett antikvariat. Fick sedan mycket förtroende inom pingströrelsen och var i ledningen av Filadelfia i Stockholm, på 40-talet. Alienerades från pingströrelsen på femtiotalet någon gång, eller distanserade sig. Hamnade sedan i Maranata en kortare period cirka 1962.

Är det någon som vet något mer om Henning Thulin eller är släkt med honom eller har någon annan information? Jag gillar tonläget i hans förkunnelse och författarskap. Svenskkyrklig bakgrund, respekt för historiska kyrkorna, kristen bredd, men samtidigt en ganska radikal pingstvänskarismatiker som var orädd för nya kristna rörelser, samtidigt en bildad akademiker. En ovanlig mix.

Jag tycker han verkar ha blivit bortglömd. Jag kom ju med i Maranata som barn hösten 1963 men jag tror att han redan då hade distanserad sig från Arne Imsen och var inte med där längre. Har inte någon minne av att jag hörde eller såg honom i det sammanhanget. Hur länge levde Henning Thulin? Vad hände från 1963 och framåt? Någon som vet?

 • Läsare

  Hej Stefan
  Vill inte här föra in diskussionen på något annat, har full respekt för din seriösa fråga här. Men måste ändå få ta upp ett problem med ditt skrivande och din kommunikation med dina läsare.
  Det typiska i den är att du ofta startar en diskussion men sällan följer upp den eller svarar dina läsare på grund av att det ”varit så mycket nu” istället kommer nästa bloggpost och vi som faktiskt undrar hur du ställer dig i många viktiga frågor står med lång näsa.
  Ett exempel på detta är frågan som i och för sig var OT några poster tidigare men som jag i denna tid tycker är otroligt viktig, nämligen. Hur ställer du dig till Lars Enarssons profetiska budskap ang 2018 och valet som väntar? Har du lyssnat till det?
  Detta är en viktig fråga och framförallt en fråga som behöver belysas/bemötas av fler personer som dig, som även brukar dela profetiska hälsningar.

  Detta är en seriös fråga och inte ställd för att ställa dig mot väggen för dina tidigare uttalanden. Sverige är verkligen på väg mot avgrunden och vi behöver lyssna in dom budskap vi får och där är du (borde vara fler) en viktig kugge.

  Väntar mig faktiskt ett svar här från dig trotts OT eftersom detta är en så viktig fråga för vårat land och för den kristna framtiden.

 • http://www.subsekvent.com/ Hans Lindelöw

  Har kanske vissa fragment: Det skulle nog vara enklare att känna till något om hans senare tid, ifall en eventuell självbiografi hade blivit färdigskriven och publicerad. Den bohemiske Henning Thulin skrev, enligt vissa uppgifter, på något, så att papperen hopade sig framför honom. När han ville påbörja ett nytt kapitel och inte fann något mer utrymme på skrivbordet, tog han alla papperen och lade dem i papperskorgen, som stod inom räckhåll och som var helt tom och ren inuti. Se’n kände han sig plötsligt trött och gick och lade sig att vila. Och somnade. Då städerskan kom tog hon hand om saker och ting på det lilla vis som hon brukade, och kastade bort alltihop …

  Här en länk till tidningen Midnattsropet nr. 10/1962: https://www.midnattsropet.se/1970/01/henning-thulin-far-forlatelse-av.html?m=1 OBS ! Ett tryckfel i stycket som börjar ” Men jag vill att Ni skall ge mig förlåtelse för fem slenll .. ”. Det ska vara: ”” Men jag vill att Ni skall ge mig förlåtelse för Jesu skull”

 • Micael Gustavsson

  Ja, det är verkligen off topic för denna tråd. Jag låter det stå kvar, men i princip så är det är detta en diskussion som inte ska föras i denna tråd. Jag vet inte om Stefan lyssnat på Enarsons video, men om du läst Stefan de senaste åren, så borde du veta att Stefans uppfattning om vad som är profetiskt vad gäller SD skiljer sig radikalt.

 • Läsare

  Absolut men det var då, mycket har raserats sedan dess

 • Stanley Östman

  Jag tror att du påvisar onödigt stor nitiskhet.
  Ovanst. framställan från ”Läsare” är högst berättigad.

  Märk väl att Lars Enarsson fått stort utrymme i TV-mediet Vision Sverige med det budskap han förmedlade på Youtube…

  Kanske dags att ta notis från de som ev. befinner sig på motsatta läktaren – det kan annars bli lite tomt på er hejarklacksläktare…

  Swärd ”skröt” senast över de många artiklar han fått publicerat i Dagen, vartefter han skulle bemöta Pekka Mellergård.

  Enarson frotterar sig inte med sådant tal utan verkar med videoundervisning pss. som Stanley Sjöberg nu också gör.
  Men senaste artikeln i Dagen kanske förtröt er ?
  http://www.dagen.se/debatt/lars-enarson-omvandelse-ar-enda-raddningen-1.1107919

  Man kan ju försöka ta bort en skygglapp åtminstone, så finns det en hel del i väckelseapellen som är värd att notera…

 • Micael Gustavsson

  Jag kommenterade inte sakinnehållet i Läsares kommentar, utan det faktum att den var off topic. Enligt kommentarsreglerna ska kommentarerna vara kopplade till bloggpost, i detta fall Henning Thulin. Jag valde att inte radera Läsares inlägg, men jag kommer inte att tillåta en fortsatt diskussion om detta i denna tråd.

 • Stanley Östman

  Vi kan nog förstå det – men lite kreativ input kanske ?!

  Om det finns ett angeläget diskussionsämne så är det väl även i ert intresse att inte diktera med censurmurar eller negligering ?

  Om det nu stör textintentionen som det ibland gör, varför inte skapa en kontaktyta så inte Swärd uppfattas som läsare påstår ?

  Det ligger väl ändå i allas intresse och skulle nog ge Swärd möjlighet att nå ut bredare eller åtminstone skapa ökad förståelse

 • Läsare

  Förstår Micael, men jag är inte ute efter en diskussion bara ett svar från Stefan. Sen så handlade min kommentar om Stefans sätt att kommunicera och den tycker jag är högst berättigad. Sen har vi ett problem till och det är att du dyker upp som en ställföreträdare för Stefan. Tycker du har alldeles för stort utrymme där vi i stället skulle vilja höra Stefans ord.
  Förstår att en moderator är bra att ha, men denne ska inte vara en stand in för ägaren av bloggposterna .

 • stefanswrd

  jag beklagar om jag uppfattas dålig på att följa upp, ska försöka bättra mig. Jag känner ju Enarson sedan åttiotalet, jag hade med honom att göra redan på sjuttiotalet. Det finns inslag i hans budskap som jag inte håller med om, och det finns inslag jag kan instämma i. Det kräver dock en del tid att säga något seriöst om detta och det har jag helt enkelt inte mäktat med. Jag får se om jag kan klara av detta.

 • Stanley Östman

  Tack – det hedrar dig att du svarar.
  Kanske skulle du öppna en paralellspalt som inte är tidsbunden till datum & endast sätta rubrik på ett teologiskt spörsmål eller ämne utan tidsbestämning att följa datum ?

 • Läsare

  Ok ett svar är också ett svar. Hoppas att du tar upp det vid tillfälle utförligt, vad du håller och inte håller med om, för ditt svar nu säger ingenting. Om någon kommer med ett profetiskt budskap där han blivit väckt och tilltalad så kan man inte hålla med om en del men förkasta andra saker. Antingen fördömer du hans budskap som en bluff eller så tar du det till dig och prövat det.
  Har svårt att tro att ett profetiskt budskap kan innehålla både sanning och falskhet annat än om du uppfattar det just som falskt.
  Lovar att här inte skriva något mer i fetta ämne.

 • Jonas Rosendahl

  Snälla nån det är ju bara att diskussionen fortsätter i folkungasalen, länk i menyn på sidan. Där är ordet fritt.

  För att återknyta till posten. Har aldrig hört om denna Henning Thulin, pingstvän jag är till trots.
  Men eftersom en text i midnattsropet ( länk nedan av Lindelöv) talar om att han ber om förlåtelse så måste något ha hänt. På den tiden säkerligen någon konkret synd.

  Det finns ett flertal fina förkunnare som både skrivit bra och predikat bra. De har åkt ut i kylboxen av olika anledningar och försvinner sedan från offentligheten. Numera är det sällan på grund av synder utan att man inte strukit pastorer och andra med kyrklig makt medhårs. Då blir det också kylboxen.

  Biskop Nils Bolander är ett till exempel på någon som skrev fantastiskt, han samlade skaror i sin kyrka. Tyvärr dog han något tidigt. Carl Erik Sahlberg har skrivit om honom i en bok. Men det bästa är att läsa honom direkt. Han skriver ”andligt sinnat”. Det torde intressera Swärd som blivit mer Svensk kyrklig på äldre dagar :)

 • stefanswrd

  eftersom Enarson utnämnt mig till falsk profet så känns det inte särskilt meningsfullt att diskutera påståenden som han gör. Det är inte en våglängd där man kan föra seriösa samtal och meningsutbyten. Det är en allvarlig sak att utnämna någon till en falsk profet. Ska man göra det i mitt fall måste det bygga på en saklig granskning av min bibeltro, mitt försvar av grundläggande kristna läror, min livsstil och moral och om vilken frukt min kristna tjänst ger. Man behöver bl.a. kunna påvisa på vilket sätt min förkunnelse och skrivande strider mot grundläggande kristen tro och bibeltro. Man kan inte utnämna någon till falsk profet för att man uttrycker kritik mot en sekulär partiledare eller sekulär president.

 • Stanley Östman

  Ok – det respekteras och förklarar .
  F.ö. så fortgår en polemik i Dagen Debatt om detta, så man behöver ju inte äntra arenan mellan kombatanterna.

  Tyvärr blir det onekligen väl så politiskt – och profetiska budskap i en sekulär stat som Sverige har nog svårt att ”landa” med sådana kryddor.
  Det blir onekligen låsningar ideologiskt.

  Men det är inte första gången ”profetiska tilltal” blir frekventa inför svenska val.
  Minns väl att din frände Kjell Sjöberg var flitig att tolka politiska skeenden ”profetiskt” inför svenska val… – men efter valen så blev det som vanligt ingen ransakelse hur utfallet skulle tolkas in.

 • http://www.subsekvent.com/ Hans Lindelöw

  Kunde inte låta bli att söka vidare efter uppgifter om Henning Thulin. Han dog 1974. Märkligt att du, Jonas Rosendahl, nämnde Carl Erik Sahlberg, som ju också har skrivit en kort biografi om just Henning Thulin. Den finns med som en artikel i ”Kyrkohistorisk Tidskrift” från 1996. Finns i tidskrift-arkivet på KB. Jag har låtit skanna och omvandla den till pdf-format. Här:https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=737d8bc67e&view=att&th=1629b701d81604c6&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw
  P.S. Den verkar vara otillgänglig utanför Google. Ska se om jag kan göra något åt det. Annars kan jag maila till den som är intresserad. Mitt mail: hlindelow@yahoo.com
  D.

 • Stanley Östman

  ”Folkungasalen” är en avsomnad verksamhet som inte varit aktiv på 5 år tydligen…
  Så vem tittar in där och samtalar om aktuella spörsmål ?!

 • Jonas Rosendahl

  Broder, länken fungerar inte trots google..;) Kan du ordna det på annat sätt vore bra så det blir offentligt.

 • http://www.subsekvent.com/ Hans Lindelöw

  Här – med noter och allt : https://docs.google.com/document/d/1QPQk-G6wet0hab-bR2OL5bacn2kdrkwIqUoRDSWM8Ic/edit?usp=sharing

  Det kan dröja litet innan dokumentet lästs in.

 • Jonas Rosendahl

  Tackar. Ja där fanns ju svart på vitt så att säga om hans liv och också olika händelser. Där fick Swärd svaret också. Vi får se om du får ett tack. :)

 • stefanswrd

  Stort tack Hans, det var precis detta jag letade efter, svarar på alla frågor, Stefan Sw

 • http://www.subsekvent.com/ Hans Lindelöw

  Ingen orsak.

 • Stanley Östman

  Tack – detta var intressant historik !