Radiodebatt om djävulstro

Jag har haft mina två barnbarn på besök från Norge senaste veckan så jag har haft begränsad tid att ägna mig åt en blogg.

Jag blev ju inbjuden av P1 att medverka i talkshowen som går på eftermiddagarna, ”Nordegren och Epstein”. Thomas Nordegren och Louise Epstein ville prata med mig om djävulstro och hur vi kristna ser på detta idag. Bakgrunden var att det var skärtorsdag, den dag då Judas förrådde Jesus, och då Jesus sade att nu råder mörkrets makt.

Jag tycker att det blev ett respektfullt och intressant samtal, man hinner dock beröra frågan mycket ytligt i en snabbfotad direktsändning. Cirka 30 minuter in i programmet hittar man vårt samtal.

Jag svarade på frågorna som bibeltroende och Jesusefterföljare. Det innebär att man tror att det faktiskt finns en ond makt och person som kallas för Djävulen och han är chef för mörkrets makter och alla demoner. En stor del av Jesu korta jordiska verksamhet handlade om kampen mot djävulen och att befria människor från demoner, man kan inte kalla sig för Jesusefterföljare om det inte är en central del av ens teologi och kristna praktik.

Nordegren inledde ju med att peka på att moderna kyrkan i viss utsträckning avskaffat djävulen. Den liberala teologin handlar om att försöka omformulera kristna tron till att passa in i det moderna samhället och tankegodset. Då rensar man ut mesta möjliga av övernaturliga inslag, och sådant som inte accepteras av modern forskning. Djävulstro och tron på onda andar, är bland det första som ryker. Detta förklaras med moderna psykologiska teorier. Jesus präglades av dåtidens världsbild, då trodde man på änglar, djävulen och demoner, idag vet vi bättre och vet att något sådant existerar inte – så går den teologiskt-liberala tankegången.

Tron på änglar och djävuls- och demontro finns dock i alla religioner och är vanligt idag om vi tittar utanför västvärlden. Det finns också mycket av det i västvärldens populärkultur, änglatro är populärt inom New Age, och djävulsmystiken har haft stort insteg i moderna musiken.

Att avmytologisera kristendomen smyger sig dock in i bredare kristna kretsar, även utanför strikt liberalteologiska sammanhang. Det görs bland annat genom att inte tala om djävulen och vår kamp emot det onda, att inte lära kristna att klä på sig vapenrustningen, och inte lära ut behovet av befrielse från mörkrets makter och hur det går till.

Att avskaffa djävulen, innebär i praktiken att vi gör kristna värnlösa och helt desorienterade i den andliga kamp som hör till kristet liv, det innebär också att vi frånsäger oss möjligheten att uppleva befrielse. Djävulen är tjuven och mördaren som vill ödelägga våra liv, men Jesus har vunnit seger över honom på korset.

Försökte i programmet försvara en klassisk kristen hållning i denna fråga, men försökte göra det begripligt för vanligt folk utanför bibelläsande kretsen.

  • Christer Pappa

    Jag tycker du redogjorde för ämnet mitt i prick! Helt i linje med vad Bibeln lär, och helt i linje med hur verkligheten i världen omkring ser ut idag.
    Än så länge är det vi läser i 1 Joh. 5:19 sant. Men ljusare tider är på väg med stormsteg, genom Jesus Kristus, vår Kung och Herre (Upp. 19:16).
    Vi längtar efter mänsklighetens befrielse från sorg, lidande och död (Upp. 21:3-5)