Om Billy Graham

Nu är jag tillbaka i Stockholm efter en härlig lek- och barnpassningspaus i Bergen Norge, under en vecka.

Räknar med att skriva lite reflektioner om Billy Grahams liv och insats. Jag har ju varit med så länge i kristna sfären så jag var engagerad i Grahams korståg i Stockholm 1978. Vid den tidpunkten var jag en ung äldstebroder och tf ungdomspastor i Järfälla Pingstförsamling, som var en av alla församlingar i Stockholm som var med i Grahams kampanj. Jag har därför hört på Billy live. Fick dock inte tillfälle att prata med honom direkt eller hälsa på honom vid detta tillfälle.

Beklämd över Pekka Mellergårds artikel i Dagen om Billy Graham. Graham är ju fader till Lausannedeklarationen som är teologiska hörnstenen för både Evangeliska Frikyrkan, Örebro missionsskola och tidningen Dagen, och det är ytterst anmärkningsvärt att en tidigare rektor för Örebro missionsskola går ut i en så pass vass och insinuant kritik mot Billy Graham. Att koppla ihop honom med Trumps byggande av mur till Mexiko är lägsta tänkbara debattnivå.

Jag minns all den kritik som Billy Graham var utsatt för inför sitt besök i Sverige 1978. Det var den kristna vänstern och teologiskt liberala falangen inom framförallt Svenska missionsförbundet som stod för detta, Mellergårds artikel är en blek kopiering av allt som sades i de artiklar och debatter som var vid den tidpunkten.

Jag återkommer i ämnet.

 • Stanley Östman

  Tack Stefan för att du reagerar !
  Jag kommenterar artikeln på Dagens fb-sida. Det enda svarsforum som nu Dagen har för ”utvalda” artiklar. Se https://www.facebook.com/Dagen.se/ 27 feb. kl.13.02
  Som du kan se av mina kommentarer så omnämner jag dig, därför att jag anser i första hand att det är ansvarslöst av Dagen-redaktionen att upplåta utrymme för Pekka med Grahams livsresumé.
  Spåren känns dock igen från dina debatter tidigare med Pekka.

 • https://heltapropa.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Reagerade själv starkt över Mellergårds osmakliga artikel i Dagen. Själv var jag inte kristen, blev det några år senare, men visst minns jag när han var och predikade i Scandinavium -77. Och om jag inte minns helt fel sändes det även på Tv. Läs gärna mitt inlägg och min kritik mot pekka, här. https://heltapropa.wordpress.com/2018/02/27/varfor-misskreditera-de-som-har-dott/