Vad är evangelikal?

En fråga vi snuddar vid ibland på denna blogg är begreppet evangelikal. I Sverige är det ett ganska okänt begrepp, skulle du fråga 100 Stockholmare ute på stan om de vet vad evangelikal är, skulle förmodligen 99 säga nej. Jag har ju vid enstaka tillfällen anklagats för att vara fundamentalist, inte evangelikal. Jag brukar ibland kalla mig för konservativ evangelikal för att markera att jag tar avstånd från de varianter av evangelikal-light som smugit sig in i svensk kristenhet, som bland annat uttrycker sig i att man problematiserar klassiska kristna lärosatser, bland annat äktenskapssyn, försoningslära m.m., och ändå kallar sig för evangelikal och är verksam i samfund och utbildningsanstalter som kallar sig för evangelikala.

I USA är debatten dock helt annorlunda, begreppet evangelikal har alltmer politiserats och motsvarar idag det man brukade kalla för kristna högern på nittiotalet. Jag tycker att Tim Keller, den utmärkte New York-pastorn, som många sympatiserar med i kristenheten, reder ut begreppen på ett utmärkt sätt i denna tidningsartikel.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Stanley Östman

  Alla sådana etiketter skymmer evangeliet.

  Återta begreppet ”läsare”, så kan även de som murar in sin övertygelse mellan de begrepp du nämner bli korrigerade…
  För det behöver vi alla som lärjungar – om också det begreppet inte är populärt bland ”de lärda” ?.

  När du ofta nämner begreppet ”kristna högern” för att beskriva negativa falanger bland kristna, så gör du själv evangeliet en otjänst.

  Du främjar de som förfäktar fri aborträtt och liberal syn på äktenskapet m.fl. liberala åsikter.

  Det som accentueras nu är också att ”den kristna vänstern” har och ger näring till antisemitism.
  Detta avskyvärda synsätt på Israel och judar har även sina fästen hos den kristna vänstern – din kollega Grenholm försöker bena upp skillnaderna som den kristna vänstern ska förhålla sig till vad det gäller Israel och judar.

  Men hade den ”kristna vänstern” som du allierar dig med varit rakryggad i sitt ”läseri” så hade Israel inte behövt bli trängda av sina ”minsta bröder” = de kristna.

 • http://itpastorn.nu/ Lars Gunther

  Är det för ditt sätt att definiera begreppet intressant att skilja på ”evangelisk” – som är den hävdvunna synonymen till engelskans ”evangelical”, och ”evangelikal”, som när ordet lanserades som en ny anglicism av Lennart Thörn då tydligt modellerades efter den postfundamentalistiska evangelikalismen som lanserades av Harold Ockenga, och hans National Association of Evangelicals, Billy Graham, Fuller Theological Seminary och tidningen Christianity Today?

  Dvs. för Lennart Thörn var tanken med att kalla sig just evangelikal att göra en avgränsning såväl åt fundamentalismen som åt andra hållet. Till skillnad från engelskan hade vi – just genom att från engelskan hämtat låneord – ett eget begrepp för denna fåra, som Keller också talar om:

  When I used the word to describe myself in the
  nineteen-seventies, it meant I was not a fundamentalist. If I use the
  name today, however, it means to hearers that I am.