Bra att Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad

De som läser vad jag skriver vet att jag är inte någon större anhängare av USA:s nuvarande president. Jag är kritisk till det mesta av hans politik och jag har också väldigt svårt med hans stil. En amerikansk president ska ju framförallt vara en skicklig diplomat, som skapar breda allianser, skapar förtroende och respekt för USA och som har stor skicklighet att hantera relationer åt alla håll, framförallt mot andra stater men också internt, presidenten är ju beroende av stöd från den egna kongressen. Jag tycker att Trump mest visar bufflighet, arrogans, och en unik förmåga att hamna i konflikt med allt och alla. Den konflikt och hållning till media som han har visat har så vitt jag vet aldrig inträffat tidigare för en statsledare och regeringschef i ett demokratiskt land.

Men beslutet om Jerusalem är enligt min mening helt rätt. Visst är det kontroversiellt med tanke på alla de icke-demokratiska och delvis fascistiska länder som omger Israel, som kommer att agera hotfullt på alla sätt i denna fråga. Men sakligt sätt har Jerusalem varit Israels huvudstad sedan nationen Israels bildande och jag känner inte till något exempel på att demokratiska länder har förvägrat att erkänna ett annat demokratiskt lands egna val av huvudstad. Israels statsinstitutioner ligger i Jerusalem, bland annat Knesset, och varje stat som vill ha samtal med Israel på stats- och regeringsnivå och mötas på deras hemmaplan, måste möta Israels företrädare i Jerusalem, och i praktiken erkänner man då Jerusalem som huvudstad. Om Israels alla odemokratiska och antisemitiska fiender menar något allvar med fred och försoning borde man sätta sig vid ett förhandlingsbord istället för en massa hot och vapenskrammel i det uppkomna läget. För vissa av de berörda länderna erkänner ju inte ens Israel som stat. Jag vet mycket väl hur laddad och svår frågan är, men den blir inte bättre av en strutsmentalitet där man inte erkänner att Jerusalem faktiskt är Israels huvudstad. Det var ju kung David som gjorde staden till judarnas huvudstad för 3000 år sedan, så det finns en viss historisk förankring för detta.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • LejonetHelmer

  Hej Holger!

  Du gör ett ensidigt urval av fakta när du kritiserar palestinska skolböcker. Propaganda förekommer i själva verket inte bara i palestinska skolböcker utan även i israeliska. Detta finns bland annat dokumenterat i en studie från 2013 (se nedan) där följande slutsatser drogs:

  1. Både israeliska och palestinska skolböcker innehåller vinklade negativa berättelser som presenterar de andra som fienden som gör onda gärningar. Både israeliska och palestinska skolböcker innehåller vinklade positiva berättelser som presenterar de egna gärningarna som självförsvar med freden som mål. Historiska händelser är inte felaktigt beskrivna eller påhittade, men urvalet är ensidigt för att stärka den egna sidans syn på saken.

  2. Det finns i båda sidornas skal böcker en brist på information om den andra sidans religion, kultur, ekonomi och dagliga liv.

  3. Sådan propaganda som nämns ovan är signifikant mer uttalad i judiskt-ultraortodoxa och palestinska böcker än i Israeliska statens skolböcker. Det är ingen signifikant skillnad mellan palestinska och judiskt-ultraortodoxa böcker i detta avseende.

  4. Det är (dessbättre /LH) ovanligt med rent demoniserande, avhumaniserande beskrivningar av den andra sidan i konflikten.

  Att arbeta för att åstadkomma mindre ensidiga, mer nyanserade beskrivningar av aktörer och händelser i Israel-Palestina-konflikten, i både israeliska och i palestinska skolböcker, är förstås att ta viktiga steg i riktning mot stabilitet och fred.

  Trumps beslut i en mycket laddad symbolfråga i en av världens mest svårlösta konflikter bedöms tvärtom leda i den andra riktningen, mot skärpt konflikt. Hur ska jag då kunna anse att beslutet är bra?

  ___

  Studien som nämns ovan initierades av the Council of Religious Institutions of the Holy Land, finansierades av United States Department of State, Bureau of Democracy, genomfördes av forskare från Bethlehem University, Tel Aviv University och Yale University och rapporterades år 2013. Resultaten publicerades därefter i Adwan, Bar-Tal och Wexler: Portrayal of the “Other” in Palestinian and Israelii Schoolbooks, Political Psychology Vol 37, Issue 2, April 2016.

 • Stanley Östman

  Jaha – då städas det på läktaren där Jimmy Åkesson står och Swärd inte vill stå.
  Han föredrar att stå med de ”orena” som har sina antisemiter på den andra svenska läktaren… – eller hur ska man uppfatta det rödgröna politiska etablissemanget ?

  http://www.varldenidag.se/nyheter/sd-vill-flytta-sveriges-ambassad-till-jerusalem/repqln!66HD@W9syacSU8YovyNNEQ/

 • Stanley Östman

  Vill bara uppmärksamma de som pekar finger och säger att ”en kristen ska inte stå på samma läktare som Jimmy Åkesson”.
  Vill bara anföra en krönika skriven nyligen som bekräftar det många väljare vetat länge att SD supportar Israel och det judiska som våra syskon !

  Ledarkrönika från SD:s eget partiorgan
  https://samtiden.nu/2017/12/trump-israel-och-antisemitismen/
  Kan vara nått att bita i för de som såg till att kyrkportarna stängdes för SD-sympatisörer…
  Eller den oberoende journalisten Joakim Lamotte som många anser vara en av landets ledande avslöjande journalister .
  https://www.facebook.com/joakim.lamotte/videos/1583980245029894/

  Statsvetare skulle ha lite mer koll innan man pekar finger mot SD-läktaren !
  Därmed inte sagt att man bör rösta på SD – men statsvetare bör uppträda bättre distingerat och inte felaktigt använda rasistkortet.