Mitt inlägg i Metoo-debatten

I Världen Idag, idag, gör jag mitt inlägg i Metoo-debatten. Tycker de samlevnadsetiska och sexualetiska frågorna är väldigt väsentliga, och kommer inte fram tillräckligt i debatten.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Thomas Kärrlander

  Tack Stefan för en bra ledarartikel i ViD!

  Vad som inte kommer fram är dock #metoo och dess avkommors verkliga syfte, vilket är att så hat i vårt samhälle, inte mellan svarta och vita, gröna och röda, utan mellan mannen och kvinnan, skapelsens krona.

  Genom att bryta sönder familjen så kan satan bryta ner samhällets grundläggande struktur inför hans snara framträdande. Det är inte en alltför vild gissning att tro att sverje blir det första landet som Antikrists politiska välde införs.

 • wildwest63

  Inlägget är det inget större fel på. Men företeelsen Metoo gör mig galen. Sverige verkar idag styras av allt annat än rätt och sanning. Icke-valda organisationer, icke-valda drev, icke-valda Facebook-grupper är de som styr landet. Politikerna är svansen och inte huvudet.
  Jag vidhåller det jag ofta sagt – som kristna borde vi stå upp för sanningen, se när den är hotad, vara obekväma för makten och etablissemanget. Ofta får vi höra att i Tredje Riket jamsade de kristna med, ingen protesterade. Och nu? I Sverige? Hur många kristna röster hör jag som protesterar mot regeringens och departementens ständiga lagöverträdelser? Ingen. Hur många kristna protesterar mot islam och den galopperande islamiseringen? Knappt någon förutom Merzek Boutros i Arabiska församlingen, Centrumkyrkan Sundbyberg.
  Metoo har förvandlat Sverige till ett angiverisamhälle, fullt i klass med Stasis DDR och Stalins Sovjet. Bortsett från Stalins arkebuseringar så är det samma andas barn. I Sverige förlorar folk anseende, anställning, inkomster och heder efter kvinnors drev som utan några som helst bevis belastar folk. Vad är det annat än lynchjustis? Inte ens under häxprocessernas dagar i Sverige var det många domar som gick igenom när de väl kom under allmän domstol. Det här är värre ändå. Och barnsligheten, lättkränktheten och bitterheten firar triumfer. Det är något för kyrkan att ta upp.
  Ärevördiga Världen Idag nämner idag att Metoo nått frikyrkan. Okay, då får vi se hur många pastorer som ska avlövas. Så får vi en bukett porrnoveller att läsa från frikyrkans värld. Kan ju alltid glädja nån. Bäst är ändå den kvinna som i texten beskrivs vara sexuellt kränkt över att pastorn i sin predikan kommenterat sin vackra fru! Kan någon metoo-aktivist ta itu med Bibeln när ni ändå är igång? Jag undrar hur mycket som blir kvar av den, GT ryker direkt.
  Kan man förresten i fortsättningen som manlig förebedjare lägga händerna på en kvinna (eller någon som definierar sig som kvinna men ser ut som en man, men som inte deklarerat detta…) utan att åka dit?

 • Thomas Kärrlander

  Tack wildwest63, för att du förmedlade dessa sanningens ord!

  Nej, idag finns det troligtvis inte någon församling som är ansluten till någonting som ens vågar säga ”pip”. De allra, allra flesta ”kristna” som trots allt tagit emot Jesus kommer att halka in i himmelriket på en bananskal.

  Guds Rike handlar INTE om ekologiskt kyrkkaffe, julkonserter, smakfulla Alpha-måltider, homoutställningar, gömma förbrytare, kickstarter, renovera kyrkobyggnader, hata Trump, osv, osv.

  Vilken etablerad kristen har ens tid att tänka på Jesus och hans budskap? Det räcker väl att bara lovsjunga om honom en kvart på söndag!

 • Micael Gustavsson

  Tomas, kommentarerna ska enligt kommentarsreglerna vara relevanta och kopplade till Stefans bloggposter. Vill du ha ett forum för att framföra allmän svepande kritik av svenska församlingar, så är det bättre att du skapar en egen blogg. Eller skriver din kommentar i Folkungasalen (även om jag måste erkänna att den är i stort sett avsomnad.).

  P.S. Du blandar verkligen högt och lågt i din kritik: Alpha är ett av d bästa sätten att nå människor med budskapet om Jesus idag. D.S.

 • Micael Gustavsson

  Din jämförelse med Stalinterrorn är fullständigt osaklig och ett hån mot de drabbade. Även de som inte arkebuserades och satt i Gulag hade med stor sannolikhet med glädje bytt sin lägerplats mot vilken position som helst. För att inte tala om de minst fyra miljoner ( en del bedömare anser 10miljoner) som under Ukrainas holodomor svalt ihjäl på bara två år. Det är ett hån mot dem att jämföra på det sättet.

  Sedan håller jag givetvis med om att det inte är bra om oskyldiga anklagas, men det är ju inte heller bra om de skyldiga går fria, och vad har du egentligen för skäl att tro att merparten av de saker som förs fram inte skulle vara sanna?

 • https://heltapropa.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Bra och gillar att du skriver om det här Stefan. Men varför så tyst bland övriga kristna ledare i det här landet? Eller är det kanske som så och som du skriver att underlivsfrågor ska man inte befatta sig med som kristen. Märkligt synsätt.

 • wildwest63

  Det är samma typ av osakliga och hetsande anklagelser i det som pågår nu som pågick i kommuniststaterna. Jag skriver ju – med undantaget av arkebuseringar! Det är totalt skrämmande att ni inte ser detta! Jag är tillräckligt gammal för att ha erfarenheter av DDR, jag hade släkt där. Passade man inte in i statens syn på saker och ting blev man av med heder och ära, arbetsplats, studieplats, fick sista platsen i kön till bilar och telefonabonnemang etc. Utan rättegång. Endast pga hörsägen, angiverier, antydningar. Precis detsamma som händer i Sverige idag! Förvisso inte bara med metoo, men även med de som har en annan syn på religionen ”värdegrund” eller religionen ”klimathot” eller religionen ”godhet mot all världens migranter”.

  Ser ni inte det? Ser ni ingenting? Ser ni inte vartåt det här landet är på väg? Jag är chockad. Kom inte och anklaga någon tysk från 30-talet att de inte gjorde nåt, inte protesterade, inte försökte ändra. I Sverige görs absolut ingenting, allra minst från kyrkorna med några få undantag.

  Det är för övrigt ett lika stort hån mot de gruppvåldtagna, hedersmördade i våra svenska förorter, vars historier man inte törs föra fram. Här buntar man ihop en slipprig kommentar för 20 år sedan och likställer den med brutala överfallsvåldtäkter och menar att det är ungefär samma sak. Är det hederligt?

  Och hur vet du om de skyldiga går fria? Det finns ju ingen anmälan, inget åtal, ingen rättegång och inget domslut! Det är precis den springande punkten. Ingen vet vem som har rätt. Men religionen ”metoo” kräver sina offer och de är dessa fall svenska män. Med dessa är man säker på att de inte slår tillbaka eller sticker upp. Det är ofarligt.

 • Thomas Kärrlander

  Fast kommentaren var ju ett svar på wildwest63:s inlägg och inte riktat till Stefan, eller hur?

  Dessutom är den inte mera ”svepande” än någonting annat som skrivs, varken här eller någon annanstans. För vad är inte #metoo, mer än ”svepande” anklagelser? För hur kan någon veta sanningshalten i det som skrivs? Två eller tre vittnen, heter det ju.

  När det gäller Alpha så kan det säkert vara det bäste sättet att nå människor idag, för det finns ju knappast någon konkurrerande verksamhet. Men att det skulle ha så mycket med Jesus budskap att göra, det kan jag inte hålla med dig om. Jag har själv gått kursen som relativt nyomvänd och var redan då tveksam till själva upplägget med främsta kritiken att just Jesus Kristus kom i skymundan.

  Nåd och frid.
  Thomas

 • Thomas Kärrlander

  Tack wildwest63 för att du står upp för sanningen.

 • Slimebeast

  wildwest63 menade att den delen av svenska samhället som rör angiverikulturen är i klass med Sovjet och DDR, givetvis inte att vårt samhälle som helhet är lika eländigt. För att understryka att det handlar om samma sorts mentalitet och psykologiska mekanismer till skillnad från fysiska övergrepp och blod så tillade han ju ”bortsett från Stalins arkebuseringar”.

  Ingen som läser wildwests inlägg uppfattar den som han likställer hela det svenska samhället med kommunisttidens diktaturer.

  Att vara så där petig gör bara att fokus tas ifrån huvudfrågan.

  Du Micael som kristen medbroder har också ett ansvar att agera mot att vi håller på att få ett alltmer sjukt och totalitärt system. Inte att ställa dig sida vid sida med hundratusentals hycklande feminister som silar mygg (jämställda svenska mäns närmast bagatellartade överträdelser) och sväljer kameler (det invandrade grova våldet).

 • Slimebeast

  Metoo är allt annat än ”befriande” och ”nödvändig”. Metoo är pinsamt och förkastligt.

  Det handlar inte om godhet utan om egoism, om hyckleri, dubbelmoral och om Fariséisk falsk fromhet.

  De som skriver under och som debatterar är inte alls bekymrade av några övergrepp, eller ledsna för offren eller för det lidande som orsakats av övergrepp. Det handlar om att själv få uppmärksamhet, att få sympati, det handlar om att skaffa sig fördelar genom att framstå som moraliskt högstående eller genom att framställa sig som ett offer. Det handlar om att känna sig märkvärdig, t.ex alla de som känt sig smickrade av att bli tillfrågade att skriva under.

  Metoo är framför allt de utbildade och privilegierade kvinnornas lyxkampanj, de som redan har ett stabilt och bra liv både materiellt och socialt, de som redan upptar prestigefulla positioner i samhället. En kampanj driven av folk som lever i bubblor frånkopplad från verkliga problem.

  Sedan är en del av vittnesbörden från personer som saknar bedömningsförmåga och social kompetens, eller som är mer eller mindre psykiskt störda. T.ex sjuksköterskan i Kiruna som försökte starta ett, faktiskt halvt misslyckat, Metooupprop för vårdpersonal för några veckor sedan (*se nedan för storyn), innan 10400 kvinnliga och icke-binära läkare startade sitt egna patetiska upprop.

  Metoo är fel på så många sätt. Det saknar alla proportioner. De allra flesta vittnesmål är bagateller som ”Oj, min kollega tog mig på rumpan för tio år sedan”, ”Chefen viskade snuskiga saker i mitt öra”, ”Jag fick SMS med oanständigt innehåll” och som ibland blandas med de något värre ”Han stack ett finger under min kjol” (vilket fortfarande inte är ett grovt övergrepp). Någon enstaka berättelse beskriver faktiskt riktiga våldtäkter, men ingen frågar sig sedan varför dessa inte anmälts eller lagförts tidigare.

  Att yrkesgrupp efter yrkesgrupp pekas ut med anklagelser om att hysa en manlig övergreppskultur enbart baserat på hörsägen, helt utan juridiska bevis, polisanmälningar eller försök till kvantifiering av problemets omfattning, Förutom att Metoo leder till straff och hämnd med oproportionerliga konsekvenser mot ett okänt antal män, så bidrar det bara till att den svenska medelmannen blir än mer ängslig och störd i sitt förhållande till det kvinnliga könet. Samtidigt som de kvinnor i vårt samhälle som på olika sätt redan är starka och framgångsrika blir ännu starkare.

  Samtidigt som de verkliga problemen blir olösta. Kvinnor i samhällets periferi kommer att fortsätta bli utsatta för grova övergrepp, tex missbrukare och socialt belastade kvinnor som befinner sig i verklig beroendeställning, unga riskbenägna tjejer som dras till spännande ”alfahanar”, till förortsgangsters och till kokainfester liksom alla de vanliga kvinnor som slumpvis och i det tysta kommer att fortsätta falla offer för det invandrade sexuella våldet i samma utsträckning som tidigare. De får inte ens plats i Metoo för de har ingen som talar för dem.

  Alla som yttrar sig offentligt om Metoo reagerar ungefär på samma sätt. De förfasas över hur utbrett och vanligt det är med sexuella övergrepp och trakasserier bland vanliga svenska män, bland vanliga svenska yrkesgrupper och på vanliga svenska arbetsplatser. De förfasas över hur dolt och undangömt problemet är. De förfasas över tystnadskulturen och att övriga män inte gör tillräckligt för att förhindra det.

  Plötsligt ”vet” alla att vi har en utbredd och tidigare dold sexuell övergreppskultur i det svenska samhället.

  Precis som vi ”vet” att det är utbrett bland invandrare att fuska med bidrag, att slå sina fruar, råna oskyldiga, våldta och att mörda, eller hur?

  För enbart vittnesmål räcker helt uppenbarligen. Bevis, fakta, domslut, objektiva beräkningar av förekomst och omfattning, analys av orsakssamband och jämförelser med andra grupper, allt det är ju helt onödigt. För nu är det revolution liksom.

  Är det här verkligen på allvar? Är vuxna svenskar verkligen på en så låg nivå? Pöbelrättvisa är acceptabelt helt plötsligt. Det är otäckt hur den här kampanjen liknar de drev som historiskt ledde till häxjakter och judepogromer utan att någon tycks reflektera över det.

  Det är rent bisarrt hur de som engagerar sig i Metoo så lätt kan bestämma sig för hur omfattande och viktigt problemet med sexuella trakasserier är bland svenska män, i svenska yrkesgrupper, samtidigt som samma personer konsekvent i alla år har vägrat att problematisera eller ens erkänna förekomsten av den enorma överrepresentation som främst utomeuropeiska invandrare står för gällande alla former av sexuella övergrepp. Allt ifrån fenomenet att barn skriker ”hora” och ”fitta” på skolgården, till att man cyniskt och planerat tafsar på tjejer i grupp, till koppleri och människohandel, och
  till grova överfalls- och gruppvåldtäkter.

  En överrepresentation som är grundad i obestridliga fakta istället för
  hörsägen och godtyckliga vittnesmål. En person med utomeuropeisk
  bakgrund är minst 5 gånger så benägen att begå grova sexuella övergrepp
  som en etnisk svensk, och problemet bara ökar i takt med invandringen.

  Ingen i Metoo frågar sig om invandrares överrepresentation måhända också är strukturellt och kulturellt betingad. Men när det kommer till svenska män är det minsann väldigt självklart. Då går det jättebra att beskriva det som ett strukturellt och kulturellt fenomen. Och enligt många är alla (svenska) män medskyldiga. Men alla som är engagerade i Metoo inte bara värjer sig av någon anledning mot alla försök att diskutera problemet med invandrares sexuella övergrepp, de går istället till motangrepp med anklagelser om rasism.

  De som deltar i Metoo lever i en bubbla kopplad ifrån verkligheten. De saknar förmåga att rangordna problem. De har bristande omdöme. De har okunskap om sin omvärld. De har tunnelseende och en snäv syn på tillvaron. De har extrem dubbelmoral.

  Därför är det de säger inte värt att lyssnas på. Och de ska absolut inte få påverka vår kultur och samhällsutveckling.

  *Ur Aftonbladet:
  ”Kristina Sundell, sjuksköterska från Kiruna, väljer nu att samla in vittnesmål från kvinnlig sjukvårdspersonal.
  – Eftersom jag själv har erfarenheter av sexuella trakasserier inom vården tänkte jag att jag inte kan var ensam om det.
  Vad blev du själv utsatt för?
  – Det var en manlig undersköterska som inne på en patientsal passerade bakom mig, och drog sin hand över min rygg och min rumpa på ett sätt som jag tyckte
  var obehagligt. Jag tog upp det med honom senare, men mannen förnekade
  att något skulle ha hänt och kände sig väldigt kränkt.”