På resa till Norge och MeToo igen

I går var jag och mötte Pingströrelsens teologinätverk, höll ett föredrag om Bibeln och miljöfrågor, och en pentekostal-evangelikal hållning till miljöfrågor. Det var mycket inspirerande.

Nu sitter jag på Oslo flygplats, på väg till Bergen i Norge, ska jobba därifrån i en vecka, och hjälpa min dotter med att passa barnbarnen, då hennes man är på tjänsteresa. Detta ska bli mega-exciting, att umgås med en 1-åring och en 4-åring, det finns inte något roligare.

Jag fortsätter gripas av MeToo-kampanjen, och sitter och skriver på en text om detta till sekulära media.

Har hört sedan åttiotalet i vissa kristna kretsar att vi i kyrkan inte ska syssla med underlivsfrågor. T.o.m. föreståndaren för Filadelfia i Stockholm har sagt detta på senare år, och jag var väl den enda i svensk kristenhet som protesterade offentligt.

Hela MeToo-kampanjen handlar om underlivsfrågor. Det är tur att vanliga sekulära krafter tar vid och höjer rösten när kyrkan tystnar. Dessa underlivsfrågor är faktiskt helt avgörande när det gäller etik och moral, och att relationen mellan män och kvinnor ska fungera respektfullt.

Nu kanske man vågar kommentera sexualmoral från kyrkligt håll när alla andra gör det.

 • wildwest63

  Då sprang vi om varann på Gardermoen igår. Jag finns mest att beskåda i Tanum bokhandel när jag är där. Några nya intressanta böcker om norsk historia blev det.
  Metoo är en vedervärdig historia. Det finns säkert många riktiga händelser. Här visar det sig vad som händer i ett degenererat samhälle där klassisk kristen sexualmoral totalt kastats på sophögen. Vad vill man? Efter 68-rörelsen, normkritiken, normbrytandet som lanseras av RFSU och RFSL redan i förskolan? Varsågod. Då blir det så här. Men Metoo har också utvecklat sig till en modern häxjakt. Byt ut ordet ”män” mot t ex ”judar” och se vad som händer. Eller byt ut den kollektiva bestraffningen av planetens alla män och säg istället att alla kvinnor är horor och se vad som händer. Omöjligt förstås. Men med vit heterosexuell man, då går det bra att vräka ur sig.
  I min Bibel står det ingenting om att kvinnnan skapades syndfri. Är det ingen som tror att även kvinnor manipulerar, kör med härskartekniker, trakasserar och ställer sig in? Att man agerar s k klättermus för att ta sig fram? Jag har flera exempel på det i min umgängeskrets. Det är inte ens så att man är skamsen över detta. Det är så det är, säger man mig. Själv skulle jag kunna skriva långa rader över vad jag utsatts för av kvinnor. Men det är förstås totalt politiskt inkorrekt. Dessutom är jag inte så extremt lättkränkt som man är idag att jag ens kommer på idén. Hur är det möjligt att man som kvinna inte polisanmäler så grova övergrepp som beskrivs? Hur är det möjligt att man kan undkomma all kritik genom att säga att en anmälan ”skulle skada min karriär”? Vad är då viktigare? Min integritet eller min karriär? Hade man ens haft en karriär om man inte gått med på allehanda snusk? Hur kan man se sig i spegeln med vetskapen om hur man kommit dit man kommit? Och istället 30 år senare anklaga dem som de facto ordnade till det? Det är åtminstone förkastligt på båda sidor. Inte bara den ena sidan.
  Samtidigt skyfflar man mycket större samhällsproblem under mattan. Hedersvåldet, där 70.000 ungdomar är rädda för att giftas bort mot sin vilja. Den dramatiskt ökande våldtäktsvågen där polisen inte har tid att utreda våldtäker på 14åringar av asylsökande och ensamkommande vuxna män. Metoo kom ju som en välsignelse för alla de som anser att man inte får tala om de magnifika problem som vi har importerat genom att ta emot 75% ensamkommande män och den enorma snedfördelningen mellan könen som vi nu kommer få tampas med.
  Det finns väldigt många saker att säga om Metoo. Och väldigt många perspektiv som inte kommer fram.

 • Thomas Kärrlander

  I två generationer har främst journalistkåren föraktat de kristna och deras ”moral”, men när sanningen har sprungit ikapp samhället, då är det just de som klagar mest!

  Vad hade alla väntat sig?

  Kristen moral är unik och kommer inte av sig själv, det kan vi ju lätt konstatera om vi jämför mot andra kulturella yttringar på vår jord. Och om evolutionen är den sanna läran, då kan ju knappast någon klaga på bristande ”moral”.

  Så vad kan man då säga till främst alla gnällande journalister?
  Jo, antingen återvänd till det värdesystem som en gång byggde Sverige eller så bit i det sura äpplet och gilla läget!

  För övrigt, om ingen fattat det än, så är #metoo och alla copycats väl planerade kampanjer för att så hat, misstänksamhet och misstro i vår falnade civilisation.

 • Micael Gustavsson

  Jag har raderat en term (som jag aldrig hört förut) inlägget ovan, som strider mot regeln om att inlägg inte ska vara stötande.

 • Johan Franzon
 • Micael Gustavsson

  Bra länk! Jag har börjat fundera på om det är dags att läsa m Helen Zahavis Dirty Weekend, som jag lästa för mellan 20-25 år sedan. Jag vet att vi som kristna inte ska söka hämnd, men det går inte att komma ifrån at världen skulle vara säkrare för kvinnor med en Bella i varje stad….

 • Thomas Kärrlander

  Ja, som förhoppningsvis någon ändå uppmärksammat så utvecklas nu dessa hatkampanjer allt mer, tvärtemot allt vad kristen tro står för.

  Den kristna tron är ingen ”underlivsfråga”, eller var det sådana frågor som Jesus ställde till kvinnan som syndat och fick nåden av Honom?
  ”När de fortsatte fråga honom, reste han sig och sade: Den av er som är utan synd kan kasta första stenen på henne.” (John 8:11)

  Så istället för att grotta ner er i alla syndens detaljer, så vänd detta till något gott, en möjlighet att sprida vikten av kristen moral och dygd.

 • teagustavsson

  Grejen med ”underlivsfrågor” är att de inte är bara underlivsfrågor. Sexualitet (och i de här fallen makt) berör hela livet, hela kroppen och hela själen. Det handlar om relationer, inte om specifika kroppsdelar.

 • wildwest63

  Ingen aning vad du hängde upp dig på. Antagligen var det ett begrepp som används så vardagligt där jag finns att jag inte reagerade på att det skulle kunna vara stötande. Men du är moderator, så jag accepterar.

 • wildwest63

  Vet inte riktigt vart du ville komma med din länk. 14åriga tjejer är en sak, skolan är idag så sexualiserad åt båda hållen att det är svårt att veta vem som gör vad. Att våldta sin skolkamrat är fullständigt förkastligt. Det finns ett antal undanskymda fall till i närtid, där inget får sägas eftersom det handlar om ensamkommande afghanska män,

  Vad jag vänder mig emot är varianterna där idag 30-40 åriga damer kommer ut om saker som hänt för så länge sedan att det inte finns en chans att det skulle hålla i rätten. Det är helt enkelt inte verifierbart. Det är ju lätt att starta drev då, eftersom det är enda chansen att få komma till tals. Medan den som drevet handlar om har noll chans att försvara sig. Det är klassisk lynchjustis och hör inte hemma i ett rättssamhälle.

 • Slimebeast

  Svenska Metoo är extremt pinsamt och ska endast föraktas.

  Det är så ofarligt att slå in öppna dörrar och kritisera svenska män, men elefanten i rummet håller man så klart knäpp tyst om. Precis så som fariséerna betedde sig och det som Jesus fördömde.

  Trots att vi vet att utlänningar är FEM till TIO gånger så benägna att begå grova sexuella övergrepp så pekar man enbart ut svenska män, svenska yrkesgrupper och institutioner och påstår att där finns övergreppskultur och strukturella problem.

  Maken till lögn och feghet har sällan skådats. Det är ondska.

 • wildwest63

  Exakt. Nu har snart alla samhällsgrupper kommit ut med sina snyfthistorier. Jag väntar bara på kvinnliga filatelister, sockerbagare och trädgårdsmästare. Det finns mycket vedervärdigt i historierna. Så är det. Det finns eftersom vi lämnat den kristna moralen bakom oss. Det lärs ut nåt helt annat i förskola och grundskola. RFSU tycker vi ska lära oss som barn att pilla på varandras könsorgan, ifrågasätta om vi är killar eller tjejer och sen undrar man a) varför psykisk ohälsa dramatiskt ökar, b) varför inga spärrar finns. Men metoo är gamla tiders häxjakt – vi har hört att några tjejer har sagt att de för 25 år sen kände sig trakasserade, vi har ingen aning om det är sant, om hon egentligen var med på det, men efteråt blev skamsen över det, men vi hänger på. Det gör ju inget om ytterligare en karl får sitt liv förstört genom rykten och antydningar. Också benämnt lynchjustis.

  Det är jätteenkelt att sparka på vita heterosexuella män i Sverige, förmodligen de mest jämställda männen i världshistorien. Hur är det med de 70.000 barn i Sverige som fruktar att giftas bort underåriga i sina resp hemländer? Hur är det med gruppvåldtäkterna mot svenska tjejer av asylsökande, ensamkommande barn i 35-årsåldern, hur är det med siffrorna om överfalls- och gruppvåldtäkter, ett helt nytt fenomen i Sverige där procenttalen är 75-90% från MENA-länderna? Nej då, det kan vi inte kritisera, då kan man bli kallad rasist, islamofob, nazist osv. Det skulle kunna bli obehagligt. Hellre att slå in öppna dörrar där ingen kommer säga ett pip, där männen istället går ner i källaren och drar en matta över sig, kollektivt.

  Sedan sommaren, med metoo-standards, har jag blivit sexuellt trakasserad tre gånger av kvinnor. Hur är det med dom historierna? Tror nån att en man kan komma ut med det utan att det uppstår ett asgarv bland andra män resp en nedlåtande blick från kvinnor med innebörden – tål du ingenting alt var glad för att nån trakasserar dej som du ser ut?

 • LejonetHelmer

  Tack Johan

 • gäst & främling

  Allt handlar om att slå till mot det så kallade patriarkatet nu senast angrips överläkare, (är du det?) Men den vanliga medelsvensson verkar ha skött sig bra, åtminstone, vad jag kan se i media.

 • Thomas Kärrlander

  När dessa hatkampanjer har sjunkit undan ett liten stund, då kan man ju börja fundera över hur mycket av dessa övergrepp som beror på kvinnors eget beteende, speciellt när SVT väljer att följa upp #metoo med en ny serie om just sex för kvinnor?!

  Svt skriver på sin hemsida:
  ”I snackprogrammet ”Riktigt bra sex – nu också för tjejer” pratar Amanda, Anna och Isabelle om sitt gemensamma intresse – lustfyllt, roligt och bra sex. I programmet ”Riktigt bra sex” som har premiär på SVT diskuterar tre programledare erfarenheter om bland annat sexställningar, hiss-sex, första onanin. Serien hoppas de ska kunna bidra till att fler kvinnor vågar gilla sex utan att känna skam, och kanske till och med börjar ha bättre sex. – Vi hoppas att tittarna får lite nya idéer, säger en av programledarna Isabelle Wahif.”