Rösta på Micael Grenholm till årets förebild

Noterar med glädje att tidningen Dagen har min författarkollega Micael Grenholm som en av kandidaterna för att bli årets förebild. Jag har nu röstat på honom och det kan du göra också genom att gå in på Dagens hemsida.

Micael står enligt min mening för en sund och balanserad kristendom. Han förenar bibeltro, med tron på under och tecken, äkta evangelisation, och samtidigt ett starkt kristet socialt engagemang, och förena detta med en radikal livsstil för gemenskapen i den lokala församlingen. Den helhetssynen sympatiserar jag med, och eftersträvar själv samma inriktning. Sedan har väl jag blivit lite luttrad med åren, och radikaliteten kan något dämpas under livsresan. När jag var 20 var jag fullt övertygad om att man inte var en verklig kristen om man inte bodde i kommunitet. Det tror jag inte idag.

 • Stanley Östman

  Hejarklacken uppmanas ta plats på läktaren… – se upp så inte Jimmy Åkesson dyker upp på samma läktare !
  Eller kanske dags för ett nytt upprop – Decemberuppropet:
  ”Låt Jimmy Åkesson vara med på samma läktare med pastorsuppropsdeltagarna” – för den utvidgade ekumenikens skull 😉

 • Jonas Rosendahl

  Delar din syn Stefan på Grenholms engagemang och karismatiska kristendom.

  Men har fortfarande svårt för Grenholms vänsterperspektiv på ekonomin.
  Jag tycker också den synen är mer utpräglad i EFK än exempelvis pingströrelsen.

  http://aletheia.se/2016/04/21/24679/

 • Kenneth Mäki

  Personligen röstade jag för tanten som stickat i 25 år, tycker nog såna som hon förtjänar lite mer uppmuntran. Jag vet inget om henne men misstänker att hon är en av alla dom anonyma som aldrig syns på scenen men gnetar på där i bakgrunden.

 • Mattias

  Du ska vara vegan !!! Annars är du en dålig kristen enligt Micael Grenholm. Du ska sälja allt du äger annars kan du inte vara en lärjunge enligt Micael Grenholm. Den största delen av svensk kristenhet liknar mest rutten bajs enligt Micael Grenholm.

 • Jonas Rosendahl

  Jo, jag har märkt att Grenholm som ganska ung vill använda stora ord. Jag skulle vilja säga till alla unga ledare i kristenheten att tänk på att Guds rike fungerar enligt lagen om sådd och skörd. Att arbeta i Guds rike är ett tjänande av andra människor på ett eller annat sätt, ofta under många år i det dolda. Ibland öppnar Gud dörren tidigare ibland senare och ibland inte alls. Var och en kan ändå fortsätta tjäna i det lilla..

  En plattform är inget man försöker skaffa sig genom att smöra för pastorer eller försöka få bra kontakter och försöka vara ”street smart” i Guds rike. Det finns en Gud som ser och noterar. Gud är ensam Gud och öppnar och stänger dörrar.
  Det här formen av ”karriärstänk” att hålla sig framme och ha bra kontakter är inte den bästa vägen.
  Därför blir jag förvånad när omogna kristna som Birro eller sådana som Grenholm som har stora ord till kristenheten ges öppna dörrar av till synes halvdesperata kristna ledare.

  Vi måste tillbaka till principen att i Guds rike tjänar man i det dolda och i det lilla, sedan kan förfrågningar komma och dörrar öppnas. Men då ska ett kristuslikt liv kunnat påvisas först. Det är vad man kallar för församlingsvägen. Man ”stöts och blöts” i sin karaktär och lär sig att sätta andra före och att ödmjuka sig i relationen till andra människor.
  Jag är mycket förvånad över att Swärd vill ge en genväg för Grenholm. Låt Grenholm växa i den takt som behövs och är nödvändigt annars blir det bara en otjänst.
  För min del hoppades jag på ung att bli predikant som reste runt. Nån sån dörr öppnades aldrig men det blev internet istället. Jag frågade aldrig om att få skriva nån bloggpost utan blev tillfrågad. Jag såg mitt ständiga kommenterande i år efter år som ett sätt att tillämpa kunskaper och erfarenheter.
  Jag har haft bra rådgivare som ung. En pastor sa till mig ” Jonas du kan aldrig hoppa över några steg utan du behöver ta steg för steg..”
  Oj, vilka jobbiga år det blev. Men det är mitt råd till unga människor trots att det är en jobbig och smal väg. Betjäna, betjäna, betjäna Guds folk….Glöm det här med priser och att försöka vara mediasmart…

 • Kenneth Mäki

  Ja det är ju inte Birro det är fel på, felet är Jonas att du inte fattar att du måste vara med i Paradise Hotell, då lovar jag dig alla vill ha dig! Du får en egen krönika i Dagen, din almanacka blir fullbokad några år framåt, det blir ungdomsmöten, konferenser, you name it! Så illa ställt är det i kristenheten. Problemet är tyvärr alla dessa andra, tredje, fjärde generationens ”infödda” kristna, de har vuxit upp i församlingarna, de är fina trevliga människor, men majoriteten av dem har aldrig egentligen mött Herren, de har bara hörsägen och egna filosofiska funderingar att bygga på! De har aldrig gjort en riktig syndainsikt! De närmaste av sk under/ tecken de kommit är att det killat lite i magen på dem då de tyckt lovsången varit extra fin, efter de varit lite deprimerade en period. Fråga de flesta av dem om de ens läst hela bibeln en enda gång. Raljerande? Inte helt osant det jag påstår!

 • Jonas Rosendahl

  Jag vill nog inte döma Guds folk på det sätt du gör nu Kenneth.
  Det jag däremot ser bristen på det är tillämpningen av Guds rikes principer. Att stå fast vid Guds löften är mödosamt och ett väldigt långsiktigt arbete. Men många vill ha snabba resultat. Det lockar människor och det har också med pengar att göra.
  Men nu ska jag jag försöka vara tyst…;-)

 • Mattias

  Paradise Hotel…ge mig ett namn som varit med där och som blivit populär i svensk kristenhet.

 • Mattias

  Grenholm gör säkert en hel del bra saker. Han är trots det enligt mig den mest pinsamma kristna personen jag känner till och det förvånar mig att Swärd gör gemensam sak med honom. Årets förebild….knappast. Så nu ska jag vara tyst.

 • Kenneth Mäki

  Försök inte anklaga mig för att döma, det är ett bedrövligt sätt i kristenheten idag att så fort nån påtalar ett enda fel så anklagar man denne för att döma. Så gör de som aldrig kan erkänna sina fel och brister! Nu tror jag inte du Jonas är sån. Det är bara fakta jag tar upp, jag vet ju själv efter alla år och de bibelstudiesamlingar jag haft, hur förvånad jag blivit, fast jag borde vara luttrad. De är så många som gått i kyrkan hela sitt liv men de har inte läst sin bibel, mer än favorit styckena som t.ex. psalm 23, (en klassiker!). Jag vet en pastor som ville testa sin församling och läste ur koranen och hela församlingen sa Amen! De var inte så glada på honom när han sen avslöjade vad han läste!.

  Vi har en frikyrka som vurmar för kändisarna, men det är ju klart, de drar ju storpublik till den frikyrkliga folkparken! Sen är bara frågan vad den egentliga frukten av det blir i slutändan.

 • Kenneth Mäki

  Vad jag talar om är att det beror på vem du är huruvida du får ha en plattform i kristna kretsar. Birro är ju ett bra exempel! Han kan skriva för Dagen och Världen idag, begå äktenskapsbrott och fortsätta som om inget hänt! Inbillar du dig att om jag av någon märklig händelse fått möjlighet att ha krönikor i samma blaskor och sen gör samma sak! Tror du verkligen jag hade fått fortsätta? Nej hyckleriet är så överdrivet synligt nu, men så ska det vara i sista tiden!

 • https://heltapropa.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Det är klart att man kan gnaga på ett gammalt ben när det är jul i stället för det traditionella julbordet som M G menar på att man ska göra om man är en god kristen. Men själv håller jag mig till vad traditionen bjuder till. Tror inte jag är en sämre kristen för det.

 • Jonas Rosendahl

  Kenneth – Kan hålla med om att ”döma kortet” åker fram lite väl ofta. Däremot står jag för det jag skrev: Jag vill inte döma ut Guds folk på det sätt du gör.

 • Mattias

  Tänk på att varje gång du äter kött så dödar du människor i u-länderna ! Det borde få dig att tänka om Tony.

 • Mattias

  Jag visste inte att Birro har varit med i Paradise Hotel.

 • Kenneth Mäki

  Vaddå döma ut? Nu är du där igen!

 • Mattias

  Du snackar mycket skit Kenneth, osanning dessutom. Du ljuger.

 • Micael Gustavsson

  Jag tror att det är dags för alla att lugna ner sig. Kom ihåg kommentarsreglerna. Man får väldigt gärna tycka annorlunda än varandra (eller Stefan), men samtalet bör föras i ett trevligt tonfall.

 • Micael Gustavsson

  Kenneth, jag tror inte att just termen döma är centralt i det Jonas vill säga. Han har helt enkelt en annan syn än du i sakfrågan om hur hopplöst det är för svensk kristenhet idag. Jag tror det är det han försöker säga, inte kritisera dig för att vara dömande.

 • Kenneth Mäki

  Jag säger inte att det är hopplöst Jag säger att situationen är illa, ja, jag kritiserar, men jag säger inte att det är hopplöst! Jag dömer inte ut nån, det är Herrens sak, allt är möjligt för honom. Han kommer att ha en församling i detta land, den kommer nog dock att få verka ”under ground” allt eftersom gamla sammanhang faller in under världen eller påven.

 • Kenneth Mäki

  Jag begriper fortfarande inte varför ni tillåter alla dessa fega kaxiga anonyma typerna? Jag har sagt det förut jag kan ta snytingar men jag vill veta vem som utdelar dom! Kristna bloggar borde vara föredömen och kräva att alla visar sina riktiga nunor oavsett hur fula de är!

 • https://heltapropa.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Och sen ska man väl inte dricka för mycket vatten heller va?

 • Micael Gustavsson

  Jag menade inte att du trodde det var helt hopplöst. Mera att på en skala av hopplöshet, så är det mer hopplöst enligt dig. Om min formulering inte funkar för dig, så strunta i den. Jag försökte bara hjälpa Jonas att uttrycka vad jag tror han menade, fast utan termen döma.

 • Mattias

  Nej och inte kaffe heller för det kostar pengar, du ska ej heller ha körkort eller äga en bil.

 • Mattias

  Bättre med anonym sanning än offentlig dumhet.

 • Micael Gustavsson

  OK, nu räcker det. Den här diskussionen klipps av här. Det ger ingenting att hålla på så där. Om du tycker att Kenneth var alldeles för kategorisk och oförskämd, så kan du bemöta det sakligt och förklara varför han har fel.

 • Micael Gustavsson

  Det är en avvägning av många olika faktorer för och emot som gör att vi har den policy vi har. Om du vill kan jag någon gång förklara mig direkt för dig. Men kristna kan komma med olika slutsatser i den frågan, och olika policy kan också vara lämplig i olika tider och situationer.

 • Mattias

  Paradise hotel tex och hans generella sågningar av kristna i Sverige. Det går inte att bemöta honom sakligt, tyvärr. Vill du vara vänlig och läsa hans inlägg en gång till så förstår du vad jag menar.

 • Mattias

  Näää då….ja är inte bitter….det finns ju dom som har gjort mycket större prestationer än jag…..själv har jag inte fått nåt pris….men ni ska veta att jag respekterar det här beslute….det är inte så att jag inte unnar den här ….. …… det här priset…..vill ni mig nånting så sitter jag i baren……hajhaj

 • Erik

  Varför är det så? På vilket vis dödar jag människor i U-Länder om jag äter kött?

 • Mattias

  Fråga kandidaten till årets förebild….Micael Grenholm han vet allt om detta…

 • Erik

  Ah jag förstår. Du var ironisk…

 • SefastTronde

  Rösta inte på Micael Grenholm som årets förebild !!!

 • SefastTronde

  Har redan förmått tio till förutom mig själv att rösta på henne. Om fler kan lobba så effektivt som jag omintetgörs Stefan Swärds lobbying, enligt min mening – för avfälligheten. Alltså, för alla oss som inte ser Micael Grenholm som någon förebild, utan snarast tvärt om.

 • Micael Gustavsson

  Tycker du inte att det är snäppet oförskämt att uppmana till motlobbying på detta sätt på Stefans blogg. Lugn, din kommentar kommer inte att raderas.
  Men om du drev en viss fråga, på samma sätt som Stefan ovan driver röstandet på Micael, skulle du inte tycka det var lite märkligt om någon ställde sig i ditt vardagsrum och höll valtal för motståndaren.

  Att tala om avfällighet är väldigt starka ord. Jag håller inte med Micael Grenholm i allt, men på vilket sätt är en kristen som tror på Jesu försoning, på att han var både Gud och människa, på att Han är enda vägen till Fadern en avfälling? Det skulle kanske vara om han med sitt liv levde djupt omoraliskt, men har du något bevis på det?

 • Inge

  Jag valde att lägga min röst på Eivor Nordin. Flera av de andra kandidaterna är ju relativt unga så de hinner kanske bli uppmärksammade ändå? Det är ju ändå slutresultatet av våra insatser som till sist kommer att bedömas, de riktigt stora har fått sin uppskattning först efter sin död!

 • Kenneth Mäki

  såg han raderade så jag gjorde det också, tyckte det såg korkat ut med svar ut i tomma luften. 😉

 • Mattias

  Det är inte resultatet som kommer att bedömas. Det är vad vi gör som kommer att bedömas. En viss skillnad.

 • Inge

  Om vi gör en massa saker som inte ger något resultat till vilken nytta är då allt vårt görande?

 • Mattias

  Bara Gud vet…

 • Inge

  Så är det! Därför blir omröstningar av denna typ ganska intetsägande ur Guds perspektiv.

 • Ing-Marie Silwer

  Det jag tycker är så tråkigt med M Grenholm är att han står för Ersättningsteologin. Det är för mig inte en sund och balanserad kristendom.

 • Slimebeast

  Det är ju bara en hårdnackad vänsterextremist och världsförbättrare förklädd som kristen, en person som är helt oförmögen att se all den skada och rena ondska som invandrare och andra utlänningar åsamkar. Allt är den vite mannens fel i vänsterns värld.

  Rätt väntat att vänsterliberala skräptidningen Dagen lyfter en ung vänsteragitator som förebild. Svensk kristenhet är ett dåligt skämt nuförtiden, helt infiltrerad och genomsyrad av kulturmarxism, värdegrund, feminism, mångkultur och massinvandring.

  Pinsamt att Swärd är med i den här sörjan.