Nu till Bonn, underbart hos Klara kyrka

Nu på väg till Bonn i Tyskland för FN:s klimatmöte. Kliver på en Lufthansaflight till Frankfurt om en stund.

Hade förmånen att på Klara kyrkas präst- och pastorssamling idag på morgonen berätta om vårt pionjär- och missionsarbete riktat till Östermalmsbor. Så styrkt av förbön, välsignelse och uppmuntrande tilltal, och att möta människor som uppskattar vad man håller på med. Inom frikyrkligheten är det ju långt ifrån alltid man möter det.

Enligt min mening är Östermalm kanske det strategiskt viktigaste missionsfältet i Sverige, på grund av den höga koncentrationen av nyckelpersoner som bor i området, nyckelpersoner inom media, kändisvärlden och näringslivet. Det är dessutom en expansiv stadsdel och befolkningen går i riktning mot 85.000 med utbyggnaden av frihamnen och norra Djurgårdsstaden.

 • wildwest63

  Det finns olika typer av nyckelpersoner. De man främst, ur strategisk synpunkt, borde nå är opinionsbildarna. Dom bor på Södermalm. Det är bara att titta i vilka valkretsar som F!, V och MP är störst. Knappast Östermalm, alltså.

 • Läsare

  Då får väl någon annan missionera där. Bra att Stefan gör det jan tror på.

 • Roger S Enqvist

  ”Enligt min mening är Östermalm kanske det strategiskt viktigaste missionsfältet i Sverige, på grund av den höga koncentrationen av nyckelpersoner som bor i området, nyckelpersoner inom media, kändisvärlden och näringslivet.”

  Alla människor är nyckelpersoner och alla platser är nyckelplatser. Swärds resonemang låter som en slags företagsstrategisk analys och så fungerar inte Guds rike. Swärds resonemang är nog mer en personlig peppning om att han har fattat ett bra beslut, och det är väl gott.

 • Jonas Rosendahl

  Roger – Ja och Nej. Visst framkommer det att Jesu utväljande inte var en slump.
  Dessutom när man studerar svensk väckelsehistoria, så har det i alla fall förvånat mig att den var mycket mer strategisk än vad jag åtminstone hade föreställt mig. Jag trodde det skedde mer spontant och det var säkert så också.

  Brukar ta metodistkyrkan som exempel. Den blev en ganska liten väckelserörelse och nådde på sin höjd ca 20 000 medlemmar. Vilket man ska tänka på är en liten rörelse i jämförelse med andra väckelsegrenar. Idag skulle det säkert ses som en stor rörelse men inte i genombrottstiderna.
  Men det var i huvudsak storstadsförsamlingar inom metodisterna och med det följde människor i maktpositioner.
  Jag brukar citera ibland från historieprofessor Gunnar Westins utmärkta bok om frikyrkorna och jag får nog göra det igen för att belysa det hela.

  ”…men för alla nordiska länderna gällde det, att man skulle sända hit män med stor begåvning och god intellektuell utrustning. Inga genomsnittsmän duga här, men en from och lärd missionär skulle vinna inträde hos de bildade och högre klasserna…..”
  ”…han trodde dock , att en missionär av den rätta typen också skulle nå de inflytelserikaste medborgarna och kunna skapa en betydande församling…”

  Jag vet att det tar emot lite för den lite halvmesigt uppfostrade frikyrkosvensken som blivit itutad att ”Gud minsann kan använda alla” att det var så pass strategiskt man faktiskt gick tillväga. För min del och ju äldre jag blivit har jag också insett att ska man få nåt gjort i Guds rike behöver Gud sammanföra en med människor som vill nåt och som satsar och som framförallt HÅLLER SITT ORD. Annars blir det liksom inget av saker och ting. Det blir bara ”frikyrkodrällande”. Jag har miljoner exempel på detta under många år hur lättvindigt många frikyrkokristna förhåller sig till Guds rike, även ledare.
  Sådana fundamentala saker som att till exempel förbereda sig om man ska dela ett Guds Ord, komma i tid, vara noggrann med sitt böneliv om man är ledare, lämna tillbaka böcker eller musik man lånat, läser ett kapitel i en bok till varje gång, och så vidare och så vidare….
  Jag talar nu inte om mänsklig svaghet eller om man har en period av stora utmaningar som försvårar. Jag talar om allmän disciplin där måttet av engagemang i församlingen tycks vara kraftigt bortprioriterat för förvånande många.

  Men jag håller med om att Stefan Swärds resonemang låter som ett försvarstal för han eget val i detta. Jag har dessutom väldigt svårt att förstå att man ska behöva bli medlem i en liberalteologisk svensk kyrka för att nå sitt område. Det är för mig väldigt grumligt resonerat. Men jag förstår ju å andra sidan inte allt 😉

 • Kenneth Mäki

  Jan vem?

 • Läsare

  Hej Jonas
  Totalt utanför ämnet, men vad har hänt med aletheias hemsida.
  Ni går radera denna kommentar/fråga om ni vill eftersom den ju är helt off top…

 • Jonas Rosendahl

  Det finns inga som helst problem med bloggen Aletheia. Micael, sorry, du får ta bort våra kommentarer sen. Jag svarar bara för att jag ideligen får frågor om Aletheia bloggen..

 • Micael Gustavsson

  OK, svaren kan få stå kvar lite till för de som undrar. Jag undrade själv vad som hänt med aletheia, men innan jag visste ordet av ramlade fråga med tillhörande svar. Så i det här fallet blev jag i stället för att bli irriterad på odff topic, glad att jag inte behövde anstränga mig för att ta reda på det! Jag tar bort dessa extrafrågor om aletheia om några dagar.

 • Läsare

  Men det går ju inte att besöka den längre…

 • Läsare

  Inte skulle jag ta plats här och prata innehåll etc utan jag undrar varför det står the account vad been suspended när man går på aletheia.se är ju svårt att få kontakt med er på annat sätt

 • Micael Gustavsson

  Som Jonas har skrivit tidigare; reloada. Det fungerade för mig för att gå n där.

 • Läsare

  Tack Micael för överseende.
  Ja provade på en vanlig dator efter jag skrivit och det funkade men inte på telefonen. Men när jag skrev om adressen då funkade det. Har via mitt bokmärke till aletheia inte tagit mig in där på 4 dagar. Tack för överseende. Du får gärna plocka bort detta.

 • Micael Gustavsson

  Jag väntar några daga med att ta bort det som en liten service till aletheia.

 • Jonas Rosendahl

  Tack Micael. Ja jag har ju hjälpt dig också förut när denna sida strulat och har meddelat dig om det. Så vi får väl se det som tjänster och gentjänster 😉 Eller ska vi säga brödrasamverkan? :)
  Skulle denna sida mot förmodan gå ned helt så maila mig bara så lägger jag ut om det på aletheia…that’s a promise :-)