Stefan Swärd

Allt mellan himmel och jord

Det har gått trögt med bloggandet senaste veckorna. Livet har varit intensivt som vanligt.

Den här veckan har det bl.a. varit styrelsemöte för Svenska Evangeliska Alliansen där vår eminente generalsekreterare Stefan Gustavsson har meddelat att han vill sluta efter alla år. Det blir mitt uppdrag i rollen som ordförande att hålla i processen att rekrytera en efterträdare till Stefan G, det blir inte lätt. Vi har format en rekryteringsgrupp inom styrelsen som ska jobba med detta. Den här veckan har det också varit årsmöte för Ja till Livet där vi söker vägar för att hitta strategin för hur vi ska gå vidare med Pro Life-arbetet.

En härlig stund att förra söndagen predika i den gamla baptistkyrkan i Eskilstuna, Elimkyrkan som tillhör Equmeniakyrkan och där Joel Backman är pastor sedan några år tillbaka. Jag älskar de gamla frikyrkorna som försöker hitta nya väger framåt inför framtiden och att nå den unga generationen. Det känns som att Elimkyrkan Eskilstuna är på god väg i den riktningen och har en bra framtid.

I onsdags hade jag en ledare i Världen Idag om mitt specialämne, sexuella revolutionen och hur det har påverkat kyrkorna senaste 50 åren. Min doktorsavhandling som kom ut 1984 handlade delvis om detta. Jag tar upp om hur attityderna till skilsmässa, sambo, samkönade äktenskap m.m. radikalt har förändrats i samhället men hur det även dramatiskt har påverkat kyrkorna.

För övrigt jobbar jag vidare med frågan om nätverkande, bön och sondering inför missionssatsning med fokus på att nå Östermalmsbor. Det svåraste och mest utmanande jag har gjort i hela mitt liv. Att starta upp ett nytt kristet arbete i en totalt sekulariserad miljö utan kyrkbyggnad, utan församling, utan medarbetare och utan budget – då har man bara Gud att förlita sig på, och det räcker, det är nog, det är allt.

Den här veckan har det också varit New Wine ledardagar på Kaggeholm. Uppskattar mycket den gemenskapen. Med tanke på alla tuffa debatter man ständigt hamnar i, på den internkristna arenan, är det skönt ibland att få vara bland vänner och kristna ledare som delar samma värderingar som man själv har.

 

 

 • Erik

  Hej Stefan! Vänligen förklara vad du menar med att du saknar både församling och kyrkbyggnad? Om jag inte är felinformerad gick du ju nyligen med i Svenska kyrkan. Om det inte är en församling, vad gick du då med i? Och om de inte har en kyrkbyggnad, vad har de då? Kvällshälsningar

 • stefanswrd

  Erik,
  mitt liv består av olika delar, och olika aspekter. Jag är fortfarande medlem i Folkungakyrkan på Södermalm, jag har också nyligen blivit medlem i Svenska kyrkan där jag bor på Östermalm, det är inte helt ovanligt att frikyrkliga dessutom är med i Svenska kyrkan. Dessutom har jag och hustrun blivit utsända av Folkungakyrkan för ett specifikt missionsuppdrag, att nå Östermalmsbor som inte går i någon kyrka och saknar kristen tro. Den satsningen saknar budget, kyrkbyggnad och församling för närvarande.
  hälsn
  Stefan SwärdSubscribe to Stefan Swärd