Stefan Swärd

Allt mellan himmel och jord

Min senaste ledare i Världen Idag handlar om hur kristna kyrkan ska hantera krissituationer. Jag poängterar där att kriser kan drabba vilken församling och församlingsrörelse som helst, av en rad olika orsaker. Ett samfund som drabbats helt plötsligt är Evangeliska Frikyrkan där missionsdirektorn har avgått, styrelseordföranden har avgått och tre styrelseledamöter har avgått. Hela havet stormar på högsta ledningsnivå i samfundet, och uppenbarligen är det så att styrelsearbetet har havererat. Jag vill inte här diskutera orsaker och försöka tolka det. I min ledare stryker jag under att inte några församlingar eller samfund är befriade från kriser. Det som är avgörande är att hantera dem på ett bra sätt. Jag försöker också ge lite perspektiv, i västvärlden är det ofta lyxproblem vi drabbas av i jämförelse med den förföljda kyrkan.

För EFK är det avgörande att ha fokus på missions- och församlingsgrundaruppdraget. Läggs krutet på interna problem och motsättningar är det förödande för passionen för apostolisk kristendom i Sverige och i andra länder.

Som en total kontrast till de mörka rubrikerna angående samfundsnivån, var det att besöka och predika hos Iglesia Ichthus i Stockholm förra söndagen. En av de nya församlingarna i EFK som vibrerar av liv och växtkraft. En av de nyfrälsta i församlingen är artisten Sebastian Stakset som nu fyller kyrkor runt om i Sverige när han framför budskapet om sin omvändelse och möte med Jesus. En artistkollega till honom som medverkade i melodifestivalen, var den förste som kom fram till förbön efter min predikan i söndags. Jesus är på gång i Sverige och vi som har varit kristna länge behöver haka på och stötta alla nyfrälsta som nu stormar in.

 • Läsare

  Har följt Stakset både på tv och på Youtube och man blir glad när man ser honom. Hans enkla kärleksbudskap spränger gränser och det syns att han verkligen menar vad han säger. Stakset behöver våra förböner nu i den viktiga uppgift han har. Han når den trasiga och vilsna ungdomsgenerationen rakt in i hjärtat och vet mer än någon annan vad som behövs för att förändra deras liv.
  Dessutom finns alltid risken att drabbas av någon typ av eftersmälla när alla rycker och drar i en person, alla vill ha en bit av honom. Det som känns bra är att Stakset och hans pastor är medveten om det och att man försöker skynda långsamt.
  För mig är nog Stakset och hans budskap det bästa som kan ha hänt Sverige på väldigt länge och vi får be att Gud verkligen går med honom och han med Gud.

 • Inge

  Tänker som dej, man blir verkligen glad att höra ett så levande vittnesbörd, som så konkret visar vad en radikal omvändelse innebär för en människa som gått från mörker till ljus när han funnit Jesus Kristus som sin frälsare.
  Budskapet han framför är oerhört enkelt men ändå så kraftfullt med Jesus, korset och försoningen i centrum. I denna enkelhet ligger en hemlighet som tyvärr glömts bort i våra välputsade kyrkor där endast de mest vältaliga släpps fram. De enkla vittnesbörden om vad Jesus gjort i den enskilde människan som var så vanliga förr i våra församlingar passar inte längre in i våra väl redigerade Powerpoint presentationer.
  Denne nyfrälste broder behöver verkligen allas våra förböner att han skall bli bevarad. Risken är stor att många nu vill dela glansen och framhålla vissa församlingar, metoder eller vissa personer i detta och att man då använder Stakset som en reklampelare i det syftet . Han har endast varit frälst i ett år och det kommer en dag då han vill gå vidare och inte längre orkar ellta det gamla livet, då han blir trött på att upprepa det som nu alla vill höra. Det kommer en dag då han upptäcker att allt i församling eller människorna runt omkring inte är perfekta. Exemplen är många där nyfrälste exponeras allt för hårt, allt för tidigt utan hänsyn till personen bara för att alla vill få en bit av detta.Subscribe to Stefan Swärd