Skrivit text om kyrkan och nazismen

Senaste veckan har det varit lite tyst från mig på bloggen. Det beror på att jag haft semester, men också på grund av att hustrun har jobbat senaste veckan, så jag har kunnat använda semesterveckan till produktivt arbete.

Har skrivit klart kapitel i den kommande boken om kyrkan och nazismen.

Den bok jag skriver ihop med den unge Jesusaktivisten och studenten Micael Grenholm med en kritisk granskning av högerextremismen utifrån ett kristet perspektiv.

Ett av kapitlen kommer att handla om kyrkan inställning till nazismen under 30- och början av fyrtiotalet.

Jag har jobbat med den frågan nu sedan i mars och skrivit ihop en text. Har framförallt jobbat med befintlig forskning av f.d. Linköpingsbiskopen Martin Lind, Lundprofessorn Jesper Svartvik,  Expressens förre chefredaktör Staffan Thorsell, THS-studenten John Lindar m.m. men också gjort en del egen research. Bland annat har jag läst flera årgångar av Evangelii Härold från den aktuella perioden.

Tanken är att lyfta fram trettiotalets händelser för att försöka dra lärdomar från detta med tanke på dagens utmaningar.

Jag är nog ganska chockad över hur mycket av acceptans och till och med stöd det fanns från kristet håll gentemot nazismen, inte minst i Tyskland men också i Sverige.

I kommande boken kommer jag att vara rejält kritisk mot Sveriges dåvarande ärkebiskop Erling Eidem som enligt min mening var mycket undfallande mot nazisterna, och som av diplomatiska skäl var tyst när han hade kunnat agera kraftfullt.

Lewi Pethrus kommer inte att bli godkänd av mig, för sitt agerande i denna fråga.

Och den ledande teologiprofessorn i Lund, Hugo Odeberg, var en total katastrof i denna fråga.

Att läsa om trettiotalsdebatten om att ta emot flyende judar, debatten och frågorna känns verkligen igen i dagens debattklimat.

Faktum var att alla länder i demokratiska världen stängde sina gränser för judar som ville fly från Tyskland.

Hitlers första plan var ju inte att döda alla judar, utan att få bort dem från Tyskland. Det var inte möjligt på grund av att de andra länderna stängde sina gränser, bl.a. Sverige, som tog emot mycket få judiska flyktingar, och detta var mycket kritiserat i Sverige. Och sedan stängde Sverige sina gränser helt och hållet.

Sedan kom Hitler med sin slutliga lösning.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • kennyh_widen

  Jobbat fyra månader med frågan? Anders Gerdmar har väll redan tillbringat flera år med detta eller liknande frågor som forskningsämne. Han har nog även skrivit något bok som berör detta om jag inte minns fel. Kan ju fråga honom om råd eller om han vill skriva boken.

 • gäst & främling

  Tänk dig för innan du tar förhastade slutsatser av att bromsa invandring, Judar och kristna vore positivt att ta in i Sverige men kristna har ju svårt att ta sig hit sjövägen eftersom dom kastas i vattnet så att dom drunknar, och på dom boenden där dom hamnar blir dom misshandlade och får dödshot av en grupp som säger att dom har som mål att ta över vårat land med sina egna lagar, med det politiska system som vi har så är vi sårbara och dom finns redan på plats i olika partier än så länge påverkar dom inte helt men min butik har bestämt att endast sälja halalslaktat eftersom dom menar att vi alla kan äta det, vad dom inte tänker på är att nästa gång kanske kravet blir att förbjuda allt orent kött, vad jag menar är att sedan kommer andra krav kvinnoförtryck finns här redan eftersom dom har infört sedlighetspolis bland annat i Göteborg.
  D.Ö var det mest odemokratiska som jag och många med mig har upplevt och som fått oss att förlora tron för alltid för dom etablerade politiska partierna.

  Varför kan inte Sverige satsa på ”dom vita bussarna” och hämta hit förföljda kristna flyktingar som har lättare att anpassa sig.

 • Tommy

  Kennyh, Gerdmar har inte vad jag vet forskat på den specifika frågan (mer om exegeter i internationellt perspektiv). Däremot finns en hel del forskning. En liten forskningsöversikt finns i följande lundauppsats av Emil Anselin: http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=4230721&fileOId=4301121

 • wildwest63

  Jag tror man ofta glömmer att det stora hotet på 30talet inte var Tyskland utan det bolsjevistiska Sovjetunionen. Tyskland var en kulturnation av rang, reformationens hemland, och man kunde inte tänka sig att nazismen var så ond som den var. För övrigt kom den till makten på fullt demokratiskt sätt och man ska inte heller glömma att 65% inte röstade på nazisterna. I vissa landsdelar var det ändå mycket mindre.
  Nazismens utbredning hade aldrig ägt rum utan bolsjevismens seger i Sovjet! Nazisterna var de enda som tog striderna rent fysiskt med de revolutionära grupperna. Även i Sverige såg man lag och ordning som viktiga och hotet från öst var lika aktuellt då som nu.
  Därför var det kanske inte så konstigt att man lutade åt nazismen med sina förment kristna inslag än det rabiatateistiska öst.
  Vi kommer se samma tendenser i Sverige. Lag och ordning uppluckras (se Malmö!), det finns på många områden ingen likhet inför lagen. Ser vi inte upp så har vi snart antidemokratiska partier som ”rensar upp” i rena gatuslag, precis som i Weimarrepublikens Tyskland, som ju var en synnerligen tandlös demokrati. Kristna skall träda in för lag och rätt, men samtidigt ligger vi också i farozonen att svälja för mycket av en antidemokratisk ideologi bara detta uppfylls.
  En del raljerade med judar som redan 1933 och 1934 emigrerade från Tyskland då de såg tendenserna. Jag säger idag att vi i Sverige på många sätt sitter i samma läge, här är det dock islam som framgent kommer att ha allt mer att säga till om och då hamnar specifikt bibeltroende kristna i samma sits som judarna. Det är kanske dags att lämna? Bara frågan var man är mera säker idag.

 • http://www.andersgerdmar.com/ Anders Gerdmar

  Hej! Jag har inte publicerat så mycket i Sverige i frågan men några artiklar på tyska och engelska som berör Odeberg (som var mer negativ än vissa vill göra gällande om man tittar på material som jag tyvärr inte hunnit skriva om men som jag funnit i tyska arkiv), Edenholm, Linderholm m fl. Det finns en hel del kvar att göra. Vi får se när jag får tid. Här finns några artiklar nämnda: http://www.andersgerdmar.com/articles/

 • Nils

  Som jag anmärkt tidigare…
  Mångsyssleri förtar udden för det verkliga uppdraget.

  Eller menar ni att detta anslag erhåller ett forskningsdjup som ger utökad kunskap från vad som redan är utrönat ?

  Jag tror bestämt att Judiska företrädare som dagligen ägnar sig åt att påminna om historiska anslag har källmaterial som bör lyftas med deras signaturer.
  Själv prenumerar jag på ett antal av dessa goda skribenters reflektioner och analyser.

  Släpp fram dem och ställ er inte framför dem i ett försök att överskugga dem om vad de upprepat framhåller, bara för att ni agerar som kristna språkrör.

  ”Om detta må ni berätta” – men låt de som förvaltar källådrorna själva berätta – dvs. judiska företrädare.

 • Micke

  Stefan Swärd vill så väl. Som övertygad kristen och pseudointellektuell med alla möjliga statliga uppdrag så finns det väl inte så många alternativ annat än att stämma upp i den ”politiskt korrekta kören”. Dessförutom vill han säkert så väl och tror att han utkämpar ”rättfärdighetens och godhetens kamp”.
  Men Swärds efterkommande kommer att tvingas inse, trots det rikliga ekonomiska arvet efter den ”gode” anfadern att livet i Sverige blev allt annat än gott.
  Framtiden i Sverige kommer att präglas av islam. Kristendomen kommer att vara ett minne blott. Naturligtvis så kommer det att finnas en del kristna ”öar” även inom Sverige, liksom det intill nutid även har funnits i Mellanöstern.
  Överallt där islam har dragit fram så utmanas och till sist elimineras kristendomen.
  Swärd må i sin naivitet tro att Jesus segrar oavsett, men historien om kampen mellan kristendom och islam borde göra honom mörkrädd.
  Att sedan ens i sin vildaste fantasi kunna få ihop fri invandring med ett generöst välfärdssystem trotsar allt förnuft. ”Välfärden” kommer att gå under inom några få år trots ökande skatter och statsbankrupt.
  Själv bor jag i Södertälje, närmare bestämt i Hovsjö där de flesta är assyrier/syrianer, men med en ökande andel somalier.
  Jag mår illa när jag går utanför dörren och känner mig som en främling i mitt eget land.
  Att göra SD till huvudfienden när landet bokstavligen talat är på väg mot helvetet är inte bara lågt utan idiotiskt.
  Swärd, du är inte min profet!!!
  /Mikael Svensson

 • Micke

  Jag kanske bör tillägga att jag inte längre betraktar mig som en troende kristen. Däremot är jag fortfarande välvilligt inställd till kristen tro till skillnad mot islam.
  /Mikael Svensson

 • gäst & främling

  Här är en länk angående invandring som du borde sakligt ta upp med om ni har utomeuropeiska invandrare i er församling, dom borde veta vad som är sant.

  http://avpixlat.info/2015/08/14/tre-filmer-som-alla-europeer-borde-fa-se/

 • SvenA

  Gode Stefan, ett viktigt initiativ att att ta tag i detta!

  Jag kan bara hoppas att du samtidigt även passar på att bearbetar din Bibelsyn något på samma gång. Jag tänker här på det där du nyligen skrev om Jesu Bibel, att GT har “våldsfokus” i “vissa texter” medan vår kristna del i Bibeln, NT, däremot ”har ett genomgående icke-våldsbudskap”.

  Som om judars Gud skulle vara mer våldsam än de kristnas och som om Gud i GT skulle vara en annan Gud än Gud i NT – en idé som snarare för tankarna till Marcions dualistiska syn på Bibeln och Gud än till kyrkofäderna som satte samman GT och NT till en enda och mer helgjuten Bibel.

  Här kommer även ett annat anspråkslöst men rykande aktuellt förslag på startpunkt för den självgranskningens/självrannsakningens väg som vi alla kristna borde vandra. Förslaget är att inför morgondagen fråga sig hur vi läser inledningen till söndagens text (Luk 18:9-14).

  Kommer vi att lyriskt läsa B.2000 som inleder denna Jesu liknelse så här:
  “Farisén ställde sig och bad för sig själv”
  En läsning där vi redan vid första ögonblicket får en negativ färgad bild av fariseerna, judarnas fäder – en blixtbild av en person som sluter sig kring sitt eget skal i en självabsorberande bön i templet.

  Eller kommer vi att föreslå våra gudstjänstdeltagare att denna söndag i stället läsa inledningen till Jesu liknelse i enlighet med NRSV:s översättningsversion där den i lyder så här:
  ”Farisén, stående för sig själv, bad sålunda…”
  En läsning som från startpunkt är mer neutral och inte på förhand dömer ut farisén eller i dess förlängning judarna.

  Som du ju vet är grekiskan i grundtexten här tvetydig så du måste göra ett översättningsval – ingen av oss kommer undan det.
  Så vilket val gör du här och varför och hur tror du att denna din bild kommer att inverka på behandlingen av judarna som du nu skriver om?

 • josef

  ”Att läsa om trettiotalsdebatten om att ta emot flyende judar, debatten och frågorna känns verkligen igen i dagens debattklimat”

  Jadu Stefan. En viss skillnad på stänga gränsen för Guds utvalda folk, gentemot att argumentera för att släppa lös odjuret bland sina barn. För det är väl dit du vill komma? Släpper vi inte in obgränsat med invandrare(där 70%-80 är både muslimer, män, i stridsför ålder) så är vi ju självklart nazister och inte kristna.

  Förövrigt, att sälja böcker och tjäna pengar på att bland annat hugga Lewi Petrus i ryggen, passar dig som handsken.

 • Andreas Holmberg

  Tja Sven A, det är onekligen bra mycket färre texter i NT som uppmanar till utrotningskrig och ”förintelse” av vissa folk. Kan du förneka det?

 • Andreas Holmberg

  Om kristendomen i framtiden blir ett minne blott, så beror det väl på att folk som du Micke slutat vara troende kristna och slutat evangelisera – inte på den elaka ateismen eller den elaka islam? Eller på invandringspolitiken? Försök inte få mej att tro att islam generellt skulle vara ett större framtidshot än t.ex. det rashygieniska (kristna? västerländska?) tänkesätt som idag får oss att spåra upp och avliva foster med Downs syndrom.

 • Andreas Holmberg

  D.Ö. togs i fullt demokratisk ordning och på grund av ett visst partis kutymbrott och allmänna obstruktioner. Att ett visst parti inte accepterar att det inte får vara med och bestämma redan innan det (ensamt eller tillsammans med andra) uppnått de stipulerade 51 procenten är den verkligt odemokratiska oordningen. Inget riksdagsparti hade f.ö. behövt välja Björn Söder till vice talman p.g.a. någon ”kutym” (borgarna bröt ju 1991 mot ”kutymen” att alltid välja talman från det största riksdagspartiet och SD bröt ju gladeligen mot budgetkutymen, först tillsammans med S, och sedan i fjol höstas på egen hand).

 • Micke

  Du är välkommen till Södertälje där du kan få intervjua varenda syrian/assyrier kring deras erfarenheter att leva som i kristna i muslimska miljöer. Det finns en anledning till att de lämnade Mellanöstern.
  Kanske du får en rejäl tankeställare.
  /Micke

 • gäst & främling

  DÖ var och är inte demokrati, människor är tänkande varelser och ju fler påhopp ju fler röster till SD, det pågår negativ påverkan t.o.m från våra predikostolar idag, men det kommer bara att ge motsatt effekt KD har spelat ut sin roll och hamnat långt ifrån vad LP
  hoppats, jag har ofta undrat över hur Salomo hanterat dessa frågor han var rätt så drastisk om vi ser på 1 kon 3:16-f jag kan tänka mig att han haft en kombination av Australiens och SD.s linje med i första hand hjälp på plats för då hade inte så många behövt dö på medelhavet, just nu medverkar EU till att flera dör, jag tror inte att någon inser hör farlig den överfarten är och vi kan ju bara gissa hur dom kristna blir behandlade det har ju berättats om 12 st som kastats i havet men risken är att det varit fler.

 • gäst & främling

  Om vi skall se på Jesu ord i Matt 10:42 så är Micke närmare än de flesta här, han har verkligen inte slutat att evangelisera eftersom han reagerar och skriver här.
  Och den som giver en av dessa små allenast en bägare friskt vatten att dricka, därför att det är en lärjunge — sannerligen säger jag eder: Han skall ingalunda gå miste om sin lön.

  Jag tillhör dom som tror att Islam är ett hot för framtiden i vårat land, särskilt på grund av okunskap bland våra ledare, som en ledare uttryckte sig jehovas vittne kristna o muslimer är samma sak, dom som konverterat till kristendom från islam har fått en dödsdom på sig, och då finns också en stor risk att församlingen där dom lever kan drabbas.

 • SvenA

  Hej Andreas!

  Vad Stefan Swärd skrivit, vilket jag citerade, var att GT har “våldsfokus” i “vissa texter”. Huruvida detta implicerar att det skulle handla om många texter som “uppmanar till utrotningskrig och ‘förintelse’” är bättre att du fråga honom om än mig.

  För min egen del och som kristen är dock problemet inte kvantitativt utan kvalitativt. Det handlar om detta att Stefan med sitt uttryckssätt gör en olycklig boskillnad mellan ett GT som har “våldsfokus” i “vissa texter” och ett NT som saknar det helt och hållet och i stället ”har ett genomgående icke-våldsbudskap”. Som om Jesus och judarnas Bibel skulle ha våldsamma inslag medan vår kristna del av vår Bibel, NT, inte har det. Eller, annorlunda uttryckt, som om det skulle finnas en kvalitativ skillnad mellan judisk teologi som kan vara våldsam och en kristen teologi som genomgående inte är det – en boskillnad mellan två olika gudar i Marcions anda.

  En annan variant på liknande olycklig tudelning, som jag kan föreställa mig att du är bekant med, är den mellan GT som lag och NT som evangelium, men det var inte det jag skrev om just nu.

  F ö kan nämnas att det finns läsare som tycker att den sista boken i de kristnas Bibel, Uppenbarelseboken, är den mest våldsamma av alla bibliska böcker, ja, att den skriften rentav kan kandidera som den våldsammaste av alla heliga skrifter i alla de stora världsreligionerna. Hur bemöter du och Stefan en sådan läsarreaktion? Räcker det med att till dem rätt och slätt säga att NT ”har ett genomgående icke-våldsbudskap” eller behövs det här en förklaring?

  Om du inte tycker att någon förklaring behövs utan att det helt enkelt är oproblematiskt så vet jag inte om jag har något mer att säga om detta. Om du däremot tycker att det behövs en förklaring, ja, då har du faktiskt förstått något av problemet.

 • Andreas Holmberg

  Jag är väl inte dum i huvet, jag ser islam och ateism (se bara på hur den härjade i Östeuropa under 1900-talet!) som stora fiender till kristendomen, som måste besegras både ideologiskt och i vissa fall polisiärt/militärt (i den mån de går över vissa gränser, även tokkristna kan ju behöva spö ibland, jfr ”Herrens motståndarmé” i Uganda). Men hur en person som själv inte längre räknar sej som kristen effektivt ska kunna motverka västerlandets avkristning och ateismisering/islamisering, det begriper jag inte.

 • Andreas Holmberg

  Jag är väl inte dum i huvet, jag behöver inte lämna Iggesund och fara till Södertälje för att få höra om erfarenheter kring att leva som kristen i muslimska miljöer. (Och jag skrattar – inte! – när jag tänker på hur det var att leva som muslim eller jude i ”kristna” miljöer för några sekler sedan; somliga saker har vi kanske modiga ateister att tacka för, utan att fördenskull glömma baptister och andra väckelserörelser). Men det är inte alltid så roligt att leva som muslim i muslimska miljöer heller. Vi har en bibelstudiegrupp med afghanska och persiska muslimer som blivit döpta och vill leva som kristna. En del tror att alla sådana är hycklare som vill bedriva jihad under kristen täckmantel, men jag har talat med för många för att tro det. (Säkert finns sådana också, inget förvånar mej på den fronten, men det är en myt att det skulle vara så generellt).

  Apropå hur många som plötsligt tycker sej vara något slags kristna – jämfört med dom dumma muslimerna – är att det är närmast groteskt hur vi accepterar ”kristen” uppspårning och avlivning av foster med Downs syndrom (och vilka andra foster som helst f.ö.) – som Reinfeldt sa i sitt sommarprogram kan det väl inte finnas en Gud som uppmuntrar dödande? – medan både liberaler och högerextrema kan få för sej att snoppomskärelser på judiska och muslimska småpojkar är något så hemskt att det borde förbjudas och att i varje fall barnläkare borde få ha samvetsfrihet här.

 • Andreas Holmberg

  Äsch, hur man än gör blir det fler röster högerut när det blåser högervindar – vägrar man samarbete blir det fler och samarbetar man blir det också fler eftersom man då legitimerar partierna, jfr Dansk Folkeparti. Så man får allt stå för sin egen politik och sin egen linje oavsett om man tjänar politiskt på det eller inte. Och visst finns det utrymme för diskussion om flyktingpolitiken – den pågår ju hela tiden, också internt inom alliansen och vänstern. Det upphör inte att förvåna mej hur i övrigt anständigt folk (eller?) tänkte när de inte engagerade sej i anständiga partier för att påverka politiken i både flykting- och andra frågor, utan anslöt sej till ett riktigt brunhögerparti för att (?) GÖRA det anständigt (?). Nånting här är mycket skumt, det har Löfven rätt i. Sossar och andra partier må ha haft en skum syn på steriliseringar (och idag aborter), men de har ändå inte själva sin ursprungsgrund och existens i rashygienfrågan. Jag bodde i Skåne på 1990-talet, och jag skäms ögonen ur mej för SD:s bakgrund (bortsett från att SD bevisar att integrationen av skånelänningar äntligen lyckats – möjligen alltför väl).

  Den dag SD får 51% får de regera och köra sin invandringspolitik, det är de enkla demokratiska spelreglerna. Innan dess har SD absolut INGENTING att kräva.

 • gäst & främling

  Han är ödmjuk, till skillnad från dig.

 • gäst & främling

  Vad händer när SD får 30% då har bland andra KD ramlat ur, då gäller att vara med på tåget och vara med och påverka, börja med att läsa hela SDs program som dom gick till val på och se till att dom verkligen står för alla delar i programmet, om du läser det hela så kommer du att få se det mest välskrivna program någonsin, dom är absolut inte emot invandring men det handlar om hur många och vilka, vad jag förstått så vore kristna positivt eftersom dom är anpassningsbara till våra grundvärderingar.

  Kommer det många kristna så kan ju vi tillfälligt hyra ut våra lägergårdar till migrationsverket och få ekonomi på dom.

 • http://slowtrainiscoming.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Intressant om det du nämner om Lwei Pethrus här i sammanhanget, Stefan. Syns som som jag har missat nåt. Utveckla gärna den tråden.

 • Pingback: Inblick i mitt antirasistiska bokprojekt med Stefan Swärd | Hela Pingsten()