En hyllning till den lilla församlingen

Den här veckan gästbloggar jag på Evangeliska Frikyrkans pionjärblogg.

Idag lägger jag ut ett blogginlägg för att uppmuntra alla som leder och kämpar i små församlingar, och brottas med att det går tungt, och man känner ett dåligt självförtroende för att det är litet det man gör.

Här är blogginlägget som visar att den lilla församlingen är motorn i kristenheten.

Inlägget går på tvärs mot mycket mainstream-tänkande i västvärlden om vad som är en framgångsrik församling. Sprid gärna texten.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
  • http://bomanhald.dinstudio.se Björn Hald

    Bra skrivet Stefan! Konstaterar dock att det inte är så många som vill samtala om den lilla församlingen. Ämnet är antagligen inte tillräckligt hett.

    En av de frågor jag funderar över när det gäller små församlingar är om dessa helt och hållet skall få klara sig själva, eller om den samlade kristenheten har ett ansvar gentemot dessa? Har våra församlingsrörelser ett ansvar? Det är en tragisk utveckling att mindre församlingar t. ex. på landsbygden läggs ner. Kanske fanns det fortfarande tillräckligt med medlemmar för att ha en husförsamling, men ingen fanns där som kunde hjälpa församlingen att tänka nytt, så nerläggning blev resultatet.

    Hur tänker våra teologistuderande och våra pastorer? Varför är det populärt att vara pastorer i större kyrkor, medan mycket få är intresserade av 25% pastorstjänst i glesbygden? Gäller Guds kallelse bara stora sammanhang? Varför finns det (mig veterligen) ingen strategi för hur vi som församlingsrörelse hjälper de mindre församlingarna?

    Det är glädjande att höra om pionierarbete och det bör vi fortsätta med och utveckla, men vad gör vi med de små församlingar som redan existerar och som kämpar för sin överlevnad? Är de värda att satsas på?