Är jag kristen höger?

Ni kanske har noterat nyheten i kristna pressen denna vecka att jag har valts till ordförande i pro-life-organisationen Ja till Livet. Man kan läsa om det i Världen Idag här, och i Dagen här.

Kan man bli mer kristen höger än vad jag är, enligt stereotypa schabloner om kristen höger? Nu är jag ordförande i Svenska Evangeliska Alliansen, Claphaminstitutet och Ja till Livet och dessutom ledarskribent på Världen Idag, allt detta brukar enligt slarviga definitioner klassas som kristen höger.

För dem som helt vill stämpla ut mig i en högerbur bör också besinna att jag sitter med i Sveriges kristna råds klimat- och miljögrupp. Sitter också i styrelsen för Söders kristna råd, som organiserar kyrkorna på Södermalm i Stockholm, där man jobbar ihop med bl.a. Katolska domkyrkan, Katarina kyrka och Maria Magdalena kyrka.

Och detta räknas knappast som kristen höger.

Så stereotyperna om kristen höger och kristen vänster bör man vara försiktig med att klistra på folk.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Jamen, sittfläsk kan man nog inte undvika om man sitter så mycket i olika grupper. Å då kan man nog inte enbart hålla sig med högerbetoning, det blir liksom lite för mycket press på ena halvan… – men det sorterar väl under miljökriterierna för SKR.
  Där sitter man med ”Charta Oecumenica” som förbinder det hela. En god miljö som förbundit sig att inte bedriva proselytverksamhet – så evangelisationsuppdraget enl. Matt 25, är förpassat till historiens skräpkammare…
  http://aletheia.se/2008/09/05/den-%E2%80%9Dlilla%E2%80%9D-skokan-skr/

  Jag bara undrar vad det uträttas med sittandet…- tids nog får nog de flesta sitta på ett hem åtminstone.

 • Micael Gustavsson

  Fast proselytverksamhet syftar väl bara på att locka över aktiva kristna från en kyrka till en annan. Det finns ju i så fall en hel del icke kristna och sekulariserade namnkristna att ta av för evangelisationsuppdraget i så fall.

 • Inge

  Jo det var en hel del! Dessutom tillkommer att du är ansvarig för en blogg!

  En annan Swärd (ni kanske rent av är släkt) håller sig till fyra frihetsvärden hämtade ur Apostlagärningarna:

  ·        Ingen statlig inblandning.     
  ·        Fri från riksstyrelse.
  ·        Anslutning genom frivilligt troendedop.
  ·        Frihet från synd genom Jesus

  Sunda Frihetsvärden som tål att beaktas i den genomorganiserade och stressade kristna verksamheten som drivs av ett ständigt jagande efter mera resurser för nya verksamheter.

  En fråga jag ställer mej när jag tar del av din agenda är hur hinner en människa med allt detta?
  Vi vet ju att för människan är de omöjligt men för Gud är allt möjligt! Men i alla fall?
  Kanske inte så märkligt att vi med jämna mellanrum läser på din blogg att <3 säger ifrån även om inte huvudet riktigt fattat att det blir för mycket? :-)

 • Nils

  Du får läsa på min analys via länken! Jag blev själv chockad då jag gjorde denna analys och tyvärr står den ograverad 8 år senare !!!
  … – det är tillräckligt många punkter som riktar sig helt emot evangelisk verksamhet, med syfte att bakbinda kyrkor som inte har sin tillhörighet i katolsk och ortodox.
  Det är högst förvånande att inga frikyrkorepresentanter i SKR har opponerat mot detta dokument – det används till och med som rekommendationsmall för samgående av frikyrkor m.m.

  Därför är det så patetiskt att flera ser det som meriterande att ”sitta” i SKR, som dessutom har en frikyrkosamordnare anställd. Vad som denne samordnat är fortfarande höljt i dunkel…

  Kaffesamtal kan representanter bedriva under andra former.
  SKR under nuvarande struktur bör läggas ned – och det är absolut inte meriterande att ”sitta” där !

 • Ulrika

  Så vad är att leva i Världen men inte av den?

 • PeJohansson

  Konkurrensbegränsning talas det om i den sekulära avdelningen av verkligheten, samtidigt som dessa ”förtappade” och konkurrensutsatta också lever med insikten att konkurrens föder kvalité. Återigen ett argument att befria sig från dessa organisationer som lever för att befästa organisationer.

 • SefastTronde

  Stefan,
  Ditt problem är inte att stoppas in i ett fack, som ”stereotypa schabloner om kristen höger?”. Problemet är snarare att våga vara ärlig och lida för Jesu Kristi skull, med den självransakan och den ärlighet som blir konsekvensen. Det kan ofta vara ett problem när man sitter på för många ’stolar’ och skall vara nästan alla till lags. Säger inte detta för att häckla dig, då jag är väl medveten om att spegelbilden även är vänd mot mig själv.

  F.ö. kan det ofta vara ett ’äretecket’ för den som vågar gå helöverlåtelsens väg att bli häcklad av den värdsligt sinnade och politiskt korrekta delen av kristenheten. Den essentiella frågan är ju inte hur vi uppfattas i människors ögon utan hur Gud ser på oss. Vem vill vi först och främst behaga? Det kan faktiskt vara en god hjälp att få bli utskämd ibland och få löpa gatlopp genom horder av religiösa steglare. Det hjälper oss att sortera ut viktigt från oviktigt.