Fredag kväll

Sitter fredagkvällen och filar på frågor att ställa till Marcus Birro i Folkungakyrkan lördag 10.30, seminariet som ingår i Jesusmanifestationen.

Och om den aktuella försoningsdebatten på denna blogg. Så här skrev jag i december om detta ämne, inför försoningsdebatten i Göteborg.http://www.stefansward.se/2013/12/16/utkast-vad-jag-funderar-saga-pa-tisdag-under-forsoningssamtalet/


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Gunnel

  Stefan Swärd, pastor Ingrid Svensson var första talare i Betlehemskyrkan Göteborg den 17 dec 2013. Det var mitt första möte med henne, dig och Sofia Camnerin. Ingrid talade om försoning i praktiken, när det är omöjligt att glömma övergrepp. Det talas för lite om denna process att kunna få leva i Kristi försoning trots oförmåga att kunna glömma vad som varit, trots att ingen förövare ber om förlåtelse.

  Sluta att leta fel hos P.P. Waldenström är mitt råd! Visst var han lektor i andra ämnen än teologi och exegetik? Det var E.J. Ekman som var teologen och exegeten på den tiden. Sen kan man debattera försoning mellan de två i så fall. Är försoning möjlig bland ”bröder”?

 • Gunnel

  Märkligt att jag dammsög mina böcker igår och la fram William Bredbergs bok ”En frihetskämpe” om Dr Erik Nyström. I den boken finns debatterna mellan ”bröder”. Baptisterna missuppfattade vad Waldenström skrivit och breven gick mellan Sverige och Amerika.
  Vi har inte råd till nya stridens år! Waldenström ville praktisk själavård och hjälpa dem, som fruktade helvetet på fel sätt. Om jag fattat rätt. ”Om du inte förlåter kommer Gud inte att förlåta dig och du hamnar i helvetet…” ungefär.

 • Klaus Seigel Andersson

  En mycket svår och mycket viktig fråga: hur gör man när man skulle vilja förlåta men ens känsloliv säger en att det är omöjligt?
  ”Försoning” (i allmänpsykologisk mening) är möjlig först när båda parterna förstår åtminstone något av den andres smärta. Men hur gör man när motparten inte är nåbar, inte minns eller inte bryr sig?

 • Gunnel

  Tack Klaus för dina svar till mig! Önskar att pastor Ingrid Svensson skulle delta! Hennes inlägg i försoningsdagen Equmeniadagen betydde mest för mig. Hur gör man (jag), när sinnessjukhusvården aldrig fattar hur djupa skador de gett mig som 20 åring? Det går inte att nå en institution. Det går att fega ur och inte vilja vara med nu när unga tjejer eller till och med barn drabbas av psykiatrin. men jag har fått hjälp äntligen! Nu tiger inte jag längre!
  ”Såsom vi ock förlåta…” kopplade jag alla år till Matt 18:23-35. Det blev ett onödigt lidande, eftersom jag har bra minne. När en viss ”sjukvård” är så skambelagd är det ett tredubbelt lidande att minnas.

 • Klaus Seigel Andersson

  Bra att du inte tiger längre! Då kan det dessutom hända att andra visar sig ha liknande erfarenheter och det kan lindra känslan av ensamhet och andra svåra känslor.

 • PeJohansson

  Finns I.S . inlägg dokumenterat? Hur ser du nu på förlåtelsefrågan?

 • Gunnel

  PeJohansson, nu har jag letat på Equmeniakyrkans hemsida men finner inte debatten. Återkommer med en blogg på min adress: http://www.gunnelsplats.wordpress.com när jag kontaktat Ingrid Svensson. Som jag ser det hör det ihop försoning och förlåtelse från Gud med att kunna försonas i kraft av vad Jesus gjort fullkomligt för oss. ”Det är en process som kan ta lång tid.” (enligt IS)