Likheter Hitler och Putin?

Tycker att Putins strategi alltmer påminner om Hitler. Hitler vill ha ett stor-Tyskland genom stegvisa annekteringar av vad han tyckte var tyska området. Putin vill ha ett stor-Ryssland, och visar med Krim en liknande strategi som Hitler. Vad blir nästa område ryssarna lägger beslag på? Hitler var bitter över första världskrigets fredsuppgörelse och allt Tyskland förlorade. Putin är bitter på det upplösta Sovjetunionen och försöker återställa det, precis som Hitler gjorde med Tyskland.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Leokvast

  Hur ska vi då bemöta Putin? Ska vi som vissa stridstuppar i USA och NATO förordar, bomba honom sönder och samman? Väst har nog än en gång gjort en felbedömning när man inte tagit Putin på allvar, när han upprepat kraftfullt påtalat att Ryssland aldrig kommer att acceptera USA och NATO i Ukraina. Det är inte svårt att föreställa sig hur USA skulle reagera om Ryssland skulle etablera missilbatterier på Kuba.

 • bo_lonegren

  Världens misstag var att inte inse Hitlers planer. Lättlurade politiker kom tillbaka efter möten med tyskarna med ”fred i vår tid”! Nu har vi snart gjort om det hela med Putin. Omvärlden måste visa att Rysslands expansionism inte tolereras. Samtidigt måste tex Baltstaterna sluta särbehandla sin ryska befolkning, de utgör annars ett incitament för Putin att agera.
  Viktigast är dock att vi som kristna mobiliserar i bön!

 • bratteborg

  Instämmer i din känsla av likhet mellan de båda potentaterna. Jag såg delar av Putins tal till duman igår, följt av dokumentundertecknande och rysk nationalsång. Den entusiasm och det bifall härskaren erhöll från de församlade gav kalla kårar och påminde om massmöten från nazitiden. Att frågan om Krim och dess historiska bakgrund är ganska komplicerad är en helt annan fråga.

 • Tomas Ask

  Hej Stefan, jag ser definitivt hur man kan se likheterna, Putin är besviken över att Sovjet upplöstes. Min personliga åsikt är dock att Putin tog denna möjlighet när den öppnade sig. Krim är sedan Sovjettiden mycket betydelsefull för ryssarna både som semesterort och som flottbas, ryssarna har ju haft kvar flottbasen i mindre omfattning även under Ukrainatiden. Majoriteten av Krims befolkning är, så vitt jag förstår, rysktalande och ryssvänliga. Putin utnyttjade det faktum att den ryssvänlige Ukrainapresidenten Janukovitj blev, som Putin anser, ’olagligt’ avsatt i Ukraina. Tror dock inte att Putin varken vågar eller vill fortsätta expandera, skulle förvåna mig mycket.

 • Roger S Enqvist

  Titta på förra veckans Skavlan. PG Gyllenhammar och Hans-Wilhelm Steinfeld hade en skrämmande konsensus om Putin vs Hitler. De är båda uppväxta med saknaden av många familjemedlemmar som dödades av Hitlers galenskaper.

  Nu är vi där igen, men nu heter galenskapen Putin.

  http://www.svt.se/skavlan/se-program/del-10-187

 • PatrickOelund

  Hej Bo. Ryssarna är inte särbehandlade i Baltstaterna utan istället tvärtom.

 • JB

  … och Godwins lag slog till direkt i rubriken…