Aletheia kommenterar mitt skrivande

Notera gärna Aletheias kommentar på mitt senaste blogginlägg.

Jag är på semester fram till söndag, och laddar batterierna för invigning av Folkungakyrkan.

Något svajig internetuppkoppling här på Seychellerna, men jag återkommer så snart jag kan.

Notera att katoliken Bengt Malmgren refererar på sin blogg till min blogg och ger lästips för den som vill lära sig mer om katolska kyrkan och läran. Bengt är en av de katoliker i Sverige jag har känt längst och mött vid olika tillfällen under många år, och upplevt en Andens enhet med.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Ted Nilsson

  Varför är det ett sånt flirtande med den katolska kyrkan?
  Var finns tydligheten?
  Vi är evangelisk karismatiska säger LO, Världen idag mfl och där sällar sig de flesta.
  Men…vad menas idag med att vara evangelisk karismatisk?
  Är det någon ledare som vågar visa på skillnaden annat än de på Aletheia?
  Vi har så mycket gemensamt med den katolska kyrkan……men vad är skillnaden?

 • Christian

  Minst sagt märkligt att referera till en katolik för den som vill lära sig mer om Rkk. Det lär ku bli en tillrätralagd bild som behöver kompletteras med en mer evangelisk analys i så fall….

 • Birgit Hedström

  Vill också ge en eloge till Aletheia som vågat träda fram och belysa sådant bl.a inom den katolska tron som inte är förenligt med evangelisk protestantisk tro. Jag kan ju inte komma från uppfattningen att en av de bloggar som du Stefan kallar för antikatolsk syftar på Aletheia. Tycker inte att det ger en rättvis bild av deras arbete. Drivkraften och önskan hos dem är inte att vara anti, utan drivkraften är en oro för det som de bedömer handlar om utbredande av icke-bibliska läror, att människor ska anamma sådana läror och på det sättet fara illa.
  För den som vill läsa mer om katolsk tro så gå in på nätet och läs Katolska Kyrkans Katekes, där går det bra att studera olika ämnen som man är intresserad av att ta reda på fakta om. Och låt oss komma ihåg att inte nedlåta oss till pajkastning åt något håll; vare sig emot katoliker eller Livets ord eller Aletheia eller Stefan eller… you name it. Det vi sakligt bör kunna diskutera är själva läran. Evangelisk luthersk tro eller katolsk tro eller…Efterlyser att fler pastorer (än Stefan och någon till) verkligen vågar träda fram och börja tala om vilken lära man tror på, kopplat till vad Bibeln undervisar om i olika frågor. Den som har följt med ute i den kristna världen i cyberrymden nu på senare år, kan inte ha undgått att märka att det är en vaghet i olika frågor som orsakat att många får i Herrens fårhjord upplever en förvirring i var ens församling och samfund står i olika frågor.
  Önskar alla läsare och kommentatorer från olika synsätt och uppfattningar, att vi alla allt mer personligen söker oss allt närmare Herren och till Hans rena, dyrbara ord !

  Önska alla en fin dag! Birgit

 • Ted Nilsson

  Tack Birgit.
  Bra summerat.

 • http://www.kristetliv.wordpress.com/ Tony Malmqvist

  Att Ulf Ekman har svikit sina får och begått andligt högförräderi är illa nog och tillräckligt mycket hAr sagts om det utan att jag behöver lägga till nåt mer om den saken. Men utan tvekan är du den kyrkliga ledaren som mest har gjort bort sig. Att påstå att du inte visste nåt om vad som var på gång med Ekmans gör att det omöiligt går att ta dig på vidare allvar.

 • Ulrika

  Upplevelser är vanskliga grejer.

  Bibelns enhet handlar om att tillsammans stå fasta i det som Jesus lärde oss.

 • Anders Gunnarsson

  Omm man vill lära sig mer om den tro som skapade vårt samhälle, som blomstrade under medeltiden och som hatats i vårt land i flera hundra år, är det väldigt bra att lägga en hundring på den lilla gröna katekesen.

  Busy being born har också en bra o kortfattad lista. AveMarisStella har ytterligare litteraturlistor.

  Den som söker finner! sa någon för två tusen år sedan.

 • Ulrika

  Då skulle man kunna fundera över vad det är vi söker. Och vad han som gav uppmaningen menar att vi ska söka efter. Jämförelsen mellan svaren torde väcka en del frågor.

 • Anders Gunnarsson

  Ulrika

  Att söka sanning gör att man finner.

  Gud är Sanning. Han finns i fullhet uppenbarad i Kyrkans mitt. Den som vågar söka förbehållslöst (t ex bortanför nedärvd antikatolicism) finner vad man längtar efter och mer därtill.

 • Krister Nordin

  En Bibel kan man få för en ännu billigare penning…

 • Krister Nordin

  Egentligen öppnar ju den senaste tidens händelser, oavsett om vi sett dem komma eller inte (själv skrev jag en bok 2012 som behandlar katoliceringen men också andra företeelser som influerar församlingar idag) för en vitalisering av de församlingar som sprungit fram ur väckelserörelserna.

  Ska så ske är dock min övertygelse att det behövs en medveten och kraftig orientering (tillbaka) mot det som ledde till att dessa väckelserörelser växte fram. Framför allt behöver vi placera bevarandet, förvaltandet och förkunnandet av evangeliet i centrum.

  Min analys är att det är just detta som är faran med de företeelser och fenomen vi idag ser också inom frikyrkligheten i Sverige. Katolicering, liberalisering, anpassning,
  byråkratisering, auktoritärt ledarskap, osund karismatik och influenser från både New Age och österländska religioner har dränerat evangeliet på dess kraft.

  Min övertygelse är att detta är orsaken till att vi inte ser de verkningar av evangeliets förkunnelse i Andens kraft som var vanligt både på Nya Testamentets tid och under väckelseperioder. När vi nu befinner oss i ett läge när en del av dessa fenomen flutit upp till ytan i svensk kristenhet har vi ett ypperligt tillfälle att vara tydliga och orientera oss.

  Jesus lever, Anden är verksam, Ordet är sant och människan som behöver bli frälst är densamma. Varför befinner sig kristenheten i Sverige då i det läge vi gör? Jag tror att det beror på att vi har förvaltat evangeliet (1 Kor. 4) på ett förödande sätt (genom dessa företeelser och fenomen).

  Men… I detta läge krävs det mod att stå upp för det nytestamentliga evangeliet istället för den ”teologiska pacifism” Daniel Forslund skriver om på Aletheia. För att det ska kunna ske behöver vi våga slakta vissa heliga kor, som exempelvis den ”kyrkopolitiskt korrekta enheten”. (Och inte gå på den lömska lögnen att det är de som vill stå upp för evangeliet som är de som ”splittrar” och ”fragmentiserar”.)

  ”Bevara, förvalta och förkunna evangeliet i den helige Andes kraft och på Ordets grund”
  skulle kanske kunna bli ett centrum alla vi samlas kring som önskar vara ett ”Jesusfolk” i vår tid. Men då krävs en tydlighet och att vi identifierar och står upp (tar en ”strid”) emot just det som dränerar detta evangelium på sin kraft.

 • Anders Gunnarsson

  Guds dyra ord är så värdefullt att det inte kan tolkas hur som helst (som i Matt 4).

  Evangeliet är så dyrbart att det bokstavligen kan kyssas (så gör också ämbetsbärarna varje dag).

  Vincit omnia Veritas!
  (sagt av en som äger varje svensk översättning som finns)

 • Anders Gunnarsson

  Amen

 • Ulrika

  Om vi byter ut ”Kyrkans mitt” till Jesus håller jag med dig.

  http://www.folkbibeln.net/vers/search?text=s%C3%B6k+och+ni+ska+finna&bok=

 • berno

  Om du upplevt Andens enhet med Bengt Malmgren borde du göra allt du förmår för att hjälpa honom loss från den katolska kyrkan.