Nyårslöften och syndabekännelse

En del saker säger Bibeln är synd. Det ska bekännas och omvändas ifrån. Det stör vår relation med Gud men det som kännetecknar synden är också att den skadar oss själva, och skadar ofta andra människor. Synden har också en tendens att få makt över oss, något Jesus vill sätta oss fri ifrån. Jesus vill inte att vi ska vara trälar under något, han vill sätta oss fri. Han bar våra synder på korset för att ge oss förlåtelse och befrielse.

Men sedan finns det en rad saker som kanske inte är öppet synd enligt Bibeln men ändå är olämpligt för oss kristna att syssla med.  Paulus säger i 1 Kor. 6:12 att allt är tillåtet för mig, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig, men jag skall inte låta något ta makten över mig. Och här kan vi hamna i lite olika bedömningar, vi kan ha olika svagheter och frestelser, och det kan variera från person till person.

Det är viktigt att vi inte skapar för strikta syndakataloger kring dessa saker som är tillåtna, men som i vissa lägen kan bli skadliga för den troende. Vi kan även hamna i felaktigt beroende av och bli bundna i det som inte är synd i strikt mening.

Hur vi hanterar vår kropp är ett sådant exempel. Frosseri och fylleri är synd enligt bibeln. Det skadar dessutom vår kropp och kan även skada andra människor. Sedan kan det vara svårt att bedöma var gränsen går för frosseri eller inte.

På nyårsafton rannsakade jag mig själv och reflekterade över om det var ovanor eller missbruk i mitt liv som jag behöver bli kvitt, bli fri ifrån. Jag kom då på att det är ”sockerberoende”. Det står ingenstans i Bibeln att det är syndigt att äta något som är sött. Men i mitt fall liknar det faktiskt ett missbruksbeteende, jag kan äta hur mycket godis eller tårta som helst om jag får möjlighet. Det kanske kan klassas som frosseri. Det har också varit svagaste punkten för mig när det gäller att hantera min vikt. Jag är ju ganska duktig på att motionera regelbundet, och har hyfsade kostvanor, och är ganska medveten om vad man bör äta eller inte äta. Men sockret är en svag punkt. Det blir för mycket godis, desserter, glass, söta drycker, choklad m.m.

Jag beslutade mig för ett nyårslöfte. Att sluta äta sådant som främst innehåller socker. Jag får bara göra undantag när jag är bjuden på middag och det ingår en dessert eller äta tårta på en fest t.ex. I övrigt så gäller nolltolerans.

Det är bäst att säga det offentligt så att jag har bundit upp mig ordentligt. Jag tror också att Jesus vill ge mig kraften att stå emot, och när jag omvänder mig gör han mig fri.

Det här gäller för mig och är viktigt för mig. Någon annan kanske kan äta massor av glass och godis utan att ha problem med det, och inte har några viktproblem.

Nu har jag börjat mitt nya sockerfria liv.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • http://www.bergmansmedia.com/ Johnny Bergman

  Hej, Stefan! Kan rekommendera Rick Warrens ”The Daniel Plan”. Han ska börja med något liknande tillsammans med många andra. Kan liknas vid ett nyårslöfte med omstart på alla möjliga områden i livet.

 • gäst & främling

  Paulus säger i 1 Kor. 6:12 att allt är tillåtet för mig, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig, men jag skall inte låta något ta makten över mig
  Jag antar att Gud har skapat sockret också, men om du vill få kontroll,så börja med att be Gud att välsigna varje liten godbit som du har i handen, då inser du tillslut vad som är onödigt.

 • Jonasq

  Stefan,

  Om ditt största syndaproblem är ditt sockerbehov, då har du inga större problem med synden. Då är du nära det slutgiltiga förhärligandet! 😉

 • Birgit Hedström

  Haha!!! Det var jätteroligt Jonasq!!

  Allt gott ;)…

  Birgit

 • MichaelCasselbrant

  Allt vad ni ber om och begär, tro att ni har fått det, så skall det vara ert, står det i Markus evangelium. Så om jag ber om chokladbitar och tårta får vi det? Nej det rådet att välsigna godbitarna är nog inte så bibliskt. Nog har vi som individer lite mer eget ansvar än att be Gud välsigna godbitarna. Varför har vi annars fått sunt förnuft och intelligens?

  Stefan är på rätt väg, mindre socker, mindre med snabba kolhydrater, tillsammans med motion. Då kommer inte motionen att vara onödig med avsende på vikten och ”kaggens” tillväxt! Lycka till!

 • Birgit Hedström

  Stefan, jag ger aldrig nyårslöften, men jag har för mig själv sagt att fr.o.m den 1 januari detta år, så tänker jag HELT sluta med godis och sötfika. Med Herrens hjälp! Dessa hela 8 dagar som gått har det fungerat alldeles utmärkt, har inte ens varit frestad:-). Vi får checka av hur det går för oss med varandra. Jag får väl kolla med Eva så du sköter dig…;-)

  Allt GOTT! (obs!! Dock ej sötsaker)

  Birgit

 • Gäst

  Vad menar bibeln med fylleri?

 • gäst & främling

  Det verkar som om du inte fattade mitt inlägg, om du gör på det sättet som jag skriver så kommer du till slut uppleva dig själv lite tjötig, och kanske skämmas lite eftersom du inser att du äter mer än du behöver.

 • WO

  Är det inte ett par år sen den planen kom fram?
  Oavsett, det har varit lite konstigt med den, då Warren anlitat minst 2 i USA mkt kända newage ’doktorer’ att styra upp det hela. Såna som sysslar med yoga, meditation, annat ful-andligt elände. Helgalet om du frågar mig.
  Själva den fysiska delen, att ta hänsyn till hur hälsan kan främjas, är ju bra och sund. Men ta in ”främmande gudar” att åstadkomma det hela är ju ofattbart fel, korkat, ont rent ut sagt.
  Så fram för bra åtgärder för att må bra fysiskt, men håll undan för sånt som innebär att man tar in andra krafter än Guds. Det tror jag Stefan fixar förstås!! 😉

 • MichaelCasselbrant

  Läste dig lite annorlunda. Tycker att man överhuvud inte skall besvära Gud med sånt han gett oss förstånd att hantera, därför polemiserade jag. Men då är vi ju överens, härligt!

 • http://bengtwikstrom.blogspot.com/ Bengt Wikström

  Lycka till Stefan Swärd. (Jag menar det verkligen!) Ett handfast boktips är ”Sockerbomben i din hjärna”. En enkel lättfattlig och konkret handbok och kunskapskälla. Författare, Bitten Jonsson och Pia Nordström.

 • http://www.bergmansmedia.com/ Johnny Bergman

  Jag har inte följt serien ännu,men såg reklamen på nätet via Saddleback Church. Vi får kolla upp det lite närmare vad doktorerna står för.

 • Stefan Swärd

  Dr Q,
  oj då, jag är rädd för att du något överskattar min fromhetsnivå.
  Sedan underskattar du sockermissbrukets problem, det kan vara lika skadligt som missbruk av betydligt värre substanser, om man har problem med vikt, högt blodtryck, tendens till diabetes m.m.
  hälsn
  Stefan Sw

 • Stefan Swärd

  Det finns ju ett antal bibeltexter om fylleri, ända tillbaka till Noa, och också i Ordspråksboken, så det är ett urgammalt problem. Bibeln säger inte att man inte får dricka vin men den säger väldigt tydligt att man inte får dricka sig full, i Ordspr. nämns om fylleri-hallucinationer, dåligt leverne som följd av drickande nämns i Paulibreven, när det är skadligt för en själv och andra, och när man tappar kontrollen, där går gränsen, vad jag förstår av bibeltexterna.
  hälsn
  STefan Swärd

 • Birgit Hedström

  Hej Bengt! Jag har inte läst boken, men tycker titeln låter intressant! Tror att sockerberoende och sötsug och sådant ofta sitter uppe i hjärnkontoret…

  Ha det gott!

  Birgit

 • SefastTronde

  Har du hört talas om LCHF?
  Kan själv ge denna kost den allra största rekommendation, både genom egna erfarenheter och flera andras. Något av det bästa är att det inte är så svårt att följa detta att dra ner väsentligt på kolhydratintaget, och att man faktiskt kan äta så mycket man vill av den godaste maten.

  Titta in på kostdoktorn.se och läs!

 • Torbjörn S Larsson

  Det e´ bara att gratulera…
  En syndabekännelse medför alltid förändring…
  Socker är inget bra. håller man det ifrån sig ett tag så får man faktiskt mindre lust för det.
  Nu till ett tips (som inte min fru gillar).
  Eftersom du är en väldigt produktiv människa antar jag att beroendet delvis uppkommit pga. du är så ovanligt aktiv producerar så mycket och fyllt på kolhydrat (energi)behovet med sött.
  Ta istället en öl eller en lättöl en halvtimma, timma före maten så får du energi och samtidigt en viss mättandskänsla som gör att du inte äter så stora portioner till maten.
  # Inget socker
  # Ingen fast föda som tvingar magen att spruta ut nedbrytningsmedel
  # Man behöver dricka mer när man blir äldre. (Inget bevisat. Jag har upptäckt det själv. Och mår bättre)
  Lycka till

 • Gäst

  Tack!

 • BirGittan

  Ett annat lästips för den som är inne på detta spår är boken ”Vitt begär : en personlig berättelse om sockerberoende” av Gunilla Sahlin. Båda böckerna finns på bibliotek.
  Jag är själv sockerberoende och tyvärr är det rätt svårt att få förståelse för detta inom kyrkan som i alltför hög grad har kaffe och socker som drivmedel. Men tack och lov så finns det hjälp att få. Allt missbruk , oavsett vilken substans eller form det än tar sig viker tyvärr inte för en enkel bön i Jesu namn. En del av oss får verkligen kämpa, men med rätt verktyg och med kunskap går det så mycket bättre. ”Så finns nu ingen fördömelse för den som är _ i _ Jesus Kristus!”

 • Jonas Rosendahl

  Alla kolhydrater görs om till den enklaste sockermolekylen så att säga att man lever helt sockerfritt låter mer som taget från nån hälsokostspalt i nån populistskrift. Däremot kan man reglera sockernivån bättre i blodet genom att äta mer långsamma kolhydrater så sticker inte sockerhalten iväg så att insulin måste pumpas ut så drastiskt emellanåt. På så sätt får inte kroppen ett sådant enormt sockersug heller. Det var väl en bra besserwisserkommentar? 😉

 • Anders Gunnarsson

  Men Jesus förvandlade vatten till vin, när gästerna redan var fulla enl Joh 2. Och Han själv ansågs vara frossare och drinkare (Matt 19:11 par).

  Det låter bra ojudiskt, okyrkligt o olutherskt att förbjuda ett frikostigt vinumgänge.

 • gäst & främling

  Det står inte att gästerna redan var fulla, det står bara att vinet tog slut, antagligen på grund av att dom inte klarat av att beräkna åtgången.
  Vad det gäller Matt så menar du väl 11:19, där står inte att han drack för mycket, det handlar bara om jämförelse med Johannes som verkade klara sig utan mat och dryck.
  För övrigt så håller jag med men med måtta, däremot avstår jag från umgänge där man hyllar vinguden bacchus.

 • Anders Gunnarsson

  Joh 2:10 skriver att man normalt sett bjuder sämre vin på bröllop när de redan är fulla. Den praxisen är då inte aktuell på de frikyrkobröllop jag varit på, för där blir ingen full. :-)

  Och Matt 11 är knappast endast en jämförelse med Johannes. Karln vart jude. Alla sådana dricker, dansar och roar sig (utom de med speciella tidsbundna nasirlöfte, typ Johannes).

  Allt gott (pax et bonum) o
  Skål för Maria o Skål för Kristus (vilket var den gamla sedvänjan i Norden att festa loss på). :-)

 • A G

  F ö gjorde han 600 l vin till vatten (eller var det tvärt om, ty Tegner skrev en berömd uppsats på en mening; ”vattnet såg sin skapare o rodnade”).

  Det är i a f inte en lagom-Gud vi tror på.

 • gäst & främling

  Om det nu handlade om 600 liter så behövde dom inte gå hem törstiga, men det var kanske som med mannat i öknen att det inte gick att spara.
  Vad det gäller seden att skåla så handlar det om en bön till vinguden bacchus med en önskan om ett gott rus, den bönen ställer inte jag upp på, jag tror dessutom att det är farligt att börja på den vägen.