Religiösa debattörer granskade i ny avhandling

Tidningen Dagen uppmärksammar idag en doktorsavhandling i religionssociologi som ska försvaras endera dagen vid Uppsala universitet. Har inte hunnit läsa den än, men den verkar vara mycket intressant. Den analyserar i vilken utsträckning religiösa ledare deltar i offentliga debatten, och det som har studerats är debattsidorna i några rikstidningar, DN, SVenskan och Expressen.

Studieåren är 2001-2011. Man har hittat 23 artiklar som jag skrivit under dessa år i någon av dessa tidningar, och då blir jag en av de mest publicerade religiösa företrädarna i Sverige, det är ju inte bara kristna som räknas in utan också företrädare för judiska och muslimska organisationer. Har tydligen skrivit fler debattartiklar än både KG Hammar och Anders Wejryd.

Men slutsatsen är ändå att det är i ganska begränsad utsträckning som företrädare för religiösa organisationer blir publicerade i de stora tidningarnas debattsidor.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mattlose/stefansward.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
 • Nils

  Inte alla kan läsa Dagen & kommentatorsfältet, så jag tar mig friheten att kopiera in min kommentar från Dagen:

  Det vore intressant om Göteborgsposten hade varit med i utvärderingen – Sveriges näst största dagstidning.
  Men å andra sidan finns inte mycket att säga om kristna debattörer i GP. De har varit frånvarande på debattsidorna sedan ett antal generationer sedan !!!
  Inte sedan Herbert Tingstens DN har Sverige haft en så utpräglad antikristlig dagstidning som GP…
  – eller beror det på att västkusten inte har några kristna företrädare som vill debattera i Sveriges näst största dagstidning ?
  //
  noterbart är att ingen förkunnare från västSverige är med på listan över publicerade artiklar.

 • Daniel Forsberg

  Kommentar angående ”Men slutsatsen är ändå att det är i ganska begränsad utsträckning som företrädare för religiösa organisationer blir publicerade i de stora tidningarnas debattsidor.”
  Är inte slutsatsen snarare att företrädare för religiösa organisationer deltar i ganska begränsad utsträckning i de stora tidningarnas debattsidor. Deltar snarare än blir publicerade. Eller säger avhandlingen något om hur många debattartiklar som skickas in och som sedermera blir refuserade?

 • Nils

  det säger en del om GP.
  Jag har nämnt det tidigare men deras ledarrredaktion & debattredaktion har en ”rabiat” inställning till kristna. Det finns trots allt pastorer & andra kristna som seriöst försökt bidra med kristen infallsvinkel i det stora utrymmet som debattsidorna ger vid handen, men de släpps inte in !!!
  Men hur stor ”slöhetsfaktorn” är eller bristande engagemang är kanske svårt att uttala sig om.
  Det man kan ev. utläsa är det fria kommentatorsfälten via webbupplaga.
  Men de är bara till en bråkdel besökta jämfört med pappersupplagan.

  Sen ska man kanske inte gnälla utan konstatera läget.
  GP har en längre tid haft en koncernchef som tillhör församlingsledningen i stadens största frikyrka, men någon affekt på kristna inslag har inte spårats.
  Det försvaras gärna med att det är täta skott mellan redaktion/journalistik & företaget….

 • Stefan Swärd

  Guest,
  Vad jag förstår har man inte granskat omfattningen av refuserade artiklar. Bara tittat på de publicerade.
  hälsn
  Stefan Swärd

 • jan nilsson

  Jan
  Varför är ledande pastorer så tysta???
  Det är beklagligt att ledande pastorer i alla samfund undviker att delta i det offentliga samtalet. Det är bara Stefan Svärd och några till som vågar sig ut ur grottorna.
  Varför denna tystnad?.
  Jag uppfattar att det beror på bekvämlighet. En vanlig motivering är: ”Det är så svårt att slå sig fram i mediabruset.” Är det lika svårt i den kristna pressen? Ledande personer är även där nästan alltid tysta, när det blir debatt om religiösa och samhälleliga frågor. Låt mig bara ta ett exempel. Alf B Svensson och Olof Edsinger har aktualiserat RFSU:s roll vad gäller undervisningen om sex och samlevnad i skolan. Varför har ingen ledande person inom något samfund agerat tidigare?